גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אזור תיוג ישראלי: הקלות שבה השיח החברתי הופך לפוליטי

השיח החברתי נשאב לתוך המיתוג הפוליטי, ומונחים שעל סדר היום הפכו למותגי-נושא הממקמים את האנשים לאורך קווים ברורים על המפה הפוליטית ● "התיוג לפי השקפת עולם בנושא ספציפי מאפיין אותנו כחברה", אומרים יועצים אסטרטגיים שביקשנו מהם להתייחס למושגים החמים של הקיץ ● מדד המותגים

אזור תיוג ישראלי איור: 	shutterstock
אזור תיוג ישראלי איור: shutterstock

אדם מדבר עם עמיתה למקום העבודה. הנושא הוא סידורים וקניות עם הילדים, והוא מציין היכן קנה מוצר כלשהו. זה היה בשבת, במרכז המסחרי. העמיתה מופתעת - כיצד זה שמרכז מסחרי פתוח בשבת - והשיחה מתגלגלת לכיוון לא צפוי וכן נפיץ: שבת סגורה או פתוחה? נהייה אחר מסורת או כפייה דתית? תוך זמן קצר, כל מעגלי השיח ברורים וידועים. מי שתומכת בהכתבה ממשלתית על שבת כהלכתה, לעומת מי שמעוניין בזמינות של שירותי תחבורה, חנויות ומרכזי בילוי. כל צד לשיח חש את האחר, יודע לצפות מה הוא יאמר, על מה ייסוב הוויכוח ומה תהיינה העמדות בעד ונגד. ניתן להסיק בקלות את הרקע של הדובר. הוא צמח בחינוך דתי? היא מכורה לחילוניות שלה? הוא מתנגד לנישואים ברבנות?

השיח החברתי והאישי נשאב בשנים האחרונות לתוך צנרת המיתוג הפוליטי. מספיק לשבת בין מכרים או בחברת אנשים מן המעגלים הרחבים ולציין עמדה בנוגע לפתיחת או לסגירת חנויות בשבת - ושאר משתתפי השיח מסיקים במהירות מה היא עמדתו הפוליטית של הדובר.

בארה"ב, ממלכת הפוליטיקה החד-צדדית (partisan politics), יכול אדם לזרוק הערה בנושא זכותן של נשים לבצע הפלה או את עמדתו לגבי תשלומי ביטוח בריאות, וניתן לשער את עמדותיו הנוספות בסל של נושאים: היכן הוא ביחס לזכות לשאת נשק, מהי דעתו על חסימת הגבולות בפני מהגרים והאם הוא תומך או מתנגד להעלאת מסים. חלוקת הנושאים היא כמעט תמיד לאורך הקווים האידיאולוגיים-המפלגתיים, והאלטרנטיביות חד-ממדיות: או שאתה רפובליקני או שאתה דמוקרטי.

במקרה הראשון אתה מתנגד לתת לנשים את הזכות להחליט על ביצוע הפלות, חושב שכולם יכולים לקנות נשק ומתנגד להעלאת מסים. במקרה השני, אתה מאמין שאף אחד לא יכול להכתיב לאישה אם לבצע הפלה, חושב שיש צורך בחקיקה שתגביל רכישת נשקים על-ידי פרטים ומסכים שיועלו המסים.

באירוע פריימריז בניו-המפשייר בפברואר 2016, פגשתי סטודנטית צעירה, שתמכה במתמודד הדמוקרטי ברני סנדרס. סנדרס הגיע לתיכון מקומי כדי לנאום בפני תושבי האזור, והבטיח לבוחרים מימון מדינתי מלא לימודי קולג'. לכולם. בחינם. הצעירים הריעו בהתלהבות.

פניתי לאחת הצעירות שמחאה כפיים לצדי ושאלתי: "את באמת חושבת שמדינה יכולה לממן לימודים לכל הסטודנטים? איך זה ישפיע על תקציב המדינה? הרי לא יישאר כסף לדברים חשובים אחרים?". הסטודנטית השיבה במהירות: "העלאת מסים, שיתופי-פעולה עם איגודי עובדים, מחיקת חובות עבור סטודנטים שהסתבכו ועוד רעיונות שנשמעים כמעט בלתי הגיוניים במדינה קפיטליסטית כמו ארה"ב".

בין ברני סנדרס להילארי קלינטון היו לא מעט מחלוקות, אבל בנוגע להתחממות גלובלית הם היו בצד אחד של המשוואה, נגד כל מי שהוא רפובליקני אשר טען בלהט שהסיפורים על בעיות אקלים הם קונספירציית שמאל חובקת עולם. זה הסתדר רעיונית, כמובן, עם הזכות לבצע קידוחים, לפגוע בטבע או שמא (מן הצד השני) לנצל את משאבי הטבע לטובת האדם. אי-התערבות במעשיהן של חברות מסחריות בענף האנרגיה או כינון רגולציה חזקה שמצרה את צעדיהן לגמרי.

בישראל, הפילוחים הללו היו תמיד מעט יותר מורכבים. בשיטה שאינה דו-מפלגתית לא ניתן לזהות צד אחד של המפה הפוליטית עם רשימה אחידה של נושאים שבהם הציבור הוא "בעד" או "נגד". ובכל זאת, נדמה שבשנים האחרונות, גם אצלנו פוליטיקת הפערים - הלנו אתה אם לצרינו - נבנית ומתמצקת. אפשר לזרוק לחלל השיח מילים כמו "טראמפ" או "איראן", ואולי בצעד מתוחכם לבחור אם אומרים "מסתננים", "מהגרי עבודה" או "פליטים" - ומיד להבין ולחוש איפה נמצאים מבחינה פוליטית הצדדים האחרים לשיחה.

מספר מונחים מותגו ועוצבו כה חזק בתודעה הישראלית - שמספיקה לנו מילה אחת כדי לנווט את הדיון. למדד המותגים בחרנו כמה מונחים כאלה, המפלגים את הציבור לאורכם של קווי שיחה ידועים מראש, ופנינו לכמה מומחים ויועצים פוליטיים כדי ללמוד על שיח המותגים הפוליטיים הנושאיים בימים אלה, של אמצע שנת 2018. המונחים הם טראמפ, איראן, ירושלים, מסתננים-מהגרי עבודה-פליטים, ושירות נשים בצה"ל.

דונלד טראמפ "התיוג הכי פשוט"

אף על-פי שאנשים חושבים שהם בוחנים מותגים ומונחים פוליטיים בצורה רציונלית לפי נתונים המוצגים בפניהם, הרי שהמציאות היא שונה, טוענת טל אלכסנדרוביץ', מנכ"לית בן חורין אלכסנדרוביץ' אסטרטגיה ותקשורת.

"התפיסות של אנשים מושפעות הרבה יותר מרגשות. אדם חושב שהוא מפעיל את הראש, ובסופו של דבר הוא מקבל החלטה מהבטן. במותגים פוליטיים, האמוציונליות משליכה על מה שאנחנו חושבים ומחליטים כלפי נושא זה או אחר, וזה בולט יותר לעומת מותגים מסחריים. התגובה הרגשית חריפה בהרבה. אנשים יתווכחו על סוג פיצה או משקה באופן שונה לגמרי מן הדרך שבה הם יתלהטו בדיון סביב שירות נשים בצבא או איראן".

דונלד טראמפ / צילום: Joshua Roberts, רויטרס

למה לדעתך דווקא דונלד טראמפ גורם לאנשים להיות בעד או נגד? הקמפיין לנשיאות הסתיים מזמן ולישראלים ממילא לא הייתה זכות הצבעה.

"טראמפ הוא מותג-העל של העולם כיום. הוא אנושי ומאוד קל לנו לשנות את התחושות כלפיו. מדובר במנהיג עם כריזמה ואדם לא צפוי. הוא נמצא בבית הלבן, במקום החשוב ביותר, ומצליח לעניין אותנו בכל רגע נתון ולספק לנו רגש, בין אם שלילי או חיובי. בענף שלנו, מכנים זאת 'מותג מתפתח'. אחרי שהוא ניצח את הבחירות הייתה תקופה שבה הניחו שהוא ינסה להיות ממלכתי, אבל זה לא קרה. מצד שני, הוא נכנס לעשייה והמנהיגות שלו זכתה לתוכן, מעצם הכהונה הוא כבר מותג".

טל אלכסנדרוביץ / צילום: רפי דלויה

אבל כל מי שמצליח לנצח בבחירות הופך למותג מכהן. הוא מקבל את המעמד מעצם התפקיד, לא?

"לא כל מי שנכנס לתפקיד הופך לנושא כה חם בשיח. הייתה ציפייה שטראמפ יתמתן ויתנהג כמו נשיא שקול, והוא לא הלך לכיוון הזה אלא החליט לשים את הדגש שלו על מימוש הבטחות תוך החזקה של הבייס שלו".

והוא ממשיך להיות מותג שחוצה אותנו, הציבור, בעדו או נגדו.

"הוא התחיל כמשהו שלא היה נראה לנו טוב, עם הסיפורים על הנשים ודיבורי חדרי ההלבשה והמוסריות הקלוקלת, משהו שלא נתקלנו בו, אבל במשך הזמן שחלף הוא הצליח לייצר המון ריספקט, וגם אנשים שדיברו עליו באופן שלילי בארה"ב, מדברים כיום אחרת. אנשים עברו מלהתייחס אליו בזלזול, למקום של יותר חששות ממנו. הוא מצדו, תפס את המקום של המנהיגות, בין אם אנחנו אוהבים את מנהיגותו או לא. לכן אני חושבת שגם אם הוא מעורר מחלוקת, לפחות ביחס הציני אליו, זה כבר נגמר. הציבור למד להקשיב לו ולהפנים שאם הוא אומר משהו, הוא מתכוון לכך".

רוני רימון, יועץ אסטרטגי שותף במשרד רימון-כהן ושות', מספר שכאשר הוא מתבטא בחופשיות בעמוד הפייסבוק שלו, באופן טבעי אנשים מגיבים בתיוג מיידי: "אתה שמאלני" או "אתה ימני".

"התיוג הזה לפי השקפת עולם בנושא ספציפי אחד מאוד מאפיין אותנו כחברה. לחברה שלנו קשה לקבל שלאדם יכולות להיות השקפות שונות לגבי נושאים שונים", הוא אומר, אך מסכים כי "ללא הכללות קשה מאוד להתקדם בשיחה בין אנשים".

רוני רימון / צילום: ישראל הדרי

אנשים מתייגים אותך לפי העמדה שלך בנוגע לנשיא טראמפ?

"זה תיוג הכי פשוט, כי ברור שאם אתה בעד טראמפ, אתה מזדהה עם הימין הישראלי, כלומר זה אומר שאתה תומך ליכוד, הבית היהודי או ישראל ביתנו, ואם אתה נגד טראמפ אתה לבטח שמאלני, מרצ ושמאלה".

משה קלוגהפט, יועץ אסטרטגי העובד באירופה ובישראל, ותסריטאי סדרת הדרמה הפוליטית "שלטון הצללים" מציין ש'טראמפ' הפך בטרמינולוגיה הישראלית של שנת 2018 "לחבר מרכזי בליכוד, לכל דבר ועניין, והוא רק יותר משפיע משאר חברי הליכוד". לדבריו, "בשנים הקודמות טראמפ היה בעיני הישראלים הנגטיב של ברק אובמה, שגם הוא פילג בין ימין לשמאל, אבל רבים בימין התביישו לתמוך בנשיא החדש בשל סוגיות מוסריות. ב-2018 זה הסתיים".

קלוגהפט מסביר גם כי טראמפ ממשיך וימשיך להיות מותג-על פוליטי, כי הכהונה שלו היא המשך ישיר של מערכת בחירות. "הוא פרוע, סוחף, מבטיח ומקיים". טראמפ לדעתו מראה לישראלים דבר-מה חדש בנוף הפוליטי, של מנהיג המצליח להמשיך להיות אותה הדמות, גם בקמפיין וגם לאחריו. "גם אם אוהבים אותו וגם אם לא, במדינה שבה ראשי ממשלה רצו לבחירות עם 'דין נצרים כדין תל-אביב' וסיימו בדחפורים על גוש קטיף, הוא מראה משהו חדש: אפשר להיות אותה הדמות בעת הקמפיין ואחריו. טראמפ מתגלה כמשהו אמיתי מאוד, לטוב ולרע".

פליטים או מסתננים? "שסע עמוק שיושב על רגש"

נושא המסתננים-מהגרי עבודה-פליטים הפך להיות כל-כך חם, עד שההחלטה באיזו מילה להשתמש כשמדברים עליו היא כבר סיבה למחלוקת. מי שמכנה אותם "מסתננים" מיד נתפס כחלק מן הימין שרוצה לגרש אותם. אם אומרים "מהגרי עבודה" נתפסים כבעלי עמדה פרגמטית, ואם בוחרים להשתמש במילה "פליטים", ברור לכל שהדובר רואה את התופעה בעיניים של אתגר ההגנה על זכויות האדם.

איך הגענו למצב הזה?

קלוגהפט: "בעיניים שלי, יש פה קרב גדול על הטרמינולוגיה, כיצד לכנות את ה'תושבים החדשים' הללו שהגיעו לתל-אביב, אבל במידה מסוימת הוויכוח המילולי הוא הקרב של האתמול, כי זו דוגמה לתחום שבו המסגור לא מועיל. בין אם יכנו אותם 'מסתננים', 'מהגרים', 'מבקשי מקלט' או 'שחקני חיזוק', החלוקה היא מאוד פשוטה: הימין נגד השארת המסתננים, השמאל בעד, והמרכז מגמגם או עושה קולות של שטיח.

"הציבור הישראלי יותר חכם מכל קמפיין שעושים עליו, נתניהו חווה את זה מצוין באותו ערב שבו הוא הספיק להודיע על התוכנית עבור הוצאת מחצית מן המסתננים וגם לבטל אותה. דווקא כאן, הקרב על הטרמינולוגיה נראה כמו קרב האם לקנות תקליט של ירדנה ארזי או עופרה חזה - מיושן וחסר משמעות. היום ממילא כולם שומעים בחינם, ובדרך-כלל את עומר אדם".

רימון: "מתנגדי הגירוש הם לרוב אנשי מרכז ושמאל. אם הם מאזור תל-אביב הם גרים לרוב בצפון העיר, כי כשהבעיה רחוקה ממך קל מאוד להצטייר כאנושי וליברל. אם ייקחו את אלפי המסתננים מהדרום ויעבירו אותם לצפון העיר, אז גם הליברלים המושבעים ביותר ידרשו להעיף את המסתננים".

איך קרה שקבוצה של 40 אלף איש מעסיקה את הציבור הישראלי כאילו מדובר בנושא של חיים ומוות? אם נסתכל על העשור הזה ממרחק של עוד שנים רבות קדימה, לא נצליח להבין מדוע תחת המונחים 'מסתננים'-'מהגרי עבודה'-'פליטים' התווכחנו כל-כך הרבה.

אלכסנדרוביץ' סבורה שהנושא הזה יצר בחברה הישראלית קו שבר משמעותי. לדבריה, התחום הזה מאפשר לאנשים לחשוב על עצמם ביחס לאחר. "יש כאן שסע עמוק שמשליך פנימה כל אחד לתוכו, עם ההיסטוריה. הנושא הזה יושב על שכבות של רגש, כאשר ההקשר ההיסטורי היהודי משרת כל צד לוויכוח הפוליטי. הנושא הזה הצליח להוציא אנשים רבים לרחובות, וצריך להבין שיציאה להפגנה, לפעילות בחוץ, מתרחשת רק באירועים דרמטיים. והנה כאן, אנשים חותמים על עצומות, מתבטאים בעד או נגד בצורה נחרצת בנושא זה, הרבה יותר מאשר בנושאים אחרים".

איך את מסבירה את זה? מישהו דחף את "המיתוג" של הנושא הזה?

"אני חושבת שישראלים הרגישו שהם יכולים להשפיע במקרה הזה, וזאת בניגוד לתחושה שלהם שבנושא הפלסטיני הם איבדו יכולת השפעה. צריך להבין גם שהנושא הזה מגיע לצמרת השיח התקשורתי בכל העולם, לא רק בישראל. זה מטריד אנשים רבים במערב, גורם להם לחוש מאוימים. פוליטיקת המהגרים היא חזקה במקומות רבים".

איראן "פתאום היא הפכה לאיום אמיתי"

האם נושא כמו איראן, שהוא ביטחוני-מודיעיני, משמש גם כקו פרשת מים פוליטית? לא בטוח שהזהות הפוליטית של השמאל היא של התנגדות לביטול ההסכם עם איראן. מנגד, גם פה מדובר במותג-נושא שעבר אבולוציה.

רימון: "אם שואלים מי בעד ביטול ההסכם עם איראן, רוב התומכים בכך הם מן המרכז ימינה. אני מניח שאם אדם יענה שהוא מתנגד לביטול ההסכם, הוא יתויג כארכי-שמאלני או גרוע מכך".

קלוגהפט: "בקמפיינים שופטים את התנהלות הקמפיין לפי תוצאותיו, באופן רטרואקטיבי. כשמנצחים עושים אידיאליזיציה של התהליך, ואז המנצחים יודעים להסביר מצוין מה עבד טוב. במקרה של המותג 'איראן' בציבור הישראלי, שנים ארוכות הנושא היה איום מודחק, שהרי אם הם יכולים להשמיד אותנו איך אנחנו לא מקדימים מכה? אחר-כך הוא הוצג כאיום מומצא, שהרי נתניהו חוזר אליו כל פעם כשהוא בצרה, סימן שזהו ספין שלו לשעת צרה.

"השנה פתאום איראן הפכה לאיום אמיתי. למה? כי ישראל ניצחה בו תדמיתית, נכון להרגע, אז פתאום אין סיבה להדחיק את האיום הקיומי, להפך - צריך לחגוג אותו. פתאום נתניהו לא עשה ספין, אלא הביא את ארה"ב בקרב סיזיפי לתמוך בישראל בסוגיה. איראן הפכה כעת למותג לאומי כמו צה"ל - מי שתוקף אותו, מזלזל בו - מוצא את עצמו נחבט אל הקיר חזרה בעוצמה. וכל הזכויות שמורות לנתניהו".

ירושלים "כבר לא הילד הדחוי בכיתה"

ירושלים, כנושא, נמצאת על ראש שמחתנו מאז ומעולם. זהו מותג-נושא ותיק, נישא בכל פה בתפילה, עיר בעלת שמות חלופיים למכביר, סמל גם ליהדות התפוצות. אולם השנה קרה דבר שקשה אולי לנתחו. גם מותג-נושא שמקובל על הישראלים בכל שדרות החברה ואין בו כמעט עניין למחלוקת, הפך לנושא שיחה מחודש.

קלוגהפט: "זו דוגמה קלאסית לביצוע של מיתוג-מחדש מוצלח גם אחרי אלפי שנים. בעיניי הסיבה לכך היא פשוטה: ירושלים הייתה מזוהה שנים ארוכות עם פיגועים, הליכה לכיוונים חרדיים והקפאת בנייה. היא הייתה עיר לוזרית. השנה האחרונה הפכה אותה לעיר שבה מוקמת השגרירות האמריקאית, עיר שמביאים אליה מרוצי אופניים, אירוויזיון, וקבוצת הכדורסל שלה זוכה באליפות. השיח הפך משיח של הילד הדחוי של הכיתה, לילד שכולם מתגאים שהם חברים שלו. או במילים אחרות, עבר תמיד היה לירושלים, פתאום נולד לה הווה".

רימון: "מי שהתנגד להעברת השגרירות לירושלים, היה בין אלה שחשבו שפעולה זו מהווה פגיעה בסיכויים לשלום. במסגרת הטקס של העברת השגרירות האמריקאית, מי שהתנגד לכך תויג מיידית כתומך הרשימה המשותפת או סוג של אוהד שרוף של ח"כ דב חנין או אנשי מרצ, תומכיה של ח"כ תמר זנדברג".

אלכסנדרוביץ': "בזירת השיח הפוליטי, ירושלים תמיד הייתה מותג-על. אני מזכירה לך את הסיסמה 'פרס יחלק את ירושלים'. הנושא הזה הצליח ללבות רגשות ישראליים לאורך השנים. השנה, ירושלים הפכה למותג בינלאומי ולא רק מקומי. אנחנו כישראלים מאוד אוהבים שמדברים אלינו באנגלית, אוהבים לזכות בפרסים בינלאומיים ונהנים מתשומת-לב גלובלית, וזה מה שקרה לירושלים השנה, היא קיבלה הכרה מחלקים חשובים בעולם ולכן אירוע העברת השגרירות היה דרמטי מאוד עבור הישראלים, כי נפל דבר. העיר שלנו קיבלה הכרה".

לדעתך, יכול להיות ערך שלילי למותג מתישהו? כאשר אנשים יבואו ויגידו, "מספיק עם זה, התעייפנו"?

"אני לא רואה את זה קורה בהקשר של עיר הבירה. הישראלים נהנים להגיד שהם חיים בין ירושלים לתל-אביב. ירושלים היא מותג ששובר מחנות, מכל צד של המפה מעריצים את העיר. תל-אביב הייתה ותמשיך להיות סמל לחלוקה פנים-ישראלית, היא מעוררת אמוציות שונות בישראלים מרקעים שונים".

שירות נשים בצה"ל "'שלוחה' של השיח בנושא הדתה"

נושא שירות הנשים בצה"ל, שעלה לכותרות בשנים האחרונות וביתר שאת בחודשים האחרונים, הפך גם הוא לערך שמחלק את השיח בחברה הישראלית.

"מי שמתנגד לאפשר לנשים לשרת בצבא מניחים מיד שהוא 'חרדי חשוך', אבל הנושא הזה דווקא נמצא במורכבות מסוימת, כי השאלה הבאה היא פתיחת כל המסלולים הקרביים לשירות נשים, כולל סיירות, שריון, תותחנים וטייסות", אומר רימון. "פה החלוקה בין הצדדים לא קשורה לימין או לשמאל או במסגרת הוויכוח הרגיל בין דתיים לחילוניים, אם כי נדמה שהדתיים נוטים להתנגד יותר לשירות קרבי של נשים. הוויכוח בנושא הזה הוא סוגיה פמיניסטית, ומי שתומכים בשירות קרבי ללא סייגים מתויגים במחנה הפמיניסטי".

קלוגהפט: "הטרמינולוגיה בנושא הזה עברה טלטלה השנה, כיוון שבעבר הלא רחוק שירות צבאי היה נושא שהציב את החילונים והדתיים בצד אחד של השיח אל מול החרדים בצד האחר. הדרישה לשוויון הייתה מופנית כלפי החרדים, אך 2018 היא שנת מפנה בשיח בתחום הזה כי המגזר הדתי הוא זה שמותקף, בעוד בהקשר של המגזר החרדי יש שקט יחסי. גם האופוזיציה נזהרת מלתקוף את החרדים, מסיבות של צורך בקואליציה עתידית. אך נושא שירות החיילים הדתיים הוא זה שסופג את האש, כיוון שההיבט של שירות נשים בצבא הוא 'שלוחה' של השיח הציבורי בנושא הדתה. אם זה מגיע בעקבות סיפורים על יציאת חיילים דתיים בעת שירת נשים, אוכל כשר בבסיס, ויש רבים הרואים בהימצאו של הנושא הזה בצמרת הניוז-סייקל, סוג של קמפיין מתוחכם שנועד לדחוק את שירות הגברים הדתיים מהצבא, וזאת כדי לבלום חילופי אליטות בין החילונים הקיבוצניקים של פעם לבולטות של המגזר הדתי כיום".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"