גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להיות מרצה ישראלי בקולומביה: "מצפן מוסרי מעוות ופחדנות נתנו לזה לקרות"

המרצה הישראלי מאוניברסיטת קולומביה מספר על הימים הראשונים בקמפוס לאחר מתקפת הטרור ב־7 באוקטובר, על חוסר התגובה של המוסדות האקדמים המובילים בארה"ב ועל גילויי אנטישמיות שנדמה כי הולכים ומחריפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura
הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

יובל אריאב, שביום יום מכהן כשותף מנהל בקרן השקעות ההון סיכון סימבול שהקים לפני כשנתיים, משמש גם כמרצה אורח באוניברסיטת קולומביה בניו יורק. הוא מנחה זו השנה השביעית קורס העוסק באופן שבו ארגונים המחזיקים במידע דיגיטלי רב משתמשים בו לטובת צמיחה עסקית, ובהשפעת החיבור בין אינטרסים עסקיים למידע דיגיטלי על החברה המודרנית. ביום מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס הוא היה בקולומביה. "כשהתעוררתי באותו היום בדקתי בווטסאפ שאין דברים דחופים שצריכים מענה. הדבר הראשון שראיתי היה הודעות משני האחים שלי, 'אל תדאג אנחנו בסדר'. אמרתי לעצמי, אוקיי, אולי היה פיגוע נקודתי או ירי רקטות. לאחר מכן נכנסתי לטוויטר, בסביבות 14:00 שעון ישראל, ואמנם עדיין לא התברר גודל הזוועות אבל כבר היה ברור שמדובר באירוע אחר".

אנחנו הישראלים נשארנו קפואים ב־7 באוקטובר, בעוד אירופה עברה הלאה 
"מעולם לא חשבתי שאשמע בעירי את הקריאות יהודי מלוכלך" 

לאחר מכן, מספר אריאב, הוא חווה את "השבועיים הכי מבודדים שהיו לי בחיים. ב־48 השעות הראשונות הייתה איזו רשת ביטחון רגשית גלובלית, כי התגובות הראשוניות היו מזועזעות מאוד, וגרמו לתחושה שרואים אותנו. אולי בגלל שהמגמה הזו השתנתה כל כך בימים שאחרי, נמשכתי בחזרה לישראל".

אריאב מעיד כי "הרבה ממה שעשיתי מה־7 באוקטובר ועד שטסתי בחזרה היה לארגן אירועים בקמפוס, להשתתף במפגשים, לנסות לשגרר את ישראל בדרך הקטנה שלי. בשבוע שלאחר הטבח סטודנטים ישראלים בקלומביה ארגנו אירוע שנועד לספר על המתרחש ולהאניש את הסיטואציה. היה יפה לראות שהגיעו הרבה אנשים, יותר מהמתוכנן, הרבה מהם לא סטודנטים ישראלים או יהודים".

מהר מאוד ראה אריאב שהמגמה השתנתה. לדבריו, החריג היה ביטוי פרו ישראלי בפקולטה שידועה בכך שאינה חובבת ישראל.

כשאתה אומר שאוניברסיטת קולומביה אינה פרו ישראלית, אתה מתייחס לאירועים ספציפיים או להלך הרוח הכולל של המוסד?
"אני מתכוון להלך הרוח של קולומביה ושל מוסדות אקדמאיים אמריקאיים אחרים. בשנים האחרונות, בכל פעם שיש סיבוב מול חמאס מתקיימות הפגנות פרו פלסטיניות. הרטוריקה, ברבות השנים, הפכה יותר קיצונית ויותר אנטי ישראלית, ובמקומות מסויימים גם אנטי יהודית. סטודנטים יהודים הרגישו מאויימים גם בקמפוס עוד לפני 7 באוקטובר, אבל המצב הנוכחי מקצין דעות ויותר מזה, מאפשר לאנשים שהחזיקו בדעות מסוימות להרגיש כי כעת הם יכולים לבטא אותן בקול ובמעשים ללא השלכה".

התאכזבת מתגובת האוניברסיטה?
"לא חשבתי שהעולם האקדמי יתייצב לצד ישראל כמו ביידן, אבל מאוד האמנתי ואני עדיין מאמין שהאוניברסיטה, אם המטרה הראשונה שלה היא חקר האמת, עליה להיות מסוגלת להכיל מציאות מורכבת ולתקשר אותה. לבוא ולהגיד שמה שהתרחש ב־7 באוקטובר היה טרור, אקט מרושע ופחדני - בעיני זו לא אמירה פוליטית, זאת אמירה שמתקיימת בממד האנושי. חשבתי שלפחות ברמה הבסיסית תהיה הכרה בכך שהתרחש אקט של טרור, ומאוד הופתעתי שזה לא הגיע".

התגובה, אומר אריאב, הגיעה "אחרי הרבה מאוד אנרגיה שהושקעה בלגרום לה להגיע. אם זה לחץ על אנשים בהנהלת האוניברסיטה, ואם זו התפטרות של חברי נאמנות באוניברסיטאות. בפנסילבניה וגם בהרווארד היו כבר מקרים שאנשים אמרו שהם לא ימשיכו לתרום למוסד האקדמי, וגם משפחה יהודית שהייתה לה מלגה ארוכת שנים על שמה באוניברסיטה ביקשה ששם המלגה ישונה, כדי שהמשפחה תחדל להיות מקושרת למוסד, וזאת כי האוניברסיטה לא נקטה עמדה מוסרית לגבי מה שהתרחש ב־7 באוקטובר".

הקולגות בפקולטה פנו אלייך?
"יש הרבה מאוד אנשים שאני בא איתם במגע בפקולטה, ואני בטוח שהיו דיונים אם האוניברסיטה צריכה להתבטא או לא והאם לגנות, ולכן התגובה הסופית מעציבה מאוד. נדמה כי איזשהו מצפן מוסרי מעוות ופחדנות נתנו לזה לקרות".

"ממש ניסיון להשתיק"

אריאב מתייחס גם לניסיונות של הסטודנטים לתקשר את האירועים: "הסטודנטים היהודים ארגנו שיחות, בקבוצות הפורמליות, בפקולטות, ניסו לתקשר את המצוקה שלהם, ולא תמיד בהצלחה. סטודנטית ישראלית הראתה לי התכתבות בקבוצת ווטסאפ של סטודנטים, ורואים ממש ניסיון להשתיק מלדבר על שהתרחש, כי הדבר הזה לא תואם לנרטיב המוסרי של כולם. זה סיפור גדול יותר על מאבקי הכוחות ועל הצנזורה בקרב האוניברסיטאות האמריקאיות לכל תפיסה שאינה תואמת אחד לאחד תפיסות של התנועות היותר פרוגרסיביות".

אתה בעצמך חשת מאויים?
"ניו יורק היא אחת הערים היותר מגוונות ומכילות בעולם, לא חושב שאי פעם הסתובבתי בניו יורק וחששתי מעצם הזהות שלי. אבל נגיד לעלות היום להסעה של אובר, כשיש לי שם מאוד ישראלי, האם אני חושש? לראשונה בחיי, חד משמעית כן. יש לי חבר חובש כיפה שהפסיק לחבוש אותה בשל מקרים, אמנם בודדים, של התנכלויות. הוא גר באפר איסט סייד. מי היה מאמין שבניו יורק ישמעו על דברים כאלה? בעיר שבה התרחש האסון הנורא של 9/11, לשמוע בהפגנות קריאות מוסתרות לטבח ביהודים, תוך כדי צעקות 'אללה אכבר' זה בלתי נתפס, והעובדה שלדבר הזה אין תגובה ואין גינוי או השלכות בקמפוס, היא מטרידה ומפחידה".

לא מעוניינים בבוגרים

בעיני אריאב, "אנחנו קרובים לאיזשהו קצה, זה לא יכול להימשך. משרדי עורכי דין גדולים שלחו מכתבים לאוניברסיטאות שאומר שאם חוסר התגובה לגילויי אינטישמיות ימשיך - הם לא מעוניינים בבוגרים שלהן. למה אוניברסיטאות כמו קולומביה או הרווארד הן הכי נחשבות? בגלל השם שלהן. זאת אולי הסיבה הכי משמעותית שאנשים הולכים ללמוד במוסדות האלה".

"פתאום אנחנו רואים שמי שכן מביע עמדה ומכניס למשוואה השלכות זה המגזר הפרטי, שלכאורה אין לו אינטרס להביע דעה וכדאי לו להיות נייטרלי", מוסיף אריאב. "דווקא האוניברסיטאות, מטרתן, לפחות על הנייר, היא לחתור לאמת, אבל השיח שמדברר את האמת ואת המורכבות שלה לא מתחיל מהן אלא מגיע אליהן מבחוץ".

למרות התגובה הראשונית הרפה של אוניברסיטת קולומביה לתחושות אי-הביטחון של הסטודנטים היהודים בקמפוס, לפני כשבוע אסרה, בהודעה שנתפסה כמפתיעה, על פעילותם של שני תאים סטודנטיאליים. התאים הם SJP, סטודנטים לצדק בפלסטין, ו-JVP, ארגון הקול היהודי למען שלום, ושניהם קיימו פעילות פרו-פלסטינית ענפה ואגרסיבית שכללה הפגנות רבות. לדברי אריאב, האיסור, שהוא בגדר מעט מדי ומאוחר מדי, נבע יותר מעניין טכני ופחות מהעניין המהותי. לראייה, גם לאחר האיסור התקיימה השבוע הפגנה בקמפוס, בחסות ארגון סטודנטים אחר שלא הושעה, CUAD - שהוא בעצם הסניף של תנועת ה-BDS בקמפוס קולומביה. אריאב מעיד שהיה שם מספר לא מבוטל של מאות מפגינים.

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?