גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock
בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

הבית של סינדי פיקוס חדל להיות מבוטח על ידי חברת הביטוח בחודש שעבר. הסיבה: צילומי אוויר של הגג שלה, שהמבטח שלה סירב לתת לה לראות. "חשבתי שהם טעו בבית", אמרה פיקוס, המתגוררת בצפון קליפורניה. "הגג שלנו במצב מצוין."

חברת הביטוח שלה אמרה שהתמונות הראו שהגג שלה "מיצה את תוחלת החיים שלו". פיקוס שילמה עבור בדיקה עצמאית, וזו מצאה שלגג יש עוד 10 שנות חיים. חברת הביטוח שלה סירבה לשקול מחדש את החלטתה.

ברחבי ארה"ב, חברות הביטוח משתמשות בתמונות אוויריות של בתים ככלי להפסקת ביטוח נכסים שנראים בסיכון גבוה יותר.

כמעט כל בניין במדינה מצולם, לרוב ללא ידיעת הבעלים. חברות מפזרות רחפנים, מטוסים מאוישים ובלונים המגיעים לגובה רב כדי לצלם תמונות של נכסים. שום מקום אינו מוגן: לקונסורציום הגאוגרפי-מרחבי של חברות הביטוח (Geospatial Insurance Consortium, הממומן על ידי התעשייה, יש תוכנית לצילום מטוסים שמכסה לדבריהם 99% מאוכלוסיית ארה"ב).

מערך התמונות נסרק לפי מודלים ממוחשבים כדי לאתר ממצאים האסורים לפי תנאי החיתום, כגון רעפי גג פגומים, פסולת חצר, ענפי עצים תלויים ובריכות שחייה או טרמפולינות שלא הוצהר עליהן. התמונות מסומנות בדגל אדום ומספקות למבטחים תחמושת להודעות אי-חידוש ביטוח ברחבי המדינה.

"ראינו עלייה דרמטית בדיווחים של צרכנים שנזרקו על ידי המבטחים שלהם על בסיס תמונה אווירית", אומרת איימי באך, מנכ"לית קבוצת הצרכנים United Policyholders.

המטרה: להפחית סיכון בתיקי הנכסים של חברות הביטוח

השימוש המוגבר והמתוחכם בצילומים אוויריים משמש מבטחי בתים ברחבי הארץ הפועלים במרץ כדי "להפחית סיכון" בתיקי הנכסים שלהם, ונוטשים בתים שהם פחות ממושלמים במאמץ להתאושש מהפסדי חיתום גדולים.

המבטחים אומרים שלקוחות מסכימים לבדק-בית כשהם רוכשים את הפוליסה, ושצילום נכסים מהשמיים הוא פולשני פחות מביקורי הבית שהיו נהוגים בעבר. לדבריהם, ציי מטוסי המעקב מאפשרים להם להגיב מהר יותר לאסונות ולגבות תעריפים המשקפים טוב יותר את הסיכון של נכס.

"אם הגג שלך בן 20, וסופת ברד אחת מסוגלת להעיף אותו, אתה צריך לשלם יותר ממישהו שהגג שלו חדש לגמרי", אמר מנכ"ל ענקית הביטוח Allstate, טום ווילסון, בראיון. הוא גם אמר כי החברה עושה שימוש בתמונות דיגיטליות מזה זמן רב כדי לשפר את החיתום וכי "צפויים שכלולים נוספים".

ההתלהבות בה מקבלת התעשייה את המעקב הדיגיטלי היא נורת אזהרה עבור הצרכנים. אחד החששות שעלו זה, האם לקוחות יכולים לערער בקלות על תמונות שעלולות להיות לא מעודכנות או לא מדויקות.

פיקוס, שמתגוררת באובורן, קליפורניה, אמרה שזה "לגמרי לא בסדר" שהיא נדחתה מבלי שראתה את הראיות שהובילו להחלטה.

דובר מטעם חברת הביטוח שלה, CSAA Insurance, אמר שהחברה שינתה את המדיניות שלה כדי לאפשר ללקוחות לראות תמונות על פי בקשתם. תמונות המטוס והלוויין נבדקות על ידי עובדי החברה ומאפשרות פיקוח מדויק ויעיל, אמר הדובר.

אחרים ברחבי קליפורניה מקבלים גם הם הודעות אי-חידוש. חברת State Farm אמרה בחודש שעבר שתבטל חלק מהפוליסות שלה במדינה; היא מתכננת להוריד את הכיסוי על כ-30,000 בתי מגורים ועל 42,000 נכסים מסחריים. החברה לא ציינה כיצד תחליט אילו פוליסות לבטל. דובר מטעמה אמר שהבריאות הפיננסית של פעילותה עם בעלי נכסי-מגורים בקליפורניה ממשיכה להיות מושפעת מגורמים כמו אינפלציה וחשיפה לאסונות.

בעתיד: תמונות לווין המתעדכנות כל יום-יומיים

ישנן מדינות המגבילות את הסיבות שמבטחים יכולים לציין עבור אי-חידוש פוליסות לבתי מגורים לאחר פרק זמן מוגדר, בדרך כלל שנה עד חמש שנים. אחת הסיבות הבודדות המותרות היא אי-עמידה של לקוח בדרישות חיתום, כמו תחזוקת גג הבית.

בדיקות בתים המתיימרות להראות בעיות כאלה מקלות על חברות הביטוח לסרב ללקוחות, למרות ההגנות של המדינה, אומרת בטסי קלמנט, מנהלת בסוכנות הביטוח ארתור ג'יי גלאגר. היא הוסיפה כי בחברה שלה נראתה רמה חסרת תקדים של אי-חידושים מאז תחילת 2022.

התמונות המאפשרות אי-חידושים אינן מעודכנות תמיד או שחברות הביטוח אינן מפרשות אותן נכונה, לדברי אנשים בענף ותומכי צרכנים.

ניקול ברינק עזבה את עבודתה כסוכנת של Farmers Insurance בשנה שעברה, מתוך חשש שענקית הביטוח משתמשת בצילומי אוויר ככלי ניגוח במטרה להיפטר מלקוחות לא רצויים.

"זה כאילו הם משתמשים בכל דבר כתירוץ להוציא אנשים מהספרים שלהם", אומרת ברינק, שעדיין עובדת בתעשיית הביטוח. נראה ש- Farmers בודקת כל נכס בספרים שלה, היא אמרה, והוסיפה שראתה הודעות אי-חידוש שנשלחו בגלל כל דבר, מטרמפולינות ועד טחב על קיר צדדי של בית נופש.

ברינק, שעבדה עבור Farmers במישיגן, אמר שחלק מן הלקוחות נדחו על סמך צילומי אוויר שהיו בני שנתיים או שלוש. לאדם אחד לא חודשה הפוליסה בגלל גג, אף שהיה חדש לגמרי. במקרה אחר, לדבריה, חלק מתמונה שהחברה טענה שנראו בו ענפי עץ תלויים, התברר כצללים בלבד.

הקש האחרון היה כשברינק ראתה את ביתה שלה מסומן בתמונה של Farmers בגלל ענף עץ התלוי מעל האסם שלה. היא החליפה חברת ביטוח, ועבודה.

דובר מטעם Farmers אמר כי החברה סוקרת באופן קבוע את הנכסים שהיא מבטחת. כאשר מתקבלת אזהרה בנוגע לבעיה פוטנציאלית, ללקוחות יש 60 יום לפחות לתקן אי-דיוקים כלשהם או להראות שהבעיה טופלה, אמר.

קבוצות צרכנים אומרות שהשימוש בבדיקות לצורך אי-חידושים מדאיג בגלל הזכויות המוגבלות שיש ללקוחות לערער על התמונות או להתלונן על כך שהמעקב מהווה חדירה לפרטיות שלהם.

"הטכנולוגיה מקדימה בהרבה את כל הגנות הצרכן", אומר דאגלס הלר, מנהל תחום הביטוח באיחוד הצרכנים האמריקאי (Consumer Federation of America).

סביר להניח שאנשים רבים יתנגדו לכך שיתצפתו על הבתים והחצרות שלהם מלמעלה, אם תינתן להם אפשרות בחירה, אומר הלר, תוך שהוא מציין את הנכונות המועטה יחסית של לקוחות לקבל הנחות תמורת מתן האפשרות למבטחי רכב לעקוב אחר הנהיגה שלהם.

"חלק מהאסטרטגיה של התעשייה הוא להימנע מכל מצב שבו צרכנים יכולים לומר 'כן' או 'לא' לסוג כזה של גישה העושה שימוש בתוכנות ריגול לחיתום ודירוג", אומר הלר.

תמונות אוויר צפויות להיות מפורטות יותר ותכופות יותר. אם שיגורי הלוויין יתנהלו כמתוכנן, עד שנת 2030 התמונות יוכלו להתעדכן מדי יום, לפי ניל פירסון, יועץ שעובד עם חברות צילום.

"זה יכול להיות מעניין מנקודת מבט של פרטיות משום ש... ניתן לנטר נכס מדי יום ברזולוציה גבוהה", הוא אומר. "זה קצת 'האח הגדול' של אורוול."

עוד כתבות

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

הפיתוחים שהפכו את טבע מחברה גנרית במשבר למניה לוהטת

מניית חברת התרופות הישראלית טבע כמעט הוכפלה תוך שנה, ובוול סטריט מתלהבים מצבר תרופות המקור שלה ● האם החברה שהתרגלה "להעתיק" תרופות, תדע להצמיח שוב את החדשנות?

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, lev radin

ביידן מעלה את המס של כלי רכב מסין ל־100%. האם המהלך ישפיע על ישראל?

נשיא ארה"ב הודיע השבוע על שורת הגבלות סחר בין ארה"ב לסין, חלקן בתחום הרכב ● על הפרק: הגדלת המכס על מכוניות מיובאות ועל הסוללות למכוניות חשמליות ● הצעדים צפויים לזלוג בעקיפין גם לשוק הישראלי ואף להקטין את ההיצע המקומי מסין

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

שופטי העליון דוד מינץ, יעל וילנר ויצחק עמית. הסכימו פה אחד בפסיקה / צילומים: רפי קוץ, דוברות הרשות השופטת

הפסיקה שמטלטלת את מוסד "הידועים בציבור": ההשלכות והמשמעות

לאחרונה קבע העליון כי בני זוג שחיו יחד שנה וחצי ותכננו להתחתן אינם ידועים בציבור ● מומחים לדיני משפחה מזהירים משינוי התייחסות מצד מוסדות פיננסיים ומסבירים כיצד יש להיערך

ד''ר דורון בסר, מנכ''ל אנויז'ן מדיקל / צילום: אנויז'ן מדיקל

מסיימת את דרכה בבורסה: אנויז'ן מדיקל תימכר ב-1.5 מיליון דולר בלבד

ביהמ"ש אישר לאלפא קפיטל של מרטין לרכוש את הפעילות והקניין הרוחני של החברה, אך השלד הבורסאי יימכר בנפרד בהמשך ● המסחר במניית אנויז'ן מושעה מחודש מרץ, והחברה נסחרת לפי שווי של 2.3 מיליון שקל

בנייה חדשה. למרות שמספר הדירות הלא מכורות גבוה, המחירים ממשיכים לעלות / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

הפרדוקס של השוק: למעלה מ-8,000 דירות בתל אביב מחכות לרוכשים, וזה מחיר הדירה הממוצעת

רוכשי הדירות רואים את המצב בשוק הדיור ומוטרדים ממנו מאוד, אבל מה שיותר משפיע עליהם הוא חוסר התפקוד הממשלתי והפוליטי ואפס המעשה בתחום הדיור ● וכך הגענו למצב שבפעם הראשונה מחירי הדירות עולים - גם בזמן מלחמה