גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן חיפוש העבודה הוכפל: הנתונים של המשבר בהייטק

נתונים של חברת ההשמה אתוסיה שהגיעו לגלובס מצביעים כי משך חיפוש משרת ג'וניור בהייטק עומד על 11 חודשים בממוצע, בעוד שמספר המשרות, שעל כל אחת מהן יש מאות מועמדים במקרה הטוב, נחתך בחצי ● ואם לא די בכך, בתקופות פיטורים, הג'וניורים הם הראשונים ללכת

משך הזמן שלוקח למצוא משרה הוכפל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
משך הזמן שלוקח למצוא משרה הוכפל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

נתונים בלעדיים שהגיעו לגלובס מאתוסיה, אחת מחברות ההשמה הגדולות בהייטק הישראלי, משקפים את עומק המשבר בתעשייה עבור אלו שנמצאים בתחילת דרכם המקצועית. בין היתר, מראים הנתונים כיצד משך הזמן הממוצע למציאת עבודה עבור ג'וניורים הכפיל את עצמו, ואף יותר.

מיזם ההייטק של קשת נחתך: רוב עובדי tech12 יפוטרו, והאתר ימוזג עם N12
● טרנד ה־AI מעורר זיכרונות מבועת הדוט.קום בתחילת המילניום

בעוד שבתקופת הדגימה - תחילת 2022 ועד אוגוסט של אותה השנה - ג'וניורים חיפשו עבודה חמישה חודשים בממוצע, בתקופה המקבילה בשנה הנוכחית, 2023, עומד פרק זמן זה על 11 חודשים בממוצע, כמעט שנה. הנתונים התקבלו מדגימה רוחבית של מחפשי עבודה בשלל תפקידים בתעשיית ההייטק המקומית.

מגמה מדאיגה נוספת הנחשפת היא כי מספר המשרות המוצעות לג'וניורים נחתך בחצי כמעט. באתוסיה מצאו כי בשנה שעברה, מתחילתה ועד לחודש אוגוסט, נפתחו כ-259 משרות המיועדות לג'וניורים, בעוד שבתקופה המקבילה ב-2023 עומד מספר המשרות הפתוחות לג'וניורים על כ-134 בלבד. 

 

ע', בוגר טרי של תואר במדעי המחשב באחת המכללות בדרום הארץ, נמצא גם הוא כבר כמעט שנה בתהליך חיפוש עבודה. את התהליך החל במהלך לימודיו. "מעבר לכך שאין כמעט משרות שמתפרסמות המתאימות לאנשים ללא ניסיון, גם כשיש משרה מתאימה - ב-99 אחוז מהמקרים החברות כלל לא עונות. מעט החברות שעונות משיבות בדרך כלל תשובה שלילית, וזה אחרי זמן רב".

עוד אומר ע', "אני מתאר לעצמי שלכל משרה כזאת שמתפרסמת יש מאות פניות". והוא צודק. במרבית המשרות המיועדות לג'וניורים, מספר הפניות עומד על מאות ואפילו אלפי מועמדים לכל משרה, כך לפי הנתונים הנאספים בלינקדאין.

למה הג'וניורים הם אלו שנפגעים יותר במשבר?

לדוגמה, למשרת מהנדס תוכנה מתחיל בחברת סייפפילדס טכנולוגיות, סטארט-אפ ישראלי המפתח בין היתר פתרונות אבטחה לרכבים חשמליים, ישנם 720 מועמדים, בפרק זמן של ארבעה שבועות. למשרת מזין נתונים (Data Operator) מתחיל בחברת פונטרה, חברת פינטק המפתחת פתרונות ליועצים פיננסיים, ישנם 2,718 מועמדים, זאת בפרק זמן של שבועיים בלבד.

סקר שפורסם ביום ב' מטעם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחזק את המגמה השלילית המצטיירת מן הנתונים בהקשר למצבם התעסוקתי של הג'וניורים. לפי הסקר, מנהלים רבים בענפי ההייטק השונים צופים ירידה בגיוס העובדים, בשיעור גבוה יותר ממנהלים בענפים אחרים. בעוד ש-35% ממנהלי ההייטק מחזיקים בדעה זו, רק 10% מהמנהלים בענפים אחרים צופים ירידה בגיוס העובדים.

התבוננות על גלי הפיטורים האחרונים, הן במחצית השנייה אשתקד והן לאורך השנה הנוכחית, מגלה כי מרבית המפוטרים בחברות הייטק רבות היו ממחלקות "מעטפת", כמו משאבי אנוש וצוותי שיווק ומכירה. כמו כן, חברות נפרדו מהר יותר ממועטי הניסיון, והעדיפו לשמור על העובדים המנוסים, אלו שלרוב מחזיקים במשרות בכירות יותר, בין היתר בלב המחקר והפיתוח, ובשכר גבוה יותר משמעותית.

אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, מוסיף כי "ג'וניורים מצריכים חניכה והדרכה מצד הארגון, צריך להשקיע בהם לטובת תוצרים עתידיים. בימים כתיקונם חברות עסוקות בין היתר גם בלגדל את הדור הבא. במצב הנוכחי, כאשר השוק מאוד מתאגר, ארגונים מעדיפים לייצר אופטימיזציה בשורותיהם - בין היתר בוויתור על התהליך הארוך של חניכת ג'וניורים".

עוד מוסיף סולומון כי "השוק כיום הוא שוק של מעסיקים, שיכול להרשות לעצמו להיות יותר בררן ולבחור לקחת את האנשים שהם הכי טובים לארגון. לפני שנה המצב היה הפוך - על כל מועמד היו מתחרות שבע, שמונה או אפילו עשר חברות, והוא יכול היה להרשות לעצמו לברור ואז לבחור".

ירידה דרסטית גם במספר המשרות המוצעות

כאמור, נתוני משך חיפוש העבודה משקפים שפל. לדוגמה בעוד שב-2022, מתחילת השנה ועד אוגוסט, מהנדסי תוכנה פרונט אנד בתחילת דרכם חיפשו עבודה במשך חמישה חודשים וחצי בממוצע, בתקופה המקבילה ב-2023 עלה פרק זמן זה ל-12 חודשים בממוצע.

כך גם אצל אלוגריתמאים מתחילים, אשתקד עמד משך זמן חיפוש העבודה הממוצע על 3 חודשים בעוד שבשנה הנוכחית עלה המספר ל-12 חודשים.

אצל כימאים מתחילים המצב חמור אף יותר - גם בשנה שעברה משך זמן החיפוש שלהם היה בלאו הכי ארוך, ועמד על תשעה חודשים בממוצע, אך נכון להיום הוא התארך ל-21 חודשים.

כאמור, גם מספר המשרות המוצעות בעבור ג'וניורים נחתך דרסטית. לדוגמה, בעוד שמתחילת 2022 ועד לאוגוסט בשנה זו נפתחו 580 משרות למהנדסי פרונט אנד מתחילים, בתקופה המקבילה ב-2023 נפתחו 92 משרות בלבד. כך גם בעבור מהנדסי מכונות, בעוד שמתחילת 2022 ועד לחודש אוגוסט, נפתחו 132 משרות המתאימות למהנדסי מכונות מתחילים, בתקופה המקבילה בשנה הנוכחית נפתחו 68 משרות בלבד.

זוויות נוספות על נקודת השפל

עמותת קווין בי הוקמה בשנת 2016 על ידי מספר סטודנטיות למדעי המחשב באוניברסיטה העברית במטרה לקדם ולעזור לנשים לפני, במהלך ואחרי לימודי תואר במדעי המחשב, ובהמשך - בהשתלבות בתעשיית ההייטק המקומית. גל אלג'ם, מנכ"לית העמותה, מספרת לגלובס כיצד המשבר הנוכחי בא לידי ביטוי גם בפעילות קווין בי: "עד לפני שנה בכלל לא התעסקנו עם ג'וניוריות. העמותה מעבירה בין היתר שיעורי תכנות לנערות בגילים צעירים, ומלווה סטודנטיות במהלך התואר. מראשיתה, הקהילה הכילה ג'וניוריות, אבל הן היו ככוח עזר ולא כקהל היעד. זה השתנה בשנה האחרונה".

אלג'ם מספרת כי "תחילה הבנו שגם לאחר שהן מסיימות את התואר, הג'וניוריות עדיין צריכות את עזרת העמותה למתן מענה על מגוון קשיים המתגלים בתחילת הדרך המקצועית. במקביל, התחלנו לראות איך המצב משתנה לרעה - איך לפתע סטודנטיות שלנו, שהיו מסיימות תואר ומוצאות עבודה כעבור שלושה או ארבעה חודשים, כבר שנה לא מצליחות למצוא עבודה. רבות מהן סטודנטיות עם ממוצע גבוה ועם תיק עבודות רחב".

עוד מספרת אלג'ם כי כעבור מספר חודשים "התחלנו לראות איך לכל מיני תוכניות שפתחנו ומיועדות לסטודנטיות, מתחילות להגיע ולהירשם יותר ויותר ג'וניוריות. אם בעבר היחס בתוכניות האלה בין סטודנטיות לג'וניוריות עמד על 80-20 לטובת הסטודנטיות, היום היחס מתאזן ומספר הג'וניוריות רק עולה".

עוד אומרת אלג'ם כי העובדה שמספר המשרות לג'וניוריות ירד משמעותית מביא לכך שחלק מהסטודנטיות אפילו מעדיפות להאריך את התואר, מתוך מחשבה שכסטודנטיות יהיה להן קל יותר למצוא משרה מאשר בתום הלימודים. לדבריה בעבר, אם חברה הייתה מזהה מישהי איכותית, היה באפשרותה לפתוח תקן במיוחד עבורה, אך כיום "החברות לא יכולות לעשות את זה, והתחרות מאוד גדולה".

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת