גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין נסראללה לאסקפיזם: הדילמות של ערוצי הטלוויזיה בזמן המלחמה

מתקפת הפתע של ארגון הטרור חמאס חידדה את תפקידם של גופי התקשורת כמפוגגי חוסר ודאות וכמקור מידע מוסמך ● חודש לתוך הלחימה, עדיין צפות שאלות כמו לפי מה מכריעים מה לשדר, איך לנצח את הלוחמה הפסיכולוגית, וגם כיצד מתמודדים כלכלית עם שידורים אינסופיים

אולפני החדשות של קשת 12, ערוץ 14, רשת 13 וכאן 11 בימי המלחמה / צילום: צילומי מסך
אולפני החדשות של קשת 12, ערוץ 14, רשת 13 וכאן 11 בימי המלחמה / צילום: צילומי מסך

מאז מתקפת הפתע האכזרית של ארגון הטרור חמאס נגד אזרחי המדינה, התחדד תפקידם של גופי התקשורת כמפחיתי חוסר ודאות. בימים הראשונים הם היו מקור המידע העיקרי של רבים, כשלא היה ברור מי מוביל את החזית ההסברתית, ובאולפני החדשות ניסו להוריד את ווליום הפאניקה.

כמו כולם, גם הם לא היו ערוכים מראש לתרחיש כה קיצוני, ומאידך, העובדה שכבר התמודדו בעבר עם שידורים מזירות לחימה ותחת מתקפות טילים, סייעה לתפקודם במערכה הנוכחית. "מתוך כל המערכות שקרסו בישראל, המערכת היחידה שתפקדה כמו שצריך אלו ערוצי הטלוויזיה", אומר גורם בכיר בענף.

למרות זאת, לא מעט דילמות עלו על השולחן, בשאלות כמו לפי מה מכריעים מה לשדר ומה לא, איך לא ליפול לתוך הלוחמה הפסיכולוגית, וגם כיצד מתמודדים כלכלית עם אירוע כה רחב שנמשך זמן כה רב. 

נובמבר הגיע: כך מתכננות החברות הגדולות במשק לקיים את ימי הקניות 
הדילמה של מנהלי השיווק: איך נכון לקדם מותגים בזמן מלחמה
לסובב את גלגלי המשק: הפתרונות של מנהלי השיווק לפעילות בזמן מלחמה

איך מחליטים מה לשדר?

מאז פרוץ המלחמה, הדילמות האתיות, המוסריות והערכיות של חברות החדשות בערוצים הגדולים מתחדדות כל הזמן. לצד הרצון לספק חדשות אמינות ולתת אותן כהווייתן, חשוב לוודא שלא מייצרים בהלה או פאניקה ולשקול כל דיווח.

בכירים בערוצים מדברים על התמודדות עם שאלות קשות כמו האם משמיעים את קול זעקת התושבים כשלא בטוח מה יכול לעלות בשיחה, והאם יישמע בשידור משהו רגיש או קיצוני. ההחלטה הכמעט גורפת הייתה לתת במה למציאות העגומה בשטח, והייתה לכך משמעות אדירה ביחס לדעת הקהל בנושא. במקרים מסוימים הוחלט להימנע משידור חי, להקליט ולוודא שהתוכן לא רגיש מדי.

גופי החדשות נאלצים לסנן תמידית את המידע שמגיע אליהם ממקורות שונים, בהם גם וואטסאפ, ולהכריע בכל פעם מה ראוי לשידור ומה אסור שישודר - מעין צנזורה עצמית, בלי קשר לצנזורה הצבאית.

גורם בכיר בענף מספר לגלובס כי אם בימי שגרה נוהגים להתווכח עם הצנזורה בניסיון להכריע מה מותר לשדר, בימי המלחמה מקבלים כל גזר דין כדי לא לפגוע בחיי אדם. "על כל פיסת מידע יש שבעה זוגות עיניים, ולכן חשוב להעביר צנזורה כדי לא לסכן את הכוחות", הוא מסביר.

העורכים והמנהלים הבכירים בערוצי החדשות תופסים חלק פעיל יותר בהחלטות האלו ומנהלים דיונים בלתי פוסקים ביחס למדיניות לגבי התכנים. "אנחנו לא מהאו"ם, מאוד ברור איזה צד אנחנו", מציין אחד מהם. המשמעות היא שלעתים שמים בצד חלק מהערכים האבסולוטיים של מקצוע העיתונות.

נקודה נוספת נודעת למתרחש באולפן ולדיווחים מהשטח: לא פעם נשמעו בשידור התבטאויות שחורגות מה"מכובדות" הרגילה, ושלאחר מכן הופצו ותפסו תאוצה ברשתות החברתיות. בין הדמויות המוערכות במיוחד והובלטות במיוחד בז'אנר זה נמצא מגיש חדשות 12, דני קושמרו.

הלוחמה הפסיכולוגית

בערוצי החדשות הבינו שחלה עליהם חובת ההסברה, הן פנים-ישראלית והן כלפי חוץ. בקשת, לדוגמה, מתרגמים כתבות לשפות אחרות ומפיצים ברחבי העולם. יתרה מכך, פעילות הערוצים ברשתות החברתיות מקבלת דגש משמעותי, בשל חשיבות הנושא.

מבחינה פנים-ישראלית, לערוצים ברור כי אסור לשתף פעולה עם הלוחמה הפסיכולוגית של חמאס או של חיזבאללה, ולכן גם לא שודר נאומו של חסן נסראללה בזמן אמת. במקרים אחרים, דוברי החמאס מוציאים סרטונים ומידע לא מבוסס, כשהם סותרים את עצמם מדי יום.

דוגמה טובה לכך היא שביום השישי הראשון, אחרי שישה ימים של לחימה, יצא סרטון של המחבלים מטפלים בילדים החטופים. באחד מערוצי הטלוויזיה זיהו כי מדובר בסרטון ישן שצולם בכלל בשטח ישראל, ולכן החליטו שלא לשדר אותו, למרות שבתחילת המהדורה הובטח כי ישודר.

אחד הנושאים הבוערים ביותר נוגע לעניין החטופים והחטופות. מצד אחד ישנה חשיבות להראות סימני חיים של חטופים, ומצד שני המסרים שחמאס שותלים בסרטונים נועדו לפלג את העם. כזכור, בכאן 11 החליטו שלא לשדר את סרטון החטופה מיה שם, בניגוד להחלטת ערוצים אחרים. בסרטון שאחריו, של שלוש החטופות, כל הערוצים כבר יישרו קו והחליטו להציג תמונת סטילס בלבד. אחת הסיבות לכך היא שהיה ברור שחמאס שתל מסרים שנועדו לפלג ולעורר סערה בישראל.

מתי חוזרים ל"שגרה"?

בערוצי הטלוויזיה מקיימים באופן קבוע ויומיומי דיונים על התכנים שמתאימים להלך-הרוח. מתחילת המלחמה הם במתכונת גל פתוח של חדשות בלתי פוסקות, אבל הדעות חלוקות ביחס למקום של תכנים שאינם חדשותיים, ומייצרים אסקפיזם.

בקשת משדרים את תוכנית הדגל "ארץ נהדרת" פעם בשבוע (השבוע נרשם רייטינג שיא של 29.1%) ואת תוכנית התחקירים "עובדה" עם אילנה דיין. בשבוע שעבר היו אמורים בערוץ לעלות עם תוכנית מיוחדת ומותאמת של "הכוכב הבא", ולדברי גורם בחברה, השיקול לעשות זאת לא היה כלכלי. "היה רצון להחזיר את החוסן ואת המורל לעם", הוא מסביר. בסופו של דבר נדחה שידור הפרק בשל הטרגדיה של לוחמי גבעתי שנפלו במלחמה, אבל ייתכן כי הוא ישודר בהמשך.

ברשת לא מעוניינים לשדר תוכניות שאינן חדשות או אירוח, אך נמצאים עם היד על הדופק כדי לזהות את הסנטימנט הציבורי. בכאן 11 בחרו כבר בשבוע השני של המלחמה לעלות עם תוכן ייעודי שאינו חדשותי, אך התכנים מותאמים לימי הלחימה. בין היתר מדובר ב"יהיה טוב" עם עמרי אסנהיים, "זהו זה", "מה שתגידו", "זמן אמת", "גואטה בדרך", שי שטרן ועוד. בקרוב אף תעלה תוכנית של "סיירת סטנד-אפ". בנוסף הוציאו בתאגיד קולות קוראים כדי לחזק את היצירה הישראלית.

האם וכמה לקצץ

ערוצי הברודקאסט מפסידים המון כסף בימים האלו, כאשר השידורים הם ארוכים, בעוד דקות הפרסום מעטות. העלויות של כל חברות החדשות עלו בשל הצורך בציוד רב וגיוס כוח-אדם רחב, והמשמעות היא הוצאות גבוהות יותר. גורם בכיר אומר לגלובס כי גם אחרי חזרת חלק מהפרסומות "זה לא קרוב לכסות או להחזיר את מה שקורה במלחמה, ההפסדים נערמים".

למרות שנתוני הרייטינג בקשת הם הגבוהים ביותר בתקופת המלחמה, ובפער ניכר המתחרות, היא הייתה הראשונה שהודיעה על קיצוץ רוחבי של 7% בשכר החודשי (בפועל, כרגע: הפחתת ימי חופשה), לצד קיצוץ ביתר תקציבי החברה.

המצב של רשת יותר מורכב: עוד לפני המלחמה, נתוני הרייטינג לא היו טובים. כעת הודיעו בערוץ על קיצוץ של 10% בשכר העובדים למשך חודשיים, החלטה שתקפה לכל מי ששכרו עומד על יותר מ-10,000 שקל בחודש.

בערוץ 14 לא הודיעו על מהלך כזה, ונכון לעכשיו אפילו לא מאותתים על קושי, שכן המודל העסקי של הערוץ רזה במיוחד.

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל