רופאים ישראלים מפגינים נגד הצלב האדום: "הם לא עושים מספיק, מרגישים שזה לא דחוף להם"

הערב מתקיימת הפגנה של צוותי רפואה נגד הארגון הבינלאומי • רק היום הגביר הצלב האדום את הקשר עם ארגון הרופאים למענם שמוביל את ההפגנה ועם מטה משפחות החטופים • פרופ' חגי לוין: "אני לא חושב שיש להם מניע פוליטי או חלילה אנטישמי, אבל עדיין היו יכולים לעשות יותר"

הפגנה הערב מול משרדי הצלב האדום / צילום: רונן טופלברג, עמותת למענם
הפגנה הערב מול משרדי הצלב האדום / צילום: רונן טופלברג, עמותת למענם

הערב מתקיימת הפגנה של צוותי רפואה - רופאים, אנשי סיעוד, אנשי מקצועות הבריאות ופסיכולוגים - מול משרדי הצלב האדום בישראל. לטענת המפגינים, הארגון אינו עושה מספיק כדי לבקר את החטופים הישראלים בעזה ולדאוג לבריאותם. בין החטופים אנשים עם דמנציה, אוטיזם וכאלה הזקוקים לתרופות מסוגים שונים. כרגע לא ידוע דבר לגבי מספר החטופים, התנאים בהם הם מוחזקים, או מצבם הרפואי.

הפגנה הערב מול משרדי הצלב האדום / צילום: רונן טופלברג, עמותת למענם
 הפגנה הערב מול משרדי הצלב האדום / צילום: רונן טופלברג, עמותת למענם

פרופ' חגי לוין, ראש תחום רפואה במטה החטופים, מסביר: "התחושה שלנו היא שהצלב האדום לא מתעדף את האירוע הזה, ולא ברור איך זה יכול להיות כי זה הרי תפקידם. אבל גם מבחינת תדירות השיחות שלהם איתנו, כמות המידע שאנחנו מקבלים מהם, וההתבטאויות הפומביות שלהם, אנחנו לא מקבלים את התחושה שהם עושים כל מה שהם יכולים. אני לא חושב שיש להם מניע פוליטי או חלילה אנטישמי, אבל עדיין היו יכולים לעשות יותר".

"אפשר אפילו לראות בפרסומים הפומביים שלהם, למשל בטוויטר, כמה פעמים הם דיברו על הצורך להביא עזרה הומנטירית לעזה, שזה לא מפריע לי, אבל לעומת זאת כמה פעמים כתבו לגבי החטופים שלנו - מעט ציוצים ובטון מאוד מינורי. לעומת זאת ארגון הבריאות העולמי, גם מתייחס לעזה אבל גם מדבר עלינו, ואנשי צוות שלהם נמצאים איתנו בקשר כל הזמן.

לא הסכימו לקחת שקית תרופות לחטופים 'אין לנו גישה'

"המפגשים עם הצלב האדום נותנים את אותה התחושה שזה לא דחוף להם. במקרה אחד הגיע אליהם אורי רביץ, בנה של החטופה אלמה אברהם. הוא נתן להם שקית של תרופות שאמא שלו צריכה, ואמר 'תנו לה את זה', והם לא הסכימו לקחת את השקית ואמרו 'אבל אין לנו גישה'. היא הייתה יכולה לקחת את השקית ולהגיד 'נעשה כל מה שאפשר', ולהתכוון לזה".

ובאמת הם טוענים שהחמאס לא מאפשר להם את הגישה לחטופים, שכל מידע שיש להם הוא סודי וחשיפתו תפגע ביכולת שלהם לפעול למען החטופים, ושהם לא יכולים להתבטא בעניין מחשש שיתפסו כבלתי ניטראליים.

"שלחנו להם מכתב לפני כמה ימים שעסק בהתבטאויות הפומביות שלהם, והראינו איך אל מול הדלות של ההתבטאויות שלהם בנושא החטופים, הם כן מדברים בחריפות ובצורה בוטה על צרכי הילדים בעזה. אמרנו להם - תדברו ברור, תנקטו עמדה.

"הם אומרים 'סיכנו את החיינו כדי להביא את שתי החטופות הראשונות ששוחררו', וזה נכון. אבל יש להם עוד הרבה מה לעשות, כדי לעשות את התפקיד שלהם".

המסר של ההפגנה הוא לגמרי לא פוליטי, אלא רפואי

ד"ר תמרה קוליץ- מייסדת עמותת למענם- רופאות ורופאים למען שורדי שואה ויוזמת ההפגנה, מספרת כי: "אנחנו ארגון גדול מאוד של רופאים שמעניקים טיפול רפואי חינם לניצולי שואה, ולפעמים מתגייסים גם למטרות אחרות, כמו למשל משלחת שהוצאנו לאוקראינה לפני שנתיים, וכמובן בתקופה הזו התנדבנו במלונות המפונים.

"לפני כמה ימים בקבוצה של רופאות בפייסבוק בשם 'חדר רופאות', שבה חברות אלפי נשות רפואה, עלה הרעיון להפגין מול הצלב האדום ואני בתור 'למענם' הרמתי את הכפפה כי אני מייצגת רופאים רבים. המסר של ההפגנה הוא לגמרי לא פוליטי, אלא רפואי, ואומר 'תטפלו בהם. תפגשו אותם עכשיו".

בנוסף להפגנה בתל אביב, צפויות הפגנות תמיכה נוספות של רופאים ישראלים ולא ישראלים מול משרדי הצלב האדום ברחבי העולם, בין היתר בלונדון, טורונטו ופריז, שישודרו בשידור חי למוקד ההפגנה בישראל. היום במהלך היום פנו נציגי הצלב האדם למארגני ההפגנות בישראל ובמדינות נוספות כדי לבקש להיפגש וללבן את הדברים. הוחלט להיפגש אחרי ההפגנה. "מה לעשות", אומר לוין. "הלחץ התקשורתי עוזר".

ממשרד הועד הבינלאומי של הצלב האדום הכחישו מכל וכל כי הארגון אינו עושה ככל יכולתו כדי להגיע למידע או למפגש עם החטופים. "העברנו דרישה לחמאס בכל הערוצים, מהיום הראשון, לשחרור מיידי של כל בני הערובה, כי החזקתם נוגדת את המשפט הבינלאומי ההומניטרי. קיימנו פגישות עם גורמים בינלאומיים כדי להעביר את המסר והדהדנו את הדברים גם בכלי התקשורת הבינלאומיים. כשדרישה זו לא נענתה, דרשנו לכל הפחות לתת לחטופים טיפול רפואי ולהעביר מסרים לבני משפחותיהם, אבל גם זה לא נענה.

"לא קיבלנו שום מידע על החטופים. אם היה לנו, היינו מעבירים אותו לבני המשפחה קודם כל, כי הם הגורם שלו אנחנו מחויבים, ואולי היינו שומרים זאת בסוד, אבל נוכל להגיד לכם חד משמעית הפעם - לא קיבלנו שום מידע".

הארגון כן הצליח להגיע לתקשורת מספקת עם חמאס כדי להוציא מעזה ארבע בנות ערובה, שתי אזרחיות אמריקאיות שאינן מתגוררות בישראל, יהודית ונטלי רענן, ושתי נשים מבוגרות ששוחררו מסיבות הומניטריות, יוכבד ליפשיץ ונורית קופר.

כלומר יש לכם קשר כלשהו עם חמאס
"יש לנו צוות שנמצא בעזה באופן קבוע, וגם עכשיו, ויש לו קשר עם חמאס שלא התחיל היום. כדי לקיים קשר כזה, אנחנו חייבים להיות גורם ניטראלי. הרי אין לנו כוח צבאי. כל מה שיש לנו זה את האמון ששני הצדדים לסכסוך נותנים בנו. הצוות שלנו בעזה נמצא עכשיו בתנאים נוראיים, ותוך כדי כך הוא סייע לחלץ את בנות הערובה בשני מבצעים מסכני חיים"

הארגון גם מכחיש את הטענות כי חבריו לא הרבו להיפגש עם הגורמים בישראל הפועלים למען החטופים עד  הלחץ התקשורתי. "מתחילת ה-7.10 נפגשנו ועמדנו בקשר עם מספר אינסופי של גורמים במדינת ישראל, החל מהמשפחות דרך מטה המשפחות, החמ"ל הממשלתי בראשות גל הירש וגם משרד הבריאות. קיימנו מפגשים אצלנו במשרד, אצלם במטה, בכל הדרגים. היו מספר פגישות בז'נבה של בכירים בצלב האדום ומטה המשפחות, בין היתר כדי לראות איך אנחנו תומכים בבריאות הנפשית של המשפחות.

"הקמנו מוקד שמה-7.10 עובד כל יום, 7 ימים בשבוע כדי לתת מענה למשפחות, שרוצות לדווח על נעדרים או לקבל תמיכה, ואנחנו מסבירים להם את התפקיד שלנו ומה אנחנו כן או לא יכולים לעשות. זה לא מחליף את הדיווח לחמ"ל הממשלתי. אנחנו גם מפנים לחמ"ל הממשלתי, אבל אנחנו מציעים את המוקד שלנו בנוסף.

"היום, יום ההפגנה, הוא לא היום שבו נזכרנו לפנות לארגוני הרופאים שארגנו אותה. מתחילת השבוע שלושה אנשים אצלנו במשרד מנסים בכל הערוצים ליצור קשר עם המארגנים, לא כדי לבטל את ההפגנה, כי זכותם להפגין, אבל כן כדי להסביר את מה שהסברתי לך עכשיו. אני לא זוכרת פעם אחת שבה מישהו ביקש מאתנו להיפגש, ולא הסכמנו".

ההפגנה פוגעת במוטיבציה שלכם?
"לא. אנחנו ארגון עזרה הומניטרית ורגילים לעבוד בתנאים מאוד קשים, מול אנשים במצב קשה שמביעים את כל טווחי הרגשות. אז זה לא מפריע לעבודה שלנו. זה סתם חבל".