גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסדי עתק למשקיעים: כך קרסה חברת החדשות הלוהטת בארה"ב

חברת התקשורת וייס הגישה בקשה לצ'פטר 11 עם נכסים והתחייבויות של בין 500 מיליון למיליארד דולר ● דווקא בשיא כוחה, תחקיר של ה"ניו יורק טיימס" חשף האשמות חמורות בגין הטרדה מינית וסביבת עבודה רעילה בחברה ● מה עומד מאחורי הנפילה, ומה מעיד המקרה על תעשיית הניו־מדיה כולה?

משרדי וייס מדיה בלוס אנג'לס / צילום: Associated Press, Jae C. Hong
משרדי וייס מדיה בלוס אנג'לס / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

חברת התקשורת האמריקאית, וייס מדיה (Vice Media), שבשנת 2017 הוערכה ב־5.7 מיליארד דולר, קורסת.

החברה הגישה אתמול (ב') בקשה לצ'פטר 11 (בקשה להגנה מפני הליכי פירוק חברה על־ידי נושים) לקראת עסקת מכירה, כשהיא מציגה נכסים והתחייבויות בטווח של 500 מיליון דולר עד מיליארד דולר.

שני הגופים האלו היו הבטחה גדולה בתחום החדשות. מה הוביל לקריסתם?
חוזר להייטק: התפקיד החדש של נפתלי בנט
פעמיים רמי לוי: מככב בהטבות מועדוני הצרכנות ומתחזק באונליין 

החברה הוקמה לפני כמעט שלושה עשורים ונמנתה עם שורת חברות המדיה הדיגיטלית הלוהטות בתעשייה, עם נכסים כמו האתרים וייס ניוז, וייס טי.וי, Refinery29 ו־Motherboard. דוח של "וול סטריט ג'ורנל" העריך את שווי החברה הנוכחי ב־400 מיליון דולר.

קבוצת המלווים של וייס, אשר כוללת את חברת ההשקעות פורטרס (Fortress Investment Group) ואת חברת ניהול קרנות הגידור Soros Fund Management, עומדת בראש רשימת הרוכשים הפוטנציאליים. הקבוצה הגישה הצעה בסך 225 מיליון דולר, שתכוסה על־ידי ההלוואות הקיימות שלה לחברה. וייס הודיעה כי היא מסכימה למכור לקבוצת המלווים, בכפוף לתנאי שתישאר פתוחה להצעות גבוהות יותר מגורמים אחרים, אם יבואו.

החברה הצהירה כי עסקת מכירה תשמור על "העיתונות האותנטית ויצירת תוכן שהופכת את וייס למותג כה מהימן עבור צעירים". בינתיים, המלווים הבטיחו 20 מיליון דולר כדי לשמור על החברה בחיים בתקופה הקרובה, ואם לא תעלה הצעה טובה יותר, הם ישלימו את הרכישה. 

הבקשה להגנה חושפת עד כמה חברות ומשקיעים תלו את תקוותיהם במסלול הצמיחה של חברת התקשורת. בין המפסידים הגדולים היא ענקית הפרייבט אקוויטי TPG, שהשקיעה בווייס כ־400 מיליון דולר ב־2017, וג'יימס מרדוק, שהשקיע באמצעות חברת ההחזקות שלו לופה סיסטמס. שנתיים קודם לכן, ב־2015, דיסני הזרימה 400 מיליון דולר לחברה ורכשה בעלות נוספת על מניות. שווי ההשקעות הללו ירד משמעותית והביא את דיסני להפסדים שעלו על 500 מיליון דולר. רק ב־2019 קיבלה וייס הלוואה מפורטרס וניהול קרנות הגידור סורוס על סך 250 מיליון דולר, אך לא הצליחה לעמוד בהתחייבויותיה, ומזה מספר חודשים שהיא נמצאת בחדלות פירעון על הלוואה זו.

שבחים רבים לצד האשמות חמורות

מזה כמה שנים, וייס מתקשה להבטיח צמיחה, וכבר הספיקה לנהל מספר תהליכי מכירה עם כמה בנקים, שאף אחד מהם לא מומש. בשלב זה החלומות שהיו פעם נמחקו. השקעות מצדן של ענקיות תקשורת כמו דיסני ומשקיעים פיננסיים ממולחים כמו TPG הופכות כעת לחסרות ערך ויהפכו את וייס לאחד ההימורים הרעים הבולטים בתעשיית המדיה.

בחורף האחרון התנהל תהליך המכירה האחרון של החברה ומשך את תשומת־ליבם של כמה מחזרים פוטנציאליים. אנטנה (Antenna Group), חברת מדיה יוונית שעשתה עסקים עם וייס בעבר, הביעה עניין ברכישתה, אך גם העסקה הזו מעולם לא יצאה לפועל. מנכ"לית החברה, ננסי דובוק, עזבה בפברואר והותירה את וייס ללא קונה באופק.

עד לא מזמן חוותה וייס צמיחה יוצאת דופן. כמי שהחלה את דרכה ב־1994 כמגזין פאנק חינמי במונטריאול, בניהולם של שיין סמית', סורוש אלווי וגווין מקינס, הפכה וייס במהלך השנים לחברה מבוססת העוסקת בחדשות, הפקת סרטים וטלוויזיה. החברה מנהלת מעל 3,000 עובדים, יותר מתריסר אתרי אינטרנט, שתי תוכניות ב־HBO, משרד פרסום, אולפן סרטים, חברת תקליטים ובר בלונדון.

לפי CB Insights, בשיאה הפכה וייס לחברה הפרטית העשירית בשווי הערך באמריקה, וב-2016 הצהיר סמית' בפני ה"וול סטריט ג'ורנל" כי עד סוף העשור וייס עשויה לעמוד על שווי של 50 מיליארד דולר.

מאז הקמת החברה, הספיק סמית', המייסד השותף, להפוך לשם נרדף לעיתונות ה"גונזו" (עיתונות המאופיינת בסגנון כתיבה חופשי שמעמיד את האובייקטיביות בספק), ולנהל מערכת גדושה בהאשמות על הטרדה מינית, כך לפי תחקיר ה"ניו יורק טיימס".

שיין סמית', מייסד וייס מדיה / צילום: Associated Press, John Minchillo

ב-2017, כאשר וייס הייתה בשיאה, חשף התחקיר האשמות בגין הטרדה מינית וסביבת עבודה רעילה בחברה. לפי התחקיר, שלוש עובדות הגיעו להסדרים לאחר שהעלו האשמות על הטרדה מינית, שבאחת מהן היה מעורב נשיא החברה. בחדשות NBC דווח כי מייסדי וייס הודו כי "כשלו כחברה ליצור מקום עבודה בטוח ומכיל שבו כולם, במיוחד נשים, יוכלו להרגיש שמכבדים אותם ולשגשג".

אומנם התוכן של וייס זכה לשבחים רבים, ביניהם פרס פוליצר לעיתונות אודיו בשנת 2020, אך נראה כי השלב הנוכחי מהווה פרק נוסף במסע מטלטל וארוך, שכלל גם לא מעט נפילות.

המקרה של וייס מעיד על הבעיות בתעשייה כולה

לאורך השנים גייסה וייס הון הרבה בזכות יכולתה להגיע לדור הצעיר, שהיה רעב לאלטרנטיבה לפלטפורמות המסורתיות. בניגוד למתחרות, החברה סיפקה תוכן ממנו נעדרו גינוני תקשורת המיינסטרים. אך ההצלחה החלה להתפורר כאשר האתגרים הגלומים בנוף הפרסום הדיגיטלי הדביקו.

כמו חברות נוספות בתעשיית הניו־מדיה, דוגמת באזפיד (BuzzFeed) ו-ווקס (Vox Media), וייס והמשקיעים שלה הימרו על כוחן הגובר של רשתות מדיה חברתיות כמו פייסבוק ואינסטגרם, בציפייה שאלה יספקו קהל רחב של קוראים צעירים. ואכן הקוראים הגיעו לאתרים, אך חברות ניו־מדיה התקשו לתרגם אותם לרווחים, ומרבית תקציבי הפרסום הלכו לפלטפורמות הטכנולוגיות הגדולות. רק בחודש שעבר סגרה באזפיד את חטיבת החדשות עטורת הפרסים שלה (ביניהם פרס פוליצר), והצהירה כי תבצע פיטורים משמעותיים נוספים ברחבי החברה.

"עכשיו אנו יודעים שמותג הקשור לרשתות חברתיות בגלל הצמיחה והקהל שלו בלבד אינו בר־קיימא", אמרה ס. מיטרה קליטה, המייסדת והמוציאה לאור של Epicenter-NYC, חברת עיתונות קהילתית שבסיסה בקווינס ל"ניו יורק טיימס".

הצעד האחרון של וייס, פעם יקירת הניו־מדיה, מסכם ירידה של שנים בחברה, אך גם שופך אור על הבעיות העומדות בפני התעשייה.

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

הגדולה של וורן באפט היא הרבה מעבר לבחירת מניות מוצלחת

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?