גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המקרה הגרמני: כך משפיעה הטלוויזיה שבה צופים בגיל צעיר על מידת היזמות

חוקרים בדקו את מידת היזמות של מי שגדלו בגרמניה המזרחית ● הם גילו כי מי שקלטו שידורי טלוויזיה מהמערב, נטו יותר להקים עסקים לאחר איחוד גרמניה ● הצופים נחשפו לדוגמאות איך מתפקדת כלכלת שוק ויכלו לראות שהתנהגות יזמית עשויה להוביל להתעשרות

הרווארד בגלובס. כך משפיעה הטלוויזיה שבה צופים בגיל צעיר על מידת היזמות / צילום: Unsplash, Transly Translation Agency
הרווארד בגלובס. כך משפיעה הטלוויזיה שבה צופים בגיל צעיר על מידת היזמות / צילום: Unsplash, Transly Translation Agency

 

 

מייקל ווירוויך מאוניברסיטת גרונינגן וויקטור סלבצ'ב, חוקר בממשלת גרמניה, חקרו אותות טלוויזיה בגרמניה המזרחית משנות ה־60 עד 1989 ואת רמות היזמות לאחר איחוד גרמניה. הם גילו כי אנשים במשקי בית עם גישה לשידורים מגרמניה המערבית נטו יותר להקים חברות בהמשך חייהם. הדבר היה נכון במיוחד לגבי מי שהיו ילדים או בתחילת הקריירה שלהם. המסקנה: הטלוויזיה בה אתם צופים בגיל צעיר יכולה להשפיע על מידת היזמות שלכם.

פרופסור ווירוויך, הגן על המחקר.
ידוע ממחקרים אחרים שמי שגדלים בסביבת יזמים, נוטים יותר להפוך לכאלה בעצמם. רצינו לברר אם השפעה דומה מתקיימת גם בתרבות - באופן ספציפי, בטלוויזיה. חשבנו שאם ראית בטלוויזיה אנשים מתנהגים כמו מנהלים או יזמים, אולי תחשוב באופן חיובי יותר על המקצועות האלה. כמו כן היית חשוף לדוגמאות איך מתפקדת כלכלת שוק.

איך נעשה המחקר?
חלוקת גרמניה אחרי מלחמת העולם השנייה סיפקה ניסוי טבעי. ברוב גרמניה המזרחית קלטו טלוויזיה מהמערב, אבל יש אזורים שלא. השוונו את זמינות הסיגנל לנתוני סוכנות דירוג אשראי על רמות הקמת עסקים באזורים שונים של גרמניה המזרחית לשעבר.

כמה גדול היה ההבדל?
בתקופה שניתחנו, 1993 עד 2016, שיעור הקמת העסקים היה גבוה ביותר מ־10% באזורים שקלטו שידורים מגרמניה המערבית. הוא היה הגבוה ביותר בקרב אנשים שהיו ילדים או מתבגרים בעת הצפייה. וזה נמשך: האזורים במזרח שקלטו טלוויזיה מערבית עדיין יזמיים יותר לעומת אלה שלא.

אפקט דאלאס

בטוח שתוכניות טלוויזיה הן הסיבה?
יכולנו לראות שני הסברים אפשריים אחרים, אבל אנחנו חושבים שהצלחנו לפסול אותם. הראשון היה גיאוגרפיה. אם היכולת לקלוט אותות טלוויזיה מגרמניה המערבית הייתה במתאם (קורלציה) עם המרחק של משק הבית מהמדינה הזו, ייתכן שהגורם הקובע היה פשוט קרבה לגרמניה המערבית והשוק הכלכלי הגדול שלה. אבל לא מצאנו מתאם כזה - מה שרומז שגישה לטלוויזיה, לא קרבה פיזית למדינה קפיטליסטית, הניעה את השיעור המוגבר של יזמות.

המשתנה המתערב האפשרי השני היה הגירה פנימית. האם אנשים מגרמניה המזרחית שהייתה להם סימפתיה למערב - ולכן ניתן להניח שהיו יותר מעוניינים מאחרים להשתתף ביום מן הימים בכלכלת שוק חופשי - עברו לאזורים מסוימים בדיוק במטרה להשיג גישה לטלוויזיה מערבית? גם את זה פסלנו, בגלל שהניידות בתוך גרמניה המזרחית מאוד הוגבלה על ידי הממשלה.

במה היו שונות התוכניות בשתי המדינות?
הטלוויזיה בגרמניה המערבית הייתה שילוב של תוכניות בהפקה מקומית ותוכן אמריקאי, כמו "דאלאס". תוכניות טלוויזיה לא בהכרח עסקו ביזמים; זה לא ששודרו תוכניות כמו "הכרישים", כך שאנשים מגרמניה המזרחית לא יכלו ללמוד מהמסך איך מקימים עסק. אבל הם יכלו לראות איך אנשים התפרנסו בכלכלת שוק, והם יכלו לראות שהתנהגות יזמית עשויה להוביל להתעשרות.

גרמניה המזרחית שידרה כמה תוכניות אידיאולוגיות. אחת המפורסמות הייתה "הערוץ השחור": קטעים שנלקחו מתוכניות מגרמניה המערבית בצירוף פרשנות בה קריין תיאר עד כמה החיים תחת הקפיטליזם היו גרועים לכאורה. התוכניות במזרח לא היו מוצלחות במיוחד, אז אנשים נטו להימשך לתוכניות מהמערב אם הן היו זמינות.

השפעת הסביבה

מה עוד יודעים על השפעת תרבות על יזמות?
גורם חשוב שלא נמצא על הרדאר של הרבה אנשים הוא שעשוי להיות הבדל דרמטי ברמות היזמות בין מקומות בעלי חוקים ומדיניות דומים. יש הבדלים עצומים בתוך מדינות, והם מתקיימים עשרות שנים - אפילו מאות שנים. זה מצביע על תפקיד לתרבות האזורית.

אתה יכול לראות את זה בחלקים מאירופה ובארה"ב שהיו פעם אתרי מכרות הפחם או מפעלי הפלדה. כשהחלו פעילויות הפחם והפלדה, בחלק מהמקרים לפני 100 שנה, כולם עבדו בחברות גדולות. מעט מאוד אנשים עבדו בשביל עצמם. אפילו לאחר שהכלכלות של המקומות האלה השתנו, רמת היזמות שלהם נותרה נמוכה יחסית.

 

האם התוצאות שלכם אומרות משהו על האופן שבו ממשלות יכולות לעודד יזמות?
הן אומרות שקמפיינים לקידום יזמות עשויים להגדיל את מספר העסקים החדשים, על ידי כך שיגדילו את המודעות של אנשים לאפשרות להקים חברה משל עצמם. בכל הנוגע להשפעות תרבותיות כמו טלוויזיה, עם זאת, הדברים אינם פשוטים. אתה לא רוצה שפוליטיקאים ינצלו תרבות כדי לכפות את האידיאולוגיה שלהם על האנשים.

אתה עובד על מחקר קשור כלשהו?
יש לי מחקר נוסף עם כמה קולגות מגרונינגן, אנחנו בוחנים החלטות של יזמים לשתף פעולה עם ארגונים אחרים במחקר ופיתוח. ההנחה היא שבגלל שחדשנות ושיתוף פעולה מצריכים מידה רבה של אמון, השנים של מזרח גרמניה בגוש הסובייטי אולי גרמו לשינוי. יש תיעוד רב לכך שמשטרים טוטליטריים משמידים את האמון בין האזרחים. יש רישומים על כמות המזרח גרמנים שעבדו עבור המשטרה החשאית. ניתחנו אותם ולמדנו שאם מייסדי סטארט־אפים גדלו באזור עם הרבה מלשינים, הייתה סבירות קטנה יותר שישתפו פעולה במחקר ופיתוח בהשוואה למייסדים אחרים.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק