עכשיו זה רשמי: אינטל מבטלת את עסקת טאואר ותשלם קנס עצום

מועד השלמת העסקה פג הלילה • לפי הדיווח של אינטל, הביטול הוא בעקבות אי יכולתן של החברות להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה במועד • תשלם לטאואר קנס בסך 353 מיליון דולר

מפעל טאואר / צילום: שלומי יוסף
מפעל טאואר / צילום: שלומי יוסף

כמעט שנה וחצי חלפו מאז שנודע שענקית השבבים האמריקאית אינטל תרכוש את טאואר הישראלית, לפי שווי של 5.4 מיליארד דולר. מועד השלמת העסקה פג אמש (ג') וכעת אינטל הודיעה רשמית על ביטול העסקה לרכישת טאואר. לפי הדיווח, הביטול הוא בעקבות אי יכולתן של החברות להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה במועד. אינטל גם ציינה שבהתאם להסכם המקורי, היא תשלם לטאואר קנס בסך 353 מיליון דולר.

פרשנות | ביטול עסקת הענק בהייטק: הקללה הסינית הפכה לברכה עבור אינטל
אחרי פיטורי רוב העובדים: וסטו נכנסת לתהליך הבראה ומבקשת הגנה מפני נושים 
מניות ה-AI כבר לא לוהטות. תיקון או תחילתה של נפילה? 

פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל, ציין שהחברה תמשיך להתקדם באסטרטגיה שלה, של foundry - כלומר ייצור שבבים, גם לצדדים שלישיים. "אנחנו מתקדמים בהתאם למפת הדרכים שקבענו, בונים מומנטום עם לקוחות ועם האקוסיסטם הרחב יותר, ומשקיעים על מנת להשיג דריסת רגל בייצור ברחבי העולם. ההערכה שלנו לטאואר רק גדלה במהלך התהליך הזה, ואנו נמשיך לחפש הזדמנויות לעבוד יחד בעתיד".

ראסל אלוואנגר, מנכ"ל טאואר, מסר כי "טאואר התרגשה להצטרף לאינטל על מנת לממש את החזון של פאט גלסינגר לקדם את עסקי ה-FOUNDRY של אינטל (ייצור עבור אחרים). אנו מעריכים את המאמצים שבוצעו על ידי כל הצדדים על מנת לנסות ולהוציא עסקה זו לפועל. במהלך 18 החודשים האחרונים, המשכנו להתקדם משמעותית מבחינה טכנולוגית, תפעולית ועסקית. אנו נמצאים במצב מעולה להמשיך ולהניע את השגת המטרות האסטרטגיות והטקטיות שלנו לטווח הקצר, הבינוני והארוך, תוך כדי התמקדות בהמשך צמיחה בשורה העליונה והתחתונה של התוצאות הפיננסיות שלנו".

במסגרת העסקה שנסגרה בפברואר 2022, הייתה אינטל אמורה לרכוש את טאואר ממגדל העמק כדי להגדיל את כושר הייצור של אינטל ואת דריסת הרגל שלה בפורטפוליו חדש של מוצרים. טאואר מתמחה בייצור שבבים אנלוגיים - שבבים פשוטים יחסית המשמשים כמעין חיישנים אלקטרונים במגוון של התקנים, החל מרכבים, מכשירי הדמיה רפואית, ועד מצלמות.

אינטל אמרה בזמנו כי טכנולוגית הרדיו (RF) הייחודית של טאואר, שותפויות העיצוב והפיתוח שלה, הקניין הרוחני שלה והפריסה הגיאוגרפית העולמית שלה, מתאימות לאסטרטגיה של אינטל ועל כן הסכימה לשלם תמורת החברה למעלה מ-5 מיליארד דולר.

יחד עם זאת העסקה נדחתה פעם אחר פעם ובינתיים מחיר המניה של טאואר ירד מתחת למחיר העסקה, מה שהוביל אנליסטים רבים להעריך כי היא לא תושלם בסופו של דבר.

האנליסט שי זיגלמן מבנק הפועלים ממשיך להמליץ על המניה ב"תשואת יתר", כשלדבריו גם לאחר ביטול העסקה, מחיר היעד אליו היא מגיעה הוא 50 דולר - אפסייד של 49%. לדבריו, פעילות טאואר צפויה להתכווץ השנה בדומה למרבית יצרניות השבבים, והוא צופה חזרה לצמיחה בהכנסות טאואר בשנה הבאה בתמיכת הכנסות ראשונות ממפעל אגראטה באיטליה. להערכתו ב-2027-2024 טאואר תצמח ב-8% בממוצע לשנה, והרווח הנקי יצמח ב-17%.