גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות וויקס ופייבר נחתכו בחדות, וכעת הן מנסות להסביר למה הסיבה לא מוצדקת

בשל חשש משקיעים ממהפכת הבינה המלאכותית, מניותיהן של שורת חברות, בהן הישראליות וויקס ופייבר, צנחו בתוך שבוע בחדות ● בתגובה פרסם מנכ"ל וויקס, אבישי אברהמי, פוסט בו טען כי לא צפויה פגיעה, וכי ה־AI לא מהווה תחליף לתוכנה ● בינתיים המשקיעים לא משתכנעים

אבישי אברהמי, מייסד ומנכל וויקס / צילום: אלן צצקין
אבישי אברהמי, מייסד ומנכל וויקס / צילום: אלן צצקין

אבישי אברהמי מנכ"ל וויקס  נוטה לפנות לרשתות החברתיות בכל הזדמנות שבה שהוא מרגיש שהוא או החברה שהוא מנהל אינם מובנים כהלכה. לפני כשנה, כאשר החלו הפיטורים בהייטק הישראלי והתקשורת הכלכלית החלה לדווח על קיצוצים צפויים בחברה, טען אברהמי כי אין בכוונתו לפטר עובדים ופרסם בפייסבוק תמונה היתולית שלו במסיבת חברה שערך כשהוא נושא שלט: "קיצוצים! אין וויסקי, יש רק טקילה". מאז, פוטרו בחברה מעל ל-400 עובדים, מרביתם בארצות-הברית.

בסוף השבוע האחרון, לאחר ירידה של כ־11% במחיר המנייה של החברה בעקבות החשש של אנליסטים מהאתגר שמציבה הבינה המלאכותית היוצרת על שוק פיתוח אתרים, פנה אברהמי אל רשת לינקדאין. בפוסט ארוך הוא טען כי אינו רואה בבינה המלאכותית איום.

"לבינה המלאכותית יש ערך רב בבניית אתרים, אבל היא לא מהווה תחליף לתוכנה שמנהלת עבור בעלי עסקים את כלל הפעילות המקוונת שלהם", כתב אברהמי. "בינה מלאכותית היא הרבה יותר מטקסט ותמונה ותו לא. אתר אינטרנט הוא פלטפורמת תוכנה משולבת עם מיליוני שורות קוד ואבני בניין כמו ממשקי מכירות, ניהול פגישות, מכירת כרטיסים, בלוגים ועוד הרבה יותר מזה. כל זה צריך לעבוד יחד עם מסדי נתונים, שירותי האצת הגלישה (CDN), ניהול עסקאות, פרטיות ואבטחת מידע".

 

חברות הנתפסות כמאוימות, צנחו

בעקבות הפרסום אברהמי קטף תשואות מעובדים רבים, ביניהם גם כאלה שכבר עזבו את החברה. אך מעל כל אלה בלטה תגובתו של אחד הפרופסורים הבולטים לבינה מלאכותית באוניברסיטת סטנפורד, הישראלי יואב שוהם, מייסד חברת AI21, שמתחרה במודל השפה של OpenAI. "אינני בטוח לגבי כל ה"ההייפ" שמאחורי הבינה המלאכותית", כתב בציניות הפרופסור, שהחברה שהקים הצטרפה לאמזון במטרה להשיב מלחמה למיקרוסופט וגוגל עם מודל שפה משלה.

בפועל, וויקס מעולם לא ישבה בחיבוק ידיים בתחום זה. החברה השיקה כבר ב-2016 כלי מבוסס בינה מלאכותית תחת השם "ADI", המסייע למשתמש להאיץ פעולות שבעבר נעשו באופן ידני, ומאפשר לבנות אתרים באופן מותאם אישית לתשובות המשתמשים לשאלות שונות. בפברואר האחרון וויקס אף שילבה את מנוע עיבוד השפה של ChatGPT בממשק שלה.

אך לא רק מניית וויקס צנחה מאז תחילת החודש. יחד איתה נפלו חברות הנתפסות על ידי אנליסטים ומשקיעים כמאוימות על ידי הבינה המלאכותית. אחת מהן היא מתחרה של וויקס - סקוורספייס. גם פייבר  ואפוורק רשמו ירידות ניכרות. את יריית הפתיחה למגמה השלילית נתן פורטל הסטודנטים האמריקאי צ'ג (Chegg), שפרסם תחזית עגומה להכנסות ברבעון השני ותלה את האשמה ב־ChatGPT שמסייע ליותר ויותר סטודנטים, לטענתו, בשיעורי הבית.

מניית החברה שמסייעת לסטודנטים בהשכרת ספרי לימוד, שיעורים פרטיים, סיוע בשיעורי הבית, פתרון בעיות ולימוד שפה, התרסקה ביותר מ־ 43%. בשנות הקורונה, בהם היו הסטודנטים ספונים בבתיהם, נסחרה צ'ג בשווי של 12 מיליארד דולר. היום, היא נסחרת ב-1.2 מיליארד דולר בלבד. למעשה, עד כה צ'ג היא היחידה שהודתה בדיווח לבורסה ובשיחות המשקיעים שהיא מנהלת כי הבינה המלאכותית פוגעת בעסקיה. שאר החברות, כולל הישראליות הנסחרות בוול סטריט, מציינות זאת דווקא כחוזקה.

לצורך העניין, אפוורק (Upwork), פלטפורמת מסחר לפרילנסרים שמתחרה בפייבר הישראלית, ומנייתה התדרדרה ביותר מ־17% בימים האחרונים, רואה את הבינה המלאכותית כהזדמנות. "החיפושים לנותני שירותים בתחום עלו ב-600% ברבעון הראשון של השנה" אמר המנכ"ל היידן בראון בשיחת המשקיעים שנערכה בשבוע שעבר. "הוספנו לשוק שלנו מומחי שאילתות למנועי בינה מלאכותית והוספנו קטגוריות בתחום. אין לנו ספק שהיא תשמש כמכפיל כח לנותני השירותים ומנוע לחסכון עבור הלקוחות שלנו".

ההצהרות אופטימיות, הדוח פחות

יחד עם זאת, ולמרות ההצהרות האופטימיות, הדוח הרבעוני של אפוורק מנה כמה אזהרות מפני הסכנות העסקיות שטמונות בטכנולוגיה החדשה: "לקוחות עלולים להפחית או להפסיק את השימוש בפלטפורמה שלנו אם ניכשל במשיכת נותני שירות מוכשרים, או אם כלי בינה מלאכותית יוצרת יספקו תחליף מתאים למשימות המבוצעות כיום" נכתב בדוח.

לשפה הכפולה של אפוורק ולעובדה שהציגה צמיחה נמוכה בהכנסות הרבעוניות שלה, היתה השפעה גם על מנייתה של פייבר, שירדה ביותר מ־25%, על אף שתוצאותיה לרבעון הראשון צפויות להתפרסם רק בחמישי הקרוב. החברה השיקה בתחילת השנה עמוד מיוחד למקצועות הבינה המלאכותית. "פייבר לא צריכה לחלק למשתמשים כלים כמו מידג'רני או דאלי", אמר המנכ"ל דאז מיכה קאופמן לגלובס. "אנחנו נסייע לטאלנטים שיודעים לעושת את השימוש הכי טוב בהם להגיע לשוק".

חברות רבות נמצאות באי וודאות גדולה

"אפוורק טענו בשיחות המשקיעים שהבינה המלאכותית לא פוגעת בהם, אבל השוק לא האמין להם", אומר לגלובס שחר כהן, מייסד ושותף בקרן לוסיד קפיטל, ומציין כי סקירה של טריידרים מבנק אוף אמריקה שהתפרסמה בעקבות האזהרה של צ'ג הציתה סנטימנט שלילי בקרב המשקיעים. "הסקירה שנשלחה בדוא"ל חיזקה את הנרטיב שהאיום שגלום בבינה המלאכותית על ביצועי החברות הוא אמיתי. אחרי שהוכח ש־ChatGPT-4 (הגרסה האחרונה והמתקדמת, א.ג) יודעת לבנות אתר בלחיצת כפתור, הוצגו המניות של חברות כמו וויקס והמתחרה סקוורספייס ככאלה הנתונות לסיכון".

כמו כן, שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות בית השקעות טוען כי וויקס ופייבר נמצאות באי וודאות. "אנחנו לא יודעים עד כמה בעוד שנתיים או שלוש ישתפרו יכולות הבינה המלאכותית עד כדי כך שהן יפגעו בשימוש בשירותים שכאלה. אמנם החברות מאמצות את הטכנולוגיה הזו לעצמן ויודעות לשפר את השירותים שלהן באמצעותה, אבל זה לא אומר שאין מעליהן עננה של אי ודאות".

מנגד, יש חברות שמוכיחות כי בינה מלאכותית עשויה להיות גורם מחזק. פלטפורמת ניהול השיווק האבספוט (Hubspot) פיטרה 7% מכח העבודה שלה, ובמקביל מציעה ללקוחותיה, צ'אטבוט המסוגל לבצע מטלות שיווקיות רבות כמו שיחה עם לקוחות או חיבור דוא"ל. החברה דיווחה על עלייה של 27% במכירות ועלייה של 122% ברווחיות. מאז טיפסה ב־6% במחיר המנייה. "כאשר יצור תוכן הופך קל, וכאשר קיימת אינפלציה ביצורו, חברות שמתמחות בניהול השיווק ובאוטומציה נהנות מהמגמה", אומר כהן.

עוד כתבות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית