האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי • האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar
בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

הבורסות בוול סטריט עולות כבר חמישה חודשים ברציפות ונסחרות ברמות שיא כל הזמנים וכמו תמיד, ככל שהעליות מתארכות, המדדים מתייקרים והמשקיעים שואלים את עצמם מתי יגיעו הירידות בשווקים, או לפחות תיקון. נכון לעכשיו מכפילי הרווח (כמה זמן ייקח למשקיע 'להחזיר' את ההשקעה) של מדדי ה- S&P 500 והנאסד"ק כבר עומדים על 23.5 ו-31 בהתאמה, לעומת ממוצע של 16-17. כלומר השוק האמריקאי נחשב יקר בראייה היסטורית.

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה 
שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא? 

בבנק הגדול בעולם, ג'יי פי מורגן, שפספס שוב ושוב בשנים האחרונות את כיוון השוק, מנסים להמר פעם נוספת על התחזית העתידית של השווקים וצופים ירידות. לדברי האסטרטג הראשי של ג'יי פי מורגן, דוברבקו לאקוס-בוג'ס (Dubravko Lakos-Bujas), המשקיעים פשוט לא יידעו כשהירידות מגיעות: "אתם עלולים היות תקועים בצד הלא נכון של המומנטום של השוק", צוטט בסוכנות הידיעות בלומברג, וקרא למשקיעים לפזר יותר את ההשקעות שלהם.

"ירידות בשווקים זה דבר שיכול לבוא יום אחד פתאום, כבר קרה בעבר שהיו קריסות פלאש" אמר לאקוס-בוג'ס. "קרן אחת גדולה מתחילה לבטל כמה פוזיציות, קרן שנייה שומעת את זה ומנסה לשנות את הפוזיציות שלה. הקרן השלישית כבר נתפסת לא מוכנה, ואז המומנטום מתחיל להתפרק".

הוא הזהיר כי "הרבה דברים טובים כבר מתומחרים בשוק" כמו רווחי החברות החזקים, מהפכת הבינה המלאכותית, עוצמת הכלכלה האמריקאית שמסרבת להיכנס למיתון וההנחה של הפד', הבנק המרכזי האמריקאי, שבשנה הקרובה יהיו 3 הורדות ריבית, ולכן הוא מעריך שהסיכוי להמשך הראלי בשווקים הולך וקטן, והסיכוי להפתעה רעה שתפיל את השווקים הולך ועולה: "המקורות להפתעה כלפי מעלה מוגבלות יותר ובצד השני יש יותר סיכונים שמרחפים ברקע".

הוא גם הזהיר כי רוב העליות בשווקים נבעו מ"7 המופלאות" (ענקיות הטכנולוגיה - מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, גוגל, מטא וטסלה) וציין כי "מבחינה היסטורית, בכל פעם שהייתה רמה כל כך גבוהה של צפיפות זו הייתה שאלה של שבועות לפני שגורם המומנטום יתמודד עם זנב שמאל ושומן גדול", תוך שהוא מציין שמתחילת השנה טסלה איבדה 28% ואפל כ-10%, כדוגמאות למה שעתיד לבוא.

לאקוס-בוג'ס העריך שניצחון בבחירות לנשיאות של המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ לקדנציה שנייה בבית הלבן היא סיבה לעליות בשווקים, אך האמת היא שלפני בחירות 2016 בשוק ההון דווקא חשבו שאם טראמפ ייבחר השווקים ייפגעו. בסופו של דבר מדד ה- S&P עלה במהלך כהונתו של טראמפ בכ-70%.

בבנק מפספסים את התחזיות כבר שנתיים וחצי, האם הפעם יצדקו?

ובכל זאת, צריך לקחת את הדברים של לאקוס-בוג'ס בעירבון מוגבל. הוא וחבריו בבנק שוב מנסים לחזות את כיוון השוק האמריקאי, למרות שטעו בכיוון של השוק בשנתיים וחצי האחרונות - כשצפו עליות בשווקים בשנת 2022 (והשוק נפל ב-20%), אחר כך היו דוביים על השוק בשנת 2023 (כשהוא עלה ב-24%) ובשנה הנוכחית הם צפו ירידה של 11% לרמה של 4,200 נקודות למדד הדגל האמריקאי, אך בינתיים מתחילת השנה מדד ה-500 S&P דווקא משלים עלייה של כ-10% ועבר את הרמה של 5,000 נקודות. 

בנוסף, מנהלי השקעות רבים חוזרים ומציינים שקשה מאוד לתזמן את השוק ומחקרים מראים שזה בדרך כלל לא עובד. ציטוט מפורסם בוול סטריט אומר ש"משקיעים הפסידו יותר כסף בהמתנה לתיקון מאשר בירידות בשווקים".

נתון מעניין שכדאי לציין הוא של חברת המחקר Bespoke שפרסמה לאחרונה גרף לפיו מאז שנת 1952 בכמעט 20% מימי המסחר מדד ה-500 S&P נסחר במרחק של פחות מ-1% משיא כל הזמנים ובכמעט חצי מהימים (44%) המדד נסחר במרחק של פחות מ-5% מהשיא. גרף נוסף שפרסמו מראה כי בהסתכלות לטווח ארוך של יותר מ-20 שנה אנשים תמיד הרוויחו כסף במניות, לעומת סיכוי של 53% להצליח ביום מסחר בודד, כלומר שההשקעה לטווח ארוך עובדת.