גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוציאליסט שבנה עיתון כלכלי

כך המציא אבא שלי בן-כלאיים לוקאלי בצבע דג סלמון ושם מוזר

30 שנה זה הרבה זמן. המון.

לפני 30 שנה, בשנת 1983, היה לנו רק ערוץ אחד בטלוויזיה. הטלפון בבית היה טלפון חוגה של בזק. בשביל לצחצח שיניים עם משחת שיניים של קולגייט, מישהו היה צריך לנסוע לאמריקה וגם לחזור ממנה.

לפני 30 שנה האינפלציה הייתה 191%, משבר מניות הבנקים פרץ, הבורסה נסגרה, והדולר פוחת ב-30%. איש עם חזון בשם יצחק דוידוב החליט להפוך סטנסיל של שערי מניות בן 4 עמודים שאותו הפיץ למשקיעים בבורסה הישראלית, לעיתון ערב כלכלי. היומון הכלכלי הראשון בישראל.

הגיליון הראשון נפתח במילים האלה: "בעקבות סגירת הבורסה לתקופה ארוכה, כאשר עדיין אין כל ידיעה מתי היא תיפתח, החל להתפתח שוק חדש של מסחר במניות בנקים, כאשר המסחר נעשה שלא בין כותלי הבורסה...". על הכתבה הראשונה בגיליון הראשון חתום "כתבנו הפיננסי".

בשוליים השמאליים התחתונים מופיעה מודעה: "עכשיו הזמן לקנות נדל"ן. קנה וילה בנופים. תשלום במניות בנקים לפי ערכן ביום 6.10.83".

לפני 30 שנה, חיים בר און, גבר בן כ-40, סוציאליסט משיכון עובדים בתל-אביב, מזרחן יוצא שב"כ, המו"ל של המגזין "מוניטין", אבא שלי, נסע עם עדנה, אמי, במכונית בדרך מגבעתיים לפתח-תקווה והסתכל בעניין רב במודעות הרבות, שפוזרו בכל מכווני התנועה בכבישים ובישרו על הופעת העיתון הכלכלי הראשון בישראל. כמה כסף הם שופכים על העיתון הזה, מלמל לעצמו.

הוא צדק. העיתון נקלע לקשיים כמעט מיד, ובשנה האורווליאנית 1984 אבא שלי רכש אותו, יחד עם מיקי אלבין, שותפו עוד מימי עיתון הסטודנטים הירושלמי "פי האתון".

העיתון הקטן, עם 4,000 מינויים על הנייר ו-2,000 בפועל, כמקובל בדיווחי מספרי המינויים בעיתונות הישראלית הדייקנית, נראה אז כמוצר תימהוני לגמרי. מי צריך יומון כלכלי במשק סוציאליסטי קטן, היפר אינפלציוני וריכוזי, שעיקרו בבעלות ממשלתית?

באותם ימים של הפיכת העיתון הכלכלי השולי למשהו לגמרי אחר, החלו תהליכי עומק אדירים במשק העולמי בכלל והישראלי בפרט.

אחרי שנים של סגירות ופרוטקציוניזם, תוכנית החשיפה פתחה את המשק הישראלי לעולם ושינתה אותו באופן מהותי. באותה שנה, דוד עזריאלי שילב קנייה עם חניה, המציא את המילה "קניון" ופתח את קניון איילון ברמת-גן, ועולם הצריכה הישראלית החל בתהליך שינוי עמוק מאוד.

סניף מקדונלד'ס הראשון בישראל, סמל הגלובליזציה, נפתח באותו קניון 10 שנים לאחר מכן. השינויים שיהפכו את הכלכלה והצרכנות הישראליות על ראשן החלו, גם אם משמעותם לא נחזתה.

תהליך עומק אדיר החל אז גם בעיתונות ובתקשורת. בשנת 1984, השנה שבה אבא שלי החליט להיכנס לעיתונות היומית, הושק פרוטוקול TCP/IP, אשר נחשב לתחילת האינטרנט, והושקה מצלמת הווידיאו הביתית הראשונה. שנתיים אחר-כך פלאפון הציעה לראשונה שירות סלולרי בישראל. כל מה שנראה יציב בעולם העיתונות עד אותו הרגע, החל אז להתמוסס באוויר.

כלכלה חופשית

השינויים לא נחזו, אבל התהליכים שיביאו אליהם, כבר החלו. בתוך עולם של כלכלה ומשק משתנים מצד אחד, ושל עיתונות ותקשורת משתנים מצד שני, גיששו את דרכם אבא שלי ו"גלובס". בן-כלאיים לוקאלי. עם צבע של דג סלמון דהוי שדומה ל-FINANCIAL TIMESהאנגלי והאיורים המופלאים של גיל ג'יבלי שדומים ל-WALL STREET JOURNAL האמריקאי. עם שם מוזר, ג'יבריש עם ניחוח של חו"ל, שאבא שלי התרגז נוראות כשמישהו העז לקרוא לו בחיבה או בלעג "קלופס".

עד 1998, שנת פטירתו, הוא ליווה את "גלובס" בהרבה אהבה ותשוקה אמתית. לעיתונות באשר היא. לתפקיד שלה בחשיפת מידע, בהנגשתו לקהלים, בשמירה על הדמוקרטיה. לעיתונות כמוצר ציבורי. לפיתוח השיח הכלכלי, גם כשזה לא תאם את תפיסת עולמו מבית אבא, אחדות העבודה.

הוא הספיק להגדיל את תפוצת העיתון בעשרות אלפי מינויים, לברוא מוספים על גבי מוספים - מ"ליידי גלובס" ועד "G" - לחלק טלוויזיות במסעות פרסום מהפכניים לזמנם, ולהקים את ועידת ישראל לעסקים, את אתר האינטרנט הכלכלי הראשון בישראל ואת ארכיון העיתונות הדיגיטלי הראשון בישראל.

הוא נפטר ולא היה עוד לראות: את דעיכת העיתונות, את עמלות היתר שגבו משרדי הפרסום ושהורידו את רווחיות העיתונים אל הברכיים, את פריחתם של גוגל ופייסבוק על חשבון כל גופי המדיה בעולם, את גמגומי הסגירה של "מעריב", או את היום שבו פמפלט יח"צ פוליטי חינמוני עבר את התפוצה של "העיתון של המדינה".

הוא גם לא הספיק לראות את מקצוע העיתונות נשחק אל תוך כיסוי אינטרנטי אינטנסיבי צעקני ושוחק של 24/7, שנועד לרצות ציבור בהפרעת קשב, המעדיף זמינות על מהות ומקדש חינם על פני איכות, ובכך הופך במו ידיו את כלב השמירה שלו לחתלתול בשירות משרדי הפרסום והיח"צ, בעלי ההון והפוליטיקאים.

והוא לא הספיק לראות את הפיכת שפת הכלכלה לשפה המדוברת והמשפיעה ביותר בעולם. את העיתון הכלכלי WALL STREET JOURNAL הופך לעיתון הנפוץ בעולם, בפער של יותר מ-40% מהבא אחריו, העיתון הכללי USA Today; לא את פתיחת שני יומונים ישראליים כלכליים חדשים, מבית "הארץ" ו"ידיעות אחרונות", אשר הפכו את ישראל לאחת המדינות המצטיינות בדירוג של מספר עמודי העיתונות הכלכלית היומית לנפש, וגם לא את הסגידה שאנו רוחשים, תכופות על גבי ואף בגלל העיתונות עצמה, לאלה בינינו שהצליחו לגרוף לחיקם הכי הרבה מטבעות משולחן ההימורים הכלכלי.

ובתוך כל זה הוא גם לא ראה את "גלובס" הוורדרד הקטן נאבק ושורד את קרבות קיומו בהתמדה ובאומץ, גם אם במחירים כבדים. היומון העצמאי היחיד שקם לאחר קום המדינה ויוצא לאור כבר 30 שנה.

והוא גם לא יראה את השלב הבא של העיתונות ושל הכלכלה. יהיה זה השלב שאחרי ההתפכחות, שאולי מחכה לנו ממש עוד רגע, מעבר לפינה. במדיה אחרת, בצורה שונה, תשוב העיתונות להיות מה שהיה כל-כך יקר לאבא שלי: כלב שמירה עצמאי, מנגיש מידע ומקדש דמוקרטיה. ואולי אז גם הכלכלה תחזור להיות כלי בשירות כל אזרחיה, ולא רק בשירות עשיריה. אותי לימדו שעיתונות כערך, כמו שאבא שלי טיפח, כמו שצריכה להיות, היא תנאי שאי-אפשר בלעדיו.

* הכותבת היא בתו של מו"ל "גלובס" חיים בר און ז"ל.

חיים ז

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע