גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עודף מדולר: מתחמי אירוח, חללי עבודה וקורקינטים חשמליים

מה נשאר מטרנד ה־SPAC ששטף את וול סטריט רק לפני שנתיים? חלקן נמחקו מהמסחר, אחרות נסחרות בפחות מדולר למניה, ושתיים מהן קשורות לאדם נוימן ● סיפורן של חברות החלום שאיבדו כמעט את כל שוויין

הסיפורים מאחורי המניות שהתרסקו / צילום: Unsplash, ussama-azam
הסיפורים מאחורי המניות שהתרסקו / צילום: Unsplash, ussama-azam

את אחד הסיפורים יוצאי הדופן של שוק ההון בשבוע האחרון סיפקה חברת סלינה. החברה הישראלית שמפעילה רשת מתחמי אירוח גלובלית שמיועדת לצעירים. אחרי שמנייתה צנחה ב־99% מאז החלה להיסחר בנאסד"ק באוקטובר שעבר, סלינה הפכה לשם נרדף של התפוררות חלום ה־SPAC. השבוע היא תפסה חבל הצלה ודיווחה על גיוס שעשוי להגיע עד ל־68 מיליון דולר מצד גוף אירופי שצפוי להפוך לבעל השליטה בחברה, לצד הכרזה על הסדר חוב עם מחזיקי האג"ח שלה.

מלכודות ההשקעה שנחשפו ב-2023 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים 
מגלגלות בלוף נדל"ני: החברות שכבר רצות מעל התהום 

רשת האירוח הגיעה לוול סטריט כאמור דרך מיזוג לחברת SPAC, חברה ללא פעילות שמגייסת כסף בבורסה במטרה למצוא בתוך פרק זמן קצוב חברה קיימת ולהתמזג איתה. בשנות הבועה במניות הטכנולוגיה אחרי הקורונה, זו הייתה דרך פופולרית מאוד להגיע לשוק הציבורי ומאות חברות נכנסו כך לבורסה, וזכו לקבלת פנים נדיבה מהמשקיעים. סלינה למשל התמזגה לפי שווי של לא פחות מ־1.2 מיליארד דולר. היום היא נסחרת בשווי של 19 מיליון דולר בלבד.

כשסלינה נכנסה לוול סטריט היא הייתה בדיוק מה שהמשקיעים חיפשו אז - חברה שצומחת, ומהר. התפיסה הרווחת אז הייתה להגדיל את ההכנסות בכל מחיר, גם על חשבון רווחיות, מתוך הנחה שהשתלטות על נתחי שוק תוביל לרווח גבוה יותר בעתיד. אבל אז הגיעה האינפלציה ואחריה העלאות הריבית והרוח שינתה כיוון. החברות שהיו חלומו של כל משקיע נכנסו בתוך חודשים ספורים לרשימה השחורה של מניות בצניחה חופשית. סלינה עצמה שינתה כיוון מאז. הסדר החוב עליו דיווחה השבוע, כמו גם מהלכי ההתייעלות שלה בחצי השנה האחרונה שכללו פיטורים וסגירת מתחמים, נועדו לקדם את החברה לרווחיות. וכמו סלינה, צנחו גם עוד חברות רבות שמוזגו ל־SPAC. הנה חמישה סיפורים על חברות החלום שאיבדו למשקיעים כמעט את כל כספי ההשקעה (95%־99%).

רפי מוסרי ודניאל רודוסבסקי, מייסדי סלינה / צילום: ענבל מרמרי

המנכ"ל הכריז "הצלחה", ואז נפתחה חקירה

החברה האמריקאית Faraday Future שמפתחת רכב חשמלי וכונתה בעבר ל"טסלה הבאה" זכתה לשווי נדיב מצד חברת ה־SPAC אליה היא התמזגה בקיץ 2021 - 3.4 מיליארד דולר. עוד לפני המיזוג היא נקלעה לקשיים כשבכירים בה עזבו, בוטלה תוכנית שאפתנית להקמת מפעל והמייסד שלה הגיש בקשה לפשיטת רגל.

כל זה לא הפריע למשקיעים, והמנכ"ל קרסטן ברייטפילד אמר עם השלמת המיזוג: "הצלחנו לשכנע את שוק ההון שאנחנו חברה שונה היום, חברה שיודעת לבצע את התוכנית העסקית הרצינית שלה". אותו מנכ"ל הוזז מהתפקיד כעבור כשנה, שהייתה עוד שנה סוערת לחברה, וכללה רה־ארגון, הערת עסק חי בדוחות וחקירה של רשות ניירות הערך בארה"ב על דיווחים לא מדויקים. גם המנכ"ל הזה לא החזיק מעמד זמן רב והוחלף לאחרונה במנכ"ל אחר, שהציג למשקיעים תוכנית לגיוס הון נוסף, מה שהוביל לעוד ירידה של המניה. נכון להיום נסחרת החברה בשווי של 15 מיליון דולר.

המסמר האחרון של WeWork

רבות נכתב על החברה שהקים הישראלי אדם נוימן (אגב, אחד ממשקיעי סלינה). WeWork, ששוכרת שטחי נדל"ן ומשכירה אותם כחללי עבודה משותפים. היא מיתגה את עצמה כסטארט־אפ מלהיב והוערכה בשיא, כחברה פרטית, בשווי של 47 מיליארד דולר. המשקיעה הגדולה בחברה הייתה סופטבנק היפנית.

ב־2019 WeWork תכננה לצאת להנפקה בוול סטריט, ואז נחשפו למשקיעים החובות הגדולים שלה. בחברה הבינו שלא ישיגו את השווי אליו הם שואפים (שהיה מלכתחילה נמוך יותר מבשיא) ולבסוף ההנפקה בוטלה, ונוימן המנכ"ל הוזז מתפקידו. כשנתיים מאוחר יותר ניצלה WeWork את טרנד ה־SPAC והגיעה לשוק הציבורי לפי שווי של כ־9.3 מיליארד דולר. אבל אז תנאי השוק בענף המשרדים השתנו והחברה התקשתה לעמוד בחובות. לפני מספר שבועות היא הגישה בקשה להגנה מפני נושים (chapter 11) ומנייתה עברה להיסחר מעבר לדלפק, לאחר שמחקה כמעט את כל שוויה.

נציין כי WeWork ישראל היא חברה פרטית ישראלית שלא מושפעת ממצבה של החברה האמריקאית.

ניפוח ההכנסות שמחק את בירד מהבורסה

חברת Bird Global עוסקת בתחום הקורקינטים החשמליים, אותם היא משכירה ללקוחות מזדמנים בערים בולטות ברחבי העולם, והציפה גם את רחובות תל אביב. בירד הפכה לציבורית ב־2021 לפי שווי של 2.3 מיליארד דולר והגיעה לשיא זמן קצר לאחר מכן. אבל אז המגמה התהפכה. בשנה שעברה נודע לשוק שבירד עלולה להגיע לחדלות פירעון, לאחר שאופן חישוב ההכנסות שלה ב־2020־2022 הוביל לניפוח ההכנסות ודרש תיקון לאחור של הנתונים. זאת, זמן קצר אחרי עזיבת המנכ"ל והמייסד טראוויס ואנדר־זנדן ופיטורי עובדים. מניית בירד נמחקה לאחרונה ממסחר בבורסת ניו יורק ועברה להיסחר מעבר לדלפק, אחרי שנכשלה בעמידה בתנאי שווי השוק. היא נסחרת כעת בשווי זניח של 7 מיליון דולר.

קורקינטים שיתופיים / צילום: BIRD

"עסקת ה־SPAC הגרועה ביותר"

"האם זו עסקת ה־SPAC הגרועה ביותר?", תהתה הכותרת בכתבה שפורסמה על View בבלומברג ב־2022. בדומה ל־WeWork, גם ב־View משקיעה בולטת הייתה סופטבנק. החברה, שמייצרת מה שהיא מגדירה בתור "חלונות חכמים". "View דמיינה מחדש משהו שלא השתנה מאות שנים - החלון הפשוט", נכתב באתר החברה, "ובכך, בנתה פלטפורמה שלמה בענן שמבטיחה בנייה חכמה", הכוללת לדבריה שיפור ביעילות האנרגטית, עלויות מופחתות ושווי גבוה יותר לנכס, באמצעות שינוי גוון הזכוכית בהתאם למיקום השמש ביחס לבניין.

View נכנסה לשוק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר, ונסחרת כיום בשווי של פחות מ־6 מיליון דולר. בין לבין, היא נאלצה להגיע לפשרה עם הרשות לניירות ערך האמריקאית לאחר שלא סיפקה למשקיעים גילוי נדרש על עלויות שנוגעות לחלונות פגומים שסופקו, ופיטרה חלק גדול מהעובדים שלה. בכתבה בפורבס הודה משקיע בחברה כי "היא לא הייתה צריכה להפוך לציבורית". בדוחות הרבעון השלישי הדגש היה על צעדים לצמצום שריפת המזומנים - מתחילת השנה היא "שרפה" 140 מיליון דולר, לעומת 204 מיליון דולר בתקופה המקבילה.

 

האוטוטק שמנסה להימנע ממחיקה מנאסד"ק

חברת האוטוטק הישראלית REE דיווחה על מיזוג ל־SPAC בשיא הטרנד, והשלימה את המיזוג לפי שווי של 3.1 מיליארד דולר בקיץ 2021, כשהטרנד כבר החל להיחלש. היום נסחרת החברה בשווי של 39 מיליון דולר, אחרי שמנייתה נפלה ב־98.6% מיום המסחר הראשון שלה, ולמרות עלייה של 95.4% בשבועות האחרונים, לאחר שדיווחה על מגמה חיובית בהיקף ההזמנות שקיבלה.

REE פיתחה פלטפורמה מודולרית לרכב חשמלי. לאחר שמנייתה נפלה אל מתחת למחיר של דולר אחד והיא הייתה בסכנה למחיקה ממסחר בנאסד"ק, החברה איחדה את כל 30 המניות שלה למניה אחת כדי לעמוד בתנאי המשך המסחר. בדוחות שפרסמה לאחרונה היא הציגה הכנסות של 1.15 מיליון דולר מתחילת השנה (לעומת 0 בתקופה המקבילה) והיא נסחרת היום בשווי נמוך מהמזומנים שלה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע