גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך של מטא שיפגע בהסברה הישראלית: "מגבילה את היכולת לספר על הטבח"

במסגרת השינוי, אנשים שיפרסמו תוכן שמוגדר כפוליטי או חברתי – החשבון שלהם באינסטגרם ובת'רדס יוגדר כחשבון לא מומלץ, והתכנים של חשבון זה לא יקבלו חשיפה בקרב משתמשים שאינם עוקבים ● ראש מטה ההסברה האזרחי: "משפיענים רבים יעדיפו כעת שלא להתבטא בנושאים פוליטיים ובנושאי המלחמה, ויתמקדו בסרטונים של חתולים"

אינסטגרם / צילום: Shutterstock, Wachiwit
אינסטגרם / צילום: Shutterstock, Wachiwit

בסוף השבוע האחרון, ענקית הטכנולוגיה מטא הודיעה על שינוי מדיניות שנוי במחלוקת, הצפוי להגביל משמעותית תכנים שמוגדרים כפוליטיים או חברתיים: אנשים שיפרסמו תוכן שמוגדר כפוליטי או סביב נושאים חברתיים - החשבון שלהם יוגדר כחשבון לא מומלץ, והתכנים של חשבון זה לא יקבלו חשיפה בקרב משתמשים שאינם עוקבים. המדיניות החדשה הזו נכנסת לתוקף באינסטגרם ובת'רדס, ולא לפייסבוק.  

מסע ההסברה של בכירי טיקטוק בישראל: "אנחנו לא מושלמים"
כדי לנצח בהסברה צריך להיות אסטרטגי, ולא להיות צודק
למה כולם משתפים פתאום תמונות מגיל 21?

לפי פוסט בבלוג של אינסטגרם, בחברה מעוניינים שהרשתות החברתיות יהיו חוויה טובה לכולם. לכן, "אם תחליטו לעקוב אחר חשבונות שמפרסמים תוכן פוליטי, אנחנו לא רוצים להפריד בינך לבין הפוסטים שלהם, אבל אנחנו גם לא רוצים להמליץ באופן יזום על תוכן פוליטי מחשבונות שאתם לא עוקבים אחריהם".

אז איך מתכננים לעשות את זה? הם יגדירו חשבונות ציבוריים המפרסמים תכנים פוליטיים או חברתיים כחשבונות לא מומלצים, וכך התכנים של חשבונות אלה לא יקבלו חשיפה מעבר למי שעוקב אחריהם.

המשמעות: הסברה לטובת ישראל = "לא מומלץ"

המדיניות הזו חלה על חשבונות ציבוריים ולא על חשבונות פרטיים - משמע התכנים האלה לא יוצגו בפיד, ברילס או באזור ה-Explore. משמע, לפי מטא, זה לא ישפיע על הצורה בה אינסטגרם תציג תכנים של חשבונות שאתם אכן עוקבים אחריהם. אם בכל זאת משתמש ירצה לראות את התכנים כאלה, יהיה עליו לחפש אקטיבית את האפשרות בהגדרות. חשבונות מקצועיים יוכלו להשתמש בסטטוס החשבון שלהם כדי לראות אם הם פרסמו תוכן פוליטי לאחרונה, שם הם יכולים לערוך או להסיר פוסטים אחרונים, ולערער כדי להיות זכאים שוב להמלצה.

המשמעות על ישראל ברורה - הרי לפי ההגדרות של מטא, המלחמה בישראל היא נושא פוליטי-חברתי. המשמעות היא שאם חשבון עוסק בנושא או עושה הסברה, התכנים האלה לא יקבלו חשיפה ברשתות החברתיות - אלא רק העוקבים של אותו חשבון עשויים לראות אותם.

עם זאת, עולות הרבה מאוד שאלות לא ברורות: מה ההגדרה של נושא פוליטי? הכנסת המילים "נושאים חברתיים" כחלק מהנושאים הבעייתיים - מה היקף הנושאים הבעייתי? האם משתמש שפרסם רק פוסט אחד כבר מוגדר ככזה, או שצריך מגמה יותר רחבה? ואם צריך מגמה, אז לפי איזה רף? על כלל השאלות האלה אין תשובות ממטא לפי שעה.  

"שינוי המדיניות יהרוג את כל מה שקשור להסברה סביב המלחמה" 

"צריך להבין ששינוי המדיניות הזה יהרוג את כל מה שקשור להסברה סביב המלחמה מול ארגון הטרור חמאס", אומר גורם מתעשיית הסושיאל שמכיר את הפרטים. "בעידן של אנטישמיות שגואה בכל העולם והכחשות של הטבח, שינוי המדיניות הזה הולך להגביל מאוד את היכולת לספר את הסיפור הישראלי, ובפרט הסיפור של הטבח. למעשה, כל מה שחמאס עשו לישראל, אנשים בעולם לא יוכלו להיחשף לזה. הקרב על האמת הוא מאוד קשה, ואנשים ברחבי העולם לא מאמינים לנו שזה קורה בישראל. כל אדם שהעלה פוסט על המלחמה או תוכן שקשור בחטופים, באירועי האונס והטבח - החשבון שלו יוגבל".

הניסיון של אינסטגרם בשינוי המדיניות הזו יכול להיות חיובי. מאז 7 באוקטובר, אנשים נחשפו ברשתות החברתיות לתוכן קיצוני שמעורר טריגרים רבים. למעשה, אינסטגרם מנסה במהלך הזה להגביל את התכנים הקשים שמגיעים לצרכנים. יתרה מכך, כפי שעולה משיחות של גלובס עם גורם בתעשייה, אינסטגרם מנסה לעודד צעירים להיכנס לפלטפורמה, ואי-אפשר להראות להם תוכן בעייתי שכזה. מאשימים אותה שהיא מפלגת ומקטבת בתכנים פוליטיים וחברתיים, וזה הניסיון שלה להילחם בזה.  

גורמי ההסברה הישראלים תוקפים: "יוצרי תוכן יעדיפו שלא להתבטא בנושאי המלחמה"

עם זאת, כבר עכשיו ההסברה הישראלית מתמודדת עם בעיות קשות ברחבי העולם, וזאת משלל הסיבות, המרכזיות שבהן היא כמות המשתמשים שונאי ישראל אל מול כמות המשתמשים התומכים בישראל - מה שיכול להראות העדפה ברורה של תכנים אנטי-ישראליים בפלטפורמה. נוסף על כך, הכוח המשמעותי של שונאי ישראל ושימוש בקשרים בפלטפורמות משפיעים לטובת תכנים מסוג מסוים. מהלך שכזה יכול כאמור לחסל את ההסברה הישראלית.

יוסף חדאד, פעיל הסברה ישראלית מהפופולריים שיש בישראל, משתף עם גלובס עד כמה מדובר בפגיעה אנושה במיוחד בפעילותו: "כבר בפייסבוק אנחנו רואים עד כמה מגבילים את התכנים שלנו. יש לנו שם חצי מיליון עוקבים. ברגע שאנחנו מנסים להילחם בשקרים ובעיוותי מציאות, החשיפה שלנו נחתכת דרמטית".

במעקב אישי של צוותי הסושיאל שלו, לפני 7 באוקטובר היו לו 155 אלף עוקבים, מה שצמח היום לחצי מיליון עוקבים. "למרות העלייה במספר העוקבים, המעורבות והחשיפה ירדה - רק כ-20% ממה שהיה לי לפני תחילת המלחמה".  

לדברי חדאד, "אם מה שקורה בפייסבוק יעבור לאינסטגרם - זו מכה מאוד משמעותית עבורי. אינסטגרם היא הרשת החברתית המשפיעה בפעילות שלה, היא הכי חזקה. הפוסטים שמועלים שם יוצרים פולואפים חשובים, גורמים לעשייה בשטח. אם החשיפה תרד באינסטגרם, זו פגיעה חמורה ואנושה בהסברה הישראלית. אני יכול לשתף שיש אנשים שאני מכיר מהעולם הערבי שעוקבים אחריי אבל לא עוקבים טכנית אחר החשבון שלי, ולכן זה יהווה פגיעה מאוד אנושה".  

ממטה משפחות החטופים נמסר כי "אין ספק ששינוי המדיניות של מטא לא יפגע בפעילות המטה בפלטפורמות של החברה. נושא החטופים אינו בשום אופן נושא פוליטי אלא עניין הומניטרי, ולכן אין שום סיבה להגביל אותו".

חשוב להסביר שזה תלוי מה ההקשר של פרסום התוכן - משמע, ככל שהקשר יהיה חברתי או פוליטי, לדוגמה קריאה לממשלה לשחרר את החטופים, מטא עלולה להגדיר את התוכן הזה כפוליטי או כחברתי. תינתן אפשרות לערער על כך, אבל זה תלוי בהחלטה הסופית של הרשת החברתית.

אליאב בטיטו, ראש מטה ההסברה האזרחי, אומר כי "ההחלטה הזו מצערת, אך לא מפתיעה. מאז תחילת המלחמה אנחנו רואים שחברת מטא מעלימה עין מנושאים הסברתיים ומפוסטים של פייק ניוז אנטי-ישראלי ואנטישמי. ההחלטה הזו מצד מטא משקפת הלך-רוח המתעלם מסוגיות רגישות ומעודד תוכן קיצוני ומגמתי על פני העובדות, האמת והמציאות".

לדבריו, "לצערי, בעקבות ההחלטה הזו, משפיענים רבים יעדיפו שלא להתבטא בנושאים פוליטיים ובנושאי המלחמה, ויתמקדו בסרטונים של חתולים. אני מקווה שמטא יבחנו מחדש את ההחלטה, ובמקביל יכריזו כי הכחשת אירועי 7 באוקטובר היא למעשה צעד אנטישמי שיהיה אסור בפלטפורמה". 

"החלטה מדאיגה מאוד בהקשר ההסברתי" 

עידו דניאל, ראש זירת דיגיטל במשרד התפוצות, אומר כי "ההחלטה הגורפת של מטא כלפי יוצרי התוכן ומשתמשי אינסטגרם, שלא תאפשר מעתה והלאה קידום אורגני של משתמשים המעלים תוכן אותו היא מסווגת כ'פוליטי', מדאיגה מאוד בהקשר ההסברתי, והיא המשך ישיר של התנהלות הפלטפורמה כלפי היוצרים והמשפיענים שהעזו להשמיע את קולם למול העולם החל מ-7 באוקטובר. קודם הורידו להם תכנים, עכשיו פוגעים להם בחשיפה ובפרנסה.

"הגדרת תוכן כ'פוליטי' היא בעייתית מאוד, וזו הגדרה שנתונה לפרשנות ותגרור טעויות רבות מצד אינסטגרם. מי מחליט מה פוליטי ומה לא? אם כל מה שקשור למלחמה זה פוליטי, אז גם צילום סרטון עם הילדים במקלט זה פוליטי, ושיתוף תמונות של החטופים זה פוליטי. אין לזה סוף. זכותו של כל משתמש להביע את דעתו, את תחושותיו ואת דאגותיו בנושא המלחמה, גם אם עיקר העיסוק שלו ביומיום הוא תוכן קומי או לייף סטייל.

"חבל מאוד שמטא לא מטפלת ישירות בבעיות המהותיות בפלטפורמה, כמו צבאות הבוטים שפועלים מתחילת המלחמה באופן מאורגן נגד משתמשים ישראלים בהסתה קשה וחסרת פרופורציות, דבר שממשיך להתקיים גם בעת כתיבת שורות אלה". 

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה