גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתם אומרים שביטקוין הוא זהב דיגיטלי? אולי יותר כמו פנינים דיגיטליות

כמעט כל טכנולוגיה פורצת דרך הוחלפה על ידי טכנולוגיה פורצת דרך אחרת ● כך יכול לקרות גם לביטקוין

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

 

 

ב־1917, מייזי פלאנט, אשתו הצעירה של איש עסקים עשיר, לא יכלה להסיר עיניה ממחרוזת פנינים כפולה תוצרת קרטייה. התכשיטן הצרפתי פייר קרטייה רצה לפתוח משרד בניו יורק, והציע להחליף בין המחרוזת, שמחירה היה מיליון דולר, לאחוזה של הזוג פלאנט בצומת השדרה החמישית ורחוב 52 במנהטן. בעלה של מייזי, מורטון, הסכים לעסקת החליפין.

איך הסתבכה חברת נוספת בתחום הכי אפור של הבורסה 
פרשנות | קרנות הביטקוין זכו לקבלת פנים חמה, והמחיר עשוי לשלש את עצמו 

מה שקרה אחר כך יכול לשמש כשיעור לחסידי הביטקוין שמאמינים שמטבע הקריפטו הוא המקבילה לזהב דיגיטלי, ועלולים לגלות לבסוף שהוא המקבילה לפנינים דיגיטליות.

במשך אלפי שנים, פנינים היו יקרות ברחבי העולם ולעתים קרובות בעלות ערך רב יותר מזהב ואף יהלומים. מחרוזת הפנינים של קרטייה שב־1917 עלתה מיליון דולר, שווה במונחים של היום לפחות 24 מיליון דולר.

אבל מה שלא פלאנט ולא קרטייה יכלו לדעת הוא, שרק כמה חודשים מוקדם יותר, היזם היפני קוקיצ'י מיקימוטו תיעש את הטכנולוגיה לייצור פנינים מתורבתות. מיקימוטו החל לייצר אותן בסיטונאות ובמהרה, ובהתאם המחיר של פנינים טבעיות החל לצנוח בשנות ה־20 ונותר נמוך עשרות שנים.

ב־1957, לאחר שמייזי נפטרה, מחרוזת הקרטייה שלה נמכרה במכירה פומבית תמורת 151 אלף דולר.

בשנים האחרונות מחירי הפנינים הטבעיות האיכותיות עלו בחזרה, אך לא מתקרבים למחיר המחרוזת של פלאנט מ־1917, בחישוב מותאם אינפלציה.

סחורה נדירה ומוגבלת

קרטייה היה בצד המוצלח בעסקת הפנינים-תמורת-נדל"ן. ב־2016, נכס בגודל דומה לזה שרכש מפלאנט, בבניין פחות מפורסם מהבניין של קרטייה, שני רחובות במעלה השדרה החמישית, נמכר תמורת 525 מיליון דולר.

מה הקשר לביטקוין, תשאלו? ובכן, הרבה מהאטרקטיביות של המטבע נובעת מהצמצום בו, בבחינת נדירות המניעה את האמונה כי זהו "זהב דיגיטלי".

ביטקוין אינו רק נדיר, כמו זהב, אלא שגם המלאי שלו מוגבל. הכמות המקסימלית מהמטבע שיכולה להתקיים בשוק קבועה על 21 מיליון יחידות. כבר הוטבעו 19 מיליון, וקצב ההנפקה הנוכחי צפוי לרדת במשך הזמן עד שהמטבע האחרון יונפק סביב שנת 2140.

הודות לנדירות הזו חסידי הביטקוין מאמינים, באמונה דתית כמעט, שערכו יעלה באופן בלתי נמנע ולתמיד. עד כה השנה המטבע עלה ב־22% וביותר מ־8,400% בעשור האחרון.

אם אתם מאלו שהתפתו לקנות ביטקוין או את אחת מקרנות הסל החדשות המבוססות עליו, השאלה אם הוא יתברר כזהב דיגיטלי היא קריטית. בהתאמה לשינויים ביוקר המחיה, לאונקיית זהב יש בערך אותו כוח קנייה כפי שהיה לה ברומא העתיקה לפני 2,000 שנה. להמר שביטקוין הוא זהב דיגיטלי משמעו שהוא יהיה יציב כמו המתכת כמצבור ערך, בייחוד כשמטבעות המונפקים בידי ממשלות יאבדו כוח קנייה לאורך הזמן.

אבל ההיסטוריה מלמדת שמה שקרה עם פנינים טבעיות יכול גם לקרות עם טכנולוגיות: הן הופכות לקורבן של מה שהכלכלן ג'וזף שומפטר כינה "השטף הנצחי של הרסנות יצירתית".

הנה כמה דוגמאות מהעשורים האחרונים: בין השנים 2009 ל־2014, מכשיר הבלאקברי זינק מ־25 מיליון ל־85 מיליון משתמשים פעילים, אחרי שגרם לטלפונים מתקפלים להיראות כמו מאובנים. ואז הגיע האייפון וסילק את הבלאקברי מהבמה.

חברות המחשבים קומודור ואטארי נקנו על ידי IBM ואפל; חלוצות מנועי החיפוש Go.com ו־Infoseek רוסקו על ידי יאהו, שבעצמה הובסה על ידי גוגל; והרשת החברתית Friendster הוחלפה על ידי MySpace, שבסופו של דבר נעלמה לטובת פייסבוק.

 

כמעט כל טכנולוגיה "משבשת" ופורצת דרך בסופו של דבר נזנחת לטובת השיבוש הבא. נכון שמאז שהושקה ב־2009, רשת ביטקוין נעשתה רק יותר חסינה, אך האם היא בלתי ניתנת לערעור?

הקוד המניע את ביטקוין, כמו כל התוכנות, מצריך עדכונים תקופתיים. כבר היו בו באגים בעבר, שלא גרמו לנזק חמור. אולם אם פגם בתכנות לא יזוהה לאורך זמן רב, ורבים יאמצו אותו, זה יכול לפגוע ביציבות והבטיחות של רשת ביטקוין כולה - וכמובן להוביל לפגיעה קשה בערך המטבע.

תמיד יגיע נכס חדש

כפי שמזהירים התשקיפים של קרנות הסל החדשות על ביטקוין, מטבעות דיגיטליים חדשים עשויים להגיע ולצמצם את הביקוש - ואת הערך - של ביטקוין. זה אולי לא יקרה שנים, או שיגיע פתאום משום מקום.

"אנחנו אף פעם לא בסוף החדשנות", אמר מאט הוגאן, מנהל השקעות ראשי ב־Bitwise Asset, המנהלת את קרן הסל Bitwise Bitcoin ETF שהושקה ב־10 בינואר. "זה אפשרי מבחינה תיאורטית שנכס דיגיטלי אחר יחליף את ביטקוין כמצבור הערך הלא פוליטי", אמר הוגאן. "אם אתה קונה ביטקוין, אתה לא קונה קריפטו, אתה קונה נכס יחיד, תוכנה מסוימת, חלק אחד מהאקוסיסטם".

כלומר מדובר בהימור לא מגוון על כך שהנדירות והייחודיות של הביטקוין לא ינוצחו. למדו שיעור ממייזי פלאנט - אם עשיתם הימור, שמרו עליו קטן וגדרו אותו ככל יכולתכם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם