גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר החלב מזנק הבוקר. מה עומד מאחורי ההעלאות?

מחירי מוצרי החלב בישראל היו גבוהים ביחס למערב עוד לפני ההתייקרות האחרונה ● בין הגורמים לכך: התכנון הריכוזי של הייצור במשק החלב, מודל שהאיחוד האירופי ביטל עוד ב־2015 ● האם העלייה הנוכחית במחירים תביא לשינוי המודל?

מוצרי חלב / צילום: גלובס
מוצרי חלב / צילום: גלובס

מחיר החלב עולה הבוקר ב-9.23%. זאת לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' ומועצת החלב הגיעו להסכמות לגבי פריסת העלייה, שהייתה אמורה לעמוד הבוקר על 17.5%. לפי ההסכם, שעוד דורש את אישור הדירקטונים של החברות, שאר העלאת המחירים תתפרס על שלוש שנים: המחיר יעלה ב-3.1% נוספים במאי 2024, במאי 2025 ובמאי 2026.

כעת מחיר ליטר חלב בקרטון יעמוד על 6.8 שקלים, לעומת 6.23 שקלים עד כה. גביע גבינה לבנה יעלה 5.44 שקלים לעומת 4.98 שקלים. מחיר קילו גבינה צהובה של 28% יעמוד על 48.9 שקלים לעומת 44.79 שקלים.

מס הסוכר בוטל. אז למה חברות המשקאות מעלות מחירים? | בדיקת גלובס
הממשלה נלחמת במשקיעים, ושוכרי הדירות משלמים את המחיר | ניתוח
קשת ו-RGE השיקו בהפתעה מיזם טלוויזיה חדש. כמה צפוי לעלות מנוי?

מדובר בשידור חוזר: באוגוסט האחרון הוסכם שבמקום עלייה של 14% תהיה עלייה של 4.9% בלבד, והשאר יידחה לפעם הבאה - שהיא הנוכחית. למעשה, החלק שנדחה עתה הוא הרכיב הרטרואקטיבי שנדחה גם בשנה שעברה. בתמורה לדחייה, באוצר מבטיחים מעין ריבית למחלבות דרך המחיר לצרכן. כלומר, הממשלה כופה על הצרכנים לקחת הלוואה מיצרניות החלב. הממשלה הנוכחית, בדיוק כמו הקודמת, מגלגלת את החוב הלאה.

המלחמה באוקראינה מקפיצה עלויות

בהחלטה הקודמת, לצד הדחייה ננקטו צעדים אחרים לשם הורדת יוקר המזון: ביטול מכסים וחשיפה מלאה לתחרות של מספר סוגי גבינות וכן עדכון "מחיר המטרה", כלומר מחיר המינימום שהמחלבות מחויבות לשלם לרפתנים, על־פי רפתות גדולות (ויעילות) יותר. כעת אין סימן לצעדים בסגנון זה.

ישנם מספר גורמים לעליית המחירים, אך ובראש ובראשונה מדובר בהתייקרות הגרעינים המשמשים כמזון לפרות - אלה מיובאים ממדינות שלהן מגזר חקלאי יצואני חזק כמו רוסיה ואוקראינה, שכעת נמצאות במלחמה קשה שמשבשת את הסחר. נראה כי החלב הישראלי תלוי מאוד בתשומות חיצוניות ובסחר הבינלאומי. בעקבות כך, מחיר החלב הגולמי זינק בלמעלה מ־25% מ־2021 ועד היום. מכיוון שהפלישה הרוסית לאוקראינה לא צפויה להסתיים בזמן הקרוב, המחירים עשויים להישאר גבוהים בעתיד הנראה לעין.

המודל הייחודי של משק החלב בישראל

אולם הבעיה אינה רק העלייה הנקודתית במחיר החלב - החלב הישראלי יקר מלכתחילה. על־פי אתר Numbeo, מחיר ליטר חלב בישראל הוא ה־22 היקר ביותר בעולם, 42% יותר מבגרמניה, 46% יותר מבצרפת, ו־63% יותר מבארה"ב. המחיר ב־Numbeo לא כולל את ההאמרה האחרונה, שצפויה להעמיד אותנו קרוב לקנדה - המדינה המערבית היחידה מלבד ישראל שגם בה יש תכנון ריכוזי של ייצור החלב.

"חוק תכנון משק החלב" מעניק למועצת החלב, שכוללת 686 רפתות, סמכות לנהל את השוק יחד עם הממשלה. בניגוד לתכנון הריכוזי בענף הביצים, שבו השר נדרש רק להתייעץ עם המועצה לגבי כמות מכסות הייצור - למועצת החלב יש סמכות גם בקביעת הכמות. מי שלא מקבל מכסה, לא יכול לייצר חלב על־פי חוק. הרפתנים זכאים למחיר מינימלי בשם "מחיר מטרה" שנקבע על־פי נוסחה. גם המחיר לצרכן מפוקח במחיר מקסימום, מה שמשאיר את נתח הרווחים של המוצרים המפוקחים לנמוך במיוחד - למרות שחלק מהמוצרים נמכרים מאוד. לכן, כל שינוי במחיר המפוקח משפיע דרמטית על המחלבות כמו תנובה וטרה.

מכסות החלב הוכרו במהלך השנים כנכס קנייני של ממש שניתן לסחור בו - ואף להוריש אותו. נוסף על כך, קיים איסור בחוק לייצר חלב ביישוב שאינו יישוב המגורים - מה שמקשה על בניית רפתות גדולות ויעילות יותר. ב־2015 האיחוד האירופי ביטל סופית את התכנון הריכוזי בענף החלב, מה שהשאיר את ישראל כמדינה כמעט ייחודית במערב.

מחירי החלב הגולמי בישראל גבוהים באופן קבוע מאלה של ממוצע האיחוד האירופי בעשרות אחוזים, מלבד קפריסין ומלטה שמחיריהן דומים לאלה שבישראל. גורמים בענף החלב מצביעים על כך כראיה שלא התכנון הריכוזי מביא למחירים הגבוהים - אלא היותנו "כלכלת אי" הממעטת לסחור עם שכנותיה, ולכן לא יכולה ליהנות מיתרונות לגודל כמו באירופה. אלא שבקפריסין יש 1.2 מיליון איש, ובמלטה - 520 אלף בלבד. אפשר להניח כי במדינות כאלה אכן קשה יותר לייצר יתרון לגודל בהשוואה לכמעט 10 מיליון איש בישראל.

כך או כך, החלב בישראל יקר - ומתייקר. עד כדי כך שהפער בינו לבין האלטרנטיבות היקרות של חלב צמחי הולך ומצטמצם. אומנם 9.90 שקלים לליטר חלב סויה ברמי לוי הוא מחיר גבוה, אך הפער בינו לבין כ־6.8 שקלים לליטר (המחיר לאחר ההעלאה הקרובה) קטן יותר לעומת 4.91 שקלים שהיה מקובל בין 2016 ל־2019.

הביקוש לתחליפים מזנק. הרגלי הצריכה ישתנו?

כשפער המחיר פחות רחב, שיקולי בריאות, טעם ואידאולוגיה עשויים להכריע את הכף לטובת החלב הצמחי. ובהתאם - הצריכה של חלב צמחי מזנקת. על־פי נתוני סטורנקסט, בין 2018 ל־2022 הצריכה של חלב צמחי בשוק הקמעונאי זינקה מ־15.6 מיליון ליטר ל־31.7 מיליון ליטר. כלומר, אנחנו צורכים יותר מפי שניים חלב צמחי בהשוואה ללפני 5 שנים בלבד. באותו הזמן, שוק חלב הפרה התכווץ אבסולוטית ב־3.8%.

שוק הגבינות הצמחיות, לעומת זאת, זוכה להצלחה קטנה בהרבה: 5.5% בלבד מכלל שוק מוצרי החלב הם גבינות. אלה, כך נראה, מתקשות לפרוץ מעבר לקהל המיידי של טבעונים שאינם צורכים מוצרי בקר.

בעוד חלב סויה היה בעבר המלך הבלתי מעורער של שוק הצמחיים, המגוון הגדל מאפשר לאנשים להתנסות בטעמים נוספים, מה שמוביל לשינוי דרמטי בהעדפות הצרכנים. כלל משקאות שיבולת השועל מהווים היום 38.8% משוק החלב הצמחי ב־2023 - זינוק אדיר לעומת 10% בלבד ב־2020. חלב הסויה עדיין מוביל, עם 42.6% מהשוק - אך הוא איבד את מעמדו של מעל 60% מהשוק ב־2020. אפילו מבחינת המכר האבסולוטי בליטרים - חלב הסויה מאבד מעט את תפוצתו, בעוד שיבולת השועל זוכה לכל הגידול.

ביום חמישי האחרון, חברת Remilk הכריזה כי קיבלה אישור רגולטורי לשיווק חלב מתורבת מיוצר במעבדה, ללא שימוש בפרות. עם זאת, כנראה ייקחו חודשים רבים עד שהוא יגיע למדפים בפועל, וזמן רב עוד יותר עד שחלב מתורבת יהפוך למתחרה מרכזי בשוק החלב.

מיכל בצר, מנהלת אגף השיווק בחטיבת החלב של תנובה, אומרת כי אומנם "אין ספק שזהו אפיק משמעותי בפודטק בהסתכלות קדימה, שנמצא עדיין בחיתוליו", אך "בשלב זה ההתמודדות היא עם אתגרים רבים כדוגמת אתגר סנסורי (טעם), כשרות, המחרה, רגולציה, הנגשה ואריזה צרכנית, וייקח לזה זמן להתממש במלוא הפוטנציאל".

בכל מקרה, חלב צמחי וחלב מתורבת כאחד נמצאים בשוק חופשי, משכך, החלב הצמחי הוא רווחי במיוחד עבור היצרנים. גם בגזרת המחיר, יש מי שמנסה להתחרות - קרפור, למשל, הבטיחה למכור חלב סויה ב־6.90 שקלים וחלב שיבולת שועל ב־8.90 שקלים - לא הרבה מעל מחיר חלב הפרה.

החלב הצמחי כבר תופס כ־12% משוק החלב הניגר, ועם הפיתוחים בתחום והתחרות הגוברת - אנחנו צפויים לראות אותו הופך לחלק ניכר מצריכת החלב הישראלית.

עוד כתבות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"