גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקאית או הפרופסור: מי יתיישב בקרוב על כיסא יו"ר לאומי. ומה קורה בבנק דיסקונט?

יו"ר לאומי ויו"ר דיסקונט יסיימו את כהונתם החודש ● למי שיעמוד בראש הדירקטוריונים מחכים אתגרים רבים, אך בינתיים זהות המחליף לא ידועה ● מי המועמדת שלפחות חלק מבעלי המניות בדיסקונט ישמחו לראות בתפקיד, ולמה בלאומי החפיפה תיתקל בקושי?

מי יעמוד בראש הבנקים? / צילומים: איל יצהר
מי יעמוד בראש הבנקים? / צילומים: איל יצהר

המושג "אחרי החגים" הפך במשך השנים לסמל לדחיינות בישראל. בתקופה האחרונה הוא נשמע במערכת הבנקאית בעיקר בהקשר להמשך כהונתו של פרופ' אמיר ירון כנגיד בנק ישראל, אך לא רק. עבור שניים מהבנקים הגדולים בישראל - לאומי  ודיסקונט   - "אחרי החגים" משמעותו בחירה של יושבי ראש חדשים.

הבחירות בשני הבנקים, בעיקר בדיסקונט, מלווה במעין סערה מאחר שגם דירקטורים שמסיימים את כהונתם בקרוב, כולל שני יושבי הראש הקיימים, יצביעו על זהות היו"ר החדש למרות שהם לא יכהנו תחתיו.

למי שיעמוד בראש הדירקטוריונים של הבנקים מחכים לא מעט אתגרים. אין ספק שיו"ר בנק צריך להבין מאוד ברגולציה. השינויים בשנים הבאות יהיו הרבה יותר גדולים מאלו שהתרחשו בשנים האחרונות, גם בגלל הלחץ של הממשלה והפוליטיקאים בעקבות רווחי העתק שרשמו הבנקים וגם בגלל השינויים הטכנולוגיים.

"יש אתגרים רגולטוריים־פוליטיים שצריך לדעת להתנהל איתם", אומר גורם במערכת. "לא יעזבו את הבנקים בשקט בגלל הרווחיות הקיצוניות שלהם בשנים האחרונות והמצב הפיננסי של הצרכנים".

עם זאת, האתגר הכי גדול של עולם הבנקאות, לפי אותו גורם, הוא לתכנן איך תראה המערכת בשנים הבאות. "אנחנו בפתחו של אירוע מאוד משמעותי שמצריך בניית אסטרטגיה כבר עכשיו. הבנקאות המסורתית לא יכולה להמשיך לחשוב שתתנהל בעשור הקרוב כמו שהתנהלה עד עכשיו. השינוי מגיע מכל מיני כיוונים - מהטכנולוגיה, מהתפתחות AI (בינה מלאכותית, ר"ו), מתחרות בתוך המערכת, מפינטקים שמתחרים בהרבה תחומים, משינוי טעמי קהל הלקוחות ועוד".

לדברי גורם בכיר לשעבר במערכת הבנקאית, הדבר הכי חשוב ליו"ר הדירקטוריון הוא דווקא הבנה בממשל תאגידי: "הוא צריך לוודא שאין שריפות, ולכן הוא גם זקוק לניסיון בניהול משברים ומצבים עדינים. התרומה הגדולה של יו"ר היא כמובן בשיתוף פעולה עם ההנהלה".

ואולי בכלל צריך לשנות את מודל הפעילות של יו"ר בנק, כפי שעשוי להתפרש העיכוב בבחירת יו"ר חדש בלאומי. מאחר שהאיש שיבחר במקומו של סאמר חאג' יחיא כפוף לאישור בנק ישראל בתהליך שלוקח כחודשיים והבחירות ייערכו ביום הכהונה האחרון של יחיא, בנק לאומי צפוי לתפקד ללא יו"ר במשך תקופה זו. באותם חודשיים נראה אם יש לכך משמעות ממשית להתנהלות הבנק.

בנק דיסקונט

בדיסקונט תמונת המצב ברורה יחסית, אך לא שלמה לחלוטין. הבחירות למינוי מחליף לשאול קוברינסקי שמסיים את הקדנציה כיו"ר דיסקונט ייערכו בתחילת חודש נובמבר, וכרגע נראה שהמאבק על התפקיד מתנהל בין הדירקטור המכהן דני ימין והדירקטור החדש אריק פינטו. אולם, מי שנחשבת כבעלת סיכויים לא מבוטלים להיבחר היא איריס אבנר, שעדיין שוקלת ומתלבטת אם להגיש מועמדות. 

אריק פינטו |לשעבר מנכ"ל בנק הפועלים

אריק פינטו, לשעבר מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אריק פינטו, מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, מביא עמו ניסיון שיכול לעמוד לצדו בחלק מאותם אתגרים, דוגמת הנפקת ישראכרט מבנק הפועלים והטיפול בפרשת העלמות המס מול הרשויות בארה"ב. מנגד, הוא צפוי להיות יו"ר מאוד דומיננטי אם ייבחר לתפקיד, מה שעלול לייצר חששות בקרב הדירקטורים האחרים וההנהלה. בעיקר כיוון שפינטו מגיע מבחוץ ולכן ייתכן שנכון יותר אם הוא יכהן שלוש־ארבע שנים בכיסא הדירקטור ובקדנציה הבאה לנסות להחליף את היו"ר.

כך שלא בטוח שהוא מספיק מכיר את מה שנקרא "רצפת הייצור" של העבודה הבנקאית, אלא יש להכיר גם את הדי.אנ.איי של הבנק ואת ליבת הפעילות, להכיר את ההנהלה והמנכ"ל, ללמוד לנהל את הדירקטוריון ולקבוע מי האנשים שצריכים לשבת בכל אחת מהוועדות שלו.

דני ימין |לשעבר יו"ר הוועד המנהל של הטכניון ומנכ"ל מיקרוסופט ישראל

דני ימין, לשעבר יו''ר הוועד המנהל של הטכניון ומנכ''ל מיקרוסופט ישראל / צילום: תמר מצפי

דני ימין כיהן בעבר כיו"ר הוועד המנהל של הטכניון ומנכ"ל מיקרוסופט ישראל. גורמים המעורים במרוץ לראשות הבנק מסבירים כי קוברינסקי ישמח להעמיד אדם בעל רקע טכנולוגי בראש הדירקטוריון, ובגלל זה נראה כי הוא מעדיף את ימין כמחליפו. אולם, יש גם מי שאומרים שטכנולוג לא מספיק עבור הבנק בתקופה הנוכחית: דיסקונט יתמודד בשנים הקרובות עם אתגרים גדולים, אולי הגדולים במערכת. לפי החלטת שר האוצר וכחלק מהפרדות חברות כרטיסי האשראי מהבנקים (חוק שטרום), הוא צריך למכור את חברת כרטיסי האשראי כאל (מחזיק כיום ב־72% ממנה) בתוך 3־4 שנים, חברה בת שמכניסה לו עשרות מיליוני שקלים בכל רבעון.

אתגר נוסף הוא מה לעשות עם דיסקונט ניו יורק. במאי האחרון חתם אי.די.בי ניו יורק על צווים מוסכמים מקבילים מול שני רגולטורים אמריקאים, בין היתר, והתחייב להמשיך לבצע שיפורים והתאמות במדיניות, בנהלים, בבקרות ובמצבת כוח האדם, ובחינת עסקאות עבר. בדיסקונט עדכנו כי הצו המוסכם אינו כולל קנסות, עונשים או דרישה להזרמת הון נוסף, אך עלול להגביל את יכולת אי.די.בי ניו יורק לקבל אישורים רגולטוריים לפעילויות עסקיות חדשות, ואף עלול להביא לפגיעה אפשרית במוניטין.

גם סוגיית מרכנתיל, אשר נרכש על ידי דיסקונט, מהווה אתגר אסטרטגי. בין השאר, בשל הכפילויות בינו לבין דיסקונט, נוצרת פגיעה ביחס היעילות של הבנק. לכן, ייתכן שבדיסקונט יצטרכו לקבל החלטות אם להשאיר את המצב על כנו או למזג חלק מהפעילות או מכוח האדם.

איריס אבנר | לשעבר מנכ"לית מזרחי טפחות שוקי הון

איריס אבנר, לשעבר מנכ''לית מזרחי טפחות שוקי הון / צילום: איל יצהר

זו הכהונה האחרונה של איריס אבנר בדירקטוריון, והיא ודאי רוצה לסיים את הקדנציה בבנק כיו"רית. בינתיים, במערכת הבנקאית יש חוסר נוחות מכך שכיום אין יו"רית או מנכ"לית המכהנת באף בנק. זאת כאשר רק באמצע העשור הקודם הובילו את המערכת שלוש מנכ"ליות דומיננטיות. לכן, יש ציפייה ורצון מצד בעלי מניות, חברי הנהלה, דירקטורים אחרים, עובדים ואף רגולטורים, לחזור ולראות אישה מכהנת בתפקידים הבכירים ביותר במערכת הבנקאית. עם זאת, זהו אינו השיקול היחידי כמובן, והדירקטורים חייבים להיות משוכנעים שאבנר ראויה לכך.

אל השלושה האלה אפשר אולי להוסיף את פרופ' בן ציון (בנצי) זילברפרב. מי שכיהן בעבר כמנכ"ל משרד האוצר נמצא בדירקטוריון כבר למעלה מחמש שנים ומשמש כיו"ר ועדת ניהול סיכונים וחבר בוועדת הביקורת. מעבר לכך הוא דיקאן ביה"ס לבנקאות ושוק ההון במכללה האקדמית נתניה כך שיש לו את ההבנה בתחום הבנקאי אך הוא נעדר ניסיון מעשי בניהול הפעילות הקמעונאית, עסקית ומסחרית.

בנק לאומי

ב־29 לאוקטובר ייערכו הבחירות לראשות דירקטוריון לאומי. זהו אותו יום שבו היו"ר הנוכחי, חאג' יחיא, יסיים את כהונתו. עצם קיום ההצבעה על זהות המחליף ביום הכהונה האחרון הינו בניגוד למקובל בלאומי, שם תמיד נערכו הבחירות שבועיים לפחות לפני, כדי לאפשר חפיפה מסודרת. נראה שחאג' יחיא, שנפגע מהמהלך של בנק ישראל אשר שלל ממנו שכר ותשלומים נלווים בשנה לאחר סיום התפקיד, בחר להביע את מחאתו ולא לבצע חפיפה מסודרת. "בתהליך ראוי, ההצבעה הייתה צריכה להתקיים חודש לפני הפרישה שלו ובמהלך אותו חודש להיות חפיפה מסודרת", אומר גורם בסביבת הדירקטוריון המעורה במתרחש. למרות שאף אחד מהדירקטורים טרם הצהיר כי הוא מתמודד על תפקיד היו"ר, גלובס משרטט את ארבעת השמות האפשריים להוביל את לאומי.

דני קולר | לשעבר ראש חטיבת שווקים פיננסיים בבנק הפועלים ויו"ר ישראכרט

דני קולר, לשעבר ראש חטיבת שווקים פיננסיים בבנק הפועלים ויו''ר ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

לדני קולר, שנבחר לדירקטוריון בשנת 2021, יש ניסיון בפעילות דירקטוריונים בתחומים המהווים חלק מעולם הבנקאות. הוא כיהן כיו"ר פועלים שוקי הון בין 2016 ל־2018, וכיו"ר ישראכרט מ־2014 עד 2016 כשחברת כרטיסי האשראי עוד הייתה בבעלות הבנק. הוא עזב את הפועלים בשנת 2019 לאחר 19 שנים בבנק, מהן עשר שנים כחבר הנהלה, לאחר שהיה, בין היתר, מנהל חטיבת ניהול סיכונים ומנהל החטיבה הבינלאומית.

"הוא ראוי ומכהן כבר שנתיים בדירקטוריון אבל הוא הולך עם הכתם של מה שקרה בבנק הפועלים", אומר הגורם בסביבת הדירקטוריון. קולר היה מעורב בפרשת העלמות המס של בנק הפועלים (גם לאומי ומזרחי טפחות היו בקלחת ושילמו סכומים גדולים כדי לסיים את הפרשה). הוא כיהן בתפקיד רגיש מאוד כשומר הסף הראשי, כמנהל הסיכונים של הבנק באותה תקופה. הפרשה התעוררה כעת שוב בשל הדרישה להשיב את הבונוסים של בכירי הפועלים, בהם אלו של קולר עצמו.

אירית שלומי | כיהנה בשורת תפקידים בכירים בבנק הבינלאומי

אירית שלומי, כיהנה בשורת תפקידים בכירים בבנק הבינלאומי / צילום: עינת לברון
"היא דירקטורית מצוינת אבל לא בטוח שהיא תרצה להתמודד וככל הנראה כך יהיה", אומר גורם בסביבת הדירקטוריון. "הניסיון שהיא מביאה איתה הוא בנקאי כמנהלת חטיבה אבל היא לא הייתה בראש המערכת. לכן, מה שקשור להתנהלות בממשל תאגידי, עבודה מול רגולטורים, קשרי חוץ וניהול דירקטוריון זר לה. היא יכולה להשלים אותם, אבל היא לא באה איתם ב'תרמיל הניסיון'. היא דעתנית ולא תמיד מה שאנשים מביעים מתקבל כמו שהם רוצים שיתקבל, ולפעמים זה נשמע כמו ביקורת".

ואכן, שני חברי הנהלה לשעבר בלאומי סיפרו שחברי הנהלה בבנק רואים בה גורם שמקניט את חברי ההנהלה ומתעסק בזוטות במקום בנושאים שהדירקטוריון אמור לעסוק בהם. להערכתם, להוציא מהמנכ"ל חנן פרידמן, שבשל הדומיננטיות שלו לא יתרגש ממינויה אם תיבחר, חלק ניכר מחברי ההנהלה צפוי לפרוש אם היא תתמנה לתפקיד היו"ר.

אתי דויטש |לשעבר יו"ר בנק מרכנתיל ויו"ר כאל

אתי דויטש, לשעבר יו''ר בנק מרכנתחיל ויו''ר כאל / צילום: רמי זרנגר

אתי דויטש היא בעלת ניסיון בתחום הבנקאות של יותר מ־20 שנה, אולי יותר מהמתחרים אחרים על התפקיד, וכבר הייתה יו"ר של בנק (מרכנתיל) וגם של חברת כרטיסי אשראי (כאל). כאשר הייתה בקבוצת דיסקונט, מתוקף תפקידה כראשת חטיבת ניהול קבוצתי ורגולציה, היא הייתה אחראית על חברות הבת בקבוצה, תוך יישום האסטרטגיה הקבוצתית. קודם לכן דויטש כיהנה כיועצת המשפטית הראשית של קבוצת דיסקונט והובילה, בין היתר, את תחום הממשל התאגידי והניהול הקבוצתי.

אולם, היא חדשה בבורד. היא נבחרה רק עתה, מה שהופך את בחירתה ללא פשוטה. "יש לה את הכישורים והניסיון להיות יו"ר, ויכול להיות שהיא גם ראויה לכהן בתפקיד, אבל מההיכרות שלי עם חברי הדירקטוריון בלאומי הם ישקלו טוב אם להכתיר חבר חדש בבורד כיו"ר", מסביר גורם בסביבת הדירקטוריון. "לבנק לאומי יש די.אנ.איי מאוד מיוחד שצריך להכיר ויש מנכ"ל שהוא ראוי, דעתן וחזק. זה לא טבעי שמישהי שעוד לא נכנסה לדירקטוריון נוחתת ישר לכס היו"ר, אבל מצד שני היא אישה וזה יתרון גדול במינוי כזה".

ידידיה שטרן |לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר־אילן. כיהן כסגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה

פרופ' ידידיה צ' שטרן, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים באונ' בר־אילן. כיהן כסגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה / צילום: עודד אלטמן

פרופ' ידידיה שטרן מסתמן כמועמד מוביל בבחירות, אם יגיש את מועמדתו. אם ייבחר לתפקיד לבסוף, הוא ייאלץ לוותר על משרתו במכון הישראלי לדמוקרטיה, שם הוא נחשב לאישיות חזקה מאוד, ונהנה מתנאים טובים. לכן, כלל לא בטוח שהוא יציע את עצמו לתפקיד. בנוסף, יש המעריכים כי שטרן צפוי להיתקל בהתנגדות של חלק מחברי הדירקטוריון בשל ההתנגדות שהביע לשינויי החקיקה שמובילה הממשלה במערכת המשפט, מאחר שבחירה בו עלולה להציב את לאומי בנקודה בעייתית מאוד מול משרד האוצר והעומד בראשו.

ביחס למנכ"לי בנקים אחרים, דוגמת דב קוטלר (בנק הפועלים) ואורי לוין (עד לא מזמן מנכ"ל דיסקונט), בכירי לאומי אמנם השתתפו בישיבות פורום העסקים שהביעו התנגדות לשינויי החקיקה, אך היו פחות דומיננטיים.

לדברי אותו גורם, אם שטרן ירצה להתמודד, יהיה קונצנזוס די רחב בדירקטוריון לגביו. "נראה שגם חאג' יחיא כנראה יתמוך בשטרן והוא יהיה מקובל על ההנהלה ועל המנכ"ל, כי הוא לא נכנס לחיכוכים. זאת למרות שלא ההנהלה היא זו שבוחרת".

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות