גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שאחרי היזמות: איך חוזרים לשוק העבודה?

רשת קשרים איכותית יכולה לסייע למועמדים להגיע לשלב הראיון, אבל לעיתים קרובות גם היא לא מספיקה ● אבל האתגר הגדול ביותר של רבים מהיזמים לשעבר הוא להיפרד רגשית מהסטטוס של יזם

כיצד לחזור לשוק העבודה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
כיצד לחזור לשוק העבודה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה

בטור האחרון, האם כדאי להמר על עבודה בסטארט-אפים צעירים?, התייחסתי בקצרה ליזמים שמתקשים למצוא עבודה אחרי סידרה של מיזמים כושלים. רצף הכישלונות מקרין על התדמית שלהם, וכתוצאה מכך הם נפסלים על הסף ולא מגיעים לראיון עבודה.

אכן רשת קשרים איכותית יכולה לסייע לפתוח דלתות שלא היו נפתחות בלעדיה, אבל לא אחת גם רשת כזו מתקשה להתגבר על החסם הזה, שהוא מהגדולים עבור כל מחפשי העבודה באשר הם (הרחבה בטור רק כ-15% מהמועמדים יגיעו לראיון עבודה). לכן, המשימה הקריטית בשלב זה היא להעצים את התדמית המקצועית של היזם, בניגוד לתדמית היזמית, תוך הצנעת המרכיבים/המסרים שמחבלים בסיכוי שלו להגיע לראיון עבודה.

מתקשים להיפרד מסטטוס היזם

לכאורה זה פשוט. במקום לכתוב בקורות החיים שאתם היזמים, תגדירו את התפקידים שלכם בסטארט-אפים שכשלו, מבלי לציין שהיו בבעלותכם - למשל מנהל צוות פיתוח, Tec Lead, מנהל פיתוח עסקי וכד'. רמת הבכירות צריכה להתאים לתפקידים אליהם יש לכם את הסיכוי הגבוה ביותר להתראיין, ולאו דווקא אלה התפקידים בהם אתם חושקים. כמובן שגם התכנים צריכים להיות כאלה שבעל מקצוע שכיר היה כותב במסמך ולא בעליו של סטארט-אפ.

איפה הבעיה? נתחיל בקושי הגדול של רבים מהיזמים לשעבר להיפרד רגשית מהסטטוס של יזם. מבחינתם זו "צלילה" למעמד של עובד שכיר מן השורה, ובהגיעם לראיונות הם ממצבים עצמם כיזמים, למרות השינויים שערכו במסמך קורות החיים. ברמה האסטרטגית, הקושי הזה מרמז לא אחת על סיכויי הישרדות נמוכים כשכירים, ומעסיקים יודעים את זה. על כן מלכתחילה הם נרתעים מיזמים לשעבר, שנתפסים כמי שרואים בתפקיד תחנת ביניים עד המיזם הבא.

בנוסף לקושי המהותי ישנה גם בעיה טקטית. חלקם חוששים כי הסוואת העובדה שהם יזמים לשעבר זו רמאות שעלולה להזיק להם בתהליך המיון. ובכן, הצחקתם אותי. בהשוואה לסיפורי אלף לילה ולילה שיזמים מספרים למשקיעים, ללקוחות פוטנציאליים ולמועמדים שהם מנסים לגייס לעבודה, "השקר" הזה הוא כשר למהדרין.

בראיון ספרו את האמת

יתרה מכך, בראיון העבודה חייבים לספר את האמת ולהודות שהייתם היזמים של הסטארט-אפים שכשלו, בתקווה שניסיונכם המקצועי/ניהולי ירשים את המראיין. כאמור, גם בשלב הזה צריך לשים דגש על המרכיבים המקצועיים ברקורד שלכם ועל ההצלחות המקצועיות, שהרי גם במיזמים שכשלו ניתן לרכוש ניסיון מקצועי/ניהולי רב ערך. מבחן טכנולוגי/מבחן בית במקצועכם, גם הוא הזדמנות מצוינת לגבור על החסם המקורי, בפרט אם אתם מאד מתקשים הגיע לראיונות.

האם זה מבטיח שעברכם כיזמים לא יחבל בסיכוייכם להתקבל לתפקיד? כמובן שלא. מעסיקים בהייטק ומחוצה לו חוששים להעסיק יזמים ועצמאים לשעבר, ובפרט את מי מעולם לא היו שכירים, אבל לפחות יצרתם הזדמנות למצב עצמם כעלי מקצוע ראויים לתפקיד. סטטיסטית, אם תגיעו למספיק ראיונות בסופו של דבר תמצאו עבודה, שגם אם איננה זו עליה חלמתם, היא עתידה לסייע לכם במציאת התפקיד השכיר הבא. קדנציה מספיק ארוכה עשויה "להכשיר" את העבר היזמי, שכן התפקיד האחרון הוא זה שנושא על גבו את עיקר התדמית בשוק העבודה, לטוב ולרע.

נהלו את הקריירה מהסוף להתחלה

ולמי שמזדעזע משקרים בקורות חיים, שירגיע. יש הבדל גדול מאד בין אנשים שממציאים לעצמם תפקידים שלא היו ולא נבראו, למי שממקד את המידע בתכנים המקצועיים של התפקיד שלו. הוא לא מוסיף למסמך אינפורמציה שקרית, הוא רק מוריד את זו שעלולה לפסול אותו על הסף. זה לא שונה משכירים שמשנמכים הגדרת תפקיד או השכלה, או מהעלמת ארגונים/תפקידים קצרי טווח, כדי להסוות קדנציות קצרות מידי ודילוגים רבים מידי בין ארגונים.

גם לא יותר גרוע מסגירת "חורים" על ידי מתיחת תפקידים לתקופות זמן ארוכות משהיו בפועל, ושאר תרגילים בקורות חיים שתפקידם להסוות אינפורמציה המהווה דגל אדום עבור מעסיקים. ועוד לא אמרנו כלום על מפוטרים שמספרים כי התפוטרו (אין דבר כזה) או משקרים במצח נחושה שעזבו ביוזמתם, למרות שפוטרו ממספר ארגונים.

לסיכום, נהלו את הקריירה מהסוף להתחלה, קבלו החלטות שייתרו את הצורך בתרגילי קורות-חיים, והשכילו לבנות נטוורקינג איכותי שיסייע לכם למנף אותה. בהצלחה וזכרו, קריירה זה הפוך ממה שחשבתם.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים את יצרנית השבבים טאיוואן סמיקונדקטור, עסק שהוא חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי