גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי בונוסים ועם קיצוצי שכר: השוק התהפך על המתמחים בראיית חשבון

הצורך בפחות עובדים במלחמה והעובדה שהחודש הסתיימו מסלולי לימוד כפולים של חשבונאות, הובילו לעודף מתמחים בשוק ● משרדים מקצצים בשכר ולא נותנים בונוסים: "כשיש מחסור אז רודפים אחריך, אבל עכשיו לא משנה כמה אתה טוב - מונעים ממך בונוסים והעלאות"

בחינות להסמכת רואי חשבון בירושלים / צילום: ליאור מזרחי
בחינות להסמכת רואי חשבון בירושלים / צילום: ליאור מזרחי

"אין הערכה של מתמחה כעובד טוב או לא טוב, ושל איכות העבודה, אלא של מוצר שיש הרבה או מעט ממנו. כשיש מחסור, אז כל עובד משמעותי, רודפים אחריך ונותנים לך צ'ופרים וכל מיני פיתויים; וכשיש עודף, אז לא משנה כמה אתה טוב, ואפילו מונעים ממך בונוסים והעלאות שכר שהיו אמורות להיות" - כך מגדירה ג', שסיימה לאחרונה את התמחותה בראיית חשבון באחד ממשרדי ה"ביג 4", את התחושות שאופפות בחודשים האחרונים אותה ואת חבריה המתמחים ואת רואי החשבון הצעירים.

שוק מצומצם ושמרני: בוגרי MBA בארה"ב לא מצליחים למצוא עבודה
למה 30 מנכ"לים בחברות ציבוריות החליטו שכדאי לחתוך מהתפקיד "דווקא עכשיו"?

התחושות הללו נובעות משינוי מהותי שמתרחש בימים אלה בשוק ראיית החשבון: מעבר משוק של מתמחים לשוק של מעסיקים. אם בעבר פירמות ראיית החשבון התמודדו עם חוסר במתמחים ונלחמו על כל מתמחה - כיום התחושה היא שהשוק מוצף מתמחים, והמעסיקים יכולים לחזור ולברור את המתמחים שלהם.

לפני כשלוש שנים התחוללה בשוק ראיית החשבון מהפכה בכל הנוגע לשכר ולתנאי המתמחים. חמש הפירמות הגדולות בארץ ביצעו העלאות שכר רוחביות למתמחים ולרואי החשבון הצעירים. זאת, בעקבות פרסומים בגלובס על המחסור במתמחים בראיית חשבון, בין היתר על רקע השכר ההתחלתי הנמוך המשולם להם. היעדר ההיצע נולד על רקע ירידה במספר בוגרי לימודי החשבונאות בחמש השנים שקדמו לכך.

 

שני מחזורים בבת-אחת

איך התהפך השוק על המתמחים בראיית חשבון? העודף נובע בין היתר מהעובדה שבינואר האחרון יצאו לשוק בוגרי לימודי חשבונאות משני מסלולי לימוד כפולים: בוגרים של תוכנית הלימודים הישנה, שסיימו ארבע שנות לימוד, ובוגרים של תוכנית הלימודים החדשה, לאחר הרפורמה בלימודי חשבונאות, שסיימו שלוש שנות לימודים.

"שני מחזורים סיימו יחד, וזה יצר היצע מתמחים מוגבר נקודתית", מסביר רו"ח ועו"ד אלי אור, דיקן בית הספר לחשבונאות, המסלול האקדמי המכללה למינהל, מוסד הלימודים שמספק מדי שנה את כמות בוגרי החשבונאות הגדולה ביותר לשוק.

"ההיצע המוגבר כרגע זו טעות אופטית. אם אני מוציא 200 מתמחים בשנה לשוק, אז עכשיו אני מוציא 350 מתמחים באותו מועד. ההשפעה על השוק היא מהותית, כי אני הספק הכי גדול של בוגרים בתקופה של תחילת השנה".

16 מוסדות לימוד מלמדים כיום מסלול חשבונאות. הבוגרים מסיימים את לימודיהם בשני מועדים, בקיץ ובחורף, שבהם גם נערכות בחינות ההסמכה. האביב הוא המועד שממנו יוצאים רוב הבוגרים, כ-800-1,000 בשנה, ובמועד החורף ככלל נבחנים סטודנטים שנכשלו בבחינות וניגשים שוב, וכן חלק מבוגרי המכללה למינהל ואוניברסיטת רייכמן שסיימו לימודים וניגשים לראשונה (כ-150-200 סטודנטים). כפל המחזורים שסיים לימודים כעת הכפיל את מספר הבוגרים במועד "החלש" יותר.

נכון לינואר 2024 יש כ-350 בוגרים ממוסדות הלימוד שהיו אמורים לגשת למבחני חורף 2023, שנדחו בעקבות מלחמת חרבות ברזל. זאת, לעומת כ-160 סטודנטים בלבד שניגשו בחורף 2022. על-פי ההערכות, 900-1,000 סטודנטים ייבחנו במועד קיץ 2024, כך שהשנה יכולה להסתיים עם כ-1,350 בוגרים, לעומת כ-1,200 אשתקד.

עם זאת, בעקבות המלחמה, הבוגרים שסיימו לאחרונה את לימודיהם לא ניגשו עדיין לבחינות ההסמכה למקצוע ואינם יכולים להשתלב בהתמחות. בעקבות המצב, המבחנים נדחו מינואר לפברואר-מרץ, כך שההתמחות של הבוגרים הללו תחל במאי במקרה הטוב.

"אנחנו לא חשובים"

ג', שהחלה את התמחותה זמן מה לאחר העלאות השכר האחרונות שאפיינו את הענף, מספרת כי היחס אל המתמחים ואל רואי החשבון הצעירים בפירמה שבה היא עובדת השתנה מקצה לקצה. "הפירמות נלחמו עליי, אבל עכשיו יש פתאום גל של מתמחים שאמורים להגיע, ומרגישים את זה בשיחות שכר וביחס. אין מקום להתמקח על שכר ועל תנאים".

גם ד', מתמחה באחת הפירמות הגדולות, מתארת תחושות דומות. "אני מקבלת את אותו שכר שקיבלתי בתחילת ההתמחות. נכנסתי בתקופת עליות השכר של המתמחים, והיו אמורות להיות עליות נוספות, אבל עכשיו התחושה היא שאנחנו כבר לא כאלה חשובים לפירמה, ואפשר להחליף אותנו".

רו"ח אושר אמסלם, מנהל המטה של חטיבת הכספים באל על - מי שנלחם בעבר לטובת השכר והתנאים של המתמחים בראיית חשבון ורואי החשבון הצעירים, ומנהל (יחד עם יובל עבדי) את "פורום המתמחים - רואי חשבון" בפייסבוק - מספר כי "רואים בזמן האחרון תופעה מטרידה של משרדים שמתחילים שוב להוריד את השכר של המתמחים ורואי החשבון הצעירים, בגלל שיש אשליית עודף היצע של מועמדים. חלק מהמשרדים חוזרים לחוזים פרסונליים עם מצטיינים, ואת השאר משאירים ללא העלאות שכר במקרה הטוב, ועם הפחתות שכר במקרה הרע, כי הכוח עבר למשרדים.

"אנחנו מקבלים הרבה תלונות על ירידות של 400-500 שקל בשכר. זה נראה מעט, אבל באחוזים זה המון. אנשים מבחוץ רואים את זה ואומרים שהשוק מוצף, ושהשכר לא משתלם, אז למה להיכנס אליו".

רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון לשעבר ושותפה מנהלת בשטרק את שטרק, מסבירה כי חלק נוסף בפאזל הוא כניסתן לשוק של רואות חשבון חרדיות, שלמדו במסלול לימודים ייחודי שנפתח בעקבות הרפורמה בלימודי ראיית חשבון.

רו''ח איריס שטרק / צילום: שלומי יוסף

"המחזור הראשון של בית יעקב, שזה בנות שסיימו בהצטיינות את הלימודים והבחינות, הגדיל מאוד את ההיצע. הן מככבות בשוק, והיום זה כנראה אחד המוסדות הגדולים מבין מוסדות הלימוד שמוציא בוגרים בחשבונאות, אז יש לנו גידול איכותי בהיצע, שהשגנו בעזרת הרפורמה ובעזרת השינוי של החרדיות".

עם זאת, לדברי רו"ח שטרק, ההיצע הזה לא מגיע לכלל משרדי רואי החשבון במשק. "בהתמחות הרוב הגדול של הסטודנטים הולכים למשרדים הגדולים, והמשרדים הגדולים אומרים 'יש לנו מספיק, ואנחנו יכולים לבחור'. אבל לבינוניים לצערי אין מתמחים. יש איזה הלך-רוח כזה שבעיניי הוא שגוי, שצריך להתמחות במשרד גדול ולא בינוני. המשרדים הבינוניים עדיין סובלים בהחלט ממחסור".

"ממש דופקים על דלתנו"

בכיר בענף מסביר את הסיטואציה מהצד של המעסיקים: "המחזור וחצי של הבוגרים היה אמור להגיע בינואר ולהיות איתנו בביקורת השנתית, אבל דחו להם את מבחני ההסמכה למרץ-אפריל, אז הם יגיעו אלינו רק באזור מאי. הם כבר לא יסייעו לנו בדוחות הרלוונטיים, שלטובתם אנחנו צריכים את המתמחים בדרך-כלל, אז אנחנו פחות לחוצים עליהם. התחושה היא באמת שיש לנו אוכלוסייה יותר רחבה לבחור ממנה להתמחות, היצע יותר גדול. ממש דופקים על דלתנו כל הסטודנטים הללו".

עו"ד ורו"ח אלי אור מזהיר מפני השאננות של משרדי רואי החשבון. "בשנה הבאה יהיו פחות מתמחים מהשנה הנוכחית, אז המשרדים ייתקעו שוב. יש הרגשה שיש שופינג של מתמחים היום, אבל אין למשרדים סיבה להתחיל לחגוג, כי הבעיה מהעבר לא נפתרה".

ואולם לא כולם בטוחים שהבעיה של שוק המתמחים בראיית חשבון קשורה למספרים ולכמויות של מתמחים. לדברי רו"ח שלומי שוב, ראש החוג לחשבונאות וסגן דיקן בית ספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, הבעיה היא ב"איכות" הבוגרים.

"צריך להיזהר מהסתכלות על המספרים האבסולוטיים",  אומר רו"ח שוב. "הבעיה היותר דרמטית בהסתכלות כלל-ארצית היא הירידה באיכות. בהערכה גסה שלי, משהו כמו 15% בלבד מהסטודנטים שלומדים חשבונאות היום בארץ מתאימים לדרישות המודרניות של התחום, עם המורכבות העסקית והטכנולוגית ההולכת וגדלה".

עו"ד ורו"ח אור לא מסכים. "להפך - הרפורמה שכל-כך פחדנו ממנה עשתה טוב למקצוע ראיית החשבון, כי הבוגרים של הרפורמה שהחזיקו מעמד ולא נשרו, כי הלימודים יותר קשים, הם הרבה יותר טובים מרואי החשבון שהעמדנו קודם. המחזור החדש הוא הרבה יותר מוכשר והרבה יותר טכנולוגי, וזה הפך להיות מקצוע אחר מהבחינה הזאת".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם