גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האב מכר את הבית לבוס לשעבר. היורשים טענו להסכם פיקטיבי. מה קבע ביהמ"ש?

אף שהבית נרשם בטאבו על שם הבוס ורעייתו עוד בחיי האב המנוח, בית המשפט קבע כי הסכם המכר, שנחתם מעל 20 שנה קודם - בטל ● השופט: "המסמכים אינם משקפים את ההסכמות האמיתיות שנערכו בין המנוחים לבין הנתבעים"

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

לאחר מות אביהם לפני כשלוש שנים גילו ארבעה אחים כי הבוס לשעבר של אביהם טוען כי בית המגורים של האב בקריית אתא, הרכוש היחיד שהיה ברשותו, שייך לו ולרעייתו. זאת, מכוח הסכם מכר שנחתם לכאורה בין האב לבוס כ־20 שנה קודם לכן, ב־1999.

האחים מיהרו לבדוק את מסמכי הטאבו ונחרדו לגלות כי ב־2018 הבית אכן נרשם על שם הבוס לשעבר של האב המנוח, ועל שם רעייתו, וזאת בהתבסס על אותו הסכם מכר ישן.

זוג בנה בית על נחלה שהייתה רשומה על שם הבעל. מה קיבלה האישה בגירושים? 
מתחזה מכר קרקע באמצעות צו ירושה מזויף - מי יישא בנזק?

ההפתעה מהמכירה התמוהה הייתה גבוהה במיוחד לאור העובדה שהמשפחה התגוררה בבית ברצף לאורך השנים, והאח הצעיר מבין הארבעה אף המשיך להתגורר בו גם לאחר פטירת האב. ואולם זמן קצר לאחר פטירת האב שלח הבוס לבן הצעיר דרישה לתשלום שכר דירה או לחלופין פינוי הנכס, ואת נסח הטאבו המאשר כי הנכס רשום על שמו.

האחים חיפשו בחשבון הבנק תמורה כספית שהתקבלה עבור מכירת הבית בזמן כלשהו, אולם לא הצליחו לאתר סכום כזה.

התביעה: לבטל את הרישום

באמצעות עורכי הדין יובל אדלר ואפרת שגיא ממשרד בן־ארי, פיש, סבן ושות', הגישו האחים תביעה נגד הבוס לשעבר ורעייתו, ובה טענו, בהתבסס על המסמכים שעלה בידם לאתר, כי הסכם המכר שנחתם הוא הסכם פיקטיבי, שמעולם לא קוים בפועל.

לטענתם, ההסכם נועד לשרת את הבוס ואת אביהם, שנזקקו לסכום כסף זמין. עוד טענו האחים כי על בסיס ההסכם הפיקטיבי הבוס נטל משכנתה בסך 870 אלף שקל. את מרבית הסכום (כ־770 אלף שקל) הוא השאיר אצלו, וחלק קטן ממנו הועבר לאביהם (כ־90 אלף שקל). לפיכך, טענו האחים, יש להורות על בטלות ההסכם ולתקן את הרישום בטאבו בהתאם.

האחים אישרו כי היו מודעים להיכרות ממושכת שהייתה בין אביהם למי שהיה ה"בוס" שלו במשך שנים, וגם ידעו על קיומה של הלוואה שניתנה על־ידי הבוס להוריהם, על סך 90 אלף שקל, לצורך סילוק הלוואת משכנתה על הבית. לטענתם, לאחר פטירת האב, בעלה של אחת הבנות היורשות פנה בשמם לבוס על־מנת לברר מהי יתרת החוב בגין ההלוואה שעליה סיפר להם המנוח, ואז הוא מסר כי "הבית שלו".

היורשים טענו עוד כי הבוס הציע להם תשלום של 300 אלף שקל עבור הבית, אך טענה זו הוכחשה על־ידי הבוס־הנתבע, הטוען כי הציע רק "עמלה" באם יימכר הבית בסכום של 2.5 מיליון שקל.

ההגנה: עסקה כשרה לכל דבר

הבוס ורעייתו, הנתבעים, טענו מנגד כי מדובר בעסקה כשרה לכל דבר, וכי המנוח מכר להם את הבית לפני שנים, והם שילמו את מלוא התמורה בעבור הבית. עוד הם טענו כי לא עלה בידי התובעים להוכיח כי הסכם המכר הוא הסכם למראית עין, וכי בכל מקרה חתימת המנוח על מסמכי 2018 מאשרת ומאשררת את תוקפו של הסכם המכר ומפריכה את גרסת ה"הסכם למראית עין" שהועלתה על־ידי האחים.

הנתבעים הפנו בין היתר לחזקת הרישום, לחזקת התקינות ולעיקרון הוודאות החוזית, וטענו כי האחים נדרשים לרמת הוכחה המוגברת כמי שטוענים כי הסכם מסוים הוא למראית עין, ולטענתם האחים לא עמדו בנטל ההוכחה.

ההכרעה: הנתבעים אינם אמינים

תוך כדי ניהול ההליכים בבית המשפט המחוזי בחיפה, הצליחו עורכי הדין אדלר ושגיא להוכיח כי מרבית כספי המשכנתה, כ־770 אלף שקל, אותם נטלו הבוס ורעייתו לטובת רכישת הבית לכאורה, הועברו לחברה בבעלותם מיד עם קבלתם - עובדה אשר הוסתרה מבית המשפט.

השופט שמואל מנדלבום ציין כי בעוד שני הצדדים מבקשים כי יכריע לטובתם בעיקר על בסיס עדויותיהם, וללא מסמכים תומכים בעדות, הוא מוצא את עדויות האחים התובעים מהימנות, בניגוד לעדויות של הבוס ורעייתו.

השופט ציין כי הבוס ורעייתו שינו שוב ושוב את גרסתם, סתרו האחד את גרסתו של השני ולא סיפקו כל תמיכה לטענותיהם.

מנגד, השופט קבע כי עדותה של אחת הבנות התובעות, שהיא עורכת דין במקצועה, הייתה אמינה, והיא אף חשפה בפני בית המשפט פרטים שלא הייתה חייבת לחשוף על כך שראתה כבר ב־2018 ברישום בטאבו הערת אזהרה לטובת הבוס, אך סברה כי היא נובעת מההלוואה שעל האב להחזיר לבוס.

השופט ציין עוד כי "שלל הגרסאות רק חיזקו את קביעתי ומסקנתי, שלפיה אין ליתן משקל גם למסמכים בכתב עליהם חתמו הן המנוח והן הנתבעים, מאחר שהוכח פעם אחר פעם כי מסמכים אלה אינם משקפים את ההסכמות האמיתיות שנערכו בין המנוחים לבין הנתבעים, הסכמות שהוסתרו מבית המשפט".

המשמעות: פסיקה חדשנית

השופט מנדלבום קיבל את טענת האחים וקבע כי עלה בידם להוכיח כי ההסכם למכירת הבית מ־1999 הוא הסכם למראית עין, ובהתאם שטר המכר, אשר נחתם ב־2018 על־ידי האב לטובת הוצאתו אל הפועל של הסכם המכר הפיקטיבי, נעדר גם הוא כל תוקף משפטי.

בית המשפט מצא כי החתימה על המסמכים מ־2018, לרבות שטר המכר, הייתה חלק ממצג שווא שביקשו המנוח והנתבעים להציג לצדדים שלישיים, מצג שאינו משקף את הסכמותיהם האמיתיות - שלפיהן הבית לא יימכר.

"העובדה שההתחייבות על־פי הסכם המכר מומשה והושלמה בדרך של רישום הזכויות בבית על שם הנתבעים, אין בה כדי להקנות לנתבעים הגנה מפני ביטול פעולת הרישום, לאור בטלותו של הסכם המכר", קבע השופט והוסיף: "משנקבעה בטלותו של הסכם המכר, כל פעולה הנגזרת ממנו בטלה אף היא, לרבות ביצועו בדרך של השלמת העברת הזכויות בבית, וחלוף הזמן אינו 'מרפא' את פגם הבטלות של הסכם המכר, שמשמעותו כאמור היא שאין תוקף להעברת זכויות שנעשתה על־פיו, ואין בחלוף הזמן כדי 'להצמיח' זכות חדשה לנתבעים".

לדברי עורכי הדין אדלר ושגיא שייצגו את האחים, "מדובר בפסיקה חדשנית, שכן במסגרתה נקבע כי יורשים יכולים לבטל הסכם למראית עין, אשר המנוח היה צד לו, גם אם המנוח חתם על מלוא המסמכים אשר לכאורה מאשרים את תוקפו של ההסכם, ואף שונה המרשם בטאבו עוד בימי חייו של המנוח".

ת"א 70104־07־20

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?