גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כולם קונים ביטקוין": כך תיחשפו למטבע שזינק ב-250% בתוך שנה אחת

הכניסה של המטבע הדיגיטלי בדלת הראשית לוול סטריט, דרך קרנות סל עוקבות, הפכה אותו להשקעה פשוטה ונגישה, המיועדת גם למשקיעים פחות הרפתקנים - אך עדיין מסוכנת ● איך בדיוק זה מתבצע, מה המשמעויות מבחינת מיסוי, ואיזה ארנק עדיף: קר או חם?

איך להשקיע בביטקוין? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock
איך להשקיע בביטקוין? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

"אתה רוצה לדעת מה קורה היום בשוק? אנשים קונים ביטקוין בכמויות. חזרנו ל-2021" - כך מספר לנו פעיל בשוק ההון, שלרוב עוסק בכלל במכשירים מסורתיים כמו מט"ח ואופציות. ואכן הביקוש למטבע לא עוצר, והוא שובר שיא חדש עם שווי של 72 אלף דולר.

הביטקוין שובר שיאים. זה מה שחושבים עליו משקיעי העל
החברה הישראלית שהרוויחה בגדול מהקפיצה בערך הביטקוין
טעות היסטורית: מה לדעתכם הנכס הטוב ביותר להשקעה לטווח ארוך?

הטרנד החם של השווקים כבר מזמן אינו נחלתם הבלעדית של צעירים או משקיעים הרפתקנים. העובדה שנכנס לפני כחודשיים בדלת הראשית לוול סטריט, דרך קרנות סל עוקבות (SPOT), הפכה את ההשקעה בו לפשוטה מאוד ונגישה. כבר לא חייבים לעשות זאת דרך בורסה ייעודית, אלא באופן פשוט, באמצעות כל אפליקציית מסחר של בנק או בית השקעות. איך משקיעים בביטקוין דרך הבורסה, מה היתרונות והחסרונות, כיצד משלמים מס על רווחים ומה עושה מי שמעדיף להשקיע במטבעות אחרים.

לפני שנצלול למה שקורה בשוק, כדאי לזכור שמדובר בנכס תנודתי בסיכון גבוה, שגם הציג בשנים האחרונות ירידות חדות.

מה הן קרנות עוקבות ביטקוין ואיך ניתן להיחשף אליהן?

לאחר מאבק משפטי ארוך, ואינסוף השערות והערכות לכאן ולכאן, בינואר האחרון אישרה רשות ניירות ערך האמריקאית, ה-SEC, שיווק של 11 קרנות סל (ETF) עוקבות ביטקוין בשוק הספוט. מדובר במהלך ששינה את הכללים בענף והנגיש אותו. כעת כבר לא צריך ארנק דיגיטלי או סיוע של בורסה ייעודית אלא חשבון מסחר בכל בנק או בית השקעות.

המשמעות של קרן סל בשוק הספוט היא מעקב מדויק אחר ביצועי המטבע, במטרה להשיג תשואה דומה. במילים פשוטות, הקרן מחזיקה מטבעות של ממש כנכס בסיס, ולא רק עוקבת אחר חוזים עתידיים.

 

מה היתרונות ביחס לשיטה הקודמת?

היתרון המרכזי הוא כאמור הנגשה. אין צורך בארנק דיגיטלי ובהתמודדות עם כלים לא מוכרים, ואפילו עם האקרים וגניבות. ישנן 11 קרנות סל, כולן גובות דמי ניהול כאלה או אחרים, וניתן להשקיע בהן בפשטות ממש כמו בקרן נאמנות.

נוסף על כך, מספר קרנות מציעות הטבות שונות בשלב זה, שמגיעות עד לפטור מלא מדמי ניהול למשך חצי שנה. קרנות הסל הללו מופעלות על ידי חברות אמריקאיות גדולות המפוקחות על ידי הרגולטור האמריקאי. במילים פשוטות, רכישת קרנות הסל מעניקה תחושה של "ללכת בלי ולהרגיש עם" עבור משקיעים חשדנים כלפי השוק המבוזר.

מאז ההשקה בחודש ינואר, הזרמות ההון לקרנות הסל הללו נסקו, וגם לא מעט ישראלים מגלים עניין - כך מספרים גם בחברת ההשקעות "מיטב טרייד".

איך פועלת שיטת המיסוי?

ביחס לקרנות הסל, שיטת המיסוי היא פשוטה לחלוטין ודומה לרווחי הון אחרים. משקיעים הפועלים באמצעות הגופים המפוקחים בארץ, ושמים את כספם על קרנות סל, נהנים מניכויי מס במקור דרך הפלטפורמות הישראליות. כך לא צריך להתעסק בדוחות מס של המדינה ולדווח לרשות המסים. מעין מעגל סגור.

 

מה לגבי מטבעות אחרים?

נכון להיום, פועלות קרנות סל בספוט אך ורק על ביטקוין ולא על מטבעות אחרים. מי שמעדיף למשל לרכוש את'ריום, ייאלץ לעשות זאת בדרכים הישנות, עד אשר יאושרו קרנות דומות גם להשקעה בו.

יובל רואש, מנכ"ל Bits of Gold, מסביר כי "יש מספר גופים מוכרים ומפוקחים בארץ שדרכם ניתן לקנות מטבעות דיגיטליים. הגופים הללו מוכרים על ידי הרגולטור הישראלי ולכן מסחר דרך אחת מהפלטפורמות הללו הוא הדרך הבטוחה ביותר למסחר בשוק המבוזר".

כמו כן, ניתן להירשם דרך חברות מסחר אחרות, דוגמת קראקן, בינאנס או קוינבייס גלובל - חברות גלובליות, אך ללא הרגולציה של ישראל.

גם השקעה בביטקוין ניתן ליישם בדרך זו. עם זאת, נכון להיום ישראלים אינם יכולים להשקיע בכל מגוון מטבעות הקריפטו, כך אומר לגלובס בן סמוחה, מנכ"ל קריפטו ג'ונגל.

לדבריו, הרגולטור הישראלי האחראי על השוק "לא נותן מספיק פיקוח וודאות לגופים השונים בשוק, ומקשה על הרחבת הפעילות בארץ. אם אתה רוצה מגוון רחב של מטבעות ומעוניין בעמלות זולות, אתה חייב לפנות לגופים בחו"ל".

אבל הגופים בחו"ל מסוכנים יותר, וקריסת בורסת FTX לפני כשנה וחצי היא דוגמה הממחישה את הסיכונים.

בתוך כך, משקיעי הבורסות בחו"ל נמצאים בבעיה. סמוחה מסביר כי מצד המיסוי, מטבעות דיגיטליים נחשבים כנכס. "אם אתה מוכר מטבע לדולר או לשקל, ביצעת אירוע מס, ואתה חייב במס ובהגשת דוחות לרשות המסים". הגשת דוח עצמאי יכולה להסתכם בכמה אלפי שקלים, מדגיש סמוחה, וזאת מעבר ל-25% מס רווחי הון המוטלים על המשקיעים.

האם עדיין ניתן להחזיק קריפטו ב"ארנק פרטי"?

כן, ניתן להעביר את המטבעות לארנק פרטי, וכאן מתקיימת אופצית בחירה. ארנק קר - גוף פיזי המנותק מהאינטרנט, המתחבר למחשב באמצעות התקן USB. ברגע שהלקוח רוצה למשוך מטבעות, הוא נכנס לארנק ומבצע העברה. בשל היותו מנותק מהרשת, הארנקים הקרים נחשבים בטוחים יותר ובעלי רמת אבטחה טובה יותר.

אפשרות אחרת היא ארנק חם - אפליקציה המחוברת לאינטרנט. הוא נחשב לאפשרות פחות בטוחה מאשר הארנק הקר, אך הרבה יותר נגישה.

מה חושבים משקיעי העל

השבוע התייחס לראלי המיליארדר ביל אקמן, אמריקאי-יהודי העומד בראש קרן הגידור פרשינג סקוור. ברשת החברתית X, צייץ אקמן ותיאר תרחיש אפשרי. "העלייה בביטקוין מובילה ליותר כרייה ולגידול בשימוש באנרגיה, מה שגורם לעלייה באינפלציה ולפיחות בדולר", כתב.

"הדבר מגביר את הביקוש לביטקוין ולכרייה, מה שמניע ביקוש נוסף לאנרגיה, וכך המעגל ממשיך. הביטקוין עולה עד אין־סוף, מחירי האנרגיה מרקיעים שחקים והכלכלה מתמוטטת. אולי כדאי שאקנה קצת ביטקוין".

הציוץ של אקמן הוביל לשורה של תגובות מצד משקיעים בקהילת הביטקוין, ביניהם מייקל סיילור, מייסד ומנכ"ל חברת מיקרו-סטרטג'י, שמחזיקה כיום בביטקוין בשווי של 11 מיליארד דולר. "כדאי שתקנה קצת ביטקוין, אבל לא מהסיבות שציינת", אמר סיילור. "לרוב, כריית הביטקוין מורידה את מחירי החשמל בעבור צרכנים אחרים ולא מעלה אותם. תודיע לי אם תרצה לדון בנושא אחד על אחד".

באתר יאהו פייננס, פורסם כי אקמן לרוב התרחק מביטקוין וממטבעות קריפטוגרפיים באופן כללי, אף שב-2022 ציין כי עשה כמה השקעות קטנות בפרויקטים ובקרנות הון סיכון של קריפטו. "אני משקיע יותר כבעל תחביב שמנסה ללמוד מאשר כמשקיע זהיר", אמר אז אקמן.

"משקיעי על" בוול סטריט הביעו מספר גישות כלפי המטבע בשנים האחרונות. כך למשל כינה אותו וורן באפט בעבר "רעל עכברים". עמדתו של באפט לא השתנתה גם בחלוף כמה שנים.

לעומתו, משקיעים כמו המיליארדר מארק קיובן או היזם פיטר ת'יל מביעים באופן עקבי תמיכה גורפת בהשקעה במטבע.

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"