גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התופעה הוויראלית של המיזם המוזיקלי-חברתי קולולם

קולולם, המחבר אנשים זרים לביצוע שיר אחד ביחד, הצליח תוך פחות משנה להגיע לאלפי לבבות ולעשרות אלפי בתים ● בסטארט-אפ הזה השיר הוא רק האמצעי, ההון הוא אנושי, הכסף רק דלק למנוע שדוהר קדימה לכבוש עוד לבבות, ולמשקיעים בו מובטח בעיקר עושר רגשי ● מדד המותגים

בן יפת מנצח על אירוע קוללם במגדל דוד / צילום: טלי רז
בן יפת מנצח על אירוע קוללם במגדל דוד / צילום: טלי רז

א יך המנון נולד? דמיינו 700 איש עומדים על רקע מגדל דוד וחומות ירושלים ושרים יחד, בשלושה קולות, בשלוש שפות, את השיר ONE LOVE של בוב מארלי. והאנשים הם משלוש הדתות - יהודים, נוצרים ומוסלמים - וזה קורה בשעות הקטנות של הלילה, אחרי 45 דקות של חזרות, עם מנצח שזה עתה פגשו. משלבים קולות עם אנשים זרים שזה עתה צוותו איתם על הרקע השרירותי של גובה קולם.

האמת היא שנולד פה הרבה יותר מהמנון. נולד פה קול חדש, קול של דור שמגשר על פערים של גיל, אמונות, השקפות, מעמדות אפילו, ובאמצעות טכנולוגיה חוזר דווקא למקום הכי בסיסי, פשוט, ראשוני - לשיר יחד כדי להתקרב. להיות אחד. קול אחד גדול וסוחף, רב צבעים ופנים. הקול הזה הוא קולולם.

מיזם קולולם קיים שנתיים, אך נחשף לציבור הרחב לפני מעט יותר משנה. הוא נבט במוחו של אור טייכר, על בסיס התחושה ש"צריך את זה". כי "השיח הציבורי כוחני ואלים, ורציתי משהו שיקרב ויאחד על פני המפריד והמפלג".

את ההשראה לכך קיבל טייכר לדבריו כשבתקופת החגים לפני כשנתיים שמע על כך ש-50 אלף איש התפללו בכותל את פיוט הסליחות "חטאנו לפניך". "ומה אם אלפים יתפללו תפילה חברתית, מאדם לאדם", תהה לעצמו.

מהיכרות עם התארגנויות מוזיקליות בעולם, והאמונה היוקדת שאנשים יכולים להתקרב דרך מוזיקה, שממוטטת חומות, צמח הרעיון שלפיו זרים גמורים ייפגשו פתאום באמצע חייהם ויכירו ממקום טהור וכייפי לחלוטין.

עם הוויז'ן הזה הוא פנה לחפש שותפים לרעיון ולמיזם שלו, וקודם כל - מנצח מוזיקלי. הראשון שגויס הוא בן יפת ("אחרי ש-10 אחרים 'גלגלו אותי מהמדרגות'"), מנצח ומנהל מוזיקלי. אחריו גויסה מיכל שחף שניידרמן, האחראית על ניהול הפרויקט, פיתוח עסקי שלו והנכחתו בדיגיטל.

בחלוקת התפקידים היום טייכר הוא המנהל האמנותי של קולולם, מפתח החזון והאסטרטגיה, גם עבור פעילויות ו"מוצרים" נוספים, ובמאי הקליפים. יפת מנהל מוזיקלית את הפרויקט, אליו התחבר בקלות על בסיס האמונה שבכוחה של המוזיקה לחבר אנשים סביב מטרה ושאיפה משותפת, ולנסוק על כנפיה לפסגות של הגשמה ויצירת עתיד הוגן יותר.

בן יפת  / צילום:טלי רז

במשך 8 חודשים פותח הרעיון לכדי התוצר המוכר כיום של ביצוע שיר על-ידי אנשים זרים שנפגשו לצורך כך. מדובר ביצירת עיבוד חדש לשיר מוכר ב-3 קולות. ביום האירוע מחולקים המשתתפים ל-3 קבוצות על-פי קולותיהם, ולומדים את מילות השיר ואת "הקול" שלהם, במשך 45 דקות בלבד. לאחר מכן מתאספים חזרה ומתאמנים על השיר בשלמותו עד שמתקבל הביצוע המושלם.

"אנחנו רוצים לגרום לאנשים להתרגש, לגלות ולהתלהב מהשירים הללו תוך גילויים מחדש", אומר טייכר. יפת, שטווה את החיבור המחודש הזה, אמון על בחירת השיר ועיבודו החדש כך שיתאים למגוון קולות ויעביר את המסר הרצוי. הוא נהנה לראות את המשתתפים "פחות קפוצים, יותר נינוחים להכיר את מי שלידם, להיות מעורבים, לבטוח אחד בשני ולהרגיש שייכים. איזה כוח יש בזה", הוא נפעם.

הכי לא שירה בציבור

על האירוע הראשון מספרת מיכל שחף שניידרמן: "יצרנו כאן יש מאין. בעבודת רגליים מאומצת פנינו למשפחות, לחברים, קיימנו חוגי בית, וכמובן הוקם דף הפייסבוק של קולולם". המפגש נקבע למועדון בסקולה בתל-אביב, השיר הנבחר - "אור גדול" של אמיר דדון. "התפללנו שיגיעו 300 איש, ורעדתי מפחד שהולך להיות לנו 'הקיץ של אביה'. כשנפתחו דלתות המועדון ראיתי את התור של הממתינים - 550 איש הגיעו. היה מרגש מאוד".

שחף שניידרמן, אגב, היא זו שהגתה את השם "קולולם", מתוך מחשבה שהפרויקט לא ייתפס כשירה בציבור - פעילות שמיוחסת לאוכלוסיות מאוד ספציפיות - אלא שירת המונים. ולכן קולולו (צהלולים, קולות שמחה שמושמעים באירועים חגיגיים של עדות המזרח) של כולם. נגיש, פתוח, שכל אחד יכול להצטרף אליו. שיר אחד שהוא משימה משותפת של אנשים שונים ביחד.

כך זה עובד בפועל: כשמוחלט על אירוע ושיר (צוות חשיבה שוקד על כך ימים ארוכים), ועל כמות המשתתפים הנדרשת (בהתאם ללוקיישן שנבחר), יוצאת הודעה בניוזלטר של עוקבי קולולם כי בימים הקרובים תחל מכירה של כרטיסים לאירוע.

המאושרים שמוכנים עם היד על הסמארטפון/העכבר רוכשים כרטיס ב-40 שקל לאדם ומבטיחים את מקומם באירוע הקרוב.

ביום האירוע מתקבצים המשתתפים - שמגיעים בכוחות עצמם, ובלוקיישן שנבחר מחולקים לקבוצות לפי הקול שלהם. כל קבוצה עובדת בנפרד עם המנצח, כך שגם משפחות או חברים שהגיעו יחד, יאלצו להיפרד משלב זה עד לתום ביצוע השיר.

טייכר מאוד מאמין בשיטה הזו, ומשוכנע שההפרדה הזו תורמת גם ליצירת קשרים חדשים, שנמשכים גם לאירועים הבאים ולחיים עצמם, ויכול לדווח גם על זוגות שהכירו כך.

כל קבוצת קול לומדת את התפקיד - המילים וחלקה בשיר, במשך 45 דקות בלבד, ולאחר מכן מתכנסים כולם חזרה לחלל המופע ונשארים לעמוד לפי הקבוצות ובהתאם להוראות הבימוי.

כל שיר מלווה בתזמורת - כלים ונגנים שנבחרו לביצוע המיוחד מכל מוסדות המוזיקה הקיימים. לפרויקט יש 8 מנצחים אך שניים מרכזיים - כמובן בן יפת, אחד השותפים, ולילך שנמצאת ברבים מהאירועים.

סביבם נמצא גם כל צוות ההפקה שנשכר לאירוע - צלמים, במאים, אנשי קול ותאורה, עורכים אונליין וכדומה - גם הם נבחרים לפי צורכי ההפקה הספציפית.

הביצוע מצולם ובהמשך ייערך ויעלה באפיקי המדיה הרלוונטיים, אך קדימונים ממנו יטופטפו לעמוד הפייסבוק הרשמי ולתקשורת כבר בימים שלאחר האירוע. והבאזז מתחיל.

לדף הפייסבוק של קולולם 90 אלף עוקבים, לא ממומנים, ולניוזלטר שלו רשימת תפוצה של עשרת אלפים איש. האתר של הפרויקט, אם תהיתם, נמצא כיום בבנייה. שחף שניידרמן: "אנחנו משקיעים מאוד בממשק, בנגישות ובייחודיות. האתר נמצא בעיצוב בשלב מתקדם וצפוי לעלות לאוויר בחודש-חודשיים הקרובים".

המונים בלי מימון

"ההישג הכי גדול שלנו מבחינתי הוא המגוון - ערבים, יהודים, דתיים, חילונים, אוכלוסיות מוחלשות כולל בעלי מוגבלויות וחירשים ששרים בשפת הסימנים", אומר טייכר. "האווירה באירועים היא כמו בסדנת אמן, עם צחוקים והרבה כיף. בסך-הכול אנחנו לא מנסים לחנך אף אחד, אלא לעורר השראה".

אבל עם השראה לפעמים קשה ללכת למכולת. לשם כך נועדו שיתופי-הפעולה עם גופים מסחריים. שחף שניידרמן מספרת, כי "כשיצאנו למיזם הזה לא ידענו לאן הוא יתגלגל ואיזו תהודה הוא יתפוס. חשבנו לקיים אירועים ציבוריים כאלה אחת לכמה זמן, שיענו על צורך קיים שזיהינו בציבור. הביקוש הגובר גרם לנו להבין שיש פה משהו גדול יותר, ושאנחנו עוזבים הכול כדי להתרכז רק בזה". תקופה ארוכה עבדו השלושה ללא כל שכר. מאחר שדמי ההשתתפות באירועים הם 40 שקל לאדם בסך-הכול, כי חשוב ליזמים שהמחיר יהיה "חברתי", כזה שאנשים יוכלו לעמוד בו - מכל המגזרים והשכבות, כולל לכמה בני משפחה וכדומה - הרי שרווח לא יצמח מזה. הכול הולך למשכורות ולתשלום לספקים.

ההפקה היא מורכבת ויקרה, מדגישה שחף שניידרמן. "האמן זה למעשה הקהל - ובהתאם העלויות של תאורה, הגברה, לוקיישן שיתאים ויכיל את כולם". כדי להזרים הכנסות לפרויקט, הם עושים אירועים לחברות וארגונים, וזה מאפשר את המשך והגדלת הפעילות, וכאמור תשלום משכורות לשותפים ולכל המעטפת ההפקתית-מקצועית.

יזמי קולולם טייכר שחף שניידרמן ויפת  עם הנשיא ריבלין  / צילום: מארק ניימן לעמ

כך למשל, נוצר שיתוף-פעולה עם תחנת הרדיו גלגלצ, אשר לקראת המצעד השנתי שלה לסיכום שנת 2017 פנתה לקולולם לבצע את אחד השירים הלועזיים שבלטו בשנה החולפת. קולולם הרימה את הכפפה ובחרה בשיר Believer, שבוצע במועדון בתל-אביב בהשתתפות כ-600 איש.

אחר-כך היה גם אירוע במועצת עמק יזרעאל, שבו בניגוד למה שניתן היה לצפות - שייבחר אחד מ"שירי העמק" הקלאסיים - הלכו על השיר "מהפכה של שמחה" של ליאור נרקיס ועומר אדם (למילותיו של דורון מדלי, שנקלע לסיטואציה).

טייכר ושחף שניידרמן מספרים כי הם מקבלים פניות מחברות שונות במשק לקיים אצלן אירוע לעובדים, וכן מבתי ספר. טייכר מצדו כבר מסמן את היעד הבא: להפוך לגוף שעוסק גם בחינוך, שיקום, חיבור בין אנשים דרך מוזיקה, עם מגוון מוצרים ייעודיים, ביניהם: קול סקול (kool school) - תוכנית חינוכית לכיתות ז'-י"ב שתציע פעילות בת יום שלם לכל שכבה, שתענה על צרכים ואתגרים רלוונטיים כמו התמודדות עם בריונות ברשת, שיתוף-פעולה ועבודת צוות, שילוב של המוחלשים והדחויים; וגם מיזם שיקומי, שמיועד לחירשים, לבעלי צרכים מיוחדים, לפגועי נפש ואוכלוסיות שונות.

התוכניות הללו עוד בבנייה, ובכל מקרה בשנה הבאה קולולם יוצאים לסיור עולמי - בארה"ב, דרום אפריקה וסין, לעבוד עם מקומיים ולהופיע. כן, גם בעולם שמעו עליהם, וטייכר מספר כי הם מקבלים הרבה פניות מחו"ל, לבוא ולקיים את הפעילות שלהם במדינות שונות. מקרה מרגש היה כשהתקבלה אצלם הודעה מאזרח סודן, ערבי מוסלמי, ששלח מייל וסיפר כי ראה ברשת מופעים של קולולם וזה גרם לו לחזור בו משנים של שנאת יהודים וישראלים.

קול שני רבים

לקולולם, כתופעה הסוחפת והוויראלית שהוא, קמה כמובן עדת חסידים נלהבים שעוקבים אונליין ומקפידים להגיע פיזית לכל אירוע שביכולתם.

גלית לירון, תושבת תל-אביב, מתחילה למנות את האירועים שבהם השתתפה: "בתל-אביב באירוע לכבוד מצעד גלגלצ, בנמל תל-אביב כשביצעו את השיר של אברהם טל 'מחוזקים לחיים', ובחיפה עם 'One Day' של מתיסיהו.

"במשפחה אוהבים לשיר, וביחד. נתקלנו בפייסבוק בסרטונים של קולולם והתלהבנו. הוקסמנו מזה שקורה משהו באירועים האלה - שאנשים מתאספים למטרה מסוימת ומצליחים ליצור חוויה חברתית ותרבותית משותפת. של אסתטיקה וחיוביות. שנוצר שיתוף-פעולה והקשבה. מהיכולת של זרים שנפגשים כך לראשונה לשתף פעולה עד שנוצרת יצירה אחת מרגשת".

המשפחה מגיעה לאירועים בהרכב מלא - גלית, בן זוגה ושלושת ילדיהם - בני 12, 14.5 ו-17. וגם כשהם מופרדים לקבוצות הקוליות - גלית והבת יחד והבנים עם האבא - הם נשארים "מחוברים בלב".

לורן סוורדלו, המתגוררת ביישוב כליל שבגליל, נחשפה לפרויקט בכתבה בטלוויזיה שהתמקדה בבן יפת, המנצח של קולולם. לאחריה היא חיפשה מידע בפייסבוק ונרשמה לרשימת התפוצה של הפרויקט, ושם מדי כמה חודשים מודיעים באמצעות ניוזלטר שעוד כמה ימים תיפתח המכירה, והיא כבר מוכנה עם היד על הטלפון.

כשכבר זכתה להירשם לאירוע - בנמל תל-אביב, היא הגיעה שם במיוחד ברכבת מהגליל, התלהבה מאוד ואחר-כך החלה להירשם ולהגיע לאירועים בחיפה "עם כמה חברות", ובגני התערוכה בתל-אביב לרגל יום האישה הבינלאומי, עם בתה הסטודנטית, ואז גם לאירוע ההמוני לקראת יום העצמאות, שמנה מעל 10,000 משתתפים ונשיא מדינה אחד נלהב.

סוורדלו מספרת כי הבחינה בכמה מהאירועים שברגע החלוקה לקבוצות אנשים לא רוצים לזוז מהמקום שכבר תפסו, בדרך-כלל קרוב לבמה, כי שם רוב הסיכויים שייקלטו בעדשת המצלמה ויופיעו בקליפ הרשמי. "בלט לי שאנשים באו בהופעה מכוונת לכך שיראו אותם בקליפ - אם זה כובע מצחיק או פריט לבוש אחר שמושך את העין".

מעבר לחיבתה לשירה, החוויה הכללית הייתה מיוחדת, לדבריה: "ההמוניות והאנרגיה המדהימה שעושה פשוט כיף גדול. בפעם הראשונה היינו ממש קרובות לבמה, והאנרגיה שם הייתה פשוט מדהימה".

היא לא חוסכת במילים על בן יפת, המנצח הראשי של הפרויקט: "הבן-אדם הזה הוא עילוי. גאון מוזיקלי. יש לו הכריזמה, הכלים והיכולת לבצע את המשימה הלא ממש פשוטה של לימוד מאות ועד אלפי אנשים את הקולות שלהם. בכל האירועים שהשתתפתי היה פשוט כיף לראות איך הוא עובד".

מעבר לכיף הרגשת גם איזו חוויה רוחנית?

(צוחקת) "אני לא בן-אדם ספיריטואלי, אבל פשוט היה כיף גדול".

"אנשים יוצאים מהמסכים וקמים מהספה"

בחזרה לאירוע במגדל דוד, שהתקיים לפני שבועות ספורים. מעל ל-750 המשתתפים הוזמנו ללוקיישן המיוחד בחצות הליל, לאירוע שאותו מכנה שחף שניידרמן "היסטורי" - בין דתי, בהשתתפות בני שלוש הדתות, כולל אנשי דת בכירים, בשלוש שפות, כשהטריגר הוא הגעת אימאם סוני מאינדונזיה לביקור, היסטורי כשלעצמו, בישראל.

האימאם, קאי ח'אג'י יאיא (פאק יאיא), ראה בארצו סרטונים של קולולם וביקש שיתקיים אירוע כזה כשיגיע לארץ. ואכן, מגדל דוד, מוזיאון המגדל וגופים ירושלמיים נוספים נרתמו ליוזמה וחברו לקולולם ברקימת האירוע הזה, שחגג אחדות ואהבה עם שירת "ONE LOVE" על רקע חומות העיר שחוברה לה.

בקולולם מדווחים על פסגות חדשות של התרגשות, ושחף שניידרמן מסבירה את זה ב"מפגשים היסטוריים שפשוט לא התרחשו עד עכשיו, בין אוכלוסיות כל-כך שונות ומרוחקות, וכל זאת בלוקיישן מיוחד ומדהים". היא מספרת כי האימאם האינדונזי פאק יאיא הסתובב בקהל כאחד האדם, ו"היה לגמרי בפנים ובטירוף של השירה". היא עצמה במיוחד מתרגשת מכך ש"דווקא כשהכול כל-כך טכנולוגי, בעידן שמקדש את האינדיבידואליות - אנשים יצאו מהמסכים, קמו מהספה ובאו כדי להיות ביחד".

שלישייה מנצחת

אור טייכר

הוגה הפרויקט. אמן, במאי, בוגר בית ספר סם שפיגל במגמת בימוי. עסק בבימוי קולנוע, במות, סרטים קצרים ופרסומות. כיום מנהל אמנותי של הפרויקט, מביים את הקליפים ועוסק בפיתוח החזון והאסטרגיה. מושקע כולו בפרויקט. מתרגש ממה שקורה ורוצה באמת לאחד אנשים סביב מוזיקה, לעורר השראה ולהגיע לקהלים ומגזרים שיכולים ממש להיעזר בשיטה ובכוח של קולולם.

פעילות חברתית אינה זרה לו והוא בין יוזמי ופעילי "זיכרון בסלון", מיזם אירוח ניצולי שואה ועדים במפגשים ביתיים ביום השואה, ותנועת הנוער "כנפיים של קרמבו" לבעלי צרכים מיוחדים.

מיכל שחף שניידרמן

אחראית יזמות, מדיה ודיגיטל בפרויקט. בבעלותה סוכנות דיגיטל שכיום פעילותה צומצמה כמעט לאפס בשל מחויבותה למיזם.

מחויבות נוספת היא לבתה התינוקת, "שנולדה פחות או יותר עם קולולם". עם כל הקושי הפיזי והלוגיסטי - "היא הייתה אצלי בבטן באירועים מרכזיים של הפרויקט, ובהמשך באה איתי על הידיים לאירועים אחרים" - שחף שנידרמן גאה בכך שהיא קרייריסטית ומגשימה את עצמה ואת שאיפותיה, ורוצה שהילדה שלה תגדל בתחושה הזו ש"הכול אפשרי, והעובדה שאת אישה או אמא לא צריכה למנוע ממך להגיע הכי רחוק והכי גבוה שאפשר".

בן יפת

מנצח והמנהל המוזיקלי של קולולם. הוא מוזיקאי, פסנתרן ומלחין, בעל תואר בניצוח וקומפוזיציה מהאקדמיה למוזיקה בירושלים. יזם ומייסד ה"ווקה תקווה" - הרכב מוזיקלי של בני נוער משכונת התקווה ודרום תל-אביב ששרים א-קפלה. המיזם התחיל כשעשה שירות לאומי בבית דני שבשכונה, וכיום פועל כאנסמבל מקצועי שמופיע ברחבי הארץ. המיזם גם הפגיש אותו עם אור טייכר, מתוך שאיפה משותפת להביא יותר סובלנות, אנרגיה והשראה לעולם.

יהודי דתי כומר נוצרי ואימאם מוסלמי במגדל דוד  / צילום: טלי רז

עוד כתבות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם