גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הפרידה ממנכ"ליות הבנקים: דיסקונט עם רבעון שיא; לאומי עם רווח של יותר מ-2 מיליארד שקל במחצית השנה

עם פרסום דוחות הבנקים לרבעון השני, שבו שניהם הציגו שורה תחתונה מרשימה, הודיע לאומי כי יחלק דיבידנד של 369 מיליון שקל, שמתווסף על הודעתו על תוכנית נוספת לרכישה חוזרת של מניותיו, בעוד דיסקונט יחלק דיבידנד של 82 מיליון שקל

רקפת רוסק-עמינח, מנכ"לית בנק לאומי / צילום: רון קדמי
רקפת רוסק-עמינח, מנכ"לית בנק לאומי / צילום: רון קדמי

המערכת הבנקאית ממשיכה להציג תוצאות חזקות, שמשקפות רבעון שני חזק, המצטרף לרבעון ראשון טוב גם כן. הבנקים הגדולים נהנים, בין השאר, מכמה רווחים חד-פעמיים, מהשפעות חיוביות של השינוי במדד המחירים והאינפלציה שעלתה, וגם מרוח גבית משוק ההון ומכך שלהוציא "רעשים", אין הרעה בחובות ברמת הענף.

מציאות זו נכונה במיוחד ללאומי ולדיסקונט - שני בנקים גדולים ומצליחים, שמנוהלים בשנים האחרונות על ידי שתי מנכ"ליות, שהודיעו ביוני האחרון על פרישתן.

היום פרסמו לאומי ודיסקונט את הדוחות לרבעון השני של 2019, במה שנראה לפי שעה, כדוחות הלפני-אחרונים של המנכ"ליות, רקפת רוסק-עמינח ולילך אשר-טופילסקי, בהתאמה, כשהם כוללים שורה תחתונה מרשימה וגם הודעות על דיבידנדים. כך, לאומי  הודיע כי יחלק דיבידנד של 369 מיליון שקל, שמתווסף להודעה של הבנק על תוכנית נוספת לרכישה חוזרת (ביי-בק) של מניותיו, בעוד דיסקונט  הודיע על דיבידנד של 82 מיליון שקל.

לילך אשר / צילום ארכיון: תמר מצפי

בנק לאומי רשם ברבעון השני רווח נקי של 923 מיליון שקל - גידול של כ-2% ביחס לרבעון המקביל (וגידול חד יותר ביחס לרווח של 843 מיליון שקל בנטרול השפעתה של לאומי קארד אשתקד). זאת, בעוד דיסקונט רשם רבעון שיא מבחינתו, עם רווח רבעוני של 545 מיליון שקל, שמשקף גידול של כ-29% ביחס לרבעון השני של 2018. למעשה, ברבעון השני של 2019 רשם דיסקונט כמעט את כל הרווח השנתי שרשם ב-2014 - שנת כניסתה של אשר-טופילסקי לתפקידה כמנכ"לית הבנק.

מכירת לאומי קארד חיזקה את התוצאות

בשקלול תוצאות הרבעון הראשון השנה, התוצאות של שני הבנקים משופרות אף יותר. כך, לאומי רשם במחצית הראשונה של 2019 רווח נקי של כ-2.015 מיליארד שקל - עלייה של כ-23% ביחס למחצית המקבילה אשתקד. התשואה להון של לאומי במחצית הראשונה של 2019 עמדה על שיעור של 11.4%, בהשוואה לתשואה של 9.9% בתקופה המקבילה אשתקד.

עם זאת, תוצאות לאומי הושפעו במחצית הראשונה מכמה מהלכים חד-פעמיים. אחד המהלכים העיקריים נרשם כבר ברבעון הראשון, והוא המכירה המוצלחת של לאומי קארד, שנהפכה לחברת מקס. המכירה הביאה לבנק לאומי רווח לאחר מס של יותר מ-200 מיליון שקל ברבעון הראשון. בבנק מפרטים בדוחות כי "בנטרול השפעת מכירת לאומי קארד, התשואה להון במחצית הראשונה של 2019 עמדה על 10.2%, בהשוואה ל-9.4% במחצית הראשונה אשתקד".

לצד זאת, ברבעון השני היו ללאומי עוד כמה השפעות חד-פעמיות, שבמידה רבה קיזזו האחת את השתיים האחרות. מדובר, מצד אחד, ברווחים של כ-120 מיליון לפני מס (כ-80 מיליון שקל לאחר מס) כתוצאה ממכירת החזקות לאומי בחברות סופר-פארם ושב"א. מנגד, הבנק רשם הוצאה חד-פעמית ברובה, ובהיקף דומה, בגין ההסכם הקיבוצי עם עובדיו.

תוצאות לאומי במחצית 2019

מכירת סופר-פארם תרמה לרווחים

בסיכום המחצית הראשונה של 2019 רשם דיסקונט רווח נקי של כ-950 מיליון שקל, הגבוה בכ-28% מהרווח שנרשם במחצית הראשונה של 2018, כשהבנק מציג במחצית השנה תשואה להון בקצב שנתי של 11.1%. עם זאת, גם דיסקונט נהנה ממכירת סופר-פארם ומהנפקת שב"א. המימושים בדיסקונט עם סופר-פארם ושב"א שתרמו לבנק רווח של כ-35 מיליון שקל לאחר מס.

כאמור, המערכת הבנקאית מסכמת רבעון חזק, כאשר מקרב הבנקים הגדולים רק הפועלים עוד לא פירסם את תוצאותיו. ההסבר לכך הוא השפעות חיצוניות כמו המדד, שתרם עשרות מיליוני שקלים לרווחי כל אחד מהבנקים המדווחים, וגם צמיחה בבסיס הפעילות של הבנקים - האשראי לציבור, שמניב את ההכנסה העיקרית (מריבית), לצד השפעות מנוגדות בעמלות.

תוצאות דיסקונט במחצית 2019

כך, מצד אחד דיסקונט ממשיך לצמוח ובאגרסיביות, בדומה לבנק מזרחי טפחות, כשגם לאומי צומח, אבל באופן טבעי פחות. זאת, בגלל המקומות השונים שבהם נמצאים הבנקים האלה, הן ברמת תיאבון הסיכון הפרטנית והן בגלל הכתבות רגולטוריות, כאשר לאומי גדול בהרבה. כמו כן, דיסקונט כבר כמה שנים מתאושש משנים קשות, בעוד לאומי הוא בנק מוביל, שצומח תוך שמירה על רמת הוצאות טובה.

דברים אלה באים לידי ביטוי, בין השאר, בכך שנכון לסוף יוני החזיק דיסקונט בתיק אשראי לציבור בהיקף של כ-172.2 מיליארד שקל, המהווה גידול של כ-10% ביחס ליוני אשתקד, וגידול של כ-4.5% ביחס לסוף 2018. האשראי האמור מהווה כ-89.3% מסך פקדונות הציבור בבנק, וזאת לעומת שיעורים של 85.4% ושל 87.2% בסוף יוני 2018 ובסוף 2018, בהתאמה.

במחצית הראשונה השנה רשם דיסקונט הוצאות בגין הפסדי אשראי בהיקף של 277 מיליון שקל, כאשר ההוצאות בגין הפסדי אשראי ביחס ליתרה הממוצעת של האשראי לציבור שומרות על יציבות בשיעור של 0.32%.

ללאומי תיק אשראי של 277.1 מיליארד שקל, שגדל בכ-5% מיוני אשתקד ובכ-2.2% מסוף 2018. שיעור האשראי לפקדונות שמרני יחסית לזה של דיסקונט וגם של מזרחי טפחות, כצפוי, ועומד כיום על 74.3%, בדומה למה שהיה בתום הרבעון המקביל אשתקד ובסוף 2018.

במחצית הראשונה השנה רשם לאומי הוצאות בגין הפסדי אשראי בהיקף של כ-270 מיליון שקל, שמשקפים זינוק בשורה זו. זה קורה בגלל הרבעון השני ולמרות "ריקברי" שנרשם ברבעון הראשון. בכל אופן. מדובר עדיין בשיעור הוצאות בגין הפסדי אשראי מסך תיק האשראי של 0.19% בלבד (לעומת 0.05% בתקופה המקבילה).

מצפים לחודש חזק במשכנתאות

עוד נציין כי גם דיסקונט וגם לאומי, כמו בנקים רבים אחרים, גדלים במשכנתאות, כך שנראה כי הרבה משקיעים ורוכשי דירה ראשונה שישבו על הגדר, כנראה חוזרים למשחק - דבר המורגש, לדברי גורמים בשוק, גם בחודשי הקיץ, כשאוגוסט צפוי להיות חזק במיוחד בהיבטי משכנתאות חדשות.

היבט אחר שדיסקונט רושם בו שיפור עקבי, ואילו לאומי מציג תוצאות טובות מאוד, הוא היעילות. כך, בלאומי מדווחים על "המשך מגמת השיפור ביחס היעילות", שמודד את ההוצאות ביחס להכנסות, כשהבנק מציג במחצית השנה יחס יעילות יוצא דופן, וכנראה טוב מכדי להיות מייצג, של 53.1% במחצית הראשונה של 2019, בהשוואה ליחס של 61.7% במחצית המקבילה.

בבנק לאומי מפרטים כי "בנטרול השפעת לאומי קארד, עמד יחס היעילות במחצית הראשונה של 2019 על 55.5%, בהשוואה ל-62.0% בתקופה המקבילה אשתקד", כשהם מזכירים כי "בימים אלה השיק הבנק תוכנית פרישה מרצון של כ-250 עובדים עד לסוף שנה זו". גם בדיסקונט מדובר ביעילות עולה, כשהם מתגאים בכך ש"יחס היעילות ממשיך להשתפר ועומד על 61.4% לעומת 65.6% ברבעון המקביל".

כמו כן, לאומי מציג עתה יחס הון עצמי רובד 1 של 11.65% במחצית הראשונה של 2019, בעוד לדיסקונט יחס הון עצמי רובד 1 לרכיבי סיכון שעומד על 10.37%.

ולסיום, בדיסקונט יש עוד משהו מיוחד בדוחות: זהו הבנק היחיד שמחזיק עדיין בחברת כרטיסי אשראי, כאל. עם זאת, הבנק ממשיך להציג שיפור בפעילותו בישראל, ולא רק בפעילויות החברות הבנות. 

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר