גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המערכת הפוליטית בארה"ב מתמקדת בעניין אחד בלבד, והסיוע לישראל בסכנה

במרכז, עומדת מחלוקת על הגבול עם מקסיקו, אבל נשאלת השאלה מי בוגדים באיזו בעלת ברית ● מדוע ישראל כן ואוקראינה לא? "ברכיהם של הרפובליקאים פקות מתוך פחד מפני טראמפ"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון, נואם בפני חברי קונגרס / צילום: ap, J. Scott Applewhit
יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון, נואם בפני חברי קונגרס / צילום: ap, J. Scott Applewhit

ביטחונה הלאומי של ארה"ב ויחסי החוץ שלה נחטפו בלילה שבין שלישי לרביעי, והם מוחזקים בני ערובה במנהרות של משכן הקונגרס בוושינגטון (זו אינה מטאפורה. יש שם הרבה מנהרות).

שאלות ותשובות | ארה"ב הקפיאה חשבונות ישראליים בצו. האם בנקים בישראל מחויבים לו?
שאלות ותשובות | ארה"ב במתקפה רחבת היקף: האם איראן תישאב למלחמה בקרוב?
יואב קרני, פרשנות | לתקוף את איראן בחזרה או לא: הנשיא ג'ו ביידן ו"המלחמה הארורה הזו"

המערכת הפוליטית האמריקאית מאותתת שהיא איבדה כל עניין בניהול ארה"ב או בהגנה על האינטרסים שלה, והיא מתמקדת בעניין אחד בלבד: בניסיון לקדם את סיכוייהם של מועמדים פוליטיים בבחירות של חודש נובמבר. אין לה כל חשק לפתור בעיות, אלא אדרבה, היא מעוניינת להעמיק אותן.

ישראל, אוקראינה וטייוואן נופלות עכשיו בין הפטיש הרפובליקאי לסדן הדמוקרטי. קריאות של קרב מגע בוקעות מגרונה של האופוזיציה הרפובליקאית, השולטת בבית הנבחרים; אבל היא עצמה אינה יכולה לסמוך עוד על תמיכת חבריה.

מה שקרה ביום שלישי בלילה חשף את הנהגת המפלגה הרפובליקאית במלוא חולשתה. למען האמת, היא היתה ללעג ולקלס. יו"ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון, שהוא המנהיג הרפובליקאי רם־הדרג ביותר בוושינגטון, ניסה לגלגל שני כדורים באוויר בעת ובעונה אחת. כל אחד מכדורים אלה היה כבד וחמקמק. שניהם נחתו על בהונותיו, וזה כאב מאוד.

להדיח את השר לביטחון לאומי

הכדור הראשון, לפי הסדר הכרונולוגי, היה ניסיונו לגייס את תמיכת בית הנבחרים בהעמדת השר לביטחון לאומי למשפט הסנאט. זה האקט החוקתי המכונה 'אימפיצ'מנט' (Impeachment). הוא פותח תהליך משפטי, בו הסנאט מתפקד כחבר מושבעים. אם הסנאט מרשיע, הנאשם מועבר אוטומטית מן הכהונה הפדרלית בה הוא מכהן.

הנידון הפוטנציאלי כאן הוא אלחנדרו מיורקאס, השר (היהודי) למה שהאמריקאים קוראים "ביטחון המולדת". הוא נמצא על הכוונת הרפובליקאית זה חודשים רבים, בגלל אחריותו המיניסטריאלית למשבר החמור בגבול הדרומי עם מקסיקו. הגבול הזה קרס תחתיו, ומאות אלפים הסתננו דרכו באופן לא חוקי בחודשים האחרונים.

השר האמריקאי לביטחון המולדת, אלחנדרו מיורקאס / צילום: ap, Alex Brandon

היסוד הפלילי להעמדת מיורקאס לדין היה רעוע מלכתחילה. ארבעה רפובליקאים סירבו להצטרף, והרוב הזעיר של מפלגתם התפוגג. יוזמת האימפיצ'מנט הובסה ברוב של 216 נגד 214. היושב ראש שגה כאשר התעלם מן האריתמטיקה.

התרגיל של ג'ונסון

ההצבעה על הסיוע לישראל הייתה כרוכה בתרגיל פרלמנטרי עם פוטנציאל ניכר לכישלון. חוקים עוברים בדרך כלל את ועדת הנהלים (Committee on Rules) של בית הנבחרים, לפני שהם מונחים על שולחן הבית. אישורם מצריך רוב פשוט. אבל היושב ראש ג'ונסון החליט לדלג על הוועדה, ולהגיע במישרים אל מליאת הבית. דא עקא, שמהלך כזה מצריך רוב מיוחס של שני שלישים. הסיכוי היחיד היה בהצטרפות מסיבית של דמוקרטים. ההפרש בין שתי המפלגות עומד על ארבעה מושבים מתוך 435.

פתוחה לוויכוח היא השאלה מה בדיוק קיווה ג'ונסון להשיג: האם הוא האמין שדי דמוקרטים יצטרפו, כדי שלא יואשמו בהכשלת הסיוע לבעלת הברית ההיסטורית ישראל; או שהוא ידע שלא יהיו לו די קולות, אבל קיווה שהשתמטות הדמוקרטים מלתמוך בחוק תקל עליו להאשים אותם בבגידה בישראל, בשעה שהוא, ג'ונסון, מארח את יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ואת קרובי החטופים.

ג'ונסון הניף חרב פיפיות. הדברים הגיעו לידי חוק נפרד על ישראל (17.6 מיליארד דולר) מפני שהרפובליקאים מסרבים לתמוך בחבילה גדולה יותר, הכוללת את אוקראינה (61 מיליארד דולר). בהיעדר סיוע צבאי, זו האחרונה מתקשה להוסיף ולנהל את מלחמתה נגד הפולשים הרוסיים.

יו''ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון, לצד יו''ר הכנסת אמיר אוחנה / צילום: Associated Press, Manuel Balce Ceneta

מי בוגדים באיזו בעלת ברית היא עכשיו שאלה מורכבת ורבת סתירות. מדוע ישראל כן ואוקראינה לא? אל העיסה הזו נכנס משבר הגבול עם מקסיקו. הנשיא ביידן והשר מיורקאס מואשמים שהניחו למשבר לצאת מכלל שליטה; אבל הם הציעו להקציב 20 מיליארד דולר להטלת הגבלות מיידיות על כניסת מסתננים נוספים.

לכאן נכנס דונלד טראמפ, המתנגד מעיקרה לכל חקיקה בעניין הגבול ובעניין אוקראינה. הוא עושה כן גם מסיבות טקטיות, זאת אומרת כדי להגדיל את מצוקתו הפוליטית של ביידן, וגם מסיבות אסטרטגיות: אין לו עניין להוסיף ולתמוך באוקראינה.

רוב גדול של הדמוקרטים, 166 מתוך 212, הצביעו נגד הסיוע הבלבדי לישראל. הצטרפו אליהם 14 רפובליקאים מתוך 219. בעד החוק הצביעו 46 דמוקרטים ו-204 רפובליקאים (הנתונים הם של מזכירות בית הנבחרים, clerk.house.gov).

לא עוד פרה קדושה

אי אפשר לטפול את ההצבעה הדמוקרטית על "השמאל". השמאל הרדיקלי בבית הנבחרים כולל אולי תריסר צירים. האגף הפרוגרסיבי של המפלגה, בו דווקא יש לא מעט תומכים של ישראל, כולל 101 חברים. ממילא, 180 מתנגדים אינם יכולים להיות על טוהרת השמאל.

האם זו הצבעה "אנטי־ישראלית"? בהחלט לא. זו הצבעה נגד מה שהדמוקרטים חושבים לטקטיקות מפוקפקות של הרפובליקאים, שנועדו להביך, להכשיל ולהסיח את הדעת. "תעלול", כינתה צירת קונגרס אחת את יוזמת ג'ונסון.

מצד שני, תוצאות ההצבעה האלה מעידות על שחיקה הדרגתית במעמדה של ישראל. אני התחלתי לסקר את יחסי ישראל עם הקונגרס לפני 40 שנה. אני זוכר מה שאמר לי אז מחוקק דמוקרטי שמאלי מאוד ממדינת אייווה, טום הרקין, שנבחר אחר כך לסנאטור, והיה טוען לנשיאות. הוא התנגד חד משמעית לסיוע אמריקאי למשטרים לא־דמוקרטיים באמריקה המרכזית. אבל הוא גילה לי, שאם סיוע לאחד המשטרים האלה ייכרך בחבילה אחת עם הסיוע לישראל, הוא יצביע בעד החבילה כדי שלא להזיק לישראל. אלה היו ימי הזוהר של השדולה הפרו־ישראלית רבת הכוח בוושינגטון. מעטים העזו להתנגד לה, והרקין לא היה אחד מהם.

הנה כי כן, הרבה מים זרמו מאז בנהר הפּוֹטוֹמַק. אתמול (ג'), הצביעו שני שלישים של הדמוקרטים נגד חוק שעמד להבטיח סיוע לישראל. אין פירושו של דבר שישראל איבדה את בסיס התמיכה שלה. אם תימצא נוסחה מוסכמת של שתי המפלגות, רוב עצום של בית הנבחרים יתמוך בה, כולל כמעט כל הדמוקרטים. אבל ישראל אינה עוד פרה קדושה, אפילו לא בימי מלחמה.

מה יקרה עכשיו? ברור למדי שלא תימצא נוסחת פשרה שתאפשר את אימוץ מלוא החבילה שהציע ביידן. אין כמעט כל סיכוי להסכמה על החלק הנוגע לגבול מקסיקו.

רפובליקאים בכירים בשני הבתים מקווים שתימצא דרך להפריד את מרכיבי החבילה, ולהצביע רק על ישראל, על אוקראינה ועל טייוואן. אחד מהם הוא מנהיג המיעוט הרפובליקאי בסנאט, מיץ' מקונל, התומך בכל השלוש.

מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, מצוטט באתר הרשת politico.com: "מקונל וסיעתו עשו פנייה של 180 מעלות. ברכיהם פקות מִפּחַד מפני דונלד טראמפ". וזו כנראה האמת על רגל אחת: ציפייה לטראמפ וחרדה מטראמפ מכתיבות את מהלך העניינים בוושינגטון.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה