גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הביומד שהודיעה על פיטורים של 200 מעובדיה

נובוקיור הפכה לסיפור הצלחה ישראלי לאחר שפיתחה טכנולוגיה חדשנית לטיפול בסרטן המוח - כעת היא מפטרת 200 עובדים • רדהיל הודיעה על קבלת מימון מממשלת ארה"ב לטובת ניסוי המשווה מספר תרופות פוטנציאליות נגד קורונה • אחרי בריטניה, ה-FDA באישור היסטורי לתרופה ראשונה המשתמשת בטכנולוגיית עריכה גנטית • השבוע בביומד

נובוקיור. טיפול בסרטן / צילום: יח''צ
נובוקיור. טיפול בסרטן / צילום: יח''צ

חברת נובוקיור  שפיתחה טכנולוגיה מבוססת שדות חשמליים לטיפול בגידולים סרטניים, הודיעה על מהלך התמקדות הכולל גם פיטורי 200 עובדים, 13% מכוח־האדם שלה, אם כי רק בודדים מהם מישראל, כאן ממוקמת חטיבת המו"פ של החברה. נובוקיור מקווה לחסוך כ-60 מיליון דולר באמצעות הקיצוצים.

לראשונה בעולם: אושרה תרופה מבוססת עריכה גנטית, ויש לה קשר ישראלי

נובוקיור אינה נמצאת כרגע בסיכון תזרימי. בקופתה מזומנים ושווי מזומנים בהיקף של לא פחות מ-921 מיליון דולר, בעוד ההתחייבויות השוטפות שלה עומדות של 127 מיליון דולר והחוב ארוך הטווח על כ-567 מיליון דולר. החברה אמרה כי מעוניינת להתמקד, כדי להפנות את המשאבים למימון צמיחתה העתידית.

נובוקיור הפכה לסיפור הצלחה ישראלי לאחר שפיתחה והביאה לשוק טכנולוגיה חדשנית לטיפול בסרטן, תחילה לטיפול בסרטן המוח מסוג GBM. החברה נסקה על בסיס ההבטחה כי הטכנולוגיה רלוונטית לסוגי סרטן נוספים, נפוצים יותר, ובשיאה היא הייתה החברה הישראלית בעלת שווי השוק הגבוה ביותר בנאסד"ק, עם שווי חלומי של 22.9 מיליארד דולר ביוני 2021.

התפוצצות בועת הביומד

ב-2021 ירדה מניית נובוקיור עם התפוצצות בועת הביומד בנאסד"ק, ונסחרה בכ-8 מיליארד דולר ב-2022, שווי שנתפס אז כמתאים יותר להבטחה הגלומה בה. בחודשים האחרונים חווה החברה טלטלות שקשורות לתוצאות הקליניות שלה, וירדה לשווי של 1.33 מיליארד דולר, ירידה של 94% מהשיא. 

ירידות כאלה מזוהות בדרך כלל עם חברות ביומד שנכשלו בניסויים ואין להן נכסים, וזה בהחלט לא הסיפור של נובוקיור. ההצלחות שלה עדיין עומדות לזכותה. ברבעון השלישי של 2023, היא רשמה הכנסות של 127 מיליון דולר, סכום מרשים ביותר עבור חברת מכשור רפואי עצמאית שמקורה בישראל. אך מדובר בירידה של 3% לעומת התקופה המקבילה, לדברי החברה הירידה נבעה בעיקר מקשיים בגביה מחברות ביטוח. 

כדי להתמודד עם הרוויה בשווקים הקיימים שלה, בעיקר שוק ה-GBM, נובוקיור מתרחבת גלובלית. ברבעון השלישי 68% מהכנסות החברה הגיעו מארה"ב, והיתר מגרמניה, יפן וסין. גם שורת הרווח לא מלהיבה. נובוקיור רשמה הפסד של 49 מיליון דולר, עקב עלויות פיתוח גבוהות ועלויות שיווק גבוהות. 

אבל המניה לא ירדה מסיבה זו. השוק הבין כי סרטן המוח הייתה אינדיקציה קטנה להוכחת היתכנות, ואילו האינדיקציות המלהיבות יותר הן למשל סרטן ריאות נפוץ מסוג NSCLC. נובוקיור דיווחה על הצלחה בניסוי בסוג הסרטן הזה בשלב הגרורתי, וכעת נערכת להשיק את המוצר, לאחר שתקבל בתקווה את אישור ה-FDA למוצר ב-2024. 

אלא שבמאי האחרון, רופאים בכנס הסרטן ASCO טענו כי אף שהניסוי השיג את יעדיו ואולי אפילו יאושר על ידי ה-FDA, הרי שעד סיום הניסוי היעדים האלה כבר התיישנו, ולא בטוח שהתוצאות יהיו משכנעות מספיק כדי שרופאים יאמצו את הטכנולוגיה. זו אחת הסיבות המובילות לירידת המניה. בנוסף, באוגוסט פרסמה החברה תוצאות לא טובות בניסוי בטיפול בסרטן השחלות. 

הקיצוצים הנוכחיים של נובוקיור הם לא בתחום ה-NSCLC, אלא להיפך. היא מתכוונת למקד משאבים בהשקה המסחרית של מוצר זה, אם יאושר. בנוסף, היא מצפה לתוצאות ב-2024 בשני ניסויים קליניים, האחד בטיפול בגרורות מוחיות של NCLCL, והשני בטיפול בסרטן הלבלב, שוק שיכול להיות משמעותי ביותר עבור החברה. 

הניסויים הנוספים שתקדם כעת החברה, אינם באינדיקציות חדשות. היא תקדם שלושה ניסויים נוספים, שניים בשימוש במוצר שלה כקו ראשון לטיפול בחולי GBM חדשים, וניסוי נוסף בתחום סרטן הריאות. נראה כי כרגע לא תמשיך לבחון את המוצר בסרטן השחלות. 

"החלטות כאלה הן מאוד אישיות ומאתגרות, בשל השפעתן על העובדים והמשפחות", אמר מנכ"ל החברה אסף דנציגר. לעוזבים אמר: "אני מוקיר את עבודתכם הקשה. תרומתכם השפיעה על חולי סרטן רבים והמורשת שלכם תהיה לנצח חלק מנובוקיור".

רדהיל תקבל מימון להמשך פיתוח התרופה לקורונה

ב-2020-2021, בשיא מגפת הקורונה, חברות ביומד ישראליות רבות הסבו את הטכנולוגיה שלהן לטיפול במחלה. רובן נטשו את הפרויקט אחרי שהמגפה דעכה (ושילמו מחיר על הגיחה הזו והחזרה ממנה), אך הקורונה עדיין קיימת. בימים אלה מספר הנדבקים בארה"ב נמצא בעלייה, ומספר המאושפזים עומד כעת על 18 אלף בני אדם בארה"ב לבדה. 

חברה שלא נטשה את תחום הקורונה היא רדהיל. החברה הודיעה השבוע על קבלת מימון לא-מדלל מממשלת ארה"ב, כדי לממן את השתתפותה בניסוי אמריקאי המשווה מספר תרופות פוטנציאליות נגד קורונה מול קבוצת ביקורת. מדובר ב-4.8 מיליון דולר שתשקיע ממשלת ארה"ב בחלקה של רדהיל בניסוי, ויכסו את ההוצאות של רדהיל עבור ניסוי זה במלואן. גיוס החולים צפוי להתחיל בשבועות הקרובים, ותאריך הסיום של הניסוי הוא לקראת סוף 2024. רדהיל היא התרופה הראשונה שנבחנת בניסוי, לאחר שנבחרה לצורך כך על ידי ממשלת ארה"ב.

רדהיל ביופארמה RED HILL , תרופות , תרופה / צילום: אריק סולטן

התרופה של רדהיל היא תרופה אנטי ויראלית שאינה תלויה בוריאנט הקורונה הספציפי, ניטלת בבליעה כמו התרופה הקיימת של פייזר לקורונה. התרופה של רדהיל הציגה תוצאות ראשוניות טובות בעבר בחולים מתונים, אם כי נכשלה בטיפול בחולים קשים. היא יכולה לשמש לטיפול משולב בתרופה הקיימת, למי שלא יכולים לקחת אותה בגלל התנגשות עם תרופות קיימות, או כאופציה שניה, אולי במחיר נוח יותר.

ממשלת ארה"ב מממנת ניסוי גם במוצר נוסף של רדהיל, לטיפול בפגיעות קרינה.

רדהיל נסחרת לפי שווי של 14 מיליון דולר, לאחר שעלתה כ-300% בחודש האחרון. העליות התרחשו בעיקר על רקע הודעת החברה כי ה- FDA האריך את תקופת הבלעדיות לתרופה שלה לטיפול במחלה הזיהומית h Pylori , במסגרת ההגנות לתרופות מבוססות אנטיביוטיקה. התרופה רשמה הכנסות של 5.1 מיליון דולר במהלך המחצית הראשונה של 2023, לעומת 4 מיליון דולר בתקופה המקבילה.

רדהיל נאלצה למכור לאחרונה מוצר אחר שרכשה בעבר, כדי לממן את המשך פעילותה, ולכן הכנסותיה הכלליות ירדו מכ-31.5 מיליון דולר בתקופה המקבילה. המוצר נמכר תמורת 43 מיליון דולר. בקופת החברה נכון לסוף המחצית היו 16.3 מיליון דולר, לאחר שהחזירה חובות מסוימים הקשורים למוצר שנמכר, ועדיין יש לה חובות של 14.9 מיליון דולר סביב מוצר זה.

אישור ה-FDA לתרופה לאנמיה חרמשית

ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, הצביע ביום שישי לטובת אישור השיווק לתרופה Casgevy, התרופה הראשונה המשתמשת במנגנון CRISPR לעריכה גנטית. התרופה פותחה על ידי חברת CRISPR Therapeutics יחד עם חברת וורטקס שתשווק אותה. במקביל אושר טיפול נוסף לאותה המחלה, Lyfgenia של חברת בלובירד, שגם הוא טיפול גנטי אך במנגנון ותיק יותר, והוא מהווה הוספה של גן ולא עריכה גנטית. מוצר הקריספר יתומחר ב-2.2 מיליון דולר לטיפול שאמור להוביל לריפוי מלא של המחלה. המוצר של בלובירד יתומחר ב-3.1 מיליון דולר לטיפול. ה-FDA עשוי לאשר את התרופה מבוססת הקריספר של וורטקס לטיפול במחלה גנטית נוספת, בטא תליסמה, בחודש מרץ. היא כבר מאושרת לשתי ההתוויות בבריטניה.

כפי שציין פרופ' איל הנדל, שהוא שותף לאחד הפטנטים שאפשרו את הפיתוח המסחרי של התרופה, בראיון לגלובס לקראת האישור בשבוע שעבר, באנמיה חרמשית קיימת מוטציה בגן הבטא גלובין, שמוביל ליצור המוגלובין ואצל חולי אנמיה חרמשית הוא מיצר המוגלובין תקול שיוצר כדוריות דם פגומות.

"לכל אחד מאיתנו, בין אם בריא ובין אם חולה באנמיה חרמשית, יש "גן גיבוי", שמייצר המוגלובין רק כשאנחנו עוברים, ואחרי הלידה הוא מושתק. מה שהתרופה עושה הוא להסיר את מקטע הדנ"א שיש לו תפקיד להשתיק את ביטוי הגן המייצר את ההמוגלובין העוברי. ואז הגן הזה נכנס לפעולה, ומייצר כדוריות דם בריאות אצל האדם החולה".

כעת על וורטקס להתמודד עם אתגר לוגיסטי, שכן הטיפול כרוך בשאיבת תאים מן החולה, עריכתם והזרקתם בעירוי בחזרה לחולה. כמו כן יש לה אתגר תקציבי, השאלה בכמה חולים יסכימו חברות הביטוח לטפל, תמורת תג מחיר של 2.2 מיליון דולר. בנוסף, עליה לחתום חוזים סביב הפטנטים המאפשרים את הטכנולוגיה, כולל הפטנט של הנדל.

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קבינט המלחמה

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; בישראל לומדים את ההצעה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"