גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייתן ונפילתן של התובענות הייצוגיות על מחיר מונופוליסטי מופרז

ההמצאה הישראלית בדמות עילת תמחור מופרז במונופול החלה את דרכה בשנת 2014, ולאחרונה הגיעה לסופה ● בפסק דין מנומק ונחוש בעניין הקוטג', הבהיר בית המשפט העליון כי עילת המחיר המופרז היא חריגה שבחריגים בחוק התחרות הכלכלית, וכי יש ליישמה בהתאם

קוטג' של תנובה / צילום: איל יצהר
קוטג' של תנובה / צילום: איל יצהר

הכותב הוא שותף מנהל במשרד ארנון, תדמור־לוי, היה הממונה על התחרות

מחירים גבוהים הם בעיה קשה במשק הישראלי, והדבר מוציא מהכלים. וכשיש בעיה, מחפשים לה פתרון, לא תמיד במקום הנכון. כזה הוא הניסוי שנערך בישראל, בשונה מכל מדינה אחרת בעולם, לרתום את חוק התחרות הכלכלית בכדי להגיש תביעות ייצוגיות בטענה לתמחור מופרז בידי בעל מונופולין.

קצת היסטוריה: בחודש אפריל של שנת 2014 פרסם הממונה דאז על התחרות גילוי דעת, וכותרתו "האיסור על גביית מחיר מופרז על־ידי בעל מונופולין". כוונת הממונה דאז הייתה להפעיל את דיני התחרות בישראל, ככלי להתמודדות עם מחירים מופרזים של בעלי מונופולין, כולל באמצעות הגשת תביעות ייצוגיות בידי צרכנים.

חריג בנוף התחרות

גילוי הדעת היה חריג מוחלט בנוף דיני התחרות בעולם. ברוב המדינות, כולל ארצות־הברית, עילת התמחור המופרז כלל אינה קיימת. באירופה היא קיימת, והממונה דאז נסמך על כך. אולם הוא התעלם מכך שהדין האירופי אכן מכיר בעילת המחיר המופרז, אך מגביל מאוד את השימוש בה: רק בידי רשות התחרות ולא בידי צרכן, כלפי מוצרים חיוניים, במצב מונופוליסטי קיצוני, וכמוצא אחרון. לכל אלה לא היה ביטוי בגילוי הדעת של הממונה.

מצד רוב מומחים בתחום, נתקלה יוזמת הממונה על התחרות בהתנגדות רחבה. זו מוסכמה מקובלת בעולם התחרות, שתביעה אזרחית בבית משפט היא דרך גרועה מאוד, ואף מזיקה, להתמודד עם מחירים גבוהים. איש אינו עושה זאת מחוץ למדינת ישראל, ומסיבות טובות שקצרה היריעה מלפרט כאן.

אבל השיירה נסעה. הממונה פרסם את גילוי דעתו, ובעקבות כך אכן הוגשו עשרות תביעות ייצוגיות בבתי המשפט על־ידי צרכנים, וחלקן אף התקבלו. עם זאת, נותרה אי־בהירות משפטית בשאלה האם אכן כולל חוק התחרות עילת תביעה בגין מחיר גבוה מדי, ואם כן - כיצד תיאכף, על־ידי מי ובאילו תנאים. השאלה הוצבה לפתחו של בית המשפט העליון.

בחודש יולי 2022 ניתנה תשובת בית המשפט העליון. בפסק דין החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, קבע בית המשפט העליון (השופטת ענת ברון, בהסכמת השופט יוסף אלרון, בדעת רוב) כי מכיוון שהדין הישראלי הרלוונטי מקורו בדין האירופי, ומכיוון שבדין האירופי עילת המחיר המופרז קיימת - היא קיימת גם בישראל. הנושא, אגב, היה מחירו של משקה קל.

לעמוד בדרישות

בית המשפט העליון לא התעלם בפרשת החברה המרכזית מהאזהרות מפני יישום רחב ומזיק של העילה (אליהן הצטרף היועץ המשפטי לממשלה, בעמדה שהגיש בהליך). בית המשפט קבע כי החלת העילה במקרה נתון מחייבת לבסס כי המחיר בו מדובר מופרז לפי מכלול מבחנים, בבחינת "מחיר הדוקר את העין"; וכי לאחר מכן יש לעמוד בדרישה נוספת - שהמחיר הוא "בלתי הוגן".

עם זאת, בית המשפט הקל על תובעים בכל הנוגע להוכחת הוגנות המחיר - הוא העביר את נטל ההוכחה לנתבעים; ואף לא נתן משקל לכך שמדובר בשימוש ישראלי ייחודי בדיני התחרות, ושגם הדין האירופי מגביל עצמו רק לאכיפה רגולטורית, למוצרים חיוניים ולמקרי קצה.

רק חודשים ספורים חלפו מאז פורסם פסק דין החברה המרכזית. לאחרונה ניתן פסק דין חדש בנושא, הפעם - בשאלת מחירו של קוטג' תנובה (השופטת יעל וילנר, בהסכמת השופט אלכס שטיין והשופטת רות רונן). גישת בית המשפט בפסק דין תנובה היא חדה וברורה.

עילת המחיר המופרז, אומר בית המשפט העליון בפרשת תנובה, היא חריג בחוק התחרות הכלכלית, משום שהיא אינה עוסקת בפעילות אנטי־תחרותית, אלא בסוגיה צרכנית - לא הטריטוריה הרגילה או בהכרח הרצויה לחוק התחרות הכלכלית. בית המשפט קובע כי תביעה ייצוגית בטענה למחיר לא הוגן, ניתן לאשר רק לאחר שבוחנים האם מדובר במונופול שיש לו שליטה מוחלטת בשוק, ולאורך זמן; שאין אלטרנטיבה למוצר; ומהן הסיבות בעטיין צרכנים מעדיפים לרכוש את המוצר חרף מחירו הגבוה יותר. יש לבחון האם המוצר חיוני, יש להביא בחשבון שמחירים גבוהים גם מתמרצים תחרות, ויש להביא בחשבון את קיומו של רגולטור ייעודי לפיקוח על המוצר הרלוונטי.

בנימוס אך בנחישות, עושה בית המשפט העליון מאמץ ניכר וברור לצמצם מאוד, למעשה כמעט לבטל, את האפשרות להגיש בהצלחה תביעה ייצוגית בעילה של תמחור לא הוגן בידי בעל מונופולין - למעט במקרי קצה של ממש.

להבנתי, בית המשפט מתקן בכך טעות, שהחלה לפני קרוב לעשר שנים, ושמלכתחילה לא הייתה צריכה לבוא לעולם. דיני התחרות מבוססים על אדנים כלכליים אוניברסליים. לא צריך להמציא להם גרסה ישראלית, שהיא מנותקת מהפרקטיקה המקובלת בעולם וחריגה לה.

לא להמציא את הגלגל

אסיים באמירה כללית יותר: יש בישראל נטייה רחבה, לטעמי לא מוצלחת, לאמץ כללי רגולציה שאינם קיימים, בכלל או במצטבר, בשום מקום אחר - בוודאי לא מקום אחר שאנו רוצים להידמות לו. תכופות, הרגולציה כאן קיצונית יותר מאשר במדינות אחרות, ללא בלמים ואיזונים נדרשים. לא סתם ישראל נחשבת למדינה הלוקה בעודף קשה של רגולציה.

ההנמקה ל"חדשנות" בדרך־כלל מתמקדת בכך ש"הנסיבות אצלנו שונות ומיוחדות" - ובכן, הן לא, והגיעה העת להכיר בכך. המצאות ישראליות מקוריות הן להיט בתחום ההייטק, לא בתחום הרגולציה; עדיף להימנע מהן. 

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל