גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תדווחו על כספי המסים מרווחי הקריפטו שלכם

רשות המסים פרסמה הוראות ביצוע לנוהל תשלום מסים מרווחי הקריפטו ● עם זאת, לדברי מומחה קריפטו, ההוראות "יוצרת עודף בירוקרטיה סבוכה ובעיות שעלולות להציב חסם לדיווח על הרווחים"

רשות המסים פרסמה מסמך חדש באשר לקבלת כספי מסים מרווחי קריפטו / צילום: Shutterstock
רשות המסים פרסמה מסמך חדש באשר לקבלת כספי מסים מרווחי קריפטו / צילום: Shutterstock

רשות המסים פרסמה היום (ד') באתר האינטרנט שלה מסמך חדש, תחת הכותרת: "הוראת ביצוע מס הכנסה מספר 2024 06". מהותו של המסמך הינה מתן הנחיות לעובדי רשות המסים באשר ליישום הוראות הנוהל לקבלת כספי מסים מרווחי קריפטו. הנוהל, שפורסם בדצמבר אשתקד, מאפשר לשחקנים בזירת המטבעות הדיגיטליים לדווח על רווחים משוק הקריפטו ולשלם את המס בגינם ישירות לרשות המסים, תוך עקיפת המערכת הבנקאית. התקווה הגדולה של המדינה היא שהנוהל יוביל לתשלומי מס של מאות מיליוני שקלים שנגרעו מקופת המדינה מרווחי זירת הקריפטו.

השיטה החדשה של רשות המסים לתפוס משכירי דירות שלא מדווחים על הכנסות
ניתוח גלובס | משקיעי נדל"ן, שימו לב: הגזרות שמתכננים ברשות המסים והמסרים הכפולים
החברה שהימרה בגדול על הביטקוין ומציגה תשואה של מאות אחוזים בשנה

לכאורה, מדובר במסמך "טכני", המנחה את פקידי השומה, סגניהם, רכזים, מפקחים ועובדי החטיבה מקצועית, חטיבת חקירות וחטיבת גבייה ואכיפה (אליהם הוא ממוען), כיצד למלא את הוראותיו של נוהל קבלת כספי הקריפטו. אולם, בפועל, מדובר במסמך מהותי, המבהיר מהם המשאבים שהרשות מקדישה לנושא ומהן הדרישות של הרשות מהמדווחים על הכנסות ממטבעות מבוזרים.

בין היתר, נקבע כי בכל משרד שומה, ימונו עד שני מפקחים שיופקדו על הטיפול בכל הבקשות שיתקבלו במשרד, כדי "לאפשר התמחות מקצועית ואחידות בטיפול". ברשות מתמודדים כיום עם חוסר מהותי בכוח אדם, ולכן הקצאת כוח אדם ייחודי לנושא מבהירה כי הרשות מעריכה שהמהלך יכניס מיליונים רבים לקופת המדינה, באופן שיצדיק זאת.

"מהוראות הביצוע, ניכר לעין שרשות המסים עשתה קפיצת מדרגה מקצועית בעולם הקריפטו, וכי בוצעה עבודה יסודית שכללה ירידה לפרטים והפניית משאבים לתחום, כמו הקצאת כוח אדם ייעודי במשרדי השומה ובהנהלת הרשות, וכן טיוב מערכות ותהליכי עבודה פנימיים", אומר עו"ד רו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל רגולציה בפלטפורמת המסחר הישראלית Bit2C.

עוד מסביר צרפתי, כי רשות המסים התקדמה לקראת הנישומים בהוראת הביצוע, בכך שהיא מכירה בגמישות לעניין אופן חישוב הרווח לצרכי מס. "ניתן לחשב רווח גם לפי שיטות ממוצע משוקלל ו-LIFO ועוד, ולא רק לפי שיטת FIFO", הוא מסביר.

עם זאת, צרפתי סבור שחלקים אחרים בהוראות הביצוע עלולים לסכל את המטרה שלו להכנסת כספים לקופת המדינה. "הוראת הביצוע, בשילוב עם נוהל הוראת השעה בנושא, יוצרת עודף בירוקרטיה סבוכה, אשר תכביד יתר על המידה על כולם - הן על המערכת עצמה, ובעיקר על פקידי השומה, שגם כך עמוסים לעייפה בעבודה מאומצת ובחוסר כוח אדם מתאים, והן על הנישומים".

אף אחד לא מתלהב לקבל סירוב מבנק ישראל

אחת הבעיות המרכזיות של השחקנים בזירת הקריפטו היא שבמקרים רבים, מערכת הבנקאות המסחרית בישראל לא מאפשרת לקלוט כספים שמקורם במטבעות וירטואליים, בשל הקושי לעקוב אחר מקור הכספים, ובשל החשש שאלו קשורים להלבנת הון או למימון טרור. במקרים אלו, סירוב המערכת הבנקאית לקלוט כספים שמקורם במטבעות וירטואליים, חל גם ביחס לכספי מסים הנובעים מרווח ממימוש של מטבע וירטואלי.

נוהל מיסוי רווחי קריפטו נועד להסדיר את תהליך העבודה והבדיקות שיאפשרו את קבלת כספי המסים הנובעים מפעילות של ישראלים באמצעי תשלום מבוזר ואת גבייתם. בהתאם לנוהל, כספי המסים יופקדו ישירות לחשבון הבנק של רשות המסים, שיתנהל בבנק ישראל. הנוהל נכנס לתוקף ב-1 בינואר 2024, ומאפשר לבעלי רווחים ממטבעות וירטואליים לדווח על הכנסותיהם ולשלם את המס המתחייב עליהם עד יוני השנה. ההערכות הן כי לאורך ששת החודשים במהלכם יחול הנוהל, ייכנסו לקופת המדינה מאות מיליוני שקלים.

כעת, כאמור, פרסמה רשות המסים את אופן ביצוע הנוהל. הוראות הביצוע כוללות הנחיות לגבי הטופס שצריך למלא והפרטים שיש לחשוף בפני רשות המסים בעת דיווח על רווחים בזירת הקריפטו, לרבות פרטים על סכום העלות והתמורה ממימוש מטבעות וירטואליים, הכנסתו החייבת והמס המגיע למדינה.

כמן כן, על המדווח לספק הסבר ואסמכתאות מאמתות בדבר מקור הכספים ששימשו לרכישת מטבעות וירטואליים, שמות הבורסות, זירות המסחר והנש"פים בהם התבצעה הפעילות, כתובות פומביות של הארנקים, נתיב תנועות המטבעות לאורך תקופת ההחזקה בהם, כמו גם אישור מבנק מסחרי בישראל על סירובו להעברת כספי המס לחשבון הבנק בישראל או סירובו לפתיחת חשבון בנק בישראל.

לדברי עו"ד צרפתי, "מדובר באבסורד שנמשך קרוב לעשור - שאזרח שומר חוק וצייתן לא מצליח לשלם מסים מפעילות בקריפטו כי הבנקים חוששים שמא הקריפטו אותו הנישום מכר, מתישהו ואיכשהו נחשף לעבירה. כעת, הרשות דורשת כי הנישום יוכיח לה כי הוא סורב על־ידי בנק להעביר את הכסף או לפתוח חשבון בנק וזה כבר מהווה מכשול, כי אף אחד לא מתלהב, ובצדק, לקבל סירוב אקטיבי מבנק בישראל".

עוד על־פי הוראות הביצוע, על שחקן הקריפטו המבקש לשלם מסים לפי הנוהל להתחייב על תשלום המס, בלי קשר לשאלה אם יאושר לו להעביר כספים מחשבון בנק זר לחשבון הבנק של רשות המסים, ולהתחייב כי לא מתאפשר לו לקזז או לנכות את המס מול הפסדים והוצאות מפעילות אחרת. לדברי צרפתי, "אלה בעיות אקוטיות, שעלולות להציב חסם בפני דיווח על הרווחים".

יחכו לנוהל גילוי מרצון?

בהוראת הביצוע, מתחדד ההבדל בינה לבין "נוהל גילוי מרצון", שכן במסגרתה, נדרש המדווח על הכנסות מרווחי הקריפטו לוותר על סודיות המידע. כך, יתאפשר לרשות המסים להעביר כל מידע שברשותה בנוגע לדיווח לידיעת הרשות לאיסור הלבנת הון, משטרת ישראל ובנק ישראל. משלם המס נדרש אף לחתום על התחייבות שהוא מודע לכך שאין בהליך תשלום מסים בשל רווחי קריפטו כדי לגרוע מאחריותו הפלילית. על־פי הוראת הביצוע, סמנכ"ל חקירות, בשיתוף הרשויות הנוספות, אף יבצעו בדיקות נוספות בנוגע לנישום, לשם הקטנת הסיכון להלבנת הון באמצעות תשלום המסים למדינה, ולהפחתת החשד שמקור הכספים הוא בפעילות לא חוקית.

ההוראות הללו מתחברות להודעתה של רשות המסים מראש, לפיה לא מדובר ב"נוהל גילוי מרצון" עבור שחקני הקריפטו, ולכן הם אינם נהנים מחסינות מפני העמדה לדין. אולם, לאחרונה, הודיע מנהל רשות המסים כי בכוונת הרשות לפרסם "נוהל גילוי מרצון" חדש שיכלול גם את רווחי זירת הקריפטו, ובמסגרת הליך זה תינתן הגנה מפני הליכים פליליים - אז למה ששחקני הקריפטו ימהרו לשלם את המס במסגרת הנוהל שלא מגן עליהם כיום? רבים מהם, כך נראה, יעדיפו לחכות לנוהל גילוי מרצון.

"בנוסף, על־פי הוראות הביצוע, צריך לספק לרשות המסים סט שלם של מסמכים רבים, כולל תחקור של נתיב ומסלול הכספים והקריפטו ואישורים מגורמים חיצוניים", אומר עו"ד צרפתי, שמעריך כי "מדובר בהוראת שעה זמנית וקצרה בת שישה חודשים, שעד שיצליחו לעמוד בתנאים הטכניים שלה היא צפויה להסתיים. על־מנת באמת לגבות מס אמת ולהעשיר את קופת המדינה בתקופה קריטית כזו של מלחמה וגירעון, על רשות המסים לבצע התאמות בנוהל ובהוראת הביצוע, כך שיאפשרו גבייה של יותר מסים מיותר אנשים וללא הגבלה בזמן, וכן לשלב זאת עם נוהל 'גילוי מרצון', אשר יאפשר גם חסינות פלילית לנישומים שפונים להליך הגילוי מיוזמתם".

בשורה של ממש לעוסקים בקריפטו

לדברי עו"ד (חשבונאית) אינגה אייזנברג, ממשרד אייזנברג, שנער ושות', המתמחה במיסוי קריפטו, "מדובר בבשורה של ממש לכל העוסקים בקריפטו, שכן אחת הבעיות המרכזיות הקיימות הינה שבנקים לא הסכימו לקבל כספים שמקורם בפעילות זו".

עו"ד אייזנברג מציינת כי "מדובר בנוהל משלים להליך 'גילוי מרצון', הרלוונטי למי שלרשות עדיין אין לגביו מידע, אשר לדברי מנהל רשות המסים, אמור להתפרסם עוד לפני הפסח. אחת הבעיות בנוהל מהיום, היא שהרשות יכולה לקבל כסף רק במטבע שיקלי, מה שיחייב את הנישומים לבצע המרת מט"ח, שעשויה לסבך מעט את ההליך, ולגרור גם עלויות לא מבוטלות".

עו"ד אייזנברג הוסיפה כי "הוראת הביצוע נראית מסורבלת, על פניו, אולם כזו שהמומחים בתחום יוכלו להתמודד איתה. בנוסף, הוראת הביצוע מטילה על אנשי הרשות עצמם הליך בדיקות רב־שלבי קפדני, המצריך, בין היתר, מינוי אחראים פנימיים בעלי מומחיות במספר תחומים; כל זאת, כאשר למעשה, ברשות לא מתחייבים שיקבלו כסף מחשבון זר, לא כל שכן בסד זמנים מוגדר וידוע. הדבר עשוי להיות בעייתי, שכן ייתכן מצב שתיקבע חבות במס, אולם שבסוף, שוב אין וודאות כי יאושר לקבלה. בנוסף, הוראת הביצוע מחייבת איסוף והגשת מסמכים ואישורים רבים, באופן שעשוי לגרום לכל התהליך להימשך זמן רב".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "הטפסים והנהלים שנקבעו במסגרת הוראת הביצוע הם בהתאם להוראות והנהלים שנקבעו בנוהל, בתיאום עם הרשות לאיסור הלבנת הון, משרד המשפטים והמפקח על הבנקים. הוראת הביצוע אינה כוללת דרישות נוספות. הדרישה לאישור כי המבקש סורב על־ידי בנק מסחרי אחד לפחות קבועה גם היא בנוהל, אבל רשות המסים תסתפק בראיות שהיה ניסיון סביר לקלוט את כספי המסים שלא צלח. על־מנת למנוע סיכון של הלבנת הון, הנוהל והוראת הביצוע מחייבים שהמס המשולם במסגרת הנוהל לא יוחזר לנישום באף סיטואציה.

רשות המסים מנהלת מגעים מתקדמים מול הפרקליטות ביחס פרסום נוהל 'גילוי מרצון' חדש, ומקווה שהנוהל יאושר בקרוב על־ידי היועצת המשפטית לממשלה. מיד לאחר חג הפסח, רשות המסים תפעל להארכת הנוהל ולהרחבתו למקרים המתאימים".

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר