גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ישראייר: התחרות שלנו - מול החברות האירופיות

חברת התעופה שבשליטת רמי לוי סיכמה רבעון שלישי עם רווח של 12 מיליון דולר ● ישראייר מתמודדת היום על רכישת חברה צ'כית, מתכוונת להמשיך להצטייד במטוסי איירבוס נוספים ולהציע מחירים תחרותיים ● ומה לגבי מיזוג עם ארקיע? המנכ"ל אורי סירקיס טוען כי "אין הגיון שבמדינת ישראל יהיו ארבע חברות תעופה"

מנכ''ל ישראייר, אורי סירקיס / צילום: איל יצהר
מנכ''ל ישראייר, אורי סירקיס / צילום: איל יצהר

ישראייר  מכוונת גבוה, ויש לה תוכניות גדולות. חברת התעופה שנרכשה בידי בי.ג'י.איי של רמי לוי ושותפו שלום חיים לפני כשנתיים, לפי שווי של כ־180 מיליון שקל, כבר נסחרת כעת בבורסה לפי שווי של 300 מיליון שקל. אולם עבור בעל השליטה לוי, זוהי רק ההתחלה.

התחזית הפסימית: כלכלת ישראל בסכנה גדולה יותר משחשבנו, וזו הסיבה
בזכות גישה קלה לבירה ודיור זול: דובאי היא אחת המנצחות הגדולות במונדיאל
מפקד 8200 היוצא מתחרה בתחום הכי צפוף בסייבר הישראלי

"רמי לוי הנחה את הנהלת ישראייר להכין תוכנית לצמיחת החברה לשווי של 1 מיליארד שקל, וכך אנחנו עושים", מעיד מנכ"ל החברה, אורי סירקיס. הדרך לשם נראית עדיין ארוכה, אבל היא עשויה להתקצר אם תזכה ישראייר במכרז המתנהל לרכישת חברת התעופה הצ'כית סמארטווינגס (Smartwings).

אז היכן פוגש את ישראייר העידן של אחרי הקורונה? בישראל מחירי הטיסות התייקרו השנה משמעותית עבור הצרכן, ממספר סיבות. ראשית עליית מחירי הדלק הסילוני, ולצדה התגברות הביקוש לטיסות לחו"ל לאחר שנתיים של משבר עולמי, שפגשו מיעוט שדות תעופה בישראל וקושי של חברות התעופה להכשיר מחדש את הצוותים ולחזור לפעילות מלאה.

 

סירקיס טוען כי ישראייר דווקא כן הצליחה השנה לחזור לכושר הייצור המלא שלה, ואף הגדילה אותו כאשר קלטה במהלך הקורונה מטוס איירבוס חמישי. כעת היא עומדת לקלוט מטוס איירבוס שישי בראשית 2023. "כתוצאה מההתארגנות המוקדמת של ישראייר, ובעיקר בגלל שהפעילות שלנו לא פסקה, כי לא השבתנו את החברה אפילו ליום אחד במהלך הקורונה, החברה הגיעה לרבעון השלישי כשהיא ערוכה טוב יותר מבחינה קיבולת הנוסעים שלה בהשוואה למתחרותיה" לדבריו.

ואתם גם נהנים מבעיות היצע המושבים של חברות אחרות, שמביאות לעליית המחירים הכוללת בענף.
"אנחנו מעריכים שבעיות ההיצע הללו ימשיכו גם בשנה הבאה. הן תוצאה גם של היעדר תשתיות עבור שדה תעופה נוסף ומשלים במדינת ישראל. כך, שיש כאן צוואר בקבוק שנקרא נתב"ג.

"נמל התעופה עושה צעדים מאוד משמעותיים כדי להגדיל את הקיבולת הזאת, אבל הגדלה משמעותית תתרחש רק בעוד שנתיים ומעלה. לכן, בשנתיים הקרובות אנחנו מעריכים שרמת התחרות תהיה דומה לרמה הנוכחית".

בתוך כך ישראייר נוקטת צעדים לייעול כושר הייצור, בהם הצטיידות במטוסי איירבוס נוספים ומכירת שני מטוסי ATR (בעלי מנועי מדחף) תמורת כ־10 מיליון דולר.

לדברי סירקיס, "אנחנו עם תוכנית הצטיידות שנועדה להביא את ישראייר למצבת של שמונה מטוסי איירבוס בתוך 24 חודשים מהיום. השישי כבר נמצא כאמור בבדיקות של רשות התעופה האזרחית. ברגע שהוא ייקלט כאן, אנחנו נתפנה להביא את המטוס השביעי ומיד לאחריו את השמיני".

רווח שיא מתחילת השנה: 18 מיליון דולר

בינתיים, חתמה החברה על הסכם חכירה רטובה של שלושה מטוסים (שני בואינג 737־8 ומטוס איירבוס 320) לכל שנת 2023, כדי "שיתנו מענה לצרכיה ולביקושים הגדלים". אותם ביקושים חזקים הובילו את ישראייר להציג השבוע תוצאות כספיות חזקות לרבעון השלישי של 2022, שכללו רווח נקי של 12 מיליון דולר לבעלי המניות.

זה הביא את החברה להציג בתשעת החודשים הראשונים של השנה רווחי שיא של 18 מיליון דולר. לשם השוואה, בתקופה המקבילה ב־2021 הפסידה ישראייר 22 מיליון דולר, ואילו באותה תקופה בשנת 2019, שקדמה למשבר הקורונה, נרשם רווח נקי של 4.5 מיליון דולר בלבד.

לדברי סירקיס, רווח שיא זה נרשם על אף העובדה שההוצאות על דלק סילוני גדלו בתשעת החודשים בכ־20 מיליון דולר, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2019. הכנסות החברה בינואר־ספטמבר הסתכמו ב־265 מיליון דולר, ומבטאות התאוששות מוחלטת מנגיף הקורונה.

לשם השוואה, בתקופה המקבילה ב־2019 רשמה ישראייר הכנסות של 235 מיליון דולר, כאשר בתשעת החודשים הראשונים אשתקד הן הסתכמו ב־83 מיליון דולר בלבד. ברבעון השלישי לבדו הסתכמו ההכנסות ב־124 מיליון דולר - לא רחוק מנתון של 129 מיליון דולר ברבעון המקביל ב־2019.

את השיפור בהכנסות מייחס סירקיס להטמעת מערכת ניהול התשואה מתוצרת חברת קוויקליזארד הישראלית, החל מחודש מאי השנה. "מדובר במערכת תמחור דינמית המבוססת על AI (בינה מלאכותית), שאפשרה לנו במהלך הרבעון להעלות את המחיר לקטע טיסה ב־25 דולר בממוצע. המערכת בוחנת בכל יום מחדש את מפת התחרות שלה ומעדכנת את כל המחירים מיידית בהתאם לכך".

"התחרות שלנו - מול חברות אירופיות"

אלא שישראייר מחפשת לצמוח לא רק דרך הגדלת מספר המטוסים שלה, ומתמודדת כאמור גם על רכישת חברת תעופה צ'כית המחזיקה ברישיון הפעלה אירופי. מוקדם יותר השבוע דיווחה ישראייר כי הגישה הצעה מחייבת לרכוש את סמארטווינגס לפי שווי של 44 מיליון אירו. מולה מתמודד עוד גוף יחיד שהגיע לשלב הגמר במכרז.

סמארטווינגס היא חברת טיסות הלז'ר (פנאי) הגדולה ביותר באירופה כיום. היא מתמקדת בטיסות עבור מארגני תיירות, ומחכירה את מטוסיה גם לחברות תעופה אחרות שמשתמשות בהם עבור טיסות לז'ר. עם צי של 39 מטוסים, היקף הפעילות של סמארטווינגס הוא לדברי סירקיס, לפחות פי שלושה מזה של ישראייר. "יש ברכישה הזדמנות עסקית, ואנחנו מקווים שנזכה בה", הוא אומר ומפרט כי "הרכישה טומנת אפשרויות לניצול טוב יותר של המטוסים בסופי השבוע, יתרון לגודל, הורדת עלויות תפעול וקיצור זמני אספקה".

יש לזה קשר לסיכון שאולי נוצר לכם משיחות המיזוג בין ארקיע לאל על?
"ממש לא. אני חוזר ואומר שלדעתי ישראייר וארקיע חייבות להתמזג. בסוף, התחרות האמיתית שלנו היא מול חברות אירופיות. בכל אירופה נותרו היום למעשה שבע שחקניות ענק, כך שאין הגיון שבמדינת ישראל לבדה יהיו ארבע חברות תעופה".

מנכ"לית אל על המליצה לצרכנים לרכוש כרטיסים זמן רב לפני הטיסה, כי המחירים רק ילכו ויעלו. אתה חושב כמוה?
"אל על פועלת בשווקים אחרים מישראייר, ואנחנו מתמקדים ביעדים משניים. זאת הפילוסופיה שלנו, ולכן נמשיך ונציע מחירים תחרותיים ושווים לכל נפש. מובן שמי שיקדים להזמין תמיד ייהנה מכך".

בינתיים, התייצב השנה נתח השוק של ישראייר על כ־5% מתנועת הנוסעים בטיסות הבינלאומיות בנתב"ג, והיא מדורגת כחמישית בנתב"ג.

עוד כתבות

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק