גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסופר שמצא את האנושיות בימי המלחמה הנוראיים

בסיפורו הקצר "השבוי" עוסק ס. יזהר בחייל ישראלי השומר על שבוי ערבי ובשל כך נקלע לדילמה מוסרית ● הכותב בן דור הפלמ"ח תובע מגיבורו לשמור על הומאניות, גם בשעה שזו נתפסת כחולשה

ס.יזהר. הדהד קול קולקטיבי מורכב / צילום: ויקיפדיה
ס.יזהר. הדהד קול קולקטיבי מורכב / צילום: ויקיפדיה

המשורר, הסופר והעורך רן יגיל חוזר אל ארון הספרים היהודי, העברי והישראלי

ס. יזהר, או בשמו המלא יזהר סמילנסקי (2006-1916), היה סופר בן דור הפלמ"ח המכונה גם בשם היפה "דור בארץ". הוא סופר עשיר מבחינה לשונית ומצלולי ביותר בשפתו, שהפליא לתאר את נופי ארץ ישראל בלשונו המרובּדת. אלא שפעמים רבות הפרוזה שלו נטתה לסטאטיוּת בתוך הווה מתמשך, ובאמת כמה פעמים, באינסוף וריאציות, יכול אתה לתאר את רגבי האדמה במושבה או את הרוחות בנגב, אפילו אם יש לך מקצב קסום בכתיבה.

היכרות עם שירתו של שגיא אלנקוה, אחד המשוררים הישראלים הייחודיים
6 הערות|חידת חייו של האיש שהביא את הפלנטה האחרת לספרות העברית 

עם זאת, בטקסטים הקצרים שלו, הוא נפלא. וכאשר הוא עוסק במצב המלחמתי-ישראלי, הרי שהנרטיב הס.יזהרי זָז וצומחת לה העלילה המתפרצת והכול לפתע חי-רוטט. זה אבסורד לומר, אבל המלחמה, דווקא היא, זו שס. יזהר כל כך תיעב, מניעה לא אחת את העלילה הסטאטית אצלו. כך זה בסיפוריו הקצרים המוקדמים על מלחמת השחרור וכך גם ברומן נהדר ומאוחר שלו, ספרו האחרון מסוף שנות התשעים, "גילוי אליהו", על מלחמת יום הכיפורים.

לשמור על הערכים

ימים כואבים אלה מחזירים אותי אל הסיפור ההומניסטי-מוסרי, הטוב ביותר של ס.יזהר בעיני, "השבוי" שמו, שכתיבתו הסתיימה בנובמבר 1948. הסיפור פורסם לראשונה בספרון שהכיל גם את הסיפור "חרבת-חזעה" בספרית פועלים ב-1949, ואחר כך כונס בספר "ארבעה סיפורים" ב-1959 בהוצאת הקיבוץ המאוחד.

סיפור המעשה פשוט וקריסטלי: רועה צאן ערבי-פלסטיני תמים נופל בשבי בשלהי מלחמת השחרור בידי יחידה של צה"ל, ועובר מסכת חקירות גרוטסקית ואלימה על מנת להוציא ממנו מידע שאין לו מושג בו.

ס. יזהר מפריד באופן מנוכר ודיכוטומי, ניגודי באופן מוחלט, בין הטבע היפה של הארץ והמלחמה מחריבת כול. על פני כל הסיפור קיימת אנלוגיה ניגודית במכוון בין המחלקה של החיילים הצעירים לבין עדר הכבשים של הרועה. רוצה לומר, כי גם החיילים צריכים רועה.

הסיפור מציג דילמה מוסרית של החייל הישראלי השומר על השבוי הערבי. הוא יודע שהוא נשבָּה על לא עוול בכפו ובידיו לשחררו, אך הוא הוא אינו מֵעֵז לעשות זאת בגלל הקול הקולקטיבי של החברה המפעֵם בו, הפקודה שנתנו לו. ס. יזהר מכנה את החייל הישראלי הצעיר השומר על השבוי "הזקיף", כי הוא לא רק שומר זקוף על השבוי, אלא גם מנסה נואשות לשמור על עצמו, על הערכים שלו כאדם, ונכשל. וכשהוא נכשל הוא הופך להיות השבוי של עצמו ושל מחשבותיו במעגל סגור.

ס. יזהר תובע מן החייל שלו, גם כשהוא מותש ועייף, לשמור על הצד המוסרי והאנושי שלו, גם במקום שבו המוסר האנושי נתפס כדבר גס ולא ראוי, כמותרות, כחולשה נוראה של הפרט. זה סיפור ללא הנחות והתנצלויות באשר לרצון לשמור על צלם אנוש בצל המלחמה. אני סבור שזה הזמן להחזיר לתוכנית הלימודים כחובה את הסיפור המופלא הזה בבתי הספר, כדי לשמר את ערכינו האחרים והנדירים שבהם כוחנו כעם.

קולו של איש הרוח

ס. יזהר שייך לדור אחֵר שבו קולו של איש הרוח היה מהותי. דבר זה אבד לנו עם השנים מכמה סיבות: באנו לידי מסקנה שדעתו של איש הרוח טובה באותה מידה כמו כל דעה של בעל מקצוע אחר, סנדלר וסופר היינו הך. יתרה מזאת, התחלנו לראות באנשי הרוח דמויות מתנשאות, מורמות מעם, ולבסוף נלעגות ואזוטריות. בקֶרֶב הקהל פִּעפּע תסכול מהם ולעג כלפיהם.

אלא ש"הצופה לבית ישראל", מושג שטבע הסופר הסאטירי מתקופת ההשכלה יצחק ארטר ופרופ' דן מירון אימץ אותו בנתחו את מצבו של הסופר הישראלי בן ימינו, הוא תפקיד חשוב של איש הרוח מיוסף חיים ברנר, שביקר לא אחת את היישוב הציוני ונרצח על ידי פורעים ערבים, ועד לעמוס עוז המנוח.

סופרים ידעו לנסח במילים את מה שאנחנו מרגישים ונגעו בנו. אני רואה פה ושם מיזמים בהם סופרים כותבים על המצב גם כיום, אך זה נותר שולי ואזוטרי ולא נוגע בקהל הרחב באשר הוא. לס.יזהר היה יתרון נוסף: היה לו קול שידע להדהד קול קולקטיבי מורכב ולא לאומני ושטוח.

"שַׁחרֵר. הֱיֵה אדם"

הנה לסיום ציטוט יפהפה מסוף הסיפור כדי לסבר את האוזן כמי שרוצים בכל מאודנו להחזיר את חטופינו הביתה בשלום: "שַׁחרֵר. הֱיֵה אדם. שַׂחרֵר? כבר ברור שכלום לא יהיה. עורבא פרח. ברור שתחמוק. תעלים עיניים. ברור שהכול אבוד. חבל עליך, שבוי, לא יעמוד בו כוח לעשות.

"ושמא בכל זאת? הנה-עתה. כאן. רק רגע זה יארך. נהג עצור. רד, יא חסן. לך הביתה. עשה משהו. דבר. עצוֹר. אמוֹר. הנה עתה. זה הרגע. הֱיֵה נא לבסוף, כואב ימים רבים וארוכים וריקים, הֱיֵה נא אדם כאשר חפצת.

"השדה היה מכיתת זהב אחת גדולה ורדודה. מלוא כל עשרות אלפי הדונם היו אז כּיכּר פִּלאית, לא ואדיות, לא גבעות, לא מעלות ולא מורדות, לא כפרים ולא עצים - הכול נתרקע למקשת זהב אחת, חֶלקה רדודה אחת, ומעליה זרויים אבקות פז מהבהב, נרגש, חלקת זהב עגולה, עצומה, עד-אין-אפסיים, ואפילו אם ייתכן שמאחור (ושמא אין מסתכלים), בערפל הערב, היורד על ההרים, אפילו אם שם, אפשר, יש איזה עצב אחר, עצב כּוסס, אותו עצב של מי-יודע, של אוזלת-יד מחפירה, של מי-יודע שבלב אישה ממתֶּנֶת, של מי-יודע של גזירת חיים, של מי-יודע אחד פרטי מאוד, ושל מי-יודע אחֵר, כללי, שהשמש תשקע והוא יישאר כאן, בינינו, לא גמור".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?