גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרנד הטיקטוק שמעורר ויכוח, והחברה שעשתה אקזיט של 237.5 מיליון דולר

טרנד הטיקטוק שמעורר ויכוח בקרב נשים: כמה באמת כואב להחדיר התקן תוך רחמי? ● אופקו באקזיט של 237.5 מיליון דולר לחלק מפעילות המעבדות שלה ● ומה אומרים דוחות ביוליין על שנת המכירות הראשונה שלה? ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: תמר מצפי, shutterstock)
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: תמר מצפי, shutterstock)

אופקו מוכרת חלק מפעילות המעבדות

חברת אופקו  בראשות יו"ר טבע לשעבר ד"ר פיליפ פרוסט, הנסחרת בתל אביב ובנאסד"ק הודיעה בסוף השבוע שעבר כי בכוונתה למכור חלק מפעילות המעבדות שלה, תמורת 237.5 מיליון דולר. הרוכשת היא חברת לאבקורפ (Labcorp), ממובילות תחום המעבדות בארה"ב. מלאבקורפ נמסר כי מדובר בפעילות המכניסה כ-100 מיליון דולר. 

ראיון | "ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד
התרופה שנכשלה בניסוי קליני רק אחרי שאושרה לשיווק

בעקבות ההודעה רשמה מניית החברה עלייה של 12% ואופקו נסחרת לפי שווי של 836 מיליון דולר. יש לציין כי במקביל לעסקה, מספר בעלי עניין המירו אופציות למניות, באופן שייתכן והשפיע על המחיר. מתחילת השנה, כולל יום העסקה, ירדה מניית החברה 23%. 

אופקו היא חברת ביומד המפתחת תרופות ומחזיקה בחברות פיתוח תרופות ומכשור רפואי, וגם ברשת מעבדות BioReference שהיא הפעילות התפעולית העיקרית שלה והמקור העיקרי שלה להכנסות קבועות. הרשת נרכשה ב-2015 כדי לקדם את הבדיקה של אופקו לסרטן הערמונית, 4kScore, מוצר שהצליח פחות מן הצפוי. היא נרכשה בשווי של כ-1.47 מיליארד דולר במניות. 

בתקופת הקורונה המעבדה התגלתה כבוננזה. אופקו פיתחה במהירות בדיקות קורונה ורשמה ב-2020 הכנסות של 1.2 מיליארד דולר מפעילות המעבדות, גידול של 170% לעומת השנה הקודמת, והחברה אף הפכה רווחית. אבל תקופה זו הסתיימה וגם רשת המעבדות של אופקו חזרה לגודלה הטבעי. ב-2023 רשמה הכנסות של כ-515 מיליון דולר. 

כאמור, לא כל הפעילות נמכרת ללבקורפ. הפעילות הנמכרת היא בתחום בריאות האישה והפוריות, בכל הטריטוריות מלבד ניו יורק וניו ג'רזי, ואילו אופקו תמשיך להחזיק במוצרים בתחום האונקולוגיה והאורולוגיה, ובכל התחומים בניו ג'רזי וניו יורק. 

"באמצעות עסקה זו נוכל להמשיך להחזיק בליבת הפעילות של המעבדות ולאפשר לרשת צמיחה בת קיימא ורווחיות", אמר פרוסט. "העסקה הזו היא חלק מן המאמץ עליו כבר הכרזנו, להשיב את הרווחיות לפעילות המעבדות שלנו תוך מיצוב אופקו כחברת ביוטק חדשנית".

אופקו גם תהנה מהמזומן מהעסקה. יש בקופתה 95 מיליון דולר במזומן ונכסים שוטפים בסכום כולל של 309 מיליון דולר. אלה מספיקים למימון התחייבויותיה השוטפות בהיקף של 200 מיליון דולר, אך יש לה גם אג"ח להמרה לטווח רחוק יותר, בהיקף של 214 מיליון דולר. היא עשויה להשתמש במזומן גם לניצול הזדמנויות שקיימות כרגע בשוק, אם כי לרוב היא מבצעת רכישות במניות.

פעילויות החדשנות בהן אופקו מתמקדת כעת הן ModeX, חברה שנרכשה תמורת 300 מיליון דולר במניות ומפתחת נוגדנים לטיפול במחלות ויראליות וסרטן; הורמון הגדילה במתן שבועי שמשווקת חברת פייזר עבור אופקו וכן מוצר מבוסס נוגדנים לטיפול בסרטן שנמצא בשלבים מוקדמים של פיתוח.

האשטג IUD: מה לטיקטוק ולכאב בהחדרת התקן תוך רחמי?

נשים ברחבי העולם החלו בשנה האחרונה לצלם ולהעלות לרשתות החברתיות סרטונים המראים את פניהן במהלך פרוצדורה להחדרת התקן תוך רחמי. בחלק מן הסרטונים, הפציינטיות בוכות או מעוות את פניהן בעוצמה במהלך הפרוצדורה, ובחלקם הרופאים מתעלמים מהכאב או מקלים בו ראש. 

ובעוד רוב הרופאים מבינים לראשונה כתוצאה מהסרטונים הללו, עד כמה המעיטו בתפיסת הכאב של המטופלות, ישנם גם רופאים אשר טוענים כי מדובר בסוג של פייק ניוז, העצמה של הדרמה לטובת ויראליות ברשתות, באופן שעלול לפגוע בנשים אחרות שעלולות לוותר בגלל זה על פתרון מניעת הריון שעשוי להתאים להן.

מחקר שפורסם בכתב העת המוביל Obstetrics & Gynecology מצא כי מבין 100 הטיקטוקריות המובילות שהשתמשו בהאשטג IUD, כ-40% התייחסו באופן שלילי לחוויה, 20% באופן חיובי והיתר ציינו יתרונות וחסרונות. כל הסרטונים שדיווחו על חוויה אישית, היו שליליים או מעורבים, ומתוכם 97% דיברו על כאב. 27.6% הביעו חוסר אמון ברופאים.

אחד מכותבי המחקר, ד"ר ג'ונס שוורץ מאוניברסיטת דיוק בארה"ב, אמר לאתר חדשות תחום המכשור הרפואי Mepage כי: "לפני שערכתי את המחקר נטיתי לחשוב על סרטונים בנושאי בריאות בטיקטוק באופן דיכוטומי כאמיתיים או פייק. הפעם, אין לי ספק שהחוויות האישיות אמיתיות. אבל חוויות אישיות של אנשים ספציפיים שפתאום צוברות חשיפה ויראלית, יכולות להקשות על קבלת מידע רפואי מהימן". הוא ציין כי רבים מן הסרטונים כללו מידע מוטעה לצד החוויה האישית האמיתית ככל הנראה, ולא הציעו דרכי פעולה חיוביות.

בעקבות המחקר, כיום הוא נוהג לשאול את המטופלות מה ראו בטיקטוק בעניין ההתקן ומה דעתן על כך. החשיפה, הוא אומר, משפיעה על הציפיות שלהן. 

עם זאת יש לציין כי מחקר מ-2014 הראה שעוד לפי עידן הטיקטוק, היה כאב בהחדרת התקן והיו רופאים שהקלו בו ראש. הרופאים נתנו ציון כאב של 35.3 על סולם של 100, והנשים שעברו את הפרוצדורה נתנו ציון ממוצע של 64.8. אולי זו הסיבה שאין היום הנחיות מפורשות כיצד לנהל את הכאב בפרוצדורה הזו, לעומת קולונוסקופיה למשל. 

גניקולוגים המתמחים בסוגיה זו ממליצים להתאים את אסטרטגיית ניהול הכאב לרמות הכאב היחסיות המדווחות על ידי המטופלות מפרוצדורות קודמות, למשל מטיפולי שיניים, או מבדיקות גניקולוגיות קודמות. לחלק מן המטופלות מספיק לתת תרופה מסוג NSAIDS (אדוויל או נורופן) שהיא יעילה במניעת התכווצויות של הרחם, חלקן עשויות להרוויח מטשטוש, ואילו לאחרות עדיף לבחור באמצעי מניעת הריון אחר. 

הדוחות של ביוליין

חברת ביוליין הנסחרת בתל אביב ובנאסד"ק, ושפיתחה מוצר המשפר את תהליך איסוף תאי הגזע במסגרת טיפול השתלות מח עצם, פרסמה השבוע את דוחותיה לשנת 2023, השנה הראשונה שבה התרופה שלה Aphexda נמצאת בשוק. התרופה אושרה לשיווק בספטמבר, והחברה רשמה הכנסות שנתיות של 4.8 מיליון דולר, אך מתוכם רק 0.2 מיליון הם ממכירות המוצר בפועל והיתר מקדמה מעסקת רישוי למוצר באסיה. כלומר, בחודשיים האחרונים של 2023, החברה עדיין לא הספיקה לממש בצורה משמעותית את ערוצי השיווק שלה. 

המשקיעים לא היו מרוצים מקצב ההשקה ושלחו את המניה לירידות של 17%, כך ששווי החברה עומד כעת על 83 מיליון דולר. ייתכן שהייתה השפעה גם להודעה של גמידה סל, חברה ישראלית נוספת בתחום דומה, על כך שלאחר השקה מגומגמת, היא תימחק מן הבורסה ותהפוך להיות חברה פרטית. משקיעים מסוימים טענו בדיונים ברשת לגבי החברה כי "אי אפשר לסמוך על הביוטקים הישראלים האלה". 

עם זאת ביוליין מסרה במסגרת הדוח על התקדמות בהשגת שיפוי ביטוחי למוצר. חברות ביטוח המכסות 95% מהמטופלים הרלוונטיים הסכימו עקרונית לשפות את השימוש במוצר, אשר גם נכלל בפרוטוקולים הרפואיים של ארגוני הרופאים העוסקים בהשתלות. כ-20% ממרכזי ההשתלות העיקריים כבר מסוגלים להתמודד עם הפרוצדורה של ביוליין, והיא מקווה לדווח על 35% כאלה עד סוף המחצית הראשונה של 2024 ו-60% עד סוף שנת 2024. לחברה גם מוצרים נוספים בפיתוח.  

בקופת החברה כ-43 מיליון דולר אשר אמורה להספיק לה, יחד עם קו אשראי שקיבלה מקרן קראוס קפיטל (Kreos Capital), למימון פעילותה המתוכננת עד 2025.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית