האם בעבר יאיר לפיד תמך בהסכם הגרעין עם איראן?

השר כהן טען שבעבר יאיר לפיד תמך בהסכם הגרעין, הארכיון טוען אחרת • המשרוקית של גלובס

אלי כהן, הליכוד (רזי ברקאי, גלי צה''ל, 10.8.23) / צילום: איל יצהר
אלי כהן, הליכוד (רזי ברקאי, גלי צה''ל, 10.8.23) / צילום: איל יצהר

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

אחת הסוגיות החשובות ביחסי החוץ של מדינת ישראל, ולא מאתמול, היא הגרעין האיראני. למרות שהמאמצים לעצור את איראן מלהשיג נשק גרעיני אפיינו ממשלות רבות בישראל, המטרה מזוהה למדי עם ראש הממשלה הנוכחי בנימין נתניהו. שר החוץ אלי כהן שיבח את הישגי ממשלות נתניהו בנושא בריאיון לגלי צה"ל, וטען שלולא הם לאיראן כבר היה נשק גרעיני. כשאמרו לו שמדבריהם של ראשי הממשלה לשעבר נפתלי בנט ויאיר לפיד עולה "תמונה אחרת לגמרי", כהן ביקש להזכיר שללפיד יש חטוטרת בעניין: "אני, אגב, זוכר את יאיר לפיד שתמך בהסכם הגרעין - ועכשיו הוא חוזר בו".

האם אכן לפיד תמך בהסכם הגרעין שהביא ברק אובמה וכעת מציג את עצמו כלעומתי אליו? אלי כהן לא המציא את הטענה הזו, וכבר נדרשנו אליה לפני כשנה, כשראש האופוזיציה דאז נתניהו העלה אותה (ואפילו זו לא הייתה הפעם הראשונה). כבר אז הראינו שלפיד דווקא התנגד בזמן אמת להסכם הגרעין, אבל הנה שוב עיקרי הראיות לכך: עוד ב־2013, כשהיה שר האוצר תחת נתניהו, לפיד אמר על הסכם הביניים שהושג אז שהוא "הסכם רע", שכן "איראן לא מפרקת אף צנטריפוגה". גם ביולי 2015, כשהתקבל נוסח ההסכם הסופי ולפיד כבר היה באופוזיציה, הוא כתב בפייסבוק ש"חשבנו שההסכם יהיה רע, הוא גרוע אפילו יותר", ואף הציע למנכ"ל משרד החוץ דאז להירתם למאמצי ההסברה נגד ההסכם. ב־2019, כשכבר אז הואשם בתמיכה בהסכם, לפיד השיב עם לקט קטעי וידאו בהם התבטא נגד ההסכם.

עם זאת, לפיד היה חלוק על הדרך בה בחר נתניהו להתמודד עם המצב. כבר כשר האוצר של נתניהו הייתה בין השניים מחלוקת פומבית, כשלפיד ביקר את החלטת נתניהו שהמשלחת הישראלית לאו"ם תעזוב את ישיבת העצרת הכללית בזמן הנאום של נשיא איראן. לטענת לפיד, הדבר הציג את ישראל כ"סרבנית סדרתית של משא ומתן". בהמשך, נתניהו אף הציג את המחלוקת הזו כאחת הסיבות לפיטורי לפיד בשלהי 2014. ב־2015, לאחר חתימת הסכם הגרעין, לפיד תקף את מדיניות החוץ של נתניהו ואמר: "אנחנו זקוקים למדיניות חוץ אחרת".

התבטאות של לפיד שניתן לפרש לטובתו של כהן היא נגד יציאת ארה"ב מהסכם הגרעין ב־2018, אותה הגדיר לפיד כ"טעות גדולה" אליה דוחף נתניהו. עם זאת, לפיד הבהיר שהוא מתנגד להסכם ופשוט חושב ש"צריך לבטל את הסכם הגרעין כשכל המדינות שעשו את הסכם הגרעין מבטלות אותו ביחד". לאחר שנשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ יצא מההסכם, לפיד בירך אותו על "עמידתו האיתנה לצד ישראל".

פנינו לשר כהן כדי להבין על מה ביסס את דבריו, והוא הפנה אותנו לכתבה מ־2022 שהתפרסמה ב"ישראל היום" תחת הכותרת "לפיד דורש מנתניהו 'חזית אחידה' מול הסכם הגרעין, אבל בשנת 2015 הוא נשמע אחרת". רק שהכתבה לא מדברת על תמיכה בהסכם, אלא ביקורת על כך שכאופוזיציונר הוא לא ניסה להציג "חזית אחידה" בנושא.

בשורה התחתונה: דבריו של כהן לא נכונים ברובם. לפיד התבטא באופן עקבי נגד הסכם הגרעין עם איראן. עם זאת, הוא ביקר את מדיניות החוץ של נתניהו בעניין והתנגד ליציאה החד־צדדית של ארה"ב מההסכם ב־2018.

תחקיר: יובל אינהורן

לבדיקה המלאה לחצו כאן

שם: אלי כהן

מפלגה: הליכוד

תוכנית: רזי ברקאי

ציטוט: "יאיר לפיד תמך בהסכם הגרעין [עם איראן]"

תאריך: 10.8

ציון: לא נכון ברובו

כששר החוץ אלי כהן התראיין לגלי צה"ל, הוא ציין לשבח את מאבקן של ממשלות ישראל בראשות נתניהו בסוגיית הגרעין האיראני. לפי כהן, "במבחן התוצאה, אלמלא הפעולות של נתניהו ושל הממשלות שלנו, לאיראן כבר היה הסכם גרעין". כשהמראיינת עימתה את כהן עם עמדותיהם של ראשי הממשלה לשעבר נפתלי בנט ויאיר לפיד שלדבריה מתארות "תמונה לגמרי אחרת", כהן השיב: "אני, אגב, זוכר את יאיר לפיד שתמך בהסכם הגרעין - ועכשיו הוא חוזר בו". בדקנו האם לפיד אכן תמך בהסכם הגרעין.

בשאלה זו עסקנו בעבר, כאשר היה זה ראש הממשלה דהיום וראש האופוזיציה דאז שטען טענה דומה. מצאנו שבנובמבר 2013, למעלה משנה וחצי לפני שהתקבל נוסח ההסכם הסופי, נחתם הסכם ביניים בין המעצמות לאיראן. כבר אז, לפיד - שכיהן כשר האוצר בממשלת נתניהו - הביע התנגדות נחרצת להסכם: "זה הסכם רע", אמר אז לפיד, "איראן לא מפרקת אף צנטריפוגה. זה הסכם רע". התנגדותו של לפיד לא שככה גם עם קבלת הנוסח הסופי של ההסכם ב-14 ביולי 2015. באותו יום, לפיד, אז חבר כנסת באופוזיציה, כתב בפרסום בפייסבוק: "חשבנו שההסכם יהיה רע, הוא גרוע אפילו יותר. זה יום רע ליהודים, זה יום רע לישראל, זה יום שחור לעולם". והוסיף: "מה שכתוב בהסכם הזה אינו פיקוח, זה צחוק מהעבודה". באותו יום לפיד העלה פרסום נוסף לפייסבוק, בו הוא אף הודיע למנכ"ל משרד החוץ שהוא מוכן להתגייס למאמצי ההסברה בעולם נגד הסכם הגרעין: "הודעתי היום למנכ״ל משרד החוץ דורי גולד שאסייע בכל כוחי למאמצי ההסברה שלנו בחו״ל נגד ההסכם הגרוע והמסוכן הזה", לשון הפרסום. במרץ 2019, בתגובה לטענות שעלו כבר אז על תמיכה של לפיד בהסכם הגרעין, לפיד פרסם בחשבון הפייסבוק שלו סרטון שבו מוצג אוסף קטעי וידאו שבהם נראה לפיד מתבטא נגד ההסכם. בכיתוב שצורף לסרטון, לפיד כתב כי "מאז 2014 אני פועל נגד ההסכם הזה… מדובר בהסכם רע ומסוכן. אסור היה לחתום עליו. ממשל אובמה טעה טעות חמורה. למרות שאני באופוזיציה, בנושא הזה הייתי מתואם עם נתניהו, כולל שיחות בינינו. שנינו הבנו (ש)זה חשוב יותר מכל השיקולים הפוליטיים. היה ברור לנו שעל איראן אסור לסמוך" (הסוגריים אינם במקור).

אבל אם לגבי המהות יש תמימות דעים בין הצדדים, הרי שעל הדרך ניטש ויכוח. כבר בספטמבר 2013 דווח על מחלוקת פומבית בין נתניהו (ראש הממשלה דאז) ללפיד (שר האוצר דאז) באשר לדרך הפעולה הרצויה בסוגיה האיראנית. היה זה לאחר שנתניהו הורה למשלחת הישראלית לאו"ם להיעדר מאולם המליאה של העצרת הכללית בזמן נאומו של נשיא איראן דאז חסן רוחאני, בעקבות הטענות נגד איראן שייחסו לה "הכחשת שואה" ו"קריאות להשמדת ישראל". לפיד ביקר את החלטת נתניהו ובהודעה מטעמו מסר כי "ישראל אינה צריכה להצטייר כסרבנית סדרתית של משא-ומתן וכמדינה שאינה מעוניינת בפתרונות בדרכי שלום". הביקורת הזו של לפיד הוזכרה על ידי נתניהו כאחת מנקודות המחלוקת ביניהם סמוך לאחר שנתניהו פיטר את לפיד בדצמבר 2014.

לפיד גם ביקר באופן ספציפי את מדיניות החוץ של נתניהו בנוגע להסכם הגרעין. כך, למחרת קבלת ההסכם הסופי, לפיד תקף את נתניהו: "נתניהו הוא לא צ'רצ'יל של אחרי מלחמת העולם השנייה, אלא גולדה מאיר של אחרי מלחמת יום הכיפורים. הסכם הגרעין האיראני הוא הכישלון הכי גדול במדיניות החוץ של מדינת ישראל מאז קום המדינה ניתן ואפשר היה להגיע להסכם אחר טוב יותר. לפחות בסוגיית הפיקוח… עד אתמול העולם היה משוכנע שישראל וארה"ב הולכות יד ביד, אתמול הבין העולם שארה"ב לא לצד ישראל בנושא הגרעין. נתניהו השאיר אחריו חורבות והוא צריך ללכת הביתה". ימים אחדים לאחר מכן, לפיד הוסיף לבקר את נתניהו באותו עניין. בפרסום בפייסבוק שעסק בהסכם הגרעין הוא כתב: "הטעויות של נתניהו רודפות אותנו… זה רגע השפל של מדיניות החוץ הישראלית מקום המדינה… אנחנו זקוקים לגישה חדשה. אנחנו זקוקים למדיניות חוץ אחרת. אנחנו צריכים לעבור מההנהגה של העבר להנהגה של העתיד".

המחלוקת בין לפיד לנתניהו התחדדה במאי 2018, אז הודיע נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ על פרישתה החד-צדדית של ארה"ב מהסכם הגרעין. בעוד שנתניהו תמך בצעד זה, לפיד הביע התנגדות: "מה ש(נתניהו) דוחף עכשיו - וזו טעות גדולה - הוא… שבסוף באופן חד צדדי נשיא ארה"ב יבטל את המעורבות האמריקאית בהסכם הגרעין" (הסוגריים אינם במקור), אמר לפיד בריאיון לגל"צ ב-3 במאי, 5 ימים לפני ההכרזה של טראמפ על יציאה מההסכם. בהמשך הריאיון לפיד חידד: "אני נגד הסכם הגרעין, אני חושב שצריך לבטל את הסכם הגרעין - אבל צריך לבטל את הסכם הגרעין כשכל המדינות שעשו את הסכם הגרעין מבטלות אותו ביחד". כלומר, לפיד אכן התנגד למאמצים של נתניהו להוביל את ארצות הברית ליציאה מהסכם הגרעין ב-2018 - וייתכן שלכך התכוון כהן. לפיד, יש לציין, העביר מסר מעט שונה עם ההודעה של טראמפ על פרישת ארצות הברית מההסכם ב-8 במאי, כאשר בציוץ בטוויטר לפיד כתב: "מברך את הנשיא טראמפ על עמידתו האיתנה לצד ישראל".

כשפנינו לשר החוץ אלי כהן עם הממצאים, הפנו אותנו מטעמו לכתבה ב"ישראל היום" שכותרתה: "לפיד דורש מנתניהו 'חזית אחידה' מול הסכם הגרעין, אבל בשנת 2015 הוא נשמע אחרת". ואולם, בכתבה לא נטען שלפיד תמך בהסכם הגרעין, אלא רק הובאו דוגמאות לביקורת שמתח לפיד על נתניהו ב-2015 שכוונה נגד נאומו של ראש הממשלה בקונגרס. בכתבה הובאו ציטוטים מפי לפיד, ביניהם: "נתניהו מעדיף להרוס את היחסים האסטרטגים שלנו עם ארה"ב בשביל נאום בחירות. זה חשוב שישמעו את קולה של ישראל באופן רם וברור בסוגייה האיראנית, אבל מה שקורה במקרה הזה הוא ההפך. זה גורם לנו נזק" וכן "אילו הדאגה לסוגייה האיראנית הייתה מדריכה את נתניהו כפי שהוא אומר, הוא היה מנהל את זה אחרת, בתיאום עם הבית הלבן. זה בניגוד לפרוטוקול וזה לא מנומס. זה גורם נזק ליחסים האסטרטגיים של ישראל".

לסיכום: לאורך השנים, לפיד הביע פעמים רבות התנגדות להסכם הגרעין עם איראן. יחד עם זאת, לפיד התנגד למדיניות החוץ שהוביל נתניהו בעניין הסכם הגרעין - ובפרט הוא התנגד לתמיכה הישראלית בפרישתה החד-צדדית של ארה"ב מההסכם ב-2018. לכן, דבריו של כהן לא נכונים ברובם.