גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מס הסוכר בוטל. אז למה חברות המשקאות מעלות מחירים?

הדוחות הכספיים שפרסמו טמפו ויפאורה מלמדים כי למרות הפגיעה בתוצאותיהן אשתקד עקב הטלת מס הסוכר, עדיין מדובר בתחום הנהנה מרווחיות חריגה ● כעת הן צפויות להרוויח יותר, ומי שחשב כי ביטול המס ייטיב עם השכבות החלשות, עלול להתבדות

בירה גולדסטאר, מהמותגים של טמפו / צילום: און הנר
בירה גולדסטאר, מהמותגים של טמפו / צילום: און הנר

קצרים היו ימיו של המס שהוטל על משקאות ממותקים בישראל ("מס הסוכר"). והנה, דווקא לאחר שבוטל בידי הממשלה בחודש שעבר, צפויות שלוש היצרניות והמשווקות הגדולות בענף המשקאות הקלים להעלות מחירים, לאחר שהודיעו על כך בשבועות האחרונים.

הקמפיין כבר באוויר: מיזם הסטרימינג של קשת מתקרב. איך ייראה השוק?
כיכר העיר העכשווית: כך הפכו המרכזים השכונתיים למוקדי משיכה
היום שאחרי ביטול מס הסוכר: האם המחירים יירדו ויחזרו לקדמותם? 

אחרונה להודיע על ייקור מוצריה הייתה טמפו, שהודיעה לקמעונאים כי בכוונתה לייקר בעד 7% את מחיריה. בצעד דומה נקטו מוקדם יותר החברה המרכזית לייצור משקאות קלים (קוקה־קולה ישראל) ויפאורה. השלוש חולשות יחד ככל הידוע על יותר מ־90% מהפעילות בשוק המשקאות המקומי, כשהגדולה בהן, החברה המרכזית, חולשת על מעל 40% ממנו.

עליית המחירים הרוחבית הנוכחית בוצעה לכאורה בניגוד לציפייה, ולפיה הפחתת המיסוי תוביל להתייצבות ואולי אף להורדת מחירים. ההערכות בענף הן שהיצרניות מבקשות לפצות על הפגיעה ברווחיותן אשתקד, בעקבות הטלת "מס הסוכר", כמו גם על ההתייקרות של חומרי הגלם שמגדילה את הוצאותיהן התפעוליות.

פרופ' דיויד גילה, שכיהן בעבר כממונה על ההגבלים העסקיים, העריך השבוע בראיון לתקשורת כי חברות המשקאות "כנראה חיכו להזדמנות של הורדת המס כדי להעלות מחירים 'מתחת לרדאר'".

הצצה לתוצאותיהן הכספיות של טמפו ויפאורה מלמדת על הרווחיות הגבוהה המאפיינת את תחום ייצור המשקאות, עוד לפני העלאת המחירים הנוכחית, ולמרות המס שפגע אשתקד בשורת ההכנסות והרווח של החברות. מדובר בשיעור רווח גולמי שנע סביב 40% ממחזור המכירות - הרבה יותר ממה שניתן היה לצפות מפעילות תעשייתית בתחום המזון.

נזכיר כי "מס הסוכר" הוטל בתחילת 2022 על משקאות ממותקים במטרה להפחית את צריכתם. ביטולו בסוף מרץ 2023 דווח על־ידי שלוש חברות ציבוריות - טמפו (הנסחרת באמצעות אג"ח בלבד); קרור , בעלת השליטה ביפאורה (70%); וכרמל קורפ , המחזיקה ביתרת מניות יפאורה, המשווקת מגוון רחב של מותגי משקאות, ובהם ספרינג, שוופס, תפוזינה, RC קולה והמים המינרליים "עין גדי".

קרור העריכה לאחרונה כי ביטול המס "ישפיע לטובה על מכירות יפאורה ותוצאותיה". טמפו, המייצרת משקאות קלים לצד בירות ומשקאות אלכוהוליים, ציינה כי בשלב זה אינה יכולה להעריך את ההשפעות של ביטול המס.

גורם בכיר בענף מציין כי "לאחר שתוצאות החברות ב־2022 הושפעו לרעה מ'מס הסוכר', ביטולו אמור להשפיע לטובה על התוצאות הכספיות בהמשך. אם הייתה מחשבה שהאוכלוסיות החלשות שנפגעו מהטלת המס צפויות כעת להרוויח מביטולו, נראה שזה לא המצב".

 

עלויות ההובלה וחומרי הגלם גדלו

כמו תחומים רבים נוספים במשק הישראלי, גם ענף המשקאות הקלים מתאפיין בריכוזיות. ולמרות שפעילותן של שלוש החברות הגדולות בו אינה נחשבת למורכבת מבחינה טכנולוגית, הן מצליחות כאמור לייצר רווחיות גבוהה גם בשנים קשות יחסית, כמו בתקופה שלאחר פרוץ משבר הקורונה, וכאמור גם בשנה שבה הוחל "מס הסוכר". 

הענף מתחלק לשני תחומים עיקריים - השוק "החם", הגדול יותר, שבו משקאות נמכרים בעיקר באמצעות רשתות הקמעונאות; והשוק "הקר" שבו לקוחות רוכשים משקאות בפאבים, מסעדות, בתי מלון וכדומה. על־פי חברת המידע העסקי סטורנקסט, אשתקד נרשמה ירידה דו־ספרתיות של מעל ל־15% בהיקף המכירות של משקאות קלים ומוגזים בשוק החם. להערכת טמפו, הסיבה לכך הייתה "עליית המס על משקאות ממותקים והחלת חוק הפיקדון על מיכלי משקה גדולים".

מדוחותיה הכספיים של טמפו, הנשלטת בידי יו"ר החברה ז'ק בר (60%) ומבשלת הבירה ההולנדית הייניקן, עולה כי החברה הצליחה להתגבר על רוע גזרת המס, הודות להגברת משקלם של הבירות והמשקאות החריפים בתמהיל המכירות שלה, תוך הזנקת הרווחיות שלהם.

כתוצאה מכך רשמה טמפו עלייה של 7% בהכנסותיה ב־2022 ל־1.8 מיליארד שקל. אלה מתחלקות לארבעה תחומים: משקאות לא אלכוהוליים (כגון פפסי קולה); משקאות אלכוהוליים קלים (בירה גולדסטאר ואחרות); יבוא משקאות אלכוהוליים חריפים לרבות וודקה וטקילה; ויקב ברקן שמייצר יינות.

הצמיחה בהכנסות טמפו נבעה, לפי הסברי ההנהלה, בעיקר מגידול בכמויות שמכרה בכל אחד מהתחומים, כאשר שיעור הרווחיות הגולמית של החברה נשחק קלות ל־34%. עלייה בהוצאות התפעוליות, בעיקר בתחומי המשקאות הלא אלכוהוליים, שנבעה מגידול בעלויות האריזה, ההובלה וחומרי הגלם ומעליית מחירי התוצרת הקנויה, הובילה לשחיקה של 6% ברווח התפעולי, שעמד על 163 מיליון שקל בסיכום השנה. בשורה התחתונה הרווח הנקי של טמפו ירד ב־10% אשתקד ל־113 מיליון שקל.

ניתוח התחומים מלמד כי טמפו הסתייעה בתחום המשקאות האלכוהוליים עתיר הרווחיות כדי לצלוח את שנת "מס הסוכר", עם פגיעה קטנה ככל הניתן ברווחיותה. ההכנסות ממכירת בירות עלו ב־4% ל־358 מיליון שקל, ובמשקאות החריפים הן טיפסו ב־5% ל־348 מיליון שקל, כאשר הרווחיות התפעולית בשני מגזרים אלה עלתה הרבה יותר.

בתחום הבירות הרווחיות התפעולית צמחה ב־7% ל־73 מיליון שקל, ובמשקאות החריפים זינקה ב־28% ל־56 מיליון שקל. יקב ברקן, שמוגדר כתחום פעילות בפני עצמו, הצטיין במיוחד: הכנסותיו עלו ב־13% ל־195 מיליון שקל, והרווחיות שלו זינקה ב־14% ל־40 מיליון שקל. כל אלה צמצמו כאמור את פגיעת "מס הסוכר" בפלח המשקאות הקלים, שם ההכנסות עלו ב־6% ל־902 מיליון שקל, אך הרווחיות נשחקה ב־15% ל־88 מיליון שקל. בעקבות התוצאות החזקות זכה בעל השליטה, ז'ק בר, לתגמולים בעלות חריגה של 6.8 מיליון שקל אשתקד, רובה במענק.

 

ליפאורה אין אלכוהול שיאזן את הפגיעה

יפאורה, שלה אין פעילות ישירה בתחום האלכוהול, רשמה הרעה משמעותית יותר בתוצאות הכספיות. החברה שבשליטת רוני גת ושלמה רודב, אשר פועלת בתחום המשקאות הקלים והמיצים, רשמה ירידה חדה של 14% בהכנסות אשתקד ל־855 מיליון שקל, בשל השפעת המס.

שיעור הרווחיות הגולמית התכווץ מ־47% מההכנסות ב־2021 ל־43% אשתקד, בעיקר עקב התייקרות מרבית חומרי הגלם. ההוצאות התפעוליות ירדו בשיעור נמוך יותר מהפגיעה בהכנסות, בין היתר בשל עלות החזקת הרכבים שנותרה כמעט ללא שינוי, וכך הרווח התפעולי של יפאורה נחתך ב־44% והסתכם ב־91 מיליון שקל. בשורה התחתונה נפל הרווח הנקי ב־42%, ל־74 מיליון שקל בסיכום השנה.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת