גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בשורה למיליונים": באירופה מצאו פשרה בנוגע לעובדי "כלכלת החלטורות"

באיחוד האירופי מצאו נוסחת פשרה שתשפיע על זכויותיהם של מיליוני עובדי פלטפורמות המשלוחים וההסעות, כגון וולט ואובר ● על הפרק: חובת ההוכחה שהשליחים עובדים מן המניין תעבור למעסיק ותידרש שקיפות ● עם זאת, מדובר בגרסה מרוככת לעומת ה"מהפכה" במקור

שליח של וולט בברלין / צילום: Reuters, Wolfram Steinberg/dpa
שליח של וולט בברלין / צילום: Reuters, Wolfram Steinberg/dpa

רמת הציפיות ההתחלתית הייתה בשמיים. הנציבות האירופית הכריזה לפני כשלוש שנים על רצונה לעשות סדר מקיף בתחום כלכלת החלטורות (Gig Economy) באיחוד האירופי, ולעגן בחוק זכויות סוציאליות של מיליוני עובדי פלטפורמות השליחויות וההסעות ביבשת - כולל ימי חופשה, תשלומי פנסיה ויחסי עובד-מעביד - ולמנוע "ניצול של החוקים" על ידי כמה חברות ענק גלובליות.

 

בהליך מפרך נוסחו קריטריונים לבחינה אם שליח הוא עובד או עצמאי, עד לרמת הלבוש והמראה, ורק לפני כשנה הכריז האיחוד על "מהפכה" שתהיה רלוונטית ל-28 מיליון עובדים באיחוד האירופי.

ניתוח | בפינלנד פסקו: שליחי וולט הם עצמאים. בישראל מחכים להכרעה
ארה"ב: אושר חוק שמחייב את טיקטוק למכור את פעילותה במדינה  

אבל בסופו של דבר, אישרה ביום ב' המועצה האירופית גרסה מרוככת מאוד ומדוללת של ההצעה.

בליבה של זו עומדת פשרה של הרגע האחרון, שלפיה כל מדינה מחברות האיחוד תמשיך ליישם בפועל את חוקי העבודה שלה עצמה, הנתונים לפרשנויות בתי המשפט, לתקדימים אירופיים ולהסכמים קיבוציים בנושא ההעסקה על ידי פלטפורמות השליחויות השונות.

בריסל מתעקשת בכל זאת כי מדובר בהישג, בעקבות כמה סעיפים תקדימיים שאומצו. עם זאת נציגי פלטפורמות השליחויות - "אובר" ו"בולט" בתחום התחבורה, ו"וולט" (שנרכשה על ידי DoorDash), "דליוורו", "דליוורי הירו" ואחרים בתחום המזון - אמרו כי מדובר ב"המשך הסטטוס קוו".

הפשרה התקבלה בעקבות התנגדות טרייה של כמה מדינות מפתח באיחוד להצעה המקורית, והיא מספקת הצצה לדינמיקה של קבלת ההחלטות בגוף העל-לאומי שבו 27 מדינות חברות.

גרמניה הביעה התנגדות לגרסה המחמירה

ללא ספק, כלכלת החלטורות היא התפתחות מודרנית, השלכה של הטכנולוגיה המתפתחת שהאיחוד האירופי נשבע להתמודד איתה בזמן, ולא רק אחרי שהסוסים ברחו מהאורווה. אבל מה שמסתבר כאפשרי לביצוע בתחום הרשתות החברתיות וה-AI - כאשר כל החברות שייפגעו מהתקנות החדשות הן אמריקאיות - הופך לאפשרי פחות כאשר החברות שייפגעו הן אירופיות בחלקן ("וולט" צמחה בפינלנד, "דליוורי הירו" היא חברה גרמנית, בין היתר).

בחודשים האחרונים, אחרי שנים של ניסוח הקריטריונים ומאבק לוביסטים בבריסל נגד התקנות, הביעה גרמניה את התנגדותה לאופי המחמיר שלהן. זה נבע בין היתר מחילוקי דעות בתוך הממשלה הגרמנית בנושא, ובעיקר מהעמדה של המפלגה הליברלית, שהאמינה כי הדבר יפגע בצמיחה האירופית. גם צרפת התנגדה, וגורלה של הדירקטיבה המוצעת בנוסחה המקורית נחרץ. בחודשים האחרונים עלו לדיון כמה נוסחים מרוככים שלה, אך הם נדחו, בין היתר בשל הצורך להגיע להסכמה פה אחד של 27 המדינות החברות.

ביום ב' הציגה בלגיה, הנשיאה הזמנית של האיחוד האירופי, נוסח מרוכך עוד יותר, וההצעה עברה לראשונה את מבחן מועצת אירופה, הגוף שבו מיוצגות כל מדינות האיחוד. כעת היא תנוסח לפרטי פרטים על בסיס ההסכמות, ותעמוד להצבעה בפרלמנט האירופי בחודש הבא, שם היא צפויה לעבור ברוב גדול.

 

העברת חובת ההוכחה לפלטפורמות עצמן

אז אילו בשורות בכל זאת יש בדירקטיבה שהתקבלה? לפי בריסל, אחד הצעדים המשמעותיים ביותר הוא העברת האחריות להוכחת אי-קיום יחסי עובד-מעביד באופן גורף לפלטפורמות השליחויות, כאשר יש עובדות המצביעות על שליטה וניהול מצד חברת הפלטפורמה. כלומר: השליח (או "השותף" כפי שחברות מסוימות מכנות את העובדים) יוכל לעתור לבתי משפט מקומיים ולטעון כי "סווג בטעות" כעצמאי. הדבר אמור לעודד את החברות הללו לאפשר לעובדים לעבוד במקביל בעבודות אחרות, להימנע מדרישות שיכולות לכונן יחסים כאלה, ובאופן כללי להעביר מעט מן הכוח לעובדים מן השורה. עם זאת, כל מנגנון הקריטריונים שהוגדר אחרי שנים של עבודה נגרע מההצעה החדשה, לפי הדיווחים.

נוסף על כך, בבריסל מתכוונים לדרוש מפלטפורמות השליחויות "שקיפות רבה יותר" בנושא האלגוריתמים שמקצים את העבודה, והשיקולים שעומדים בבסיסם. לפי שר העבודה הבלגי, שהוביל את הדיונים על הפשרה, מדובר ב"תקדים עולמי", שבו לעובדים תהיה הזכות להבין כיצד פועל האלגוריתם, ומדוע קיבלו משימות כאלו ולא אחרות. הדירקטיבה גם דורשת פיקוח אנושי על האלגוריתמים הללו, ואוסרת על החברה להביא בחשבון "נתונים אישיים" כמו מצב פסיכולוגי או מידע רפואי בהקצאת המשימות.

"מדובר בצעד היסטורי שיקדם את האיחוד האירופי", אמר השר הבלגי. "נעניק תנאי עבודה טובים למי שמספק לנו את הארוחות בבית ונשפר את התנאים והזכויות של 28.5 מיליון האירופים העובדים בכלכלת הפלטפורמות האירופית".

"יותר זכויות לעובדים, בלי לפגוע בפלטפורמות"

"זהו יום היסטורי לעובדים ב-Gig Economy", אמר הנציב לענייני עבודה וזכויות סוציאליות בנציבות האירופית. "החוקים החדשים ברמה האירופית יעניקו לעובדי הפלטפורמות זכויות רבות יותר, מבלי לפגוע ביכולת של הפלטפורמות לצמוח. האיחוד האירופי רשם הישג היום".

חברות הפלטפורמות עצמן אמרו כי לא מדובר בבשורה גדולה. "המחוקקים האירופים הצביעו כדי להמשיך בסטטוס קוו, כאשר הסטטוס של עובדי הפלטפורמות ימשיך להיקבע על בסיס מדינה או בית משפט", אמר דובר של "אובר". חברות נוספות הביעו עמדה דומה.

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין / צילום: Associated Press, Virginia Mayo

אם תאושר בפרלמנט האירופי בחודש הבא, הדירקטיבה האירופית תעבור לשלב של יישום במדינות האיחוד האירופי, שיצטרכו למצוא דרך לשלב את הוראותיה בתוך החוקים הלאומיים שלהן, בטווח זמן של עד שנתיים.

למעשה, המשך הסטטוס קוו, כפי שכינו את המצב פלטפורמות השליחויות בתגובה לתקשורת האירופית, אומר כי בכל מדינה ישנם תנאים אחרים. בגרמניה, למשל, עובדי הפלטפורמות זכאים לפי חוק ל-20 ימי חופשה בשנה ולימי מחלה. בספרד הם נחשבים לעובדים שכירים מן המניין. בדנמרק, לעומת זאת, הם עצמאים, ובית משפט בפינלנד קבע בחודש שעבר כי גם במדינה נורדית זו אין יחסי עובד-מעביד. התמונה שונה לפי חוקי העבודה הלאומיים ופרשנות בתי המשפט.

בישראל ממתינים להכרעה בנושא של בית הדין הארצי לעבודה.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים