גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האירוע שהעביר את ארדואן מאיומים לפגיעה בישראל, והמבחן של ענף הבנייה המקומי

טורקיה הודיעה על איסור יצוא של 54 פריטים לישראל, רובם משמשים את ענף הבנייה ● לפי אנקרה, הצעד מגיע לאחר הסירוב הישראלי שתצניח סיוע לעזה. אולם מתחת לפני השטח, הנשיא הטורקי מאבד את השליטה במדינתו, כשהביקורת על הסחר עם ירושלים מתגברת ● האם התגובה של שר החוץ כ"ץ תהיה אפקטיבית?

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: ap, Khalil Hamra
נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: ap, Khalil Hamra

המדיניות האנטי־ישראלית של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן הגיעה השבוע לשיא חדש, עם הודעת משרד המסחר באנקרה על איסור יצוא של 54 פריטים לישראל - עד שזו תעצור את המלחמה ברצועת עזה.

לראשונה: שר החוץ הטורקי באיום ישיר על ישראל 

מדובר למעשה בהחרפה של צעדים טורקיים קודמים, ובמרכזם הסרת ישראל מרשימת יעדי היצוא ב־23 בינואר. עוד קודם לכן, משרד המסחר הטורקי פרסם הודעה מוטעית כי באנקרה "לא מייצאים לאזור היהודי של ישראל".

כעת נקטה טורקיה צעד אחד קדימה. זאת, באופן רשמי, בתגובה להחלטת ישראל לסרב לרצונה להצניח סיוע הומניטרי ברצועת עזה - כפי שעושות מדינות אחרות באזור, כמו ירדן ואיחוד האמירויות. היקף היבוא הישראלי מטורקיה אמנם ירד בשנה האחרונה מכ־5.7 מיליארד דולר ב־2022 לכ־4.6 מיליארד, אך הטורקים רצו להכאיב - ולכן מיקדו את האמברגו בענף הבנייה.

 

מלט, שיש ואלומיניום הם רק חלק מהמוצרים שכלולים ברשימת האמברגו של טורקיה. באנקרה מודעים היטב לכך שלישראל יהיה קושי למצוא תחליף ליבוא של המוצרים הללו בהיקפים הנוכחיים ובאופן מיידי.

לא עמד בביקורת

הצעד הטורקי מגיע חצי שנה לאחר פרוץ המלחמה ברצועת עזה, ולא בכדי. ארדואן נמצא בימים אלו בין הפטיש לסדן: מצד אחד ניצבים אילי ההון במדינה שמייצאים לישראל ולוחצים עליו שלא לפגוע בסחר עמה; ומצד שני ניצב בסיס קהל המצביעים של הנשיא, שמבקר את היחסים הכלכליים של טורקיה עם ישראל בצל המלחמה.

המתחים האלו רק החריפו בשבועיים האחרונים, לאחר שארדואן רשם כישלון חסר תקדים בבחירות המקומיות שהתקיימו במדינתו, בהן מפלגת הצדק והפיתוח שבהנהגתו הפסידה בכל הערים הגדולות. הכישלון נבע הן מהמצב הכלכלי החמור בטורקיה, והן מהביקורת שהושמעה מימין לנשיא על המשך הסחר עם ישראל.

אותה ביקורת גרמה לארדואן לנזקים בלתי מבוטלים במפה הפוליטית המקומית. מפלגת הרווחה החדשה (YRP), מפלגה זניחה למדי בפרלמנט הטורקי עם ארבעה מושבים בלבד מתוך 600, הצליחה לגבור על הבלוק של ארדואן בשני מחוזות שנחשבים למוקדי ההצבעה שלו: שנליאורפה ויוזגט. אותה מפלגה קטנה השיגה זאת תוך שביקרה את הנשיא הטורקי על הקשרים הכלכליים עם ישראל.

 

הביקורת נגד הנשיא התגברה במדינה עד כדי כך שלאחרונה היה נראה כי היא אף יוצאת משליטה. "לפני כמה ימים הייתה הפגנה סוערת בכיכר טקסים באיסטנבול, ומשטרה מקומית עצרה פעילים פרו־פלסטינים", אומר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. "בעקבות כך, המפגינים מתחו על הממשל הטורקי ביקורת שאפילו ב־1997, כשטורקיה החילונית דיכאה את האסלאמיסטים, לא הייתה כה אגרסיבית. לצד זאת, בעיתונים המזוהים עם הצד הימני, 'מילי גאזטה' ו'קאראר', לוחצים כבר תקופה על הפסקת הסחר עם ישראל. בפן הפנימי, אלו תוצאות קשות שארדואן לא יכול היה לעמוד בהן".

"התמכרנו ליבוא זול"

בענף הבנייה הישראלי, שנמצא גם כך בקשיים, מביעים דאגה מהמהלך של טורקיה, כשלפחות שתי חברות ציבוריות בישראל - חמת העוסקת ביבוא מוצרים לבית ופרידנזון העוסקת בלוגיסטיקה - דיווחו על פגיעה אפשרית. נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר אמר לגלובס כי מדובר בכשל. "ישראל התמכרה ליבוא טורקי זול, על אף שהיה ברור שבכך אנחנו שמים את עצמנו בידיים של ארדואן". להערכתו, התעשייה הישראלית תוכל למלא חלק מהיבוא הטורקי, ואת היתרה ייאלצו ליבא ממדינות מערביות. המשמעות של נקיטה בכל אחת מהדרכים הללו תהא עליית מחירים.

מבדיקת התאחדות התעשיינים את נתוני היבוא עולה כי טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל. ישראל פיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט, ששם היבוא הטורקי היווה בשנה שעברה 29% מכלל היבוא. בתחום מוצרי הפלסטיק והגומי, חלקם של הטורקים ביבוא מגיע לכ־11%, ובמוצרי טקסטיל, לכ־10%.

בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ משווים את ההשפעה האפשרית של החרם הטורקי להשפעות של מגפת הקורונה ומלחמת רוסיה־אוקראינה על שרשרת האספקה. "כפי שראינו בקורונה, כשעלויות הבנייה עלו מאוד לאחר ששווקים מרכזיים מהם מיובאים חומרי ומוצרי בנייה נסגרו, זה עלול לקרות שוב. מטורקיה מיובאים לישראל מלט, ומוצרי בנייה רבים נוספים. המדינה צריכה לעודד פתיחת יבוא ממדינות נוספות כדי למנוע הישנות אירוע כזה".

תגובת ישראל

מי שמיהר להגיב להחלטת טורקיה הוא שר החוץ ישראל כ"ץ, שהורה תוך זמן קצר לאגף הכלכלה במשרד החוץ להכין רשימה נרחבת של מוצרים שישראל תמנע מטורקיה לייצא אליה. עם זאת, בהתחשב בכך שאנקרה החליטה לפגוע בישראל באמצעות תחומי היבוא העיקריים של הסחר בין המדינות - קשה להאמין שלצעד כזה תהיה השפעה.

השר כ"ץ החליט גם כי ישראל תפנה למדינות וארגונים פרו־ישראלים בארה"ב בבקשה שיעצרו השקעות בטורקיה וימנעו יבוא מוצרים מטורקיה. לידידיה בקונגרס האמריקאי תציע ישראל לבחון הפרה טורקית של חוקי החרם נגד ישראל - ולהטיל עליה סנקציות בהתאם. לא בטוח שלצעד הזה תהיה אפקטיביות, אך הוא בהחלט עשוי לגעת בנקודה רגישה של טורקיה.

למרות המצב המתוח הנוכחי בין ישראל לטורקיה, אין סבירות אפשרית לכך שארדואן ינתק את קשרי המסחר עם ירושלים. נשיא טורקיה זקוק לסיוע הכספי של בכירי המשק הטורקי, ולא מעוניין שהם "יענישו" אותו על שפגע באינטרסים שלהם. מעבר לכך, היבוא הטורקי מישראל (כ־1.56 מיליארד דולר) אמנם נמוך משמעותית מהיצוא (כ־4.6 מיליארד דולר), אבל 44% ממנו הם מוצרים כימיים, שטורקיה תתקשה למצוא להם גיבוי במהרה.

בסיכומו של דבר, גם לארדואן יש אינטרס כלכלי שלא להחריב לחלוטין את קשרי המסחר בין מדינתו לבין ישראל, שנמשכים כבר שבעה עשורים. וזאת, על אחת כמה וכמה בידיעה שאם הוא רוצה להישאר רלוונטי בזירה הפלסטינית - שמקבלת במה חשובה בפוליטיקה הטורקית - הוא מוכרח לנהל קשרים דיפלומטיים סבירים עם ישראל.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"