גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוקר המחיה: גל נוסף של עליות מחירים בדרך

שר האוצר סמוטריץ' התגאה בכך שהממשלה הצליחה לבלום מחצית מהתייקרות מחירי החלב המפוקחים ● ואולם בתגובה הודיעו תנובה, טרה ושטראוס כי יעלו את המחירים גם על המוצרים הלא מפוקחים ● בשוק מעריכים כי גל ההתייקרויות ימשיך ללוות אותנו

הממשלה גוררת רגליים, וחברות המזון מעלות מחירים / צילום: גלובס
הממשלה גוררת רגליים, וחברות המזון מעלות מחירים / צילום: גלובס

"אתם רוצים שנעשה חוק שמפחית את המע"מ? אנחנו נעשה אותו. מה אתם חושבים, שחברי כנסת זה אוויר? אתם תורידו את המחיר של החלב, לא מעניין אותי איך. בשנה הזאת לא יעלה מחיר החלב. לא יודע מה תעשו. איזה עיקרון שאתם רוצים - תפרו. אנשים לא יכולים לקנות מוצרים כאלה בעלייה כזאת" - כך אמר ביום שני יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן.

תנובה לא לבד: שטראוס וטרה הודיעו על העלאות מחירים
בפעם השנייה בתוך חצי שנה: תנובה מעלה את מחירי מוצרי החלב

 גם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התגאה בכך ש"הצלחנו בעבודה קשה לבלום את התייקרות החלב כמעט בחצי. זה לא היה פשוט, בעיקר בעקבות חוסר האחריות של לפיד וליברמן שהותירו לנו מנגנון אוטומטי שמעלה את מחיר החלב ב־16% והתייקרות נוספת בנובמבר של 1.5%. בלמנו את ההתייקרות בכמעט חצי ל־9.28%, ובשנה הקרובה בעזרת השם לא תהיה התייקרות נוספת".

אלא שהצהרות לחוד ומציאות לחוד. אומנם אכן אישרו לתנובה להעלות רק חלק מהמחיר שהיה אמור להגיע לה על־פי נוסחת הפיקוח על המחירים, אך היא בתגובה הצהירה בבוקר יום שלישי כי תעלה את מחירי מוצרי החלב הלא מפוקחים ב־4.65% בממוצע.

מספר שעות אחרי ההודעה של תנובה, הודיעו גם טרה ושטראוס על התייקרות. שטראוס הודיעה על התייקרות מוצרי המחלבה בשיעור ממוצע של 2.33% בעקבות החלטת הממשלה לעדכן את תעריפי מוצרי החלב שבפיקוח, החל מ־10 במאי. טרה הודיעה על העלאת מחיר של 8.28%, כמו תנובה. המחירון החדש של המוצרים המפוקחים לקמעונאים ייכנס לתוקף ב־4 במאי, ומחיר המוצרים הלא מפוקחים יעלה ב־8 במאי.

לדברי תנובה, עליות המחירים נובעות מהגידול המשמעותי בתשומות ובראשן מחיר החלב הגולמי. ואכן, מחיר החלב הגולמי עלה בצורה משמעותית ביחס לשנה שעברה. המחיר נקבע על־ידי מועצת החלב באמצעות נוסחה, והוא מחיר מינימום שמובטח לרפתנים כחלק מהתמיכה העקיפה במשק החלב.

דוח מבקר המדינה שהתפרסם ביום שלישי מבקר את העובדה שלמרות התחייבויותיה של ישראל לארגון הסחר העולמי לעבור מתמיכות עקיפות כמו תכנון ריכוזי לתמיכות ישירות - מה שיוכל להוריד את מחירי החלב - התכנון נשאר על כנו. סמוטריץ' אומנם הכריז כי הוא הנחה את אנשי המקצוע לבחון את הנושא, אך בינתיים אין תוכנית קונקרטית.

גם חוק ההסדרים יהיה רזה ודל

גם בכל הנוגע למשקאות הקלים יש פער אדיר בין הדיבורים למעשים. החברה המרכזית (קוקה־קולה ישראל), טמפו ויפאורה, חולשות יחד על יותר מ־90% משוק המשקאות הקלים, וכולן הודיעו על עליות מחירים לאחר ביטול המס על משקאות קלים שהכריזו עליו בממשלה.

שר הכלכלה ניר ברקת איים בהכנסת קוקה־קולה לפיקוח מחירים: "המונופולים בישראל התרגלו להעלות מחירים מבלי להניד עפעף. הדבר היחיד שמנחה אותם הוא רווח מונופוליסטי על גבו של הצרכן הישראלי", הוא אמר אתמול.

זאת, בזמן שהמשרד שהוא עומד בראשו דרש מחברת קוקה־קולה להציג נתונים כספיים, וטען כי "בידינו אינדיקציות שמוצרי הקולה בישראל הם מהיקרים בעולם, ואנו שוקלים להכניס את מוצרי הקולה לפיקוח". עם זאת, נתוני עבר מראים כי פיקוח מחירים אינו בהכרח אפקטיבי בהורדת מחירים, ועל־פי ניסיון העבר - קשה להאמין שהמהלך יקרום עור וגידים.

גם חוק ההסדרים האחרון, שפעמים רבות משמש ככלי להעברת רפורמות משמעותיות להורדת יוקר המחיה, צפוי להיות "רזה" ודל במיוחד הפעם. בעוד בחוק ההסדרים האחרון שאפו להעביר רפורמות ביבוא טואלטיקה ולפתוח את יבוא הפירות והירקות, בחוק ההסדרים הנוכחי אין בשורות דומות.

לפחות בינתיים, גם הציבור מגיב באדישות יחסית. בניגוד להעלאות מחירים קודמות, שלוו בחרמות, קמפיינים והפגנות - כרגע אין סימן לכאלה.

שכר המינימום והדולר: למה המחירים עולים?

ממה נובע גל ההתייקרויות האחרון? על־פי שירה אחיעז, אנליסטית קמעונאות ב־IBI בית השקעות, "עליות המחירים האחרונות בשוק מוצרי הצריכה בישראל נובעות בעיקרן על רקע התייקרות בשלל תשומות, בעיקר לאור העלייה בסביבת האינפלציה ובריביות. מדובר בהוצאות דוגמת שכר דירה, חשמל, ארנונה והוצאות מימון שעלו משמעותית בתקופה האחרונה ומובילות לניפוח מבנה ההוצאות של החברות, כאשר עכשיו גם עלויות השכר צפויות לעלות עקב העלייה בשכר המינימום במשק".

שכר המינימום התעדכן באופן אוטומטי מ־5,300 ל־5,572 שקל בחודש, או 30.6 שקל בשעה, בשל עליית השכר הממוצע במשק. עליית השכר במשק, שנובעת בין היתר מעליית המחירים, מביאה בעצמה להגדלת התשומות העומדות בפני החברות - ומחייבות אותן להעלות מחירים.

"בנוסף", אומרת אחיעז, "במשך תקופה ארוכה נרשמה מגמת היחלשות השקל שמחזקת את הצורך בהעלאות המחירים". המוצרים המיובאים, שהעלויות שלהם נספרות בדולרים, מושפעים באופן ניכר מהיחס בין השקל לדולר. אם בינואר 2022 הדולר עמד על שפל של כ־3.1 שקלים לדולר, כיום מדובר במעל 3.6 שקלים לדולר. כל מוצר מיובא, אם כן, חייב לעלות יותר.

מלבד הצהרת כוונות, אין צפי לצעדים

מה אפשר לעשות? על־פי אחיעז, "יש מגוון דרכים שיכולות לעזור למתן את עליות המחירים, לדוגמה הקלת הנטל הרגולטורי מבחינת תהליכי יבוא מוצרים לישראל". את זה דווקא שר הכלכלה ברקת מקדם, ואמר אתמול כי "במסגרת הפחתת יוקר המחיה אנחנו מאמצים את התקינה האירופית לישראל. מה שטוב ומותר באירופה, טוב ומותר בישראל. זה המון עבודה של הסרת חסמים וטיפול ברגולציה, זה לאפשר לשחקנים להביא מוצרים בתקן האירופי, לצד התקן הישראלי".

להערכת אחיעז, "עליות המחירים ימשיכו ללוות את הסקטור בתקופה הקרובה, אך חשוב לציין כי כיום לצרכנים ישנה אלטרנטיבה לרכישת מוצרים בקשת רחבה של קטגוריות בתחום המותג הפרטי, אשר מציע מחיר זול בהשוואה למותגים המובילים בקטגוריה".

עוד גורם שתורם להעלאת המחירים דווקא עכשיו הוא העונתיות. "בדרך כלל לקראת החגים יש יותר מבצעים", אומרת אחיעז, וכנראה שגם ההיפך הוא נכון - קל יותר ציבורית לספוג עליות מחירים שמתרחשות אחרי תקופת החגים, כשאין קניות גדולות במיוחד.

גם אם הממשלה מתמקדת בהצהרות דרמטיות ופחות בצעדים קונקרטיים, כצרכנים אנחנו יכולים ללחוץ על המחירים בעצמנו - להתמקד בקניית מוצרים זולים ככל הניתן, ולא לחשוש לעבור ממותגים מוכרים למותגים פרטיים של רשתות השיווק וחברות חדשות לגמרי. ברגע שהחברות יראו שהצרכנים רגישים יותר למחיר, יהיה להן קשה הרבה יותר להעלות מחירים בהמשך.

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"