גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבטחות לחוד ומציאות לחוד: כך בריטניה הפנתה גב לישראל במלחמה בעזה

הצבעת בריטניה השבוע במועצת הביטחון בעד הפסקת אש מיידית בעזה הביאה לשיא את תהליך השחיקה בעמדות פרו־ישראליות במדינה ● מה קרה להבטחות הבריטים על "תמיכה לא־מוגבלת" בישראל אחרי ה־7 באוקטובר, וכיצד הן התחלפו באיומים באמברגו נשק ובגינויים?

מפגינים פרו־פלסטינים בלונדון, בינואר / צילום: Reuters, SOPA Images
מפגינים פרו־פלסטינים בלונדון, בינואר / צילום: Reuters, SOPA Images

כאשר ממשלת ישראל יצאה למלחמה בעזה, אחרי התקפת הטרור של ה־7 באוקטובר, הבטיחה לה הממשלה הבריטית תמיכה בלתי־מסויגת. ראש הממשלה הבריטי רישי סונאק נחת בישראל כמה ימים בלבד אחרי ההתקפה, במטוס תובלה הנושא נשק וציוד צבאי לטובת צה"ל, והכריז על "תמיכה בלתי־מוגבלת בישראל, אל מול פני הרשע". שר החוץ הבריטי דאז ג'יימס קלוורלי, הבהיר בנאום חוצב־להבות בפרלמנט הבריטי: "אנחנו תומכים בזכותה, ולמעשה בחובתה, של ישראל להגן על עצמה". קרוב לשישה חודשים לאחר מכן, לא נשאר הרבה מההבטחות הבריטיות.

טראמפ יוצק צוננים על ישראל: למה הוא מתכוון כשהוא אומר תפסיקו כבר
מחסום הווטו האמריקאי נחצה: היד שלא הורמה ממוטטת את חומת המגן הדיפלומטית של ישראל
סחף נגד ישראל באירופה: קיצוץ כספים, הסטת השקעות והכרה במדינה פלסטינית

בריטניה מאיימת כעת להטיל אמברגו נשק על ישראל אם היא תפלוש לרפיח. הממשלה הבריטית, ובמיוחד משרד החוץ שלה, לא מפספסים הזדמנות למתוח ביקורת על אחריותה של ישראל למצב ההומניטרי הקשה ברצועה, כולל ביקור מפתיע של סונאק במהלך פגישה בילטרלית עם השר בני גנץ בלונדון כדי "ללחוץ" בנושא זה.

השיא הזמני נרשם ביום שני השבוע בהצבעה במועצת הביטחון של האו"ם, כאשר שגרירת בריטניה באו"ם הרימה את ידה בעד הצעת ההחלטה שגיבשו מדינות ערביות, הדורשת הפסקת אש הומניטרית מיידית בעזה. ההחלטה אינה מגנה את חמאס על מעשי הזוועה של ה־7 באוקטובר.

 

חזרתו של קמרון

מדוע השתנתה העמדה הבריטית? הפרשנים וכלי התקשורת שנדרשו לסוגיה מצביעים באופן כללי על השחיקה שחלה בתמיכה בישראל במערב לאורך החצי שנה האחרונה. הכישלון של ישראל להבטיח כי לא יהיה משבר הומניטרי בעזה, הימשכות ההפצצות והפעולות הצבאיות, מספר הקורבנות הרב בצד הפלסטיני וגם חוסר הנכונות לדון ב"יום שאחרי", תרמו לכך. שינוי־כיוון מורגש בימים אלה לא רק בלונדון, אלא גם בברלין, בפריז ואפילו בוושינגטון.

אבל יש כמה גורמים ייחודים במקרה הבריטי. אולי המרכזי שבהם הוא חילופי התפקידים במשרד החוץ שהתרחשו כחמישה שבועות לאחר פרוץ המלחמה, אז דייוויד קמרון חזר "מהכפור הפוליטי", ומונה לתפקיד, בעוד קלוורלי הפרו־ישראלי הוזז לתפקיד שר הפנים. בחודשים שעברו מאז הוכיח קמרון כי הוא הרבה יותר ביקורתי מקודמו בתפקיד כלפי ישראל.

כאשר ה־BBC, למשל, סירב להגדיר את מחבלי חמאס כ"טרוריסטים" בתחילת המלחמה, יצא קלוורלי נגד ההחלטה באופן נחרץ ופומבי. לעומת זאת, לפני כשבועיים, כאשר הערוץ שידר תחקיר שהתבסס על עדויות פעילים אנטי־ישראלים ושהובל על ידי כתבים שהביעו תמיכה בחמאס, בנוגע לפעילות צה"ל בבתי חולים, אמר קמרון כי מדובר ב"ממצאים מדאיגים" וקרא לממשלה הישראלית "להתמודד עם הטענות".

קמרון, שביקר במזרח התיכון חמש פעמים מאז מינויו וזוכה ליד חופשית במדיניות החוץ הבריטית, גם מותח ביקורת באופן תכוף סביב המצב ההומניטרי בעזה, ותולה בישראל את האחריות לכך שסיוע לא נכנס לרצועה. לפי הדלפות שפורסמו בתקשורת הבריטית, הוא רמז בשיחות סגורות כי מדינתו תשקול להפסיק לייצא נשק לישראל אם תתבצע פעולה ברפיח.

מקורביו של קמרון מסבירים כי הוא יודע שימיה של הממשלה הבריטית ספורים (סונאק צפוי להקדים את הבחירות השנה), ולכן הוא "נאבק להשאיר חותם אחר על ההיסטוריה הבריטית, שהוא לא ה'ברקזיט'". בתפקיד העבר שלו כראש הממשלה, קמרון היה זה שהחליט לקיים משאל־עם על החברות באיחוד האירופי, בניסיון כושל לשכך את הביקורת על היחסים עם בריסל בתוך מפלגתו.

"זה מתסכל מאוד שהסיוע הבריטי לעזה מתעכב באופן קבוע ומחכה לאישור ישראלי", כתב קמרון לוועדת החוץ של הפרלמנט הבריטי בשבוע שעבר. "הסוגיות העיקריות המונעות את הסיוע הן סירוב גחמתי מצד ממשלת ישראל והליכי בידוק ממושכים". ב"אוברזרוור" נכתב ביום ראשון האחרון כי "הגישה של קמרון שונה לחלוטין מזו של סונאק וקלוורלי לאחר ה־7 באוקטובר. קמרון נוקט קו נוקשה יותר כלפי ישראל בנוגע לעזה, וזו אחת הסיבות לכך שהוא הופך לאהוד יותר ויותר בבריטניה ובמשרד החוץ".

הרחוב בעד עזה

סוגיית דעת הקהל עשויה להיות אחת הסיבות להתנהגות של קמרון, וגם של סונאק, שבחודשים האחרונים מנסה להתרחק מהסכסוך במזרח־התיכון ולהתמקד בענייני פנים, ובמיוחד בשאלה כיצד ואם הוא יכול לחמוק מהתבוסה האלקטורלית שחוזים לו הסקרים. הרחוב בבריטניה הוא ברובו פרו־פלסטיני, עם הפגנות ענק בעד "הפסקת אש בעזה", קמפיינים להפסקת אספקת נשק לישראל, וגם הסיקור של כלי תקשורת מרכזיים יכול להיחשב ככזה ש"בחר" בצד הפלסטיני.

רק 24% מהציבור הבריטי, לפי סקר של חברת YouGov שפורסם בשבוע שעבר, מצדיקים המשך פעילות צבאית ישראל ברצועה. 4% רואים בחיוב את חמאס, שיעור נמוך מאוד, אבל רק 15% רואים בחיוב את ממשלת ישראל. בסך הכל, 29% מביעים סימפטיה רבה יותר לפלסטינים, לעומת 15% בלבד המביעים סימפטיה רבה יותר לישראלים.

כך שלמרות העמדות הפרו־ישראליות במופגן של המפלגה השמרנית לאורך השנים האחרונות, ההתנהלות שלה עתה לא עומדת בציפיות הישראליות. גישה זו באה לידי ביטוי במועצת הביטחון שלשום, ובהצבעה של בריטניה לצד רוסיה וסין, ולצד המדינות הערביות שיזמו את ההצעה הקוראת להפסקת אש מיידית עד סוף הרמדאן, נגד העמדה הישראלית.

ה"טלגרף" השמרני דיווח השבוע כי הצעד עורר "ביקורת פנימית" בתוך המפלגה, כאשר חברי פרלמנט בכירים תקפו את קמרון ותהו אם "העמדה החדשה... עדיין נאמנה לתמיכה בישראל ולשחרור החטופים". קמרון טען כי ההצבעה לא מהווה שינוי עמדה בריטי, ופירסם הודעת הבהרה לפיה ההחלטה של מועצת הביטחון "מקדמת... הפסקת אש בת־קיימא, ללא חזרה להרס, לקרבות ולאובדן חיים, כדרך המהירה ביותר לשחרר את החטופים ולהכניס סיוע לרצועה".

הסיכוי לאמברגו נשק

כעת ממתינים בבריטניה, וגם בישראל, לראות מה יהיה הצעד הבריטי הבא. לפי הדיווחים, ישנו "צוות של משפטנים" במשרד החוץ הבריטי שמנסה לקבוע אם ישראל עוברת על החוק הבינלאומי בפעילות הצבאית שלה בעזה. אם הצוות יגיע למסקנה חיובית, ואם זו תפורסם, הרי שבריטניה באופן אוטומטי תצטרך לבטל את רשיונות יצוא הנשק שלה לישראל כדי להימנע ממעורבות אפשרית בכך.

"מה שלא יקרה, משרד החוץ הבריטי כעת עומד בלבה של גישה קשה וחדשה בנוגע לישראל, גישה שרק לפני כמה חודשים לא היתה מתקבלת על הדעת", כתב ה"אובזרוור".

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע