גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה בעולם: אושרה תרופה מבוססת עריכה גנטית, ויש לה קשר ישראלי

התרופה שפיתחו וורטקס ו-CRISPR Therapeutics לאנמיה חרמשית מבוססת על טכנולוגיית עריכה גנטית פורצת דרך ועל פטנט ששותף לו ד"ר איל הנדל מאוניברסיטת בר־אילן ● המוצר אושר בבריטניה וצפוי לקבל אישור FDA השבוע ● מי ייהנו מהתמלוגים וכמה היא תעלה?

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

טכנולוגיית עריכה גנטית פורצת דרך עומדת בפני רגע דרמטי: עד יום שישי הקרוב, 8.12, צפוי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לאשר לשיווק את התרופה הראשונה שנעשה בה שימוש בטכנולוגיית CRISPR. מדובר בטיפול חד־פעמי לריפוי אנמיה חרמשית, שתג המחיר שלו, לפי הערכות בשוק, עשוי להגיע ל־2 מיליון דולר ואף יותר.

קריאה של המוח וטיפול עם אווטארים: הטכנולוגיות החדשות לטיפול בפוסט־טראומה
חזית המדע | היא הייתה דוקטורנטית מבטיחה לכלכלה ונרצחה בטבח. עכשיו האוניברסיטה תמשיך את המחקר שלה

בשבוע שעבר אושר המוצר לשיווק על ידי הרגולטור הבריטי בשתי התוויות: אנמיה חרמשית והמחלה הגנטית בטא תלסמיה. אישור אירופי צפוי גם הוא בקרוב בשתי ההתוויות. אישור FDA להתוויה הנוספת צפוי להתקבל במרץ 2024.

התרופה פותחה על ידי וורטקס האמריקאית ו־CRISPR Therapeutics השווייצרית־אמריקאית, שבין מקימיה פרופ' עמנואל שרפנטייה, אחת הזוכות בפרס נובל עבור גילוי מנגנון CRISPR. אך כפי שקורה לעתים קרובות, מוצר מהפכני מבוסס על יותר מהמצאה פורצת דרך אחת.

הפטנט שהתרופה לא יכולה בלעדיו

ואכן, התרופה החדשה, Casgevy שמה, כוללת גם פטנט שבפיתוחו היה שותף ד"ר איל הנדל, היום חוקר באוניברסיטת בר־אילן. הנדל הוא החוקר הראשון שחתום על מאמר שנכתב בזמן שפעל במעבדתו של פרופ' מתיו פורתאוס באוניברסיטת סטנפורד. המאמר חשף שיטה להגן על ה־RNA, חלק בלתי נפרד ממנגנון CRISPR, מפני עיכולו המהיר על ידי אנזימים שונים בגוף. התרופה החדשה משתמשת בפיתוח הזה ולמעשה אינה יכולה לפעול בלעדיו.

הפטנט מוסחר ונמצא בידי חברת Graphite Bio שהקים פורתאוס. וורטקס יכולה כעת לרכוש את הזכויות לו או לחכות לראות אם גרפיט תתבע אותה, ואז אולי תידרש לשלם פיצויים. אם אחד מהדברים הללו יקרה, ייכנס לא מעט כסף לכיס של גרפיט, ומשם לסטנפורד, וגם להנדל. וזו רק ההתחלה. על פניו, הטכנולוגיה הזאת יכולה לשמש ואף נחוצה בתרופות CRISPR נוספות.

"אני נוסע לקמפוס באופניים כל יום, לא לכסף אני מחכה", אומר הנדל. "אבל לחשוב שהפטנט שלנו איפשר תרופה שכבר ריפאה עשרות אנשים, וכנראה תגיע למאות אלפים נוספים, אם לא יותר, זה מה שבאמת מלהיב אותי. הרי אפשר לעבור קריירה שלמה כמדען בתחום הביו־רפואי, ולא להגיע לזה".

איך בדיוק פועלת התרופה Casgevy?
"כשמדברים על עריכה גנטית, בדרך כלל אנשים מדמיינים פונקציית 'חפש־החלף', ולפחות במקרה של Casgevy, זה לא עובד בדיוק ככה. באנמיה חרמשית יש מוטציה בגן בטא גלובין, שמוביל ליצור של המוגלובין ובמקרה של אנמיה חרמשית, מייצר המוגלובין תקול שיוצר כדוריות דם פגומות. התוצאה של התקלה היא קושי בהעברת חמצן בגוף, וצורה משונה, חרמשית, של כדוריות הדם האדומות, שגורמת להן להידבק לדפנות כלי הדם, לגרום נזק לרקמות או אפילו שבץ, וגם להתקפים דלקתיים חריפים.

ד''ר איל הנדל / צילום: תמונה פרטית

"לכל אחד מאיתנו, בין אם בריא ובין אם חולה באנמיה חרמשית, יש "גן גיבוי", שמייצר המוגלובין רק כשאנחנו עוברים, ואחרי הלידה הוא מושתק. מה שהתרופה עושה הוא להסיר את מקטע הדנ"א שיש לו תפקיד להשתיק את ביטוי הגן המייצר את ההמוגלובין העוברי. ואז הגן הזה נכנס לפעולה, ומייצר כדוריות דם בריאות אצל האדם החולה".

את השינוי הזה עושים לתאי גזע שנשאבים מגופו של החולה, ולאחר השינוי מוזרקים בעירוי בחזרה לגופו. ושם הם מתמיינים בין היתר לכדוריות דם אדומות תקינות.

זה קצת דומה לטיפול בסרטן בשיטת CAR-T.
"ההבדל הוא שהם עובדים בשיטה של הוספת מקטע גנטי לתאי T באופן לא ספציפי באמצעות וירוסים, ואנחנו מחסירים מקטע באמצעות מנגנון CRISPR, ולכן אנחנו נחשבים לעריכה גנטית".

להביא לריפוי בטיפול אחד

בניסויים באנמיה חרמשית שנערכו ב־29 חולים, אצל 28 נעלמו ההתקפים הדלקתיים. עדיין אין הוכחה שגם יתר התופעות המאפיינות את המחלה ייפסקו, אך הנדל אופטימי. "הנחת היסוד היא שמדובר בריפוי מלא בפעם אחת". לפי הערכות, בארה"ב לבדה ישנם כ־100 אלף חולים, מהם כ־20 אלף יתאימו לטיפול.

וורטקס תצטרך לעקוב אחרי החולים מהניסוי במשך 15 שנה נוספות, כדי לוודא שהריפוי אכן מלא ואין תופעות לוואי. "החשש הוא ממחיקה לא־ספציפית של גנים שלא התכוונו לפגוע בהם והיווצרות של מחלות אחרות בעקבות זאת", אומר הנדל. "עד היום ראינו שינויים לא-ספציפיים מאוד נדירים שעל פי הגנטיקה הידועה לנו אינם מסוכנים, אבל אנחנו ממשיכים לעקוב. כל תרופה חדשה וכל סוג של עריכה באמצעות CRISPR יצטרכו לעבור בדיקה כזו מחדש".

אילו אתגרים עדיין עומדים בפני הטיפול?
"הטיפול הוא נגזרת קלה יותר של הטיפול הקיים בתחום הזה, שהוא השתלת מח עצם. גם כאן, כדי שתאי הגזע ששיפרנו יפעלו בתוך הגוף, צריך קודם כול לפגוע במערכת הקיימת, וזה תהליך לא פשוט למטופל, אבל הפיך תוך כמה שבועות. בניגוד להשתלת מח עצם, כאן משתילים את התאים של המטופל עצמו, ולכן לא צפויות תופעות חיסוניות שעלולות להימשך כל החיים".

אתגר נוסף צפוי להיות האתגר התקציבי. לחברות הביטוח בארה"ב והמבטחים הממשלתיים במקומות אחרים יהיה קשה לעכל תג מחיר של 2 מיליון דולר ומעלה בבת אחת, גם אם מדובר בטיפול חד-פעמי. זאת ועוד, דרושה תשתית לוגיסטית לביצוע הטיפול, הכרוך באיסוף ובהשתלה של התאים.

המתחרה תשחרר את הפטנט?

תשובת ה־FDA כאמור צפויה השבוע, אבל לדברי הנדל "קהילת החוקרים חושבת שיש סיכוי גבוה מאוד לקבל את האישור".

בינתיים, מתמודדת וורטקס עם סוגיית פטנט הרבה יותר גדולה מזו שיש לה מול גרפיט וההמצאה של הנדל. "גם הפטנט הבסיסי של CRISPR לא בדיוק בידיים שלה. הוא נרשם על ידי מכון ברוד וניתן ברישיון בלעדי לחברת Editas, מתחרה של וורטקס וקריספר ת'רפיוטיקס, אבל אם אדיטס תחסום אותה מלהגיע לשוק עם תרופה שיכולה לעזור לחולים, זה ייראה גרוע מאוד מבחינה ציבורית. אדיטס היא חברה שכרגע לא מרוויחה כסף ויש לה פה הזדמנות להכנסות משמעותיות, אבל גם אם היא תנקוב מחיר שוורטקס תתקשה לעמוד בו והתרופה תתעכב זה ייראה לא טוב. בקיצור, יהיה מעניין".

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר