גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר המשפטים בארה"ב הכין לנשיא ביידן הפתעה מרה: חקירה מסועפת נגד בנו

הסתעפות החקירה בשנת בחירות עשויה לסבך את נשיא ארה"ב ולעודד חשדות שהוא הפיק רווחים ממעשיו של בנו, החשוד בין היתר בהעלמות מס ● בינתיים, התנהלותו של שר המשפטים האמריקאי, שלא הקדים להודיע לבית הלבן על החלטתו, היא שיעור בהפרדת רשויות ● מה ילמדו הישראלים?

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם בנו האנטר / צילום: Associated Press, Manuel Balce Ceneta
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם בנו האנטר / צילום: Associated Press, Manuel Balce Ceneta

חדשות איומות נחתו על שולחנו של נשיא ארה"ב ביום שישי האחרון - שר המשפטים שלו מינה תובע מיוחד, עם סמכויות מורחבות, כדי לחקור חשדות פליליים נגד בנו האנטר. למען האמת, השבוע כולו עמד בסימן האנטר, לאחר שהתמוטטה עסקת טיעון בין התביעה הפדרלית לעורכי הדין של ביידן הצעיר (בן 52). היא עמדה לפטור את ביידן בעונש קל יחסית, לחסוך ממנו משפט ולהגן עליו מפני עונש מאסר.

הבוחרים במדינת אוהיו הופכים את הקערה על פיה ומסכלים הפיכה חוקתית
מה ייעשה לראש הממשלה שהצבא אינו חפץ ביקרו: השיעור הפקיסטני

"לחסוך ממנו" חשוב פחות, הרבה פחות, מן החיסכון שהעסקה הזו עמדה להעניק לנשיא ארה"ב. העמדת בנו למשפט פלילי בעיצומה של עונת הבחירות עמדה להיות לכל הפחות הסחת דעת מזיקה, ואולי גם מקור של הסתבכות פוליטית ומשפטית. בהיעדר עסקת טיעון, לא זו בלבד שמשפט פלילי ממשמש ובא, אלא שהסתעפות החקירה עלולה לחשוף עניינים חמורים בהרבה מאלה שהביאו את האנטר עד הלום. הוא הסתבך בשני עניינים: העלמות מס ושקר (בעניין צריכת סמים) על טופס רכישה רשמי של כלי נשק.

כל אחד מן העניינים האלה עשוי לשלוח את המורשע אל בית הסוהר, אולי לשנים ארוכות, אבל הם כשלעצמם לא היו מוכרחים לסבך את האב. מה שלא כן אם החקירה המסתעפת תעורר חשדות רבי־שנים שהנשיא, לפני שנעשה נשיא, איפשר לבנו ליהנות מיתרונות לא חוקיים, או לא כשרים, במגעים עסקיים עם ממשלות ועם חברות זרות; ואולי תראה שהנשיא עצמו, לפני שנעשה נשיא, הפיק רווחים חומריים ממעשיו הלא חוקיים של בנו. ייתכן גם כי חקירה כזאת תסבך את אחיו של הנשיא, פרנק ביידן.

"משפחת פשע"

הרפובליקאים חוככים את ידיהם מפני שההסתבכות החדשה מאוששת את טענתם שהנשיא ומשפחתו נגועים בשחיתות. דונלד טראמפ ותומכיו משתמשים באפיון "משפחת פשע", היישר מן הטרמינולוגיה של המאפיה, כדי לתאר את הביידנים. זה משקל־נגד רצוי להאשמות נגד טראמפ.

נגד טראמפ תלויים ועומדים שלושה כתבי אישום, שניים בבתי משפט פדרליים ואחד בבית משפט מחוזי במדינת ניו יורק. ייתכן מאוד כי השבוע יוגש נגדו כתב אישום רביעי, בבית משפט מחוזי במדינת ג'ורג'יה.

טראמפ הוא הפייבוריט החד־משמעי בבחירות המקדימות של המפלגה הרפובליקאית לנשיאות. הסקרים מעמידים אותו ביתרון של 35% ויותר על פני מתחרהו. סביר אפוא להניח שהוא יהיה מועמד מפלגתו בבחירות של נובמבר 2024.

סביר, או לפחות לא בלתי סביר, להניח שבמרוצת מערכת הבחירות יתנהלו ארבעה משפטים נגד טראמפ, ומשפט אחד נגד בנו של הנשיא. זה מצב חסר תקדים לחלוטין, אשר יפחית עוד יותר את הפופולריות של שני אישים, שהציבור האמריקאי אינו סובל כמעט באותה מידה.

לטראמפ יש סיבות טובות לחשוש מפני האפקט של העמדתו לדין. מחוץ לקרובים ולכנועים שבאוהדיו, גם רפובליקאים מודים כי לפחות שניים מכתבי האישום הם כבדי־משקל. כמעט שני שלישים של הנשאלים בסקר דעת קהל (YouGov בשביל יאהו, תחילת יוני), אמרו כי אם יורשע, "אין להרשות לו לחזור ולכהן". לא ברור איך. שום חוק קיים אינו אוסר על עבריין מורשע להתמודד. אבל נובע מן התשובה הזו שרוב גדול לא יצביעו לטובת טראמפ, אם יורשע לפני נובמבר; ואולי לא יצביעו לטובתו אם ישמעו יום אחר יום את פרטי משפטיו.

מתנגדי טראמפ בימין חושדים שהנשיא ואנשיו להוטים לראות את טראמפ מתמודד נגדם בעוד 15 חודשים. בהתחשב בחוסר הפופולריות של ביידן, נראה כי הנשיא יוכל לגבור רק על מועמד פופולרי פחות ממנו. כמובן, הנחות כאלה רווחו גם כאשר טראמפ התמודד נגד הילרי קלינטון.

"אינך חייב בנאמנות לי"

ישראלים, השומעים בוקר וערב השוואות בין מערכת המשפט שלהם למערכת המשפט האמריקאית, יתעניינו אולי יותר מאחרים בפרטי התהליך, שהניב את מינוי התובע המיוחד ביום שישי. לשר המשפטים של ארה"ב, המחזיק בתואר "תובע כללי", יש הרבה יותר סמכויות מאלה של שר משפטים ישראלי. סמכויותיו חופפות את אלה של היועץ המשפטי לממשלה בישראל וחלק מאלה של השר לביטחון לאומי.

בחצי המאה האחרונה, בהשפעתה של פרשת ווטרגייט, תפיסת הכהונה עברה שינויים ניכרים. היא הייתה משרה פוליטית לעילא ולעילא, שנשיאים העניקו לשותפיהם הנאמנים ביותר. לאחר ווטרגייט (שבמהלכה שר משפטים נשלח לכלא), שרי משפטים הפכו, או ניסו להפוך, למפקחים עצמאיים על מערכת האכיפה. הניסיון הזה העמיד אחדים מהם בעמדת התנגשות עם הנשיאים שמינו אותם.

ג'אנט רינו, למשל, שהייתה שרת המשפטים לאורך שמונה שנות כהונתו של ביל קלינטון, היא זו שהחליטה למנות תובע מיוחד לחקור חשדות נגד ביל והילרי על עסקות נדל"ן מפוקפקות לפני כניסתם לבית הלבן. צילם של החשדות העיב על כל כהונתו, וקלינטון הועמד לבסוף למשפט הדחה בסנאט (הוא זוכה).

טראמפ פיתח בוז וטינה כלפי שר המשפטים שלו, מפני שהאיש, סנאטור לשעבר, פסל את עצמו מלטפל בחשדות פליליים נגד טראמפ. תחת זאת הוא מינה תובע עצמאי, שמירר את חיי הנשיא. טראמפ לא סלח, ופיטר את שר המשפטים בציוץ טוויטר. הוא ציפה שיורשו, שר משפטים בממשל רפובליקאי קודם, ישרת את צרכיו הפוליטיים. בסופו של דבר, האיש, ביל באר, דחה מעיקרן את טענות טראמפ שהבחירות לנשיאות זויפו. הוא התפטר ארבעה שבועות לפני תום כהונתו של טראמפ.

כאשר הנשיא המיועד ביידן הודיע על מינוי מריק גארלאנד לשר המשפטים, הוא הכריז: "אתה אינך חייב בנאמנות לי, אלא לחוק". גארלאנד לא היה איש פוליטי, ולא היה ידוע בקירבה כלשהי אל הנשיא או אל משפחתו. עצם מינויו היה ההפך הגמור ממה שטראמפ עשה או היה עושה. בעיני הנשיא הקודם, מערכת המשפט, כמו כל מערכת אחרת בממשלת ארה"ב, נועדה לשרת את צרכיו ולסור למרותו. 

שיעור בהפרדת רשויות

כה עצמאי הוא שר המשפטים הנוכחי, עד שלא הקדים להודיע לבית הלבן את החלטתו למנות תובע מיוחד. כל זה לא מפריע לרפובליקאים להאשים את גארלאנד שהוא עושה את דברו של הנשיא, ואפילו לאיים עליו במשפט הדחה. אבל התנהלותו של גארלאנד, גם אם אינה פטורה מפגמים, היא שיעור מאלף לא ב"הפרדת רשויות", אלא בהפרדה באותה הרשות עצמה. גארלאנד הוא במובן הזה שווה־ערך של היועמ"שית גלי בהרב־מיארה. הוא הזיק לנשיא שמינה אותו, אולי באופן פטלי, אבל הנשיא אינו מעלה על הדעת לבקר אותו או לפטר אותו.

שאלה מעניינת בישראל בימים האלה היא איזו חוויה משפטית או פוליטית צריך לשאול מאמריקה כדי לנצח בוויכוח על ענייני השעה, או כדי לזכות בנקודות. שמאל וימין מוצאים מקורות השראה אמריקאים, שלא פעם הם מסולפים, או פגומים, או חלקיים. הבה נראה מי ישאבו השראה מן הפרשה הזו, ובכמה נקודות היא תזכה אותם. 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: מוצרי הגלם לבנייה מתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים