גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק חדש מנסה להוציא את הקנאביס מבתי המרקחת - ולא כולם מרוצים

בתי המרקחת הפרטיים, שעבורם הקנאביס הוא צינור חמצן משמעותי, חוששים למעמדם ● יוזמת המהלך, ח"כ שרן השכל, בוועידת הקנאביס השנתית של התאחדות התעשיינים - פורום חברות הקנאביס: "אני יודעת שהרוקחים חוששים, אבל מי שבא במקום הראשון הוא המטופלים" ● פרופ' איתמר גרוטו: "יכול להיות שצריך להוציא את הפיקוח על הקנאביס לרשות שאינה כפופה למשרד הבריאות"

ח"כ שרן השכל. יזמה את החוק להסדרת מכירת הקנאביס הרפואי בישראל / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
ח"כ שרן השכל. יזמה את החוק להסדרת מכירת הקנאביס הרפואי בישראל / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החוק להסדרת מכירת הקנאביס הרפואי בישראל, שמובילה ח"כ שרן השכל מ"תקווה חדשה", עבר בקריאה ראשונה לפני כחודש, וחלקים ממנו גם הוטמעו בחוק ההסדרים ועוברים כעת להחלטת הוועדות. אחד הסעיפים נועד לאפשר מכירה של הקנאביס בנקודות מכירה ייעודיות לשם כך, בדומה יותר לחנויות ה"דיספנסרי" המקובלות בארה"ב. שינוי זה ידגיש את חוויית הפנאי של צריכת הקנאביס, על פני החוויה הרפואית, אם כי גם אחרי השינוי עדיין תידרש נוכחות במקום של רוקח מורשה.

בישראל הקנאביס עדיין מוגדר רפואי בלבד, והוא אינו נמכר למטרות פנאי, אך סעיף חדש זה הוא אחד מבין מספר סעיפים שנועדו להנגיש בצורה נוחה יותר את הקנאביס הרפואי לציבור, לצד סעיפים כמו הגדלת מספר הרופאים שיכולים לרשום קנאביס והפחתת הפיקוח על תהליך הרישום וכן הוצאת ה-CBD, הרכיב ה'לא ממסטל' של הקנאביס מתוך פקודת הסמים הבלתי חוקיים והתרת מכירתו כמוצר פנאי. השכל הובילה בעבר כמה יוזמות נוספות ללגליזציה חלקית או מלאה.

בשנה האחרונה השקיעו חברות הקנאביס המובילות בישראל סכומים משמעותיים כדי לרכוש מתחמי מרקחת קיימים ולהפכם לנקודות מכירה לקנאביס תחילה, ואחר-כך גם ליתר המוצרים הרפואיים. הפעילות הזו הזרימה רוח חיה לעסקי בתי המרקחת, בעיקר הפרטיים, שבמקרים רבים היו עסקים משפחתיים מדשדשים עם רווחיות נמוכה. אולם אם החוק יעבור, וכל חברה תוכל להקים נקודת ממכר משלה, שאיננה מתפקדת כבית מרקחת של ממש, יפחת היתרון של מי שמחזיקים ברישיונות בתי מרקחת רשמיים. ייתכן ששוב יעלה הסיכון לסגירה של בתי המרקחת האחרונים בקהילות מסוימות.

התקווה של השכל היא כי שכך יירדו המחירים. אולם דוד פפו, יו"ר איגוד הרוקחים הפרטיים, אומר: "מי בכלל אמר שהמחירים יירדו? מדברים על הרווח ה'חזירי' של בתי המרקחת. אנחנו לוקחים בערך 20%, כמו כל עסק קמעונאי, נדירים הם אלה שלוקחים יותר". זאת לעומת הטענה של השכל, כי המרווח הוא כ-30%. "מה שכולם רואים כשהם מוציאים את הכסף זה את הרוקח, אין להם מישהו אחר לדבר איתו", אומר פפו ביאוש. 

לתת לשוק לעשות את שלו

לדבריו, יש לתת לשוק לעשות את שלו. "ככל שהשוק נעשה יותר תחרותי, המחירים יורדים, יש יותר מבצעים. תנו לשוק להיות חופשי. ואם רוצים להוריד מחירים, אפשר להכניס את המוצרים לפיקוח. אני חי מצוין עם מוצרים בפיקוח. ואם דואגים לחולים הקשים ביותר, אפשר להקים קרן ממשלתית שתממן את המוצר עבורם". לדבריו, איגוד בתי המרקחת הפרטיים ניסה להציע לממשלה כמה מנגנונים להתמודד עם המחירים. "לא נענינו בחיוב או בשלילה, אלא בחוסר תגובה".

היה ניתן להניח כי חברות הקנאביס שכבר השקיעו ברכישה של בתי מרקחת עם רישיון כדי למכור בהן קנאביס, יתנגדו למהלך של השכל לאחר שכבר בנו חסם כניסה לתחום. אולם, לפחות עבור גולן ביטון, מנכ"ל חברת יוניבו, ההפך הוא הנכון. למרות שיוניבו שותפה בחברת מדיפארם, הוא מברך את הכניסה לחנויות ייעודיות.

"אנחנו מאמינים שהגישה הזו יכולה להרחיב את השוק ולהנגיש את המוצר לקהל", הוא אומר. "חברות קנאביס שהשכילו ליצור את שיתופי-הפעולה החזקים עם בתי המרקחת, הן גם לרוב אלה שיש להן את התזרים הדרוש להקים חנויות ייעודיות נוספות. כך ניתן לתפוס קהלי יעד מעט שונים - אלה שזקוקים למעטפת הרוקחית ומחפשים את האישור לכך שמדובר במוצר רפואי, ואלה שפחות נוח להם לחשוב על המוצר כרפואי, למרות שהם עדיין צרכני קנאביס בעלי רישיון".

ביטון כאמור מרוצה מהרכיב הזה של החוק של השכל, אבל כחברה שהיום עיקר הפעילות שלה הוא מפעל, יוניבו פחות מתלהבת מרכיב אחר של החוק, אשר מטרתו היא לאפשר למגדלי הקנאביס למכור את המוצר בלי לעבור בהכרח דרך מפעל. 

כל ההשקעה תרד לטמיון

בוועידת הקנאביס השנתית של התאחדות התעשיינים - פורום חברות הקנאביס, אמר חיים הורביץ, יו"ר יוניבו ופורום הקנאביס הרפואי בהתאחדות התעשיינים, כי הושקעו מיליארדי שקלים במפעלי הקנאביס, וכי כל ההשקעה תרד לטמיון, אם ייחקק חוק שמוריד את המפעלים משרשרת הערך. מפעלי הקנאביס עוסקים בעיבוד ואריזה של תפרחת קנאביס וכן במיצוי שמנים. הצרכן הישראלי מעדיף היום את התפרחת. לעומת זאת, בשווקים אחרים יש העדפה למפעלים בהם למפעלים יש ערך מוסף רק יותר, כמו למשל שמן הקנאביס, מוצרי השאיפה, או טבליות. כך שייתכן שגם אם יעבור סעיף זה של החוק, עדיין יהיה למפעלים ערך מוסף.

ביטון מציין כי לא כל החברות בתחום ישרדו. "החברות שישרדו הן שחקניות של כל שרשרת הערך: גידול, מפעל, קמעונאות ויצוא".

ואכן, על-פי נתונים שהציג בכנס רו"ח דורון ארמי מ-BDO, היום פועלות בישראל 40 חוות קנאביס, המספקות שוק ישראלי של 40 טון, אחד השווקים הגדולים והצומחים לקנאביס בעולם. 9 מפעלים מעבדים את התוצרת. וכל זה בנוסף למוצרי יבוא, וגם לחברות נוספות שמנסות להיכנס לשוק. "מדובר בשדדה תחרותי מאוד צפוף, וחלק מהחברות יצטרכו לעשות חשב מסלול מחדש", אמר ארמי. עם זאת היה לו גם מסר אופטימי - ההעדפה של הצרכן הישראלי למוצרי היבוא פחתה לעומת 2020, והיום המוצרים הישראלים האיכותיים יותר, יכולים להתחרות ביבוא.

השכל עצמה אמרה בכנס: "במשך שש שנים הובלתי את המהלכים לשחרור הקנאביס במדינת ישראל ואני שמחה שכעת אנחנו רוצים צעדים משמעותיים בכיוון". השכל לא היססה לתקוף את משרד הבריאות ואת יחידת הקנאביס הרפואי הפועלת בתוכו. "הרפורמה הנוכחית היא לא טובה. לצערי שרשרת הערך הארוכה והרגולציה מנפחת את המחירים לרמות בלתי נסבלות עבור הצרכנים. אני מכירה את החששות של התעשיינים, אבל רוצה לבשר לכם שבעקבות הצעת החוק הזו, אתם נכנסים לעולם של רגולציה יציבה, לא מצב שבו כל שבוע משנים את התקנות, וסליחה שאני אומרת את זה - על בסיס גחמות אישיות".

השכל הוסיפה: "אני יודעת שגם הרוקחים חוששים. אבל מי שבא במקום הראשון הוא המטופלים. אי-אפשר שהרוקחים יגזרו קופון של אלפי שקלים. אנחנו צריכים להגיע להסדר שבו תחזרו לרווח סביר".

פרופ איתר גרוטו, לשעבר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ומי שפיקח על היק"ר בעת הטמעת רפורמת הקנאביס תחתיה מתנהל התחום היום, אמר בכנס כי ייתכן שאם הקנאביס מתקרב בהדרגה יותר ויותר לכיוון הלגליזציה, הוא כבר אינו חייב להיות בפיקוח משרד הבריאות, אלא תחת רשות בין משרדית ייעודית, שכן מעורבים בנושא משרדים רבים ושונים. "למשרד הבריאות לא תמיד יש קשב לנושא הזה".

גרוטו מעריך כי בעתיד ייתכן שיהיו שני סוגי קנאביס רפואי בשוק - זה שיימכר כצמח שלם, ייתן את 'אפקט הפמליה' הנובע ממפגש בין כל רכיבי הצמח, הפיקוח עליו יהיה נמוך יותר והצריכה תהיה יותר דומה לפנאי, ולעומתו קנאביס פוטנטי, שבו ריכוזי הרכיבים הפעילים מאוד מפוקחים, והוא יעבור ניסויים קליניים להתאמתו לטיפול במחלות מסוימות, ויימכר במסלול הרפואי, ובהכרח בבתי המרקחת.

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן