גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בורסת הקריפטו שמעבירה כספים עבור כנופיות פשע, רוסים אסירים וארגון טרור הקשור לחמאס

הצנרת של Garantex בכל העולם עוזרת לעקוף סנקציות של משרד האוצר האמריקאי על ידי המרת רובלים קודם לקריפטו ומשם לדולרים ● הלקוחות מגיעים למשרדים עם שקים מלאים מזומנים ● תרגום בלעדי

בורסת Garantex שנמצאת במגדלי הפדרציה במוסקבה משגשגת על אף הסנקציות האמריקאיות / צילום: Libkos (AP), shuuterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
בורסת Garantex שנמצאת במגדלי הפדרציה במוסקבה משגשגת על אף הסנקציות האמריקאיות / צילום: Libkos (AP), shuuterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בשנה שעברה, ארה"ב הטילה סנקציות על בורסת קריפטו ממוסקבה כדי לפגוע במאמצים רוסיים להתחמק מהחסימה הפיננסית שהוטלה לאחר הפלישה לאוקראינה.

שנה אחר כך, הבורסה משגשגת.

WSJ | התקפת חמאס שמה קץ להסכמה עדינה בין רוסיה וישראל
משפחתו של ראש ממשלת סקוטלנד תקועה בעזה והופכת לבעיית הסברה בינלאומית  

למרות מקומה ברשימה השחורה של האמריקאים, המגבילה עסקאות עם ישויות שיש נגדן סנקציות, "גרנטקס" (Garantex) הפכה לערוץ מרכזי שדרכו הרוסים העבירו כספים אל ומתוך המדינה, כך לפי נתוני מסחר ואנשים המכירים את החברה. כמו כן, החברה שימשה מכשיר לפושעי סייבר להלבין כספים שגנבו, על פי הרשויות בארה"ב.

תפקידה הגדל של גרנטקס כצינור גלובלי לכספים לא חוקיים, הודגש החודש לאחר עדויות של טרוריסטים פלסטינאיים לפיהן הבורסה מימנה את פעולותיהם דרך מטבעות קריפטו לקראת מתקפות 7 באוקטובר נגד ישראל. ארנקים דיגיטליים הנשלטים על ידי הג'יהאד האיסלאמי, שהצטרף לחמאס במתקפה, קיבלו חלק בשווי 93 מיליון דולר דרך גרנטקס, על פי ניתוח של החוקר Elliptic, שאמר שחמאס השתמש באסטרטגיית מימון דומה.

בדו"ח משנה שעברה אמר משרד האוצר האמריקאי שפערים בבקרה הפיננסית על בורסות קריפטו עלולים לאפשר לארגוני טרור לנצל אותן לרעה. שר הביטחון של ישראל יואב גלנט אמר בקיץ שהשימוש במטבעות דיגיטליים הופך את המשימה לבלום מימון לטרוריסטים אפילו קשה יותר.

קריפטו הפך ל"דרך אלטרנטיבית" לסגור עסקאות

ברוסיה, הבורסה שימשה להעביר רובלים למטבעות אחרים, דבר שיותר קשה לעשות במסגרת סנקציות נגד בנקים רוסיים לאחר הפלישה לאוקראינה. לקוחות מפקידים רובלים במזומן במשרדי גרנטקס כדי לקבל קריפטו, בעיקר בצורת "מטבעות יציבים", סוג פופולרי של מטבעות דיגיטליים שלעתים קרובות מוצמדים לדולר האמריקאי. את המטבעות האלה ניתן אחר כך למשוך כמטבעות רגילים במדינות אחרות מרשת של שותפים מקומיים, וכמעט ואין רישום של העסקאות שניתן לעקוב אחריו.

הרגולטורים בארה''ב מסירים את הכפפות נגד בורסות הקריפטו / צילום: Reuters, DADO RUVIC

עסקאות של צרכנים בפלטפורמה הגיעו לסך הכל של 865 מיליון דולר ביולי, יותר מפי שלושה ממה שעיבדה הבורסה בחודש שהוטלו עליה סנקציות, על פי חברת נתוני הקריפטו Coinpaprika.

המספרים מראים איך קריפטו התגלה כנקודת חולשה גדולה במאמצי ממשל ביידן לחנוק את הכלכלה הרוסית. משרד האוצר הטיל סנקציות על יותר מ־80% מתחום הבנקאות הרוסי, ואלה מגבילות את האופן בו רוסים יכולים להעביר כסף דרך בנקים זרים.

קריפטו הפך ל"דרך אלטרנטיבית" לסגור עסקאות ולהעביר כספים, אמר השנה הבנק של רוסיה.

ההתרחבות של גרנטקס מעלה שאלות לגבי יעילות הסנקציות האמריקאיות כשהן מכוונות כלפי ישויות שהן מבודדות פיננסית בטריטוריה עוינת, כך אמר חואן זראטה, פקיד בכיר נגד טרור לשעבר במשרד האוצר של ארה"ב ובבית הלבן. "זה כן מראה מה המגבלות של מה ש־OFAC יכול לעשות", אמר זראטה, בהתייחסות למשרד לבקרה על נכסים זרים (Office of Foreign Assets Control) במשרד האוצר האמריקאי. "הכלים של OFAC, למרות עצמתם, אינם תרופת קסם".

פקיד בכיר במשרד האוצר האמריקאי אמר לוול סטריט ג'ורנל שהמשרד מפקח מקרוב על גרנטקס ועובד עם שותפים ובנות ברית כדי לסגור אותו כערוץ תשלומים. במשרד העריכו שרוסים עשירים השתמשו לעתים קרובות בגרנטקס כדי להעביר כסף מחוץ למדינה. המשרד שוקל פעולה עתידית נגד שחקנים המשתמשים בה לעסקאות חוצות־גבולות, כך אמר הפקיד.

פרסום מוצלח

הבורסה, שהושקה ב־2019, היא בורסת הקריפטו הפופולרית ביותר ברוסיה למסחר ברובל. יש כמה חלופות מקומיות בשביל עסקאות בקנה מידה גדול, כך אומרים סוחרים ברוסיה. עד לאחרונה, Binance, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, אפשרה גם היא לרוסים להמיר רובל לקריפטו, אם כי נפח המסחר ברובל שם היה זעיר בהשוואה לגרנטקס. Binance מכרה את העסקים שלה ברוסיה בספטמבר, חודש לאחר שהוול סטריט דיווח על השימוש של לקוחותיה בבנקים רוסיים שמוטלות עליהם סנקציות.

משרד האוצר הטיל סנקציות על סדרה של חברות קריפטו רוסיות בניסיון להילחם בפושעי סייבר ובשימוש של חברות אלה בישויות רוסיות שמוטלות עליהן סנקציות. חלקן נסגרו אבל אחר כך צצו מחדש בשם אחר, וניצלו את הקלות שבה תשתיות קריפטו, בייחוד ארנקים דיגיטליים המחזיקים מטבעות, יכולות להיות משוכפלות, כך אמרו חוקרים.

גרנטקס המשיכה להתקיים - ואפילו שגשגה. כדי להמשיך לשרת את בסיס הלקוחות שלה, היא הביאה את תשתית טכנולוגיית המידע שלה לרוסיה ממיקום קודם שלא היה ידוע ובנתה שותפויות במקומות הפופולריים אצל מהגרים רוסים, כמו דובאי ותאילנד.

מנהלן בגרנטקס התרברב בפני לקוחות שהסנקציות של משרד האוצר נגד הבורסה היו לא יותר מפרסום טוב לשירותיה.

החברה פופולרית כבר זמן רב בין קבוצות פליליות המבקשות להלבין כספים לא חוקיים, על פי משרד האוצר האמריקאי. הבורסה מבקשת מעט זיהוי או מידע מלקוחות שרוצים להפקיד בה כסף, וכך פושעים יכולים להמיר הכנסות שלהם בבטחה לקריפטו ולמשוך אותם במטבעות אחרים.

אבגניה בורובה, מנהלת התקשורת בגרנטקס, אמרה לג'ורנל שהנפחים עלו בהתאם לצמיחה במסחר בקריפטו ברוסיה בשנה האחרונה.

בורובה מחתה על התיאור של משרד האוצר על גרנטקס ואמרה שלבורסה אפס סובלנות להלבנת כסף והיא מפעילה מה שהיא הגדירה כתוכנות ציות תוצרת רוסיה שהן ברמה הגבוהה ביותר. למשרד האוצר אג'נדה פוליטית לפגוע בגרנטקס, שהשרתים שלה, העובדים שלה ובסיס הלקוחות שלה נמצאים כולם ברוסיה, אמרה. "אנחנו חברה מובילה רק מבחינה אחת: מסחר בקריפטו כנגד הרובל הרוסי", אמרה בורובה.

בסיס הלקוחות של גרנטקס גדל במהלך המלחמה וכולל היום גם רוסים רגילים ועסקים מקומיים המחפשים דרך מהירה וזולה להעביר סכומים גדולים ברובלים אל תוך והחוצה מהמדינה. למרות שהסנקציות בעיקרן אוסרות על אנשים וחברות עם קשרים בארה"ב מלסחור עם ישויות הנמצאות ברשימה שחורה, משרד האוצר אמר גם שאנשים שאינם אמריקאים ניצבים מול סיכון במידה ויפרו את הסנקציות נגד רוסיה או יספקו תמיכה לגורמים שכבר מוטלות עליהם סנקציות. 

מטבעות קריפטו. על פי עדויות של טרוריסטים פלסטינאיים הבורסה בעולם מימנה את פעולותיהם דרך מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock

לעסקה בודדת, אומרת גרנטקס ללקוחות שהיא מקבלת עד 100 מיליון רובל במזומן במשרדים שלה במוסקבה, או כמיליון דולר על פי השער של היום. עסקאות ברובל בנפח כזה לעתים קרובות מעוררות חשדות בבנקים בינלאומיים וגורמות להקפאת החשבונות ודרישה שהלקוחות יספקו מידע נוסף. לקוחות גרנטקס יכולים לעשות הרבה עסקאות בלי להדליק נורות אדומות. 

מאז שפלשה רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022, לפחות 7 מיליארד דולר עברו דרך גרנטקס, על פי Coinpaprika, שאומרת שהשיגה את הנתונים האלה היישר מהפלטפורמה של Garantex.

חברה אחרת העוסקת במחקר קריפטו, ועקבה אחר זרימת הכספים דרך גרנטקס בבלוקצ'יין, אמרה שהסכום הכולל עלול להיות הרבה יותר גדול ולהגיע עד 30 מיליארד דולר אפילו.

בורובה סירבה לשתף את הנתונים של Garantex עצמה.

חוץ מהסכומים האלה רוסים שלחו כספים מעבר לים דרך בנקים, בסכום המוערך ב־33 מיליארד דולר ב־2022, על פי דו"ח של המרכז לניתוח מקרו כלכלי וחיזוי לטווח קצר, היושב במוסקבה. הסיבה היא שלא על כל הבנקים הרוסיים מוטלות סנקציות וכמה בנקים במדינות אחרות עדיין מוכנים לקבל העברות כסף ברובל.

לאחרונה נפח הפעילות בגרנטקס עלה, והנפח היומי הממוצע הגיע לשיא באוגוסט, החודש האחרון לגביו יש ל־Coinpaprika נתונים. ארה"ב והאיחוד האירופי הידקו את הסנקציות על בנקים רוסיים השנה.

מלביני כספים

התיאור לעיל של עלייתה של גרנטקס מבוסס על ראיונות עם חוקרי ממשלה בתפקיד ולשעבר ברוסיה ובאירופה, עמיתים ויועצים לשעבר של מייסדי הבורסה וחוקרים שעקבו אחר פעילות. המידע לקוח גם מרישומים תאגידיים, נתוני ניתוח בלוקצ'יין וקבוצות צ'ט הקשורות בגרנטקס. 

המשימה של גרנטקס תמיד הייתה לעזור לרוסים להעביר כסף ברחבי העולם. המייסדים השותפים של הבורסה, סטניסלב דרוגלב, יזם אינטרנט רוסי, וסרגיי מנדלייב, לשעבר מנהל מחוז בעיר מוסקבה, פתחו את החברה באחת הכתובות העסקיות היוקרתיות ביותר במוסקבה, קומפלקס גורדי השחקים שנקרא מגדל הפדרציה. החברה נפתחה במטרה לאפשר ללקוחות למשוך כסף במהירות "בכל מקום בעולם, חוץ מאולי אנטרקטיקה", אמר מנדלייב למראיין פעם. 

העסקים פרחו מהר. האקרים, סוחרי סמים וקבוצות פושעים אחרות העבירו יותר מ־100 מיליון דולר דרך גרנטקס, כך אמרו במשרד האוצר האמריקאי שנה שעברה, וציינו היעדר של בקרה על הלקוחות. Chainalysis, חברה מובילה למחקר בלוקצ'יין שעוזרת לרשויות בארה"ב בחקירות קריפטו, אמרו שכשליש מ־2 מיליארד דולר בכספים שנשלחו לגרנטקס בין 2019 ו־2021 הגיעו מישויות הקשורות בפשע.

גם רשויות אכיפת החוק ברוסיה שמו לב לגרנטקס. הרשויות מפעילות יותר ויותר בקרות על הבורסה וניהלו פשיטות על משרדיה ולוחצות עליה לשתף את המידע שהיא אוספת על המשתמשים בה, כך אמרו אנשים המכירים את הפעילות.

לילה אחד בספטמבר 2020, אשתו של דרוגלב, אוקסנה דרוגלבה, הייתה בבית במוסקבה כשקצינים חמושים פרצו את דלת הבית. הם חיפשו את בעלה. לאחר שהסגיר עצמו, הסכים לתת למשטרה מידע על הארגונים הפליליים שהשתמשו בגרנטקס ושוחרר, על פי דרוגלבה וקצין אכיפת חוק רוסי שמכיר את המקרה באופן ישיר.

דרוגלב עבר לדובאי, בעוד שאשתו נותרה במוסקבה.

בפברואר 2021, חבר של דרוגלב התקשר לדרוגלבה לומר לה שגופתו של בעלה נמצאה מתחת לגשר בדובאי. המחשב הנייד שלו היה חסר. היא קיבלה התראה מהטלפון של דרוגלב שהיה עדיין פעיל, אך כשכתבה אליו, ענה אדם שלא הכירה.

האקרים, סוחרי סמים וקבוצות פושעים אחרות העבירו יותר מ־100 מיליון דולר דרך גרנטקס / אילוסטרציה: Shutterstock

"שלום, יש לי הדברים של סטניסלב", אמר אותו אדם, ודרש תשלום עבור החזרתם, על פי הודעה שנצפתה על ידי הוול סטריט ג'ורנל. "אני רוצה בחזרה את בעלי", השיבה.

אחר כך אמרה לערוץ יוטיוב רוסי שמעולם לא קיבלה ממשטרת דובאי הסבר מלא לגבי מותו. "אני לא זוכרת את האירועים של אותו יום", אמרה לוול סטריט ג'ורנל. "ניסיתי למחוק אותם מהזיכרון". 

במשטרת דובאי לא הגיבו לבקשות תגובה. 

בתוך גרנטקס, פרטים על מותו של דרוגלב לא נידונו יותר מדי. קרמו ניידר, שהיה אז חבר דירקטוריון במשרד מקומי של גרנטקס שנפתח באסטוניה, אמר שפשוט נאמר לו שהוא מת בתאונה. 

חודשיים אחר כך, המחליף של דרוגלב הצטרף למנהלי קריפטו אחרים בפגישה במוסקבה עם שירות הביטחון הפדרלי שבה אמרו קציני משטרה שהם רוצים "מידה מקסימלית של מידע" על המשתמשים בפלטפורמה, כך כתוב במצגת שהמשטרה הראתה וכמו כן נאמר על ידי כמה מהנוכחים.

בורובה, מנהלת התקשורת, אמרה ש־ Garantex תמכה ביוזמות לאומיות ובינלאומיות להיאבק בפשע. היא אמרה שלחברה אין קשרים פוליטיים והיא משתפת פעולה עם רשויות אכיפת החוק ברוסיה "במסגרת גבולות החוק". היא סירבה להגיב לגבי מותו של דרוגלב ואמרה שמדובר בעניין פרטי.

שקים של מזומנים

בינואר 2022 Garantex רכבה על הגל, על סיפה של הפלישה לאוקראינה. החברה אירחה מסיבת ליום היווסדה במגדל הפדרציה ושם האורחים פתחו בקבוקי שמפניה ורקדו לצלילי מוזיקת טכנו. בסרטון שפורסם באינסטגרם, בורובה חותכת עוגה המצופה בציפוי בצורת שטרות של 100 דולר וסמלים של מטבעות קריפטו ומטבעות יציבים שונים. 

 

אחרי פרוץ המלחמה, אמרה גרנטקס למשתמשים חסרי מנוחה שאין לה כוונה לחסום חשבונות רוסיים, כפי שעשו כמה חברות קריפטו בינלאומיות, כך לפי שיחת צ'ט עם לקוחות שחלקים ממנה נצפו על ידי הג'ורנל. "יש מספיק מזומנים לכולם", מנהלן בגרנטקס ששמו יבגני כתב בהתכתבות, שנערכה באפליקציית המסרים טלגרם.

תורים של שעות נוצרו במשרדי החברה בקומה 14 במגדל הפדרציה. יומם ולילה, לקוחות המתינו להפקיד רובלים ודולרים במזומן וקיבלו בתמורה קריפטו - לרוב המטבע tether, מטבע יציב המוצמד לדולר האמריקאי.

כשמשתמש אחד הביע חשש לגבי נשיאת כמויות גדולות של כסף למשרד, כתב לו יבגני בצ'ט: "תביא תיק גדול יותר".

משרד האוצר הטיל סנקציות על גרנטקס באפריל אותה שנה. אנשי הבורסה הרגיעו לקוחות שהיא תמשיך לעבוד כרגיל, אין לה נכסים בארה"ב ועתודות הקריפטו שלה מוחזקות "בתחומי שיפוט ניטרליים".

"הנפחים שלנו רק יגדלו אחרי פרסום טוב כזה מבחוץ", אמר יבגני ללקוחות בצ'ט, בקבוצה שיש בה כ־7,500 חברים.

"אלוהים, תן לנו שגשוג וניצחון על פני הכוכבים והפסים", הגיב אחד הלקוחות.

עד שהחלו הסנקציות נגדה, גרנטקס הספיקה להעביר את תשתית טכנלוגיית המידע שלה לרוסיה, מחוץ ליכולתה של ארה"ב לפגוע בה, על פי בורובה, שסירבה לומר איפה היו השרתים קודם לכן.

שלושה שבועות אחרי הסנקציות, אמרה גרנטקס ללקוחות, שהשיקה שותפות עם מפעילה בשם Bithauz באיחוד האמירויות הערביות. לקוחות שהגיעו בגופם למשרדי Bithauz בדובאי יכלו להמיר עד 5 מיליון דולר במטבע היציב tether ואז לדירהם, המטבע המקומי, או לדולרים. סוג כזה של עסק מבוסס מזומנים, שדומה לשותפויות האחרות של Garantex במדינות זרות, קשה למעקב על ידי רשויות בינלאומיות העוסקות באכיפת סנקציות, כך אמרו החוקרים.

Bithauz נוהלה על ידי חברה מדובאי, MKAN Coin, כך אמרו ללקוחות העובדים ב־Bithauz, על פי התכתבויות טלגרם ביניהם. MKAN Coin נרשמה באפריל, רק כמה שבועות לאחר הסנקציות נגד Garantex, על ידי מנהל לשעבר ב־Garantex, מוחמד חליפא. בעבר היה פקיד בכיר במרכז הפיננסי הבינלאומי בדובאי - חברה המפוקחת על ידי הרגולטור הפיננסי באמירויות.

החברה MKAN Coin, שעד אפריל השנה שמה הופיע באתר של Garantex כשותפה, הייתה אחת מקבוצה של חברות מהאמירויות שחליפא הפעיל כדי להציע שירותי רילוקיישן לרוסים עשירים. במצגת בעמוד אחר של MKAN Coin בלינקדאין כתוב: "העברת כסף מוסקבה - דובאי".

החברה אמרה לוול סטריט ג'ורנל שאינה המפעילה של Bithauz - חברה שהיא חולקת איתה משרד פיזי - אבל אמרה ש־ Bithauz מפנה אליה לקוחות. ב־MKAN Coin כתבו בהודעת דואר אלקטרוני שהחברה לא מבדילה בין לקוחות מלאומים שונים ומצייתת בחומרה לכל החוקים באיחוד האמירויות הערביות.

בגרנטקס הודיעו על אפשרויות למשוך כסף בטורקיה, קזאחסטן ומדינות אחרות הגובלות ברוסיה והפכו לביתה של אוכלוסייה גולה הולכת וגדלה. החברה אמרה ללקוחות שיש לה גם שירותים בעיר הנופש הספרדית מרבלה, יעד מועדף על עשירי המאיון העליון של רוסיה, כולל בעלי מטוסים פרטיים ויאכטות.

בורובה אמרה שגרנטקס , כעסק פרטי, לא תגיב לגבי השותפים או הלקוחות שלה.

משרד האוצר רשם כתובות של כמה מהארנקים הדיגיטליים של גרנטקס ברשימת הסנקציות שלו, כך אמרה הבורסה לצרכנים. לכן היא מחליפה ארנקים כל הזמן כדי להימנע מתוכנות מעקב המשמשות בידי הרשויות ובידי בורסות קריפטו אחרות. ארנקי קריפטו עובדים בדומה לבנקים או חשבונות אצל ברוקר, מבחינה זו שהם מחזיקים בנכסים של משתמש קריפטו. אחר כך יכולים המשתמשים להעביר קריפטו מהארנק שלהם לארנק של אדם אחר כדי לעשות רכישה או פעולת מסחר.

מנהל מוצר לשעבר בגרנטקס שעבר לאחרונה ל־MKAN Coin, כתב בקבוצת צ'ט ביוני 2022 שגרנטקס הייתה "מאוד זהירה" בניטור אם תוכנות מעקב כאלה מסמנות את הארנקים שלה, וכן את אלה של לקוחותיה.

כדי לשלוח קריפטו באופן דיסקרטי לצרכנים, העבירה גרנטקס מטבעות דרך שרשראות ארוכות של ארנקים, לעתים תריסר או יותר, ועירבה כספים ממקורות אחרים, על פי ניתוח של חברת המחקר השוויצרית Global Ledger. גרנטקס לעתים נטשה ארנק לאחר שעשתה בו שימוש רק פעם אחת, על פי Global Ledger. חברת ניתוח בלוקצ'יין אחרת אמרה שהגיעה למסקנות דומות.

המאמצים של גרנטקס שכנעו את לקוחותיה. "אין לה תחליף", דניאל שישקין, סוחר קריפטו ומנהל בר בסנט פטרסבורג כתב בקבוצת צ'ט ביוני 2022. שישקין לא ענה לבקשת תגובה.

ב־10 באוקטובר 2022, הופץ סרטון בערוצי טלגרם ברוסית המוקדשים למטבעות קריפטו שהראה שוטרים חמושים במשרדים הראשיים של החברה במגדל הפדרציה. גרנטקס הוציאה הודעה ללקוחות שהמשרד שלה במוסקבה סגור באופן זמני, ללא הסבר נוסף. "האם הבורסה תיסגר?" שאל בצ'ט אחד הלקוחות.

יבגני, המנהלן, אישר שהמשטרה ביקרה במשרדים בהודעות שכתב בקבוצת צ'ט אחרת, ואמר לאנשים לא לדאוג.

"היו כל כך הרבה ביקורים מהרשויות שאיבדתי ספירה. אין בזה שום דבר חדש. הרבה רמאים עובדים דרך P2P, ואז החבר'ה האלה באים לקבל תדריך", כתב. הוא התייחס למסחר קריפטו peer to peer, שבו הבורסה משמשת כפלטפורמה לחבר קונים ומוכרים ישירות אלה עם אלה.

יבגני אמר לוול סטריט ג'ורנל שהוא רק מנהל באותה קבוצת טלגרם והפנה שאלות ל"נציגים רשמיים" של גרנטקס. בורובה לא הגיבה לשאלות לגבי המסרים שכתב ללקוחות.

עד הערב אחרי ביקור המשטרה, אמרה גרנטקס ללקוחות שהמשרד חזר לנורמליות. החברה פנתה חיש מהר להתרחבות נוספת. הקיץ, כשנפח המסחר היה גבוה, הכריזה גרנטקס בצ'ט על עוד שיתוף פעולה בתאילנד שיכול לעזור ללקוחות לקנות נכסי מקרקעין בקריפטו.

"אנחנו לא הולכים לעצור שם" נכתב בהודעה.

אנדרו דואהרן, רורי ג'ונס וקייט וטריגינה השתתפו בהכנת הכתבה.  

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"