גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חסכונות הפנסיה של הציבור זינקו ב-50% בחמש שנים וזה עדיין לא מספיק

היקף הכספים הפנסיוניים בישראל זינק בעשרות אחוזים ב-5 השנים האחרונות וכעת מדובר במחצית מסך הנכסים הפיננסיים של הישראלים ● אולם, גם אחרי הגידול הדרמטי הזה, רבים מהחוסכים יגיעו לגמלאות עם קצבה חודשית שתאלץ אותם לרדת ברמת החיים ● מה הסיבה המרכזית לפערים, איך תוודאו שהחיסכון הפנסיוני יספיק לכם, וכמה שווה אחוז בודד של תשואה בפנסיה בקצבה שתקבלו?

חסכונות הפנסיה זינקו / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חסכונות הפנסיה זינקו / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שאלה שמנקרת כנראה בראשו של כל מי שמתקרב לגיל הפנסיה היא האם הכסף שחסך בעשרות שנות עבודה יספיק לשמור על רמת חיים נאותה גם בשנות הפרישה שלו. נתונים עדכניים של בנק ישראל על הרכב הנכסים הפיננסיים של הציבור חושפים בשורה טובה ובשורה רעה. הבשורה הטובה היא ש-47% מהם כבר נמצאים במוצרים הפנסיוניים, שכוללים קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, קרנות השתלמות וקופות גמל. מדובר על סכום מצרפי של כמעט 2.4 טריליון שקל. הבשורה הפחות טובה היא שעבור רבים מהישראלים, החיסכון האישי לא יספיק כדי לשמור על רמת החיים לה התרגלו.

הגמל וההשתלמות מסכמים שנה: מה קרה לתשואות? 
השנה של שוק הגמל: המנהלים שכיכבו, המסלולים הפופולריים והדרך להוזיל את דמי הניהול 

מניתוח שערכו בבנק הפועלים לנתוני בנק ישראל, עולה כי היקף הנכסים הפנסיוניים של הציבור, במונחים אבסלוטיים, צמחו בחמש השנים האחרונות בכ-50%, גידול שנובע ברובו מחובת ההפקדה לפנסיה (במסגרת החקיקה משנת 2008) וכן מהתשואות החיוביות בשווקים.

כשמסתכלים על העשור האחרון, הנתח של הנכסים הפנסיוניים מסך הנכסים הפיננסיים של הציבור זינק מ-37% ל-47%. "החלק הפנסיוני נהיה כמעט חצי מהתיק של הציבור והוא ילך ויגדל לא משנה מה תהיה התשואה בשוק ההון", מעריך אבי גיגי, מנהל מחלקת ייעוץ פנסיוני וייעוץ לפרישה בבנק הפועלים. "זאת, מכיוון שהכספים לתיק הפנסיוני ימשיכו לזרום, בין אם זה לקופות הגמל, לקרנות הפנסיה או לקרנות ההשתלמות". הגידול בנכסים הפנסיוניים מגיע בעיקר על חשבונם של נכסים כמו קרנות נאמנות וניירות ערך המהווים פחות מ-20% מסך הנכסים הפיננסיים של הציבור. השאר, כשליש מכלל הנכסים הפיננסיים, נמצא בפיקדונות בבנקים שחוו עלייה בביקושים בשנתיים האחרונות בעקבות העלאת הריבית ומהוות כיום כשליש מהנכסים.

 

סך התיק הפיננסי של הציבור גדל משמעותית בחמש השנים האחרונות. אם בשנת 2018 הישראלים חסכו 3.66 טריליון שקל במוצרים פנסיונים ופיננסים ובפקדונות, בשנה האחרונה הסכום הזה גדל ליותר מ-5 טריליון שקל - זינוק של כמעט 40%.

"המלחמה הביאה לגידול בביקוש לייעוץ פנסיוני"

גיגי מספר כי המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר העלתה את ההתעניינות של הציבור בייעוץ הפנסיוני. "כשהתחילה המלחמה כמעט שלא הייתה דרישה לייעוצים, אך בנובמבר ראינו התעוררות ובדצמבר כמות פגישות הייעוץ הייתה הגדולה ביותר שהייתה לנו מזה זמן רב.

"להערכתנו, כשאדם מרגיש שהוא בסיכון ביטחוני הוא נוגע בדברים שלא נגע בהם לפני כן. לכן לקוחות מבקשים לבדוק מה יש להם עכשיו, מה צריך לעשות ומה יהיה להם כשיפרשו. אם בימי שגרה רוב האנשים נמנעים מליזום ייעוץ פנסיוני, בדצמבר ראינו אנשים שבאים מרצונם החופשי לקבל ייעוץ", הוא מספר.

למה הקצבה החודשית לא מספיקה

מניתוח הנתונים של בנק ישראל עולה כי הדחיפה של המדינה לעבר קרנות הפנסיה נושאת פרי, והציבור נוהר אליהן על חשבון מוצרים פנסיוניים אחרים. זאת, בין היתר לאחר שורה של רפורמות ושינויי חקיקה דוגמת קרנות ברירת המחדל שהוזילו את דמי הניהול בקרנות, הפיכת ביטוחי המנהלים למוצר משלים לקרנות כפי שנחקק השנה ואפילו מנגנון הבטחת התשואה (לשעבר האג"ח המיועדות) שתקף רק למי שחוסך בקרנות פנסיה. כך אפשר לראות שקרנות הפנסיה החדשות מנהלות נכון לחודש נובמבר 729 מיליארד שקל ומהוות נכון להיום יותר מ-30% מסך הנכסים הפנסיוניים. זאת, לעומת 22.5% בשנת 2018.

אבל למרות המאמצים הרגולטוריים והציבוריים, רבים מהישראלים לא יגיעו לימי הפרישה עם קצבה ראויה ויידרשו לרדת ברמת החיים שלהם כשיצאו לגמלאות ויאלצו לחיות מהקצבה החודשית שחסכו. הסיבה העיקרית לכך היא טעויות שעושים החוסכים במהלך הדרך. הראשונה והקריטית שבהן היא משיכת הפיצויים בעת עזיבת עבודה, או פדיון קרנות השתלמות כאשר אלה נפתחות.

 

עד כמה זה קריטי לחיסכון הפנסיוני? ניקח לדוגמה גבר בן 67 עם יתרה צבורה בקרן פנסיה של 1.5 מיליון שקל. מתוך סכום זה, רכיב הפיצויים מהווה כ-40% (!). אם הוא ביצע בגיל 50 משיכה של 200 אלף שקל של כספי פיצויים, המשמעות היא (בהנחת תשואה של 3.74%), הוא חותך מהחיסכון הפוטנציאלי שלו 373 אלף שקל שהיה מקבל בריבית דריבית. במונחי פנסיה מדובר על קצבה חודשית של כ-8,000 שקל. לעומתו, אדם בעל אותם נתונים שלא היה מושך בגיל 50 את כספי הפיצויים, הצבירה שלו הייתה עומדת על 1.87 מיליון שקל ובמונחי קצבה כעשרת אלפים שקל בחודש. כלומר, עלות משיכת הפיצויים היא כמעט 2,000 שקל מדי חודש.

עבור אישה שיוצאת לפרישה בגיל 62 ו-8 חודשים (גיל הפרישה לנשים כחוק היום), משיכת 200 אלף שקל בגיל 50 תביא להפחתה בקצבה החודשית של כ-1,560 שקל וכך היא תקבל 7,354 שקל בחודש ולא 8,914 אם לא הייתה מושכת את הפיצויים. "הרבה אנשים לא מודעים להשפעה הזו", מסביר גיגי, "לפעמים עדיף להיעזר במקורות כספיים אחרים ולא למשוך את כספי הפיצויים, כי לאחר מכן אי אפשר להחזיר אותם".

 

בנוסף, בשנה האחרונה החלה מגמה של משיכות כספים מקרנות ההשתלמות. הריבית והאינפלציה שזינקו במהלך השנתיים האחרונות, הכניסו משקי בית רבים למצוקה תזרימית, אבל גיגי טוען שזו תופעה זמנית בלבד. "המשיכות בתקופה האחרונה מצביעות על סנטימנט של הציבור שמחפש דרכים לצמצם הלוואות. עם זאת, בשנים האחרונות פגשנו המון לקוחות שרואים בקרנות ההשתלמות אפיק פנסיוני לכל דבר ולא מושכים את הכסף אחרי 6 שנים, אלא שומרים עליו כחיסכון נוסף לתקופת הפרישה, כי זהו מוצר שנהנה מהטבות מס".

מה אפשר לעשות כדי לשפר את הקצבה?

אז מה בכל זאת אפשר לעשות? גיגי מסביר כי קודם כל חשוב לעקוב באופן רציף אחרי התיק: "כשיש לך תיק ניירות ערך אתה מסתכל כל יום מה הוא עשה. בתיק הפנסיוני לא צריך לבדוק כל יום ואפילו לא כל חודש, אלא לבדוק את התשואה ואת השירות שנותנת הקופה פעם בשנה. אבל אנשים לא עושים אפילו את זה".

הוא מסביר שכדי להימנע ממצב שבו החוסך יידרש לרדת ברמת החיים שלו עם היציאה לפנסיה צריך "לתכנן את הפרישה לאורך תקופה. לאדם צעיר שיש לו עוד 40 שנות עבודה ההמלצה תהיה שונה לעומת אדם שנמצא לקראת פרישה. לדוגמה, ככל שהחוסך צעיר יותר עדיף להיות באפיק מוטה מניות מאשר אפיק סולידי. כמובן שזה תלוי בתקופה, אבל ניסיון העבר מלמד שאפיק המניות מכה את השוק בטווח הארוך".

בבנק הפועלים חישבו עד כמה משפיעה התשואה על החיסכון הפנסיוני. הם מצאו כי עבור עמית בן 30 עם שכר של עשרת אלפים שקל בחודש, אחוז בודד של תשואה עודפת בשנה מגדיל את הקצבה הפנסיונית ב-25% כשהוא מגיע לגיל פרישה. לדוגמה, תשואה של 4.26% תניב קצבה של 8,835 שקל בחודש. אחוז נוסף בתשואה יקפיץ את הקצבה ליותר מ-11 אלף שקל בחודש ועוד אחוז כבר יביא לקצבה חודשית של 14 אלף שקל.

"אף אחד לא נביא ולא יכול לדעת מה יקרה מחר. אבל ברגע שיש מתודה מסודרת ובדיקות רציפות ומתאימים ביחס להן את החיסכון, אפשר להגיע לתוצאות טובות יותר מאשר אם נשארים סטטיים באותו מקום".

נושא נוסף שיש לבדוק הוא הכיסוי הביטוחי בקרנות הפנסיה ומומלץ לבדוק האם החוסך נמצא בחוסר ביטוח או דווקא משלם על כיסויים שלא מתאימים לו במקום שהכסף יועבר לחיסכון. הדוגמה הבולטת היא ביטוח שארים שחוסכים רווקים ורווקות יכולים לוותר עליו ולהגדיל את רכיב החיסכון במקומו.

הפנסיה בישראל: במקום הרביעי בעולם

אבל בהשוואה לעולם נראה שמצבו של תיק נכסי הפנסיה הישראלי טוב. באוקטובר האחרון פורסם מדד הפנסיה הבינלאומי השנתי של חברת הייעוץ הבינלאומית מרסר ומכון CFA. ישראל שמרה על מקומה בצמרת העולמית גם השנה ודורגה במקום הרביעי. יותר מכך, מערכת הפנסיה של ישראל אף עלתה על פי המדד בדירוג הכולל ל-A (ציון 80 ומעלה, בהשוואה ל+B בשנה שעברה) כשמקדימות אותה רק הולנד, איסלנד ודנמרק.

הדוח מציין כי מערכת הפנסיה בישראל ניצבת בשורה הראשונה בעולם מבחינת רמת הלימות גבוהה המעידה על חוזק במתן תגמולים לעמיתים, היא בת קיימא לאורך זמן, ויש לה רמה גבוהה של הוגנות. הדירוג הגבוה של ישראל נתמך על ידי סביבה רגולטורית חזקה ומערכת פנסיה המבוססת על גופים פיננסיים מוסדיים עם חובת הפקדה של מעסיקים ומועסקים כאחד. מנגד, הם ממליצים לשפר את ההגנה על החוסכים מפני בעיות ניהול והונאה וכן להעניק הטבות פנסיוניות להורים לילדים קטנים.

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות