אנרגיה, ביטחון והייטק: פוטנציאל הקשר עם סעודיה

בהתחשב במוצרים הביטחוניים המוכחים הרבים מתוצרת ישראלית, החל מהמל"ט Watchkeeper X של אלביט ועד מערכות ההגנה האווירית של רפאל, כיפת ברזל וקלע דוד, היקף העסקאות הפוטנציאליות עם ערב הסעודית עצום

מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל
מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

הקדמה לשיתוף הפעולה הפוטנציאלי בין ישראל לערב הסעודית בתחום האנרגיות המתחדשות התקבלה עוד לפני הנורמליזציה. חברת סולאראדג' הישראלית, שנסחרת בנאסד"ק, הודיעה השבוע על הקמת מיזם משותף בריאד עם חברת Ajlan & Bros Holding (AHB), קונגלומרט מהגדולים במגזר הפרטי במזרח התיכון ובצפון אפריקה.

בגיל 37, כמעט-מלך, מוחמד בן סלמאן מסיים את שלטון האוליגרכיה שיצרה אותו | פרשנות 
האינטרס הסעודי: האם ישראל בדרך להסכם שלום היסטורי ומי המרוויחים? | ניתוח 
זולה יותר מדובאי: שלוש עובדות שכדאי לדעת על הממלכה הסעודית 

הפרויקט, שיתבצע כחלק מחזון 2030 של מוחמד בן סלמאן, נועד לתמוך בהתרחבות השימוש בפתרונות חכמים של אנרגיה מתחדשת בערב הסעודית. בעזרת הנוכחות המשמעותית של AHB בערב הסעודית, והניסיון של סולאראדג', המיזם המשותף יציע לארגונים במדינה פתרונות שונים כמו אחסון וניהול של אנרגיה וייעוץ בנושאים של מעבר לאנרגיה מתחדשת. את הפרויקט ינהל צוות של מומחים משתי החברות, כאשר ל־AHB יהיו מניות רוב.

כיום ריאד נמצאת הרחק ממימוש יעדי הטמעת האנרגיות המתחדשות בשטחה, ובמסגרת המשימה להפחתת פליטות הפחמן, בריאד זיהו פוטנציאל ב"דלק העתיד" - המימן הירוק. אותו דלק כבר משמש כיום להנעת כלי תחבורה שונים, בהם משאיות, במקום דלקים מזהמים - אולם הוא עדיין נמצא "בחיתוליו". האתגרים שעדיין מקשים על השימוש בו נוגעים לצורך בקירור משמעותי ובאחסון ייעודי, מה שמוביל לצורך בהקמת תחנות סמוכות לייצור.

כל האתגרים הללו לא מונעים מהסעודים להשקיע הון רב במימן הירוק, מיליארדי דולרים כדבר שבשגרה. במאי האחרון, חברת המימן הירוק ניאום (NGHC) סגרה עסקה עם 23 בנקים מקומיים ובינלאומיים להקמת מתקן להפקת מימן ירוק בהשקעה של 8.4 מיליארד דולר. לפי הצהרות ריאד, המתקן יפיק 600 טונות מימן ירוק ביום משנת 2026, על בסיס 4 ג'יגוואט שיופקו מאנרגיה סולארית. עסקה זו ממחישה כי אל אותה מטרה סעודית עשויות להיכנס חברות ישראליות עתירות ניסיון בתחום, כמו דוראל וג'נסל, שיוכלו לתרום מניסיונן.

מל"טים והגנה אווירית

לצד ענף האנרגיה, תחום הביטחון מעניין מאוד את הסעודים. המחשה לממון הרב שמוכנים בריאד להשקיע בעסקאות ביטחוניות התקבלה לפני כשבועיים, עת נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן, ביקר בג'דה - וחתם על עסקה למכירת מל"טים טורקיים מסוג בייראקטר אקינג'י, תמורת סכום מוערך של מיליארד דולר ואף יותר.

עסקה זו הפכה באופן מיידי להיסטורית בקנה מידה טורקי, וכן משמעותית מבחינת הסעודים, שמסתמכים על המל"ט מתוצרת סינית, ווינג לונג II.

בהתחשב במוצרים הביטחוניים המוכחים הרבים מתוצרת ישראלית, החל מהמל"ט Watchkeeper X של אלביט, דרך המל"ט הרון של התעשייה האווירית ועד מערכות ההגנה האווירית של רפאל, כיפת ברזל וקלע דוד, היקף העסקאות הפוטנציאליות עם ערב הסעודית עצום.

לבסוף, ישנו ענף ההייטק שאותו הסעודים מעוניינים מאוד לפתח. במהלך כנס LEAP, שהתקיים בריאד בפברואר, הכריזו הסעודים על תשע קרנות שישקיעו 2.4 מיליארד דולר בהנעת צמיחת הסטארט-אפים הסעודיים. עוד קודם לכן, לפי הרווארד ביזנס ריוויו, בשנים 2021-2022 חל זינוק של 72% במימון קרנות ההון סיכון בסטארט-אפים סעודיים - עד ל-984 מיליון דולר ב-144 עסקאות.

ישראל עשויה לתרום להייטק הסעודי משני כיוונים: מצד המימון, ישנם הרבה יותר בעלי ניסיון בזיהוי השקעות פוטנציאליות בשלב מוקדם, ומצד הסטארט-אפים - החדשנות הישראלית היא שם דבר בקנה מידה עולמי.