גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע עקפה תחזיות הרווח ברבעון; ההכנסות נשחקו בגלל המשך הירידה במכירות הקופקסון

ירידה בגנריקה ובתרופות המקוריות בנדקה וטראנדה קוזזה חלקית בעלייה במכירות התרופות המקוריות אוסטדו ואג'ובי ● המנכ"ל שולץ: במחצית הראשונה "ביצועינו אף עלו על התקופה המקבילה. הרווחיות, ובעיקר תזרים המזומנים החופשי, היו חזקים, באופן שאפשר לנו להמשיך להפחית את החוב נטו ולאשר התחזית ל-2020"

קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף
קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף

חברת התרופות טבע מסכמת את הרבעון השני עם הכנסות נמוכות מעט מתחזיות האנליסטים, אך עם רווח נקי (Non-GAAP) למניה גבוה יותר מהתחזיות. החברה גם חוזרת על התחזית השנתית שלה, וממשיכה לצפות להכנסות של 16.6-17 מיליארד דולר, EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 4.5-4.9 מיליארד דולר, רווח נקי Non-GAAP למניה של 2.3-2.55 דולרים ותזרים חופשי בגובה 1.8-2.2 מיליארד דולר.

הרבעון השני היה כצפוי חלש, יחסית לרבעון הראשון שבו טבע נהנתה ממגמות חיוביות על רקע מגפת הקורונה, שהתמתנו בהמשך. ההכנסות ברבעון הסתכמו בכ-3.9 מיליארד דולר, לעומת כ-4.4 מיליארד דולר ברבעון הקודם וכ-4.2 מיליארד דולר ברבעון המקביל.

לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), טבע עברה מהפסד תפעולי ברבעון המקביל לרווח תפעולי ברבעון השני, בגובה 173 מיליון דולר. בשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 140 מיליון דולר, לעומת הפסד נקי של 689 מיליון דולר ברבעון המקביל. על בסיס Non-GAAP, בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים, הרווח הנקי ברבעון השני הסתכם ב-605 מיליון דולר, ירידה של 7.4% מהרבעון המקביל. הרווח הנקי למניה היה 55 סנט, גבוה ב-2 סנטים מתחזיות האנליסטים.

הפער בין התוצאות על פי כללי GAAP לתוצאות Non-GAAP גבוה כתמיד אצל טבע, וברבעון הזה הוא כלל בין היתר הפרשה בסך 261 מיליון דולר בגין הפעילות ביפן (טבע הודיעה לפני מספר ימים על שינוי המיקוד ביפן פעם נוספת, מאחר שהפעילות שם מתקשה להתרומם); עוד מחיקה בגובה 108 מיליון דולר בגין הרכישה הכושלת של אקטביס מ-2016; הוצאות בסך 33 מיליון דולר בגין רה-ארגון ועוד.

תוצאות הרבעון של טבע  במיליוני דולרים

מעבר לרווח נקי GAAP במחצית 

במחצית הראשונה ההכנסות הסתכמו ב-8.2 מיליארד דולר, ירידה של 1.2% לעומת התקופה המקבילה ב-2019; טבע עברה לרווח נקי חשבונאי (GAAP) המיוחס לבעלי המניות בסך של 209 מיליון דולר, לעומת הפסד בסך 794 מיליון דולר במחצית הראשונה אשתקד; ועל בסיס Non-GAAP הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות היה כ-1.4 מיליארד דולר, עלייה של 10.3%.

תזרים המזומנים מפעילות שוטפת הגיע ברבעון השני ל-273 מיליון דולר, לעומת תזרים שלילי של 227 מיליון דולר ברבעון המקביל, בעיקר בזכות גבייה חזקה מלקוחות ברבעון. התזרים החופשי - הנתון המשמעותי לצורך המשך הפחתת החוב - עמד ברבעון על 582 מיליון דולר, עלייה חדה מהרבעון המקביל.

למרות זאת, החוב של טבע דווקא גדל במהלך הרבעון ב-163 מיליון דולר ל-26.3 מיליארד דולר (החוב נטו הסתכם ב-23.9 מיליארד דולר), והדבר מוסבר בתנודות שערי חליפין. מתוך החוב, 6% מוגדר כחוב לטווח קצר, והמח"מ הממוצע הוא 6.1 שנים. לאחר סיום הרבעון, בחודש יולי, טבע פרעה חוב בסך כ-1 מיליארד אירו.

בבחינת הפעילות על בסיס גיאוגרפי, ההכנסות בצפון אמריקה ירדו אך הרווחיות באזור זה גדלה. ההכנסות הסתכמו במעל 2 מיליארד דולר, ירידה של 1.2%, אך הרווחיות הגולמית עלתה מ-51.5% ל-53.3%, והרווחיות באזור זה הייתה 573 מיליון דולר, עלייה של 13.7%.

ירידה במכירות מוצרי הגנריקה

הסיבה המרכזית לשחיקה המתונה בהכנסות היא המשך הירידה במכירות הקופקסון, וירידה בגנריקה ובתרופות המקוריות בנדקה/טראנדה, שקוזזה חלקית בעלייה במכירות התרופות המקוריות אוסטדו ואג'ובי (שנחשבות למנועי הצמיחה של טבע). אג'ובי לטיפול במיגרנה אמנם עדיין רחוקה מהתקוות שנתלו בה אך היא צמחה ברבעון ב-50% במכירות בצפון אמריקה, ל-34 מיליון דולר, ואוסטדו להפרעות תנועה צמחה ב-67% ל-161 מיליון דולר. מנגד, הקופקסון הניבה הכנסות של 238 מיליון דולר, ירידה של 13%. מכירות מוצרי הגנריקה ירדו בכ-2% ל-923 מיליון דולר.

באירופה, המכירות ירדו ב-15.4% ל-1 מיליארד דולר, והרווחיות נשחקה ב-22.8% ל-244 מיליון דולר. זאת, על רקע ירידה בביקושים לחלק מהמוצרים בשל השפעת מגפת הקורונה על דפוסי הרכישות ביבשת. המגפה הובילה לעלייה בביקושים ברבעון הראשון, ולירידה ברבעון השני, וכן גרמה לירידה בביקורים אצל רופאים, ולפיכך לירידה במספר המרשמים שהונפקו. סיבה נוספת לשחיקה היא ירידה במחירי המוצרים האונקולוגיים והשחיקה במכירות הקופקסון. בסך הכול נרשמה ירידה של 13% במכירות הגנריקה באירופה ל-737 מיליון דולר, לצד שחיקה בכל אחד מהמוצרים המקוריים שטבע מציינת בדוחותיה (קופקסון, מוצרי נשימה, אג'ובי).

טבע 

בשווקים הבינלאומיים ("שאר העולם") נרשמה ירידה של 16.2% בהכנסות ל-488 מיליון דולר ושל 28.7% ברווחיות ל-97 מיליון דולר. זאת על רקע חולשה ביפן בשל הפחתות מחירים על-ידי הרגולטור שם, וכן הפסד של מכירות שנבע ממכירת נכסים מסוימים בשוק הישראלי.

לדברי קאר שולץ, נשיא ומנכ"ל טבע, "במקביל להמשך ההשפעה של מגפת הקורונה על העולם, טבע נשארת ממוקדת במטופלים ובקהילות שאנחנו משרתים, תוך שאנו ממשיכים לשמור על ביטחונם של עובדינו. במהלך הרבעון האחרון ראינו מכירות נמוכות יותר של תרופות גנריות וללא מרשם בכל האזורים. המכירות הנמוכות באירופה ובשווקים הבינלאומיים עלו בקנה אחד עם הציפיות, וזאת לאחר הביקוש הגבוה באופן יוצא דופן ברבעון הקודם.

"עם זאת, ביצועינו במחצית הראשונה של השנה עמדו ואף עלו על התקופה המקבילה אשתקד. הרווחיות שלנו, ובעיקר תזרים המזומנים החופשי, היו חזקים, באופן שאפשר לנו להמשיך ולהפחית את החוב נטו ל-23.9 מיליארד דולר, ולאשר את התחזית השנתית ל-2020".

שולץ הוסיף כי "במהלך הרבעון התקדמנו עם מרבית מנועי הצמיחה שלנו, כולל השקה של המזרק האוטומטי של אג'ובי בארה"ב, המשך ההשקה של אג'ובי באירופה, ההשקה של תרופת הביוסימילר TRUXIMA בארה"ב לדלקת מפרקים שגרונית, וקבלת אישור עבור אוסטדו בסין". לדבריו, "במבט קדימה למחצית השנייה של 2020, אנו ממשיכים להיות מחויבים לשרת את העולם ואת מחזיקי העניין שלנו עם תרופות חיוניות ובנות השגה, ולהבטיח שטבע תעמוד ביעדיה".

במקביל לדוחות הודיעה טבע על שותפות אסטר טגית בשוק הביוסימילר (גנריקה למוצרים ביולוגיים) בשוק בארה"ב. טבע וחברת הביופארמה Alvotech התקשרו בשותפות בלעדית למסחור חמישה מוצרי ביוסימילר, כש-Alvotech תהיה אחראית על הפיתוח, הרישום והאספקה של המוצרים, וטבע תשווק אותם בלעדית בארה"ב. המוצרים המקוריים של חמשת המוצרים בפיתוח הללו נמכרים כיום ב-35 מיליארד דולר. 

עוד כתבות

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע