גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגמה ירוקה: כך לוקחים המותגים בעלות על שוק היד השנייה

יותר ויותר חברות בעולם מבינות שסביב מכירת מוצריהן מתקיים שוק משני, ומחליטות לקחת עליו בעלות ● איקאה, זארה ולולו למון מציעות למכור אצלן פריטים משומשים, וולמארט פתחה מרקטפלייס יד שנייה, ובסט ביי מוכרת ללקוחות קרטונים למשלוח פסולת אלקטרונית

סניף של איקאה בפילדלפיה / צילום: Shutterstock
סניף של איקאה בפילדלפיה / צילום: Shutterstock

איקאה השבדית הייתה מזוהה במשך שנים עם מחירים נמוכים, שלעתים מובילים לצריכת יתר - עד שבחברה החליטו לעשות מעשה ולשנות את התמונה. "אנחנו עוברים לעתיד שבו הפסולת היא חומר הגלם", אמר בנובמבר האחרון בכיר בחברה, והתייחס גם לחשיבות של שינוי ההתנהגות הצרכנית.

עד כמה יחידות הטכנולוגיה בצה"ל אליטיסטיות? בדקנו את הנתונים
מפוטרי ההייטק הישראלים נתקעו בלי ויזה בארה״ב. זה הפיתרון שהם מצאו
הטבת המס הזו מעודדת תרומה לעמותות; למה היא לא נגישה?

ב־2021 השיקה הרשת פיילוט בחנות בפילדלפיה שאיפשרה להחזיר מוצרים משומשים במצב ראוי, ובשבוע שעבר היא כבר השיקה בארה"ב אתר אונליין ליד שנייה, שבו היא מציעה פריטים משומשים במחירים מוזלים, שאותם ניתן להזמין ברשת ולאסוף מהחנות. כל המוצרים מתפרסמים עם תמונות, תיאור מוצר ומחיר. עם זאת, אם הפרסום המקוון אינו תואם למצב הפריט שהלקוח פוגש בחנות, הוא אינו מחויב לשלם ולאסוף אותו.

איקאה לא לבד במהלך הזה: יותר ויותר חברות מענפים שונים מציעות שימוש חוזר במוצריהן או מיחזור שלו באמצעותן. בתחום הרכב והסלולר מקובל מאוד לערוך טרייד אין כחלק משימור הלקוחות, אך בשנה החולפת ננקטו לא מעט יוזמות יצירתיות יותר.

מתוך סרטון קידום לאתר היד השנייה של איקאה

מעגל הלקוחות גדל

אחד הענפים שמשקיעים רבות בנושא - בין היתר, בשל היותו אחד המזהמים הגדולים ביותר - הוא ענף האופנה. לא מעט קמעונאים ורשתות מודעים להכרח של לקוחותיהם לצמצם את תקציבי הביגוד בצל יוקר המחיה, וזאת לצד הכרה גוברת בכך שתהליכי ייצור פוגעים באיכות הסביבה.

השוק העולמי של פריטי אופנה יד שנייה צפוי להגיע ל־350 מיליארד דולר עד 2027, כך לפי דוח של אתר ThredUp. למעשה, הנתונים מצביעים על כך ששוק אופנת היד השנייה יגדל פי 3 יותר מהר משוק האופנה ה"רגיל". בארה"ב לבדה הוא צפוי לגלגל כ־70 מיליארד דולר עד 2027.

ההערכות הללו מייצגות כמעט הכפלה של השוק העולמי והשווקים בארה"ב מהנקודה שבה הם נמצאים כעת: בשנת 2022, שוק היד השנייה העולמי גלגל כ־177 מיליארד דולר, בעוד ששוק הפריטים המשומשים בארה"ב גלגל כ־40 מיליארד דולר.

לפי הדוח של ThredUp, כ-75% מהצרכנים קנו או פתוחים לקנות פריטים משומשים, כששלושת הגורמים העיקריים לכך הם ערך, איכות ומבחר רחב. בד בבד עם התרחבות המגמה, צצות פלטפורמות שמציעות למותגים שירותי מכירה חוזרת - ThredUp בעצמה צירפה לאחרונה לשורותיה את טארגט, קייט ספייד ו־H&M.

אבל יש גם לא מעט מותגי אופנה שעושים זאת בעצמם. ענקית האופנה זארה השיקה בשנה שעברה שירות למכירה חוזרת, שמאפשר ללקוחות לפרסם פריטים משומשים באתר שלה. המוכרים מצלמים את הפריטים, הרשת מספקת מידע מפורט, והתמונות מתפרסמות באתר ובאפליקציה של זארה, כשהיא זו שגם מטפלת בתשלום, במודל שבו פרטי הקונים מועברים רק אחרי שהמכירה נסגרת.

חלון ראווה של חנות זארה בבריטניה / צילום: Shutterstock

לולו למון, שנכנסת בקרוב לישראל, עוסקת גם היא במכירת בגדי יד שנייה של המותג, אחרי שזיהתה שבגדי הספורט שלה מככבים בקבוצות פייסבוק רבות (בארץ ניתן למצוא לא מעט פריטים של המותג בקבוצת "זה לא יושב בול") - והחליטה לרכז את השוק הזה גם אצלה.

כדי להרחיב את מעגל הלקוחות שלה, החברה השיקה שירות שמאפשר לצרכנים להביא בגדים משומשים של המותג לאחת מ־390 החנויות הפרושות ברחבי ארה"ב, ולקבל כרטיס אלקטרוני שבו יוכלו להשתמש כדי לקנות פריטי יד שנייה באתר שלה. הפריטים כוללים חותלות, חולצות, מכנסיים וז'קטים, כולם מוגדרים במצב טוב "כמו חדש". 100% מרווחי המיזם יושקעו בתמיכה באג'נדה של לולו למון, הכוללת ייצור מחומרים בני קיימא.

ללכת על קפסולות

כאמור, לא מדובר בזירה השמורה למותגי אופנה בלבד. רשתות כמו בסט ביי, וולמארט ונספרסו משקיעות בתחום. וולמארט, למשל, מציעה באתר שלה מעין מרקטפלייס של פריטים משומשים, שבו ניתן למצוא בין היתר תיק של מייקל קורס ב־35 דולר ובגדי פעוטות של בייבי גאפ ב־5 דולר, אבל גם פריטי אלקטרוניקה.

קרטון המיחזור של בסט ביי

רשת חנויות החשמל והאלקטרוניקה בסט ביי הכריזה לאחרונה על שירות חדש בארה"ב, שבו צרכנים יכולים לרכוש קופסת מיחזור תמורת 23-30 דולר, למילוי מוצרי אלקטרוניקה כמו כבלים, מחשבים ניידים וטאבלטים, ואז לשלוח אותה לחברה.

חלק מהפריטים יחודשו או ימוחזרו, ולדברי טים דאן, ראש הקיימות הסביבתית של החברה, "קיימות היא בחזית כל מה שאנחנו עושים. השירות החדש הוא צעד נוסף במטרה להגן על כדור הארץ היום ולמען הדורות הבאים".

בנספרסו מסבירים כי את האלומיניום שבו החברה משתמשת לייצור הקפסולות אפשר למחזר אינסוף פעמים. בקיץ האחרון היא לקחה את הנושא צעד אחד נוסף, כאשר שיתפה פעולה עם המותג Zeta - שמייצר נעליים מחומרים טבעוניים, ענבים ותירס, ובעצמו מציע ללקוחות להשיב אליו נעליים ישנות ולקבל זיכוי של 20 אירו לרכישה הבאה.

שתי החברות יצרו קולקציה של נעליים עשויות מקפה טחון ממוחזר (וליתר דיוק: 80% חומרים ממוחזרים), שהוצעה למכירה במהדורה מוגבלת. כל זוג נעלי סניקרס בקולקציה הכיל קפה טחון ממוחזר של נספרסו השווה ערך ל־12 קפסולות.

מותגי יוקרה לא בתמונה

שוק המכירה החוזרת במוצרי היוקרה, לעומת זאת, חווה ירידה מאז הפיק שנרשם ב־2020, שיא מגפת הקורונה, כשיותר קונים בחרו לקנות פריטי יד שנייה יוקרתיים. על פי דוח שוק מותגי היוקרה של RXUK לשנת 2023, פלח היד שנייה הגיע לשיא של 17% מכלל מכירות מותגי היוקרה בשנת 2020, לעומת 8% לפני המגפה. ב־2021 המספרים ירדו ל־3%, וב־2022 נרשמה עלייה קלה ל־5%.

הכוונה היא הן לפריטי אופנה, והן לאקססוריז כמו תיקים, ובדוח מסבירים כי הירידה בעניין מצד הצרכנים מגיעה בעקבות הפתיחה מחדש של החנויות וביטול הגבלות הטיסות - מה שהביא לכך שקוני מותגי היוקרה חזרו לבצע רכישות ממקור ראשון.

הפריטים הפופולריים ביותר באתרי יד שנייה באירופה הם אדידס ונייקי, אך גם מותגי יוקרה הם חלק מהעניין: לואי ויטון, גוצ'י ושאנל נמצאים בין עשרת הראשונים. בארה"ב, אתר איביי מהווה 70% ממכירות פריטי היד שנייה היוקרתיים.

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת