גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמזון הפסידה עשרות מיליארדי דולרים על אלקסה. מה היא בכל זאת יכולה להרוויח?

העוזרת הקולית של ענקית המסחר המקוון סיפקה את הסחורה מבחינת החוויה, וגם מבחינת התקדמות האלגוריתמים - אבל המוצרים שעליהם היא התבססה נכשלו, ולכן עתידה לוט בערפל ● דבר אחד לא ניתן לקחת ממנה: היא הדוגמה הקרובה ביותר לממשק אדם־מכונה בעידן המטאוורס

הרמקול החכם Echo של אמזון, הנשלט על־ידי אלקסה / צילום: Shutterstock
הרמקול החכם Echo של אמזון, הנשלט על־ידי אלקסה / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה 

בשבוע האחרון, עם היוודע גל הפיטורים באמזון - בסך־הכול 10,000 עובדים ברחבי העולם, שעל-פי הפרסומים רובם מחטיבת המוצרים והמטה - נחשף גם גודל ההפסד הכספי המטורף של החברה סביב מוצר שלפרקים נחשב כאחד השפיצים הטכנולוגיים שלה: העוזרת הקולית אלקסה.

למה האמריקאים לא השתוללו והתפרצו לחנויות בבלאק פריידיי השנה 
המאבק על המחיר: הסיבה שאף קמעונאית לא מחרימה את תנובה חוץ משופרסל 
פרויקט הדגל של בזוס ישלם את המחיר: מאחורי גל הפיטורים של אמזון 

מה קרה לאלקסה, ואיך זה קשור למארק צוקרברג, לחזון המטאוורס ולאייפונים? בואו נצלול.

המנוע המרכזי: בזוס

אלקסה נבנתה כדי לענות על שאלות, לספק מידע ולבצע כל מיני פעולות במכשירים השונים של אמזון, בראשם הרמקולים החכמים מסוג Echo. היא הושקה בנובמבר 2014, כאשר בתחילת הדרך רוב הטכנולוגיה הייתה מבוססת על רכישה של חברה פולנית שאמזון ביצעה ב־2013.

אלקסה בידלה את עצמה משאר המתחרות - סירי של אפל שהושקה כבר ב־2010, וגוגל אסיסטנט שהושקה ב־2016 - בכך שהיא לא רק עוזרת שמסייעת בהפעלת מכשירי סמארטפון, אלא עוזרת שהפוקוס שלה הוא מענה על שאלות כלליות, וביצוע מטלות שקשורות לבית. ככל שעבר הזמן, הצוותים באמזון חיברו אותה לעוד ועוד מכשירים כמו האמזון פייר TV, אסטרו הרובוט החכם (שבינתיים מתברר ככישלון) ועוד מוצרי חומרה מבית אמזון - כולל כמובן הפרויקט המאכזב ביותר בתולדות אמזון, ה־Fire Phone.

על פניו, אלקסה הייתה הצלחה מסחררת - היא עקפה את המתחרות בהיקף השימושיות, ולאורך השנים נמכרו מאות מיליוני רמקולים חכמים עם אלקסה בתוכם - אלא שמאז 2018 התחילה הירידה. חלק תולים את ההיחלשות בעובדה שג'ף בזוס מייסד אמזון, שאלקסה הייתה בייבי שלו, כבר היה עם רגל בחוץ (מאז הוא פרש והוחלף באנדי ג'סי), ולאט לאט הפסיק להשקיע ולדחוף לכיוון הזה.

אחרים מדברים על הצמיחה המרשימה של מוצרי Google Home, ובכללם הרמקולים החכמים, שבהם מוטמעת העוזרת של גוגל. אבל בעיניי, הסיבה האמיתית היא שאמזון הגיעה להפנמה שהיא לא מצליחה לייצר מזה כסף, או במילים אחרות, שאין פה באמת יכולת מוניטיזציה.

רק בשביל לסבר את האוזן על גודל הבור - על־פי דוחות אמזון, חטיבת המוצרים שכוללת בין היתר את אלקסה, הקינדל, הטאבלטים והווידאו, הפסידה ברבעון הראשון של 2022 בלבד 3 מיליארד דולר, כאשר עיקר ההפסד מיוחס לאלקסה.

אחת הסיבות המרכזיות שבגינן היה, ועדיין יש, קושי אמיתי למנטז את המשתמשים באלקסה הוא אופי השימוש בה. מחקרים במהלך השנים האחרונות הראו שהשאלות הנפוצות ביותר ששואלים את אלקסה הן די באנליות, כמו "מה השעה" או "מה מזג האוויר", ובקשות כמו לנגן שיר מסוים וכדומה. אלה לא דברים שאפשר להמיר לשירות בתשלום או מנוי.

נכון להיום, אלקסה היא עדיין השחקנית המובילה בשוק הרמקולים החכמים, אבל אם מסתכלים על שוק העוזרות ולא הרמקולים, אז סירי וגוגל אסיסטנט כבר עקפו אותה. בכל מקרה, בניגוד למקרה של גוגל ואפל, נראה שלאמזון אין באמת נכונות להמשיך לדבוק במוצר הזה, בוודאי לא באותה עצימות.

סדקים בתוכנית

אחרי הרקע והנתונים, אי אפשר שלא לשאול: מה השתבש? איך זה שאמזון הפסידה על הפרויקט הזה עשרות מיליארדי דולרים מ־2013 ועד היום?

בעיניי התשובה היא שהרעיון המכונן של אלקסה התבסס בראש ובראשונה על היכולת של אמזון לספק עוד ועוד מוצרי אלקטרוניקה לנו המשתמשים, כך שהיא תהיה חוט השני שמקשר ביניהם. מהרגע שהטלפון של אמזון כשל כישלון חרוץ (ב־2014 הושק, ב־2015 כבר נגנז), נראה היה ש"התוכנית הגדולה" הזו החלה להיסדק.

הרעיון של עוזרת קולית אחת שמזהה אותך, לומדת את העדפות שלך ומסייעת לך בשימוש בין המכשירים השונים, הוא לא רע בכלל - כאן היא מדליקה את הדוד, שם היא עושה הזמנות מהסופר או מאמזון למוצרים שנגמרו, ובמקום אחר היא מנגנת מוזיקה או עונה על שאלות יומיומיות. אבל אם המכשיר היחיד שבסוף היא מוטמעת בו הוא רמקול שעומד בסלון - קשה לעשות מזה כסף.

במילים אחרות, אלקסה אולי סיפקה את הסחורה מבחינת החוויה וגם מבחינת התקדמות האלגוריתמים שלה, לפחות בעיניי, אבל את כל המעטפת האחרת של אמזון, שהייתה אמורה לכלול מערכת לניהול בית חכם ומוצרים למשתמש הבודד - כמו טלוויזיות חכמות, טלפון חכם או שעון חכם - לא הצליחו לייצר ולשווק, וזה עיקר את הרעיון המכונן.

בניסיון לנתח בפוסט מורטום, זה לדעתי ההיגיון המרכזי שעמד לנגד עיניו של בזוס. אגב, אם זה אכן היה מצליח, היה בהחלט מקום לגבות כסף על שירותים, והתלות באלקסה הייתה הרבה יותר גדולה מכפי שהיא היום.

פרופורציה למטאוורס

נכון להיום, ההכנסות היחידות שאלקסה מייצרת הן משירותי פרסום שלא ממש מתרוממים בהקשר שלה (בהקשרים אחרים הם דווקא פורחים באמזון), וניסיונות לשלב יכולת לרכישות אונליין. למה זה לא מתרומם? כי כאמור השימוש כיום הוא די פונקציונלי, ולא סביר שתשאל אותה מה מזג האוויר, והיא תגיד "11 מעלות, רוצה לרכוש מעיל של קולומביה?". בפועל, אין מספיק חיכוך, מעורבות ועומק באינטראקציות.

עם זאת, ישנם שני דברים נוספים שאפשר ללמוד מהמקרה של אלקסה, ואינם קשורים אליה באופן ישיר. ראשית, אם חושבים על כך שאמזון הפסידה על אלקסה עשרות מיליארדי דולרים בעשור האחרון, זה פתאום שם בפרופורציה אחרת לגמרי את ה־10-15 מיליארד דולר שצוקרברג ומטא מפסידים בשנה על המטאוורס.

כאן אנחנו מדברים על פרויקט אחד של עוזרת קולית ורמקולים וחכמים, ובמקרה של צוקרברג אנחנו מדברים על פרויקט עצום שכולל סוגים שונים של משקפיים (חומרה), אלגוריתמיקה סופר מורכבת (מעיבוד תמונה ועד ניתוח נתונים ו־NLP), בניית אקו־סיסטם למפתחים, בניית תוכן, אפסטור ועוד.

אני לא אומר שהעובדה שמישהו אחד טועה ו"מבזבז" עשרות מיליארדים נותן הצדקה לאחר, אבל זה כן נותן מושג עד כמה קשה ויקר לחברות בסדר הגודל הזה להרים פרויקטים משמעותיים וגדולים.

שנית, אלקסה היא צוהר מעניין מאוד לאופן שבו בני אדם יהיו באינטראקציה עם האינטרנט בעשורים הקרובים. הרעיון של אלקסה הוא הדבר הכי קרוב בעיניי למטאוורס מבחינת האינטראקציה בין אדם למכשיר שמחובר לאינטרנט. בניגוד לטלפונים ולטלוויזיות החכמות או שאר הדברים ה"חכמים", הקונספט שלה (שנקרא Ambient Intelligence) לא מבוסס על כך שצריך להרים או ללחוץ על משהו - אתה פשוט מדבר, והיא שם, מקשיבה ועונה. היא סוג של אינטרנט "נוכח".

להערכתי, בעוד לא הרבה שנים בדיוק ככה אנחנו נדבר עם משקפי ה־AR או ה־VR שלנו - אנחנו נסתכל על משהו, ונבקש שילבישו עליו שכבות מידע ויזואליות או נתונים. אולי בהמשך הבקשות יהיו לא באמצעות הקול אלא באמצעות מחשבה בלבד (על־ידי ממשקי BCI, מוח־מכונה), אבל בוודאי בשנים הראשונות בקשות קוליות בתצורה של Ambient Voice הן פתרון מעולה, וזו תהיה שעתן הגדולה של סירי, גוגל אסיסטנט, אלקסה ואחרות (אלו מהן שיישארו עד אז).

מתי זה יהיה? אולי עוד שלוש־ארבע שנים, ואולי עוד עשור - אבל אני לגמרי מאמין שזה יהיה, ושהחוויה שלנו עם אלקסה היום תהיה הכי קרובה לאופן שבו נתקשר עם האינטרנט ועם המכונות בעתיד.

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם