גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנאסר בה ללעוס מסטיקים ברחוב, בסינגפור יש כעת בעיית מדבקות

מדינת האי המצוחצחת רוב הזמן חילקה מדבקות למחוסנים, וכעת הן מודבקות בכל חור והשלטון אובד עצות

מדבקות המחולקת למחוסנים נגד קורונה בסינגפור / צילום: Reuters, Suhaimi Abdullah/NurPhoto
מדבקות המחולקת למחוסנים נגד קורונה בסינגפור / צילום: Reuters, Suhaimi Abdullah/NurPhoto

ישנם סימנים שהותירה מגפת הקורונה בכל מקום, ובסינגפור לא מרוצים מזה.

במשך חודשים רבים, מסעדות, ספריות ובתי חולים ברחבי מדינת האי חילקו מדבקות קטנות, לעתים קרובות בצבעים זוהרים, שיכלו לשמש כהוכחת חיסון או כהצהרה על אי־חולי בקורונה. לאחר שעברו במחסומי הבדיקה, אנשים לבשו את המדבקות האלה בתוך האירועים השונים.

בחוץ, עשרות מדבקות משומשות נדבקו למעקות, קירות, שלטים, עמודי רמזורים - כל משטח שניתן לשלוח אליו יד, אפילו צמחים. מבחינת הקורונה הייתה לאחרונה הקלה בכללים, אבל המזכרות המכוערות מימי המגפה מודבקות בכל העיר.

מעבר לכיעור, הן מותירות אחריהן דבק צמיגי שקשה להסיר. וכל זה במדינה שבאופן מפורסם אסרה על לעיסת מסטיקים לפני שלושה עשורים כדי לשמור על המרחבים הציבוריים מצוחצחים.

"'להדביק בכל מקום' הופך לנורמה"

ההתפשטות המהירה של המנהג, אפילו במקום בעל מודעות לפסולת במרחב הציבורי, משקף את הנטייה של בני אדם ל"אפקט החקיינות", אמר טאן ארן סר, פרופסור לסוציולוגיה באוניברסיטה הלאומית של סינגפור. הוא הסביר שללא כללים פורמליים, אנשים נוטים להעתיק אחרים. "ברגע שמישהו מתחיל לגלגל את כדור השלג... ובלי שיהיו לזה השלכות, אז 'להדביק בכל מקום' הופך לנורמה", אמר.

מהימים הראשונים של המגפה, השתמשה סינגפור במדבקות כדי לסמן אנשים פרטיים שנבדקו לקורונה. זה הפך למנהג ב־2020 בכניסה למרכזים רפואיים של הממשלה, שהרשו כניסה רק למבקרים שמילאו הצהרות בריאות.

צוות התחזוקה בבית החולים הכללי בסינגפור בילה כמות זמן לא סבירה בקילוף המדבקות ממדבקות של מעליות, שלטים והדרכים המובילות לתחנות האוטובוס והרכבת התחתית הקרובות. בתגובה, בית החולים הציב עשרות לוחות גדולים ליד יציאות ולאורך דרכים והאנשים התבקשו להשאיר את המדבקות עליהם. השלטים כללו מסרים מובלטים כמו "תמשיכו להיאבק" ו"תודה רבה".

מיליוני מדבקות חולקו למחוסנים

לי פיישי, המנהל הבכיר בבית החולים לנושאים סביבתיים, אמר שצוותי ניקיון עדיין ממהרים להסיר מדבקות ממקומות לא רצויים "כדי שאחרים לא ילכו בעקבותיהם", אמר, בדברים שהדהדו את ההבחנה של פרופ' טאן על חקיינות.

עבור רבים, הדבקת המדבקות לא נחשבת להשלכת פסולת בגלל שהן לא מושלכות על הקרקע, אמרה דניז דילון, המלמדת פסיכולוגיה סביבתית באוניברסיטת ג'יימס קוק בסינגפור. "אם אתה צריך לזרוק לפח את המדבקה שלך, אבל אין בסביבה פח, אתה בטח תדביק אותה על משהו אחר", אמרה דילון, שהודתה שעשתה כך בעצמה.

סינגפור אכפה בשנה שעברה חוקים שאפשרו רק לאנשים מחוסנים לגמרי ולמי שיש להם החרגות לסעוד במסעדות ובמקומות המגישים מזון באוויר הפתוח. הכללים האלה כללו קניונים וספריות. מיליוני מדבקות חולקו, וחיש מהר החלו לנקד את הנוף העירוני, וגרמו לתלונות רבות.

יוזמות לאיסוף וקילוף מדבקות

בקניון דאונטאון איסט, מדבקות כיסו את מכסי הפחים, כנראה הודבקו על ידי אנשים שלא טרחו לזרוק אותן פנימה. חלק נפלו על הקרקע ונדבקו לאנשים לסוליות הנעליים.

בתגובה, צוות השיווק בקניון הכין מיצב אמנותי מביצים בגובה חצי מטר ומטר שאנשים יכלו לקשט במדבקות העגולות. הקניינים הדביקו עליהן את רוב 42 אלף המדבקות שחולקו תוך כמה שבועות, לפני ששינוי בכללים בשנה שעברה שחרר קניונים מהצורך להפיק את המדבקות, כך אמרה דוברת של הקניון. המיצב פורק מאז והביצים מוחזרו.

אדלין טאי, מוכרת בת 26, אמרה שכיסתה את כיסוי הטלפון שלה במדבקות כשכללי הכניסה למקומות נכנסו לתוקף ומשפחתה השתמשה בהן לקשט עציצים בבית.

לאחר שראתה את המדבקות מודבקות בכל מקום, החלה טאי לצלם את עצמה מקלפת אותן, והיא העלתה סרטון לטיק טוק, שם יש לה עשרות אלפי עוקבים. "זה מה שאני עושה על בסיס יומי", אמרה טאי. "מסירה מדבקה או שתיים כשאני ממשיכה ביום שלי, בשאיפה שזה יגרום ליותר מודעות".

מוקדם יותר השנה, ליאו ג'יה יי, אמנית בת 32, הדפיסה 40 פוסטרים גדולים עם ציורים של אננס כדי לעזור לפרסם פרויקט אמנותי קהילתי. מרכז מזון מקומי נתן מדבקות צהובות וכתומות ללקוחות, והם יכלו להשתמש במדבקות כדי להפוך את הפוסטרים לקולאז'ים מאולתרים. עובדי ממשלה התחילו בכך והדביקו את המדבקות הראשונות. "אחרים באו בעקבותיהם", אמרה. "זה היה קצת כמו ניסוי חברתי".

בחודש שעבר, הממשלה בסינגפור הכריזה שמסעדות ומקומות אחרים לממכר מזון לא יצטרכו לבדוק כל סועד, אבל בתי חולים ומרפאות עדיין נצמדים לשיטה הזו.

מדבקות שנזרקו עזרו לאנדרו לים וחברים בסוף שבוע לפני זמן לא רב. הם רצו מזון מהיר וחיפשו סניף של מקדונלדס באיזור קניות צפוף כשאחד החברים שם לב לאוסף מדבקות אדומות מקושטות בקשתות הזהובות עם המילים "אני מחוסן לגמרי!".

הם ראו אחרים שהדביקו מדבקות לא רחוק ועקבו אחריהם לסניף ההמבורגר המקומי. "זה היה כמו עמי ותמי בשילוב משחק של חם־קר", אמר לים. "במקום שביל של פירורים, זה שביל מדבקות". 

עוד כתבות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח