הוויכוח שמסעיר את שוק ההון: האם היה צריך לסגור את הבורסה?

בעוד יש מי שטוען כי פתיחת הבורסה וההפסדים שנגרמו בשל כך לחסכונות הציבור אינה הגיונית, יש מי שמצדיקים את המהלך: "אנחנו לא רוסיה, חייבים להראות שאנחנו מדינה מתוקנת שלא מתערבת בשוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ההחלטה שקיבל במוצאי שבת מנכ"ל הבורסה בת"א, איתי בן זאב, לפתוח את המסחר ביום ראשון, לאחר המתקפה הרצחנית של חמאס בעוטף עזה, עוררה מחלוקת בשוק ההון.

"הפתיחה של הבורסה היא פשוט מחדל", אומר גורם בשוק בשיחה עם גלובס. "אני לא חושב שהיה קורה שום דבר אם בשעת מלחמה, כשסופרים מאות רבות של הרוגים, המסחר בבורסה ייעצר. ב-11 בספטמבר בארה"ב הגדולה, שסוחרים בה משקיעים מכל העולם, עצרו את המסחר לשבוע אחרי אסון התאומים. בעיקר כשמדובר על יום ראשון שגם בשבוע רגיל המסחר בבורסה בתל אביב נמוך, ללא קשר לאירוע כזה אחר".

עצת הזהב של המומחים: זה מה שכדאי לעשות בימים של ירידות חדות בבורסה
מדד הפחד בבורסה זינק ב-86%; תשואות האג"ח הממשלתיות קפצו

ואכן, המדדים המובילים בבורסה ירדו היום בחדות: מדד הבנקים התרסק בכ-9% ות"א 35 נפל ב-6.5%. "מה ציפו שיקרה היום - שלציבור יחתכו 4% מהפנסיה? אין בכך שום היגיון. אני מניח שהם רצו המשכיות ולהראות שהכלכלה ממשיכה לעבוד כרגיל. אז נכון, לא היה צריך לסגור את המסחר לזמן ארוך, אבל התשובה שבכל המלחמות האחרונות המסחר נפתח לא מדברת על אירוע דומה", אומר אותו גורם.

סוחרים אחרים דווקא תמכו בהחלטתה לפתוח את המסחר. "מי שטוען שלא היה צריך לפתוח את הבורסה עוסק יותר במסחר יומי ופחות משקיע לטווח ארוך. אם יש החלטה מוקדמת שהמסחר צריך להיפתח יש לדבוק בה. צריכים להיות כללים ברורים ואי אפשר להכניס אי ודאות למסחר. נכון שאירועים כאלו יוצרים עיוותים אבל אם היו פותחים את המסחר רק ביום ב' התמונה לא הייתה משתנה באופן משמעותי", אמר אחד מהם.

מצודד נוסף בפתיחת המסחר מסכים כי הירידות היו מגיעות בכל מקרה, אם לא היום אז מחר או אפילו בעוד שלושה ימים. "אנחנו לא רוסיה וחייבים להראות שאנחנו מדינה מתוקנת שלא מתערבת בשוק", הוא הסביר.

"כל עוד אפשר - יתקיים מסחר"

בבורסה הסכימו לבקשת גלובס להרחיב מדוע הוחלט בסופו של דבר לפתוח את המסחר. "מבחינת איך שאני רואה את הדברים וכפי שהם משתקפים בהחלטת מנכ"ל הבורסה, כל עוד אפשר לקיים מסחר - יתקיים מסחר", אומר יניב פגוט, סמנכ"ל מסחר ונגזרים בבורסה. "נכון לשעה 13:00 המסחר מתנהל כמובן בירידות כי הוא משקף את חוסר הוודאות, האיומים והפחדים, אבל עדיין עברו בבורסה מעל 1.1 מיליארד שקל בשוק המניות - מצד אנשים שרצו למכור מניות במינוס 5% או 6% ואף אחד לא כפה עליהם להישאר בשוק. בשוק האג"ח עד שעות הצהריים כבר בוצע מסחר בכ-700 מיליון שקל, גם ממשלתי וגם קונצרני, במגמת ירידות. 

פגוט מזכיר כי בכל עסקה כזו, כשיש מוכר יש גם קונה שנהנה מרמת המחירים הזו. "מעבר למסחר הזה גם בשוק הנגזרים יש פעילות משמעותית, עם מעל ל-100 אלף אופציות שעברו בתל אביב 35, כך שאנשים יכולים לגדר, להגדיל חשיפות במט"ח והם עושים את זה. כל אחד מסתכל על הנכס הכי מסוכן שלו אבל יש גם נכסים מאוד סולידיים שנמכרים, כך שגם מי שמחזיק קרן כספית ורוצה למכור אותה כי הוא חושש, יכול לעשות זאת. 

"אחד האתגרים המרכזיים בניהול בורסה הוא שאתה בצומת שפוגשים אנשים עם הרבה אינטרסים והתפקיד שלנו הוא לאזן ביניהם ולקבל את ההחלטה הנכונה. אז מעבר לצדדים התדמיתיים שהם חשובים, ולעובדה שסגירת הבורסה היא איתות לצד השני שהוא הצליח לשבש את המשק הישראלי, אנחנו רואים חשיבות להמשך ניהול המסחר. יש שיקול דעת והוא בידיים של מנכ"ל הבורסה שקיבל החלטה קשה אבל ברורה להמשיך לפעול באופן סדיר כל זמן שאפשר להמשיך. 

"ראוי לזכור כי גם בתקופת הקורונה וגם כשהיה חוסר ודאות סביב שביתת ההסתדרות מנכ"ל הבורסה דגל בעמדה שהבורסה צריכה להמשיך לפעול. יש לנו משקיעים זרים ומקומיים שצריך לתת להם את האפשרות לפעול במידה וירצו בכך. אנחנו בורסה טכנולוגית שערוכה להתמודד עם מצבי קיצון, נערכנו והשקענו הרבה כדי להתמודד עם מצבי קיצון. אנחנו במצב קיצון ואני מקווה שלא נגיע למצבים יותר מורכבים".