גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין הטעות הגדולה של מנדלבליט לאזהרה של השופטים בתיקי האלפים

על פניו, תיק 1000 אינו מסובך במיוחד, ורשימת העדים בו דלילה ● אז מדוע הוא נמרח כל־כך הרבה זמן? כי היועמ"ש דאז מנדלבליט החליט לאחד פרשות והוביל לסחבת גדולה ● וגם: הסיבה שהשופטים התריעו מפני סעיף השוחד דווקא עכשיו

ראש הממשלה בנימין נתניהו מגיע לשמוע את עדות ארנון מילצ'ן / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו מגיע לשמוע את עדות ארנון מילצ'ן / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

אחת הטעויות הקשות ביותר של היועמ"ש לשעבר אביחי מנדלבליט הייתה החיבור של שלושת תיקי האלפים לתיק אחד. נימוקיו של מנדלבליט היו בעיניי לא משכנעים, לשון המעטה. אם הוא לא היה מחבר את שלושת התיקים לתיק אחד - כבר היינו מזמן, אבל באמת מזמן, אחרי פסק דין חלוט בתיק 1000.

הישגי התביעה, ההצלחה של ההגנה ושאלת הוויזה: 3 הערות על עדות מילצ'ן | ניצן שפיר, פרשנות
השופטים במשפט נתניהו: המלצנו למחוק את עבירת השוחד

כיוון שלא קשרתי את גורלי בגורלו של ראש הממשלה נתניהו - לא בתמיכה נלהבת ולא בשנאה משולהבת - אני מודה כי השאלה אם נתניהו יורשע או יזוכה, אינה מטלטלת את עולמי. השאלה שכן מטלטלת את עולמי, ואני משתדל לעסוק בה מדי יום כעיתונאי, היא למה תיקים בבתי המשפט נמשכים כל־כך הרבה זמן.

סחבת, עינוי דין, פגיעה בהרתעה, אי־בירור האמת, ועוד - כל הרעות החולות כלולות בתוך נגע הצרעת של הימשכות ההליכים במדינת ישראל. מבחינה זו, נתניהו ודאי לא זכה להנחה או לעינוי סלב. כל התיקים במדינה נמרחים כמו מסטיק, ונתניהו מהבחינה הזו לא חריג. זאת למרות שהדיונים במשפטו מתנהלים במשך 3 פעמים בשבוע זה תקופה ארוכה מאוד.

התיקים לא מורכבים, אבל מה זה משנה

המשטרה המליצה להגיש כתב אישום נגד נתניהו על תיק 1000 ("המתנות") ותיק 2000 ("שיחות נתניהו־מוזס") עוד בפברואר 2018, קצת יותר מ־13 חודשים לאחר שלב ה"פרוץ" בחקירה הגלויה. לאחר מכן התיקים שכבו והמתינו זמן רב להכרעה בתיק 4000 ("וואלה־בזק").

שני התיקים הראשונים הם במהותם תיקים לא מורכבים ומסובכים. השאלות בעניינן די פשוטות. אפשר לסבור כך, אפשר לסבור אחרת - ואכן היו דעות שונות בתוך משרד המשפטים בעניין התיקים הללו - אבל אינם סבוכים במיוחד, וגם מספר העדים אינו גדול.

לו מנדלבליט לא היה מחבר את התיקים, תיק המתנות היה יכול להיות מוגש לבית המשפט עוד ב־2018. כפי שראיתם, פרשה זו, שעוסקת בסיגרים ובשמפניות מארנון מילצ'ן ומג'יימס פאקר, אפילו בנוגע לעדים הכי מרכזיים שבו - איננה תיק מסועף ומורכב. מילצ'ן אמור להעיד במשך שבועיים. הדס קליין, העוזרת של מילצ'ן, העידה במשך מספר ישיבות לא מוגזם במיוחד, למרות שניתנה יד חופשית לסנגור לחקור אותה על כל פרט מכתב האישום, ואפילו על שאלות בנוגע לעמדותיה הפוליטיות ואחרי מי היא עוקבת בטוויטר, כדי לנסות למצוא מניע נסתר להפללת נתניהו. פאקר גם ככה לכאורה לא יעלה על דוכן העדים.

אבל זה לא קרה. מנדלבליט איחד את התיקים וגרם למריחת תיק 1000 ולריצה מהירה בחקירת תיק 4000. נזק כפול. במקום להגיע להכרעה מהירה בתיק אחד, ובמקביל לברר השני בצורה יסודית - הוא הלך על פשרה מפא"יניקית, והפסיד בשני הכיוונים.

מנדבליט טעה ראשון, בן ארי מיד לאחר מכן

ידידי עקיבא נוביק כתב בסוף השבוע ל"שביעי" כי הוא "משוכנע שמנדלבליט מצטער על החלטתו לכרוך את כל התיקים יחד, ובכך לעכב את התהליך ולעמעם את תיק המתנות שהגיע אחרי תיק התקשורת המתכווץ". לדבריו, תיק 1000 הוא פרשת שחיתות, שגם אם נתניהו לא יורשע בה, הסירחון שלה ברור. היא נוגעת בנקודת תורפה מובהקת של משפחת נתניהו - הנהנתנות, התחושה שמותר להם יותר מאשר לאנשים אחרים. לעומת זאת, כשנתניהו מספר על יחסיו עם אילי תקשורת, על התחושה שנעשה לו עוול, שמחפשים אותו, ועל מאמציו לשנות את הדרך שבה הוא מצטייר בתקשורת - מצביעיו בהחלט מבינים על מה הוא מדבר.

היועמ"ש מנדלבליט עשה את הטעות הראשונה. התובעת הראשית, עו"ד ליאת בן ארי, עשתה את השנייה.

ביולי 2020 התקיים דיון בבית המשפט המחוזי בירושלים. עו"ד בן ארי אמרה בדיון כי "העמדה המקצועית שלנו שהסדר להבאת הראיות הוא בהתאם לסדר כתב האישום. פרשת 4000 אחר־כך פרשת 2000 ולבסוף פרשת 1000".

עו"ד בן ארי סייגה ואמרה כי "נהיה גמישים בעניין. ככל שיגיע נאשם 1 (ראש הממשלה נתניהו, א"ג) ויאמר 'אני לא יכול לנהל את תיק 4000 ומבקש להקדים עדים מתיק 1000 ו־2000', נהיה מוכנים לעשות הכול כדי לקדם את ההליך".

עו"ד ז'ק חן, שמייצג את שאול אלוביץ' הנאשם בתיק 4000, ביקש להקדים את תיק 1000, מכיוון שהפרשה בה הוא נאשם גדולה, והיקף החומר שלה רב לאין שיעור לעומת שתי הפרשות האחרות.

בפועל, עו"ד בן ארי דחתה את בקשת אלוביץ' והודיעה כי שלב ההוכחות ייפתח בניהול תיק 4000. זה כלשעצמו גרר עיכוב נוסף של פתיחת שלב ההוכחות, אולם החלק העיקרי היה ההסתבכות עם הצורך לתקן את כתב האישום, העדות המורכבת של אילן ישועה, עדות עדי המדינה - ובראשם שלמה פילבר, שעדותו בנוגע לשיחת ההנחיה קרסה אל תוך עצמה ואל מול הראיות האובייקטיביות שהציג סנגורו של נתניהו. לאחר המכה הזו עשתה התביעה הפסקה בתיק 4000 ועברה לשמוע עדים בתיקי 1000 ו־2000.

לא צועקים "יש" לפני הזיכוי

דברי השופטים על אודות הסיכוי להרשיע את נתניהו בשוחד בפרשת 4000 לא נאמרו בחלל ריק. לא צריך להיות גאון כדי להבין מדוע הם בחרו בטיימינג המדובר. הרי לכאורה סעיף השוחד לא בדיוק עלה על השולחן לאחרונה. כמו כן, מדובר בפגישה סגורה רגע לפני שעולה להעיד מילצ'ן על אישום אחר. מדוע היה כה חשוב וכה דחוף לדבר פתאום על הסיכוי הסביר להרשעה בשוחד ולהזעיק את סנגורו של אלוביץ' מחוץ לעיר כדי שישתתף בשיחה הזו?

הסאב־טקסט ברור: השופטים רצו לנצל את הקושי הראייתי של התביעה בנוגע לאישום השוחד, כדי ללחוץ להגיע להסדר כולל רגע לפני שיהיה מאוחר, כשהעד המרכזי, מילצ'ן, יעיד בתיק 1000. הלחץ לא צלח. מילצ'ן מוסר עדותו חרף ניסיון השופטים ללחוץ על משא־ומתן להסדר טיעון.

עו"ד בן ארי הבינה את הנזק בהדלפת דברי השופטים, שיכול להפוך לנזק משפטי. נתניהו הוא האדם החזק ביותר במדינה מבחינה שלטונית ותקשורתית. אווירת "קריסת תיקים" יכולה לגרום לעדים הבאים "לרכך" את עדויותיהם, מתוך תפיסה שאם התיק קורס או שהולכים להסדר - למה שאקפוץ ואסבך את נתניהו.

עו"ד בן ארי מיהרה למזער נזקים ולטעון כי תוכן דברי השופטים עוות ומגמתי. היא הסיטה את האש לצד השני, תוך העברת מסר שמבחינתה התיק יימשך כסדרו, ויש צורך להגיע להכרעה מהירה. לא מיותר לציין כי בן ארי דווקא הייתה בדעה שיש להסכים להצעת אלוביץ' ונתניהו ללכת לגישור.

על כל פנים, עו"ד בן ארי ביקשה מהשופטים להוסיף עוד ימי דיונים מלבד שלושת ימי הדיונים השבועיים, כך שאלה לא יתחילו בשעה תשע בבוקר ויסתיימו בשעה שלוש וחצי אחר־הצהריים. המסר היה ברור: אנחנו רוצים הכרעה, לא מפחדים מפסק דין. אלה הסנגורים שמורחים את הזמן.

האיחוד התמוה של מנדלבליט וההתעקשות של בן ארי - התהפכו על ראשם. לתיקים פליליים יש דינמיקה משלהם. כמו בכדורגל, גם להליך הפלילי יש מומנטום, והוא עשוי לעבור מצד לצד. אבל כמו בכדורגל, גם בהליך הפלילי ממש לא מומלץ להגנה לצעוק "יש" לפני הזיכוי. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם, ראש הממשלה בנימין נתניהו ובני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם