גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההרפתקה שהחלה בניו ג'רזי בשנות ה-70 ומסתיימת בנפילה מהדהדת

כיצד הגיעה רשת בד בת' אנד ביונד, חלק מנוף הצריכה האמריקאי, לסף פשיטת רגל? ● מחוסר ההיערכות לעולם המודרני של צריכה באונליין, דרך תקופת הקורונה המאתגרת ועד למותו הטרגי של סמנכ"ל הכספים: כרוניקת הטעויות בדרך להיעלמות הרשת האייקונית

חנות Bed Bath & Beyond בארה''ב / צילום: Associated Press, Ted Shaffrey
חנות Bed Bath & Beyond בארה''ב / צילום: Associated Press, Ted Shaffrey

כחצי מאה לאחר הקמתה, ענקית מוצרי הריהוט והאופנה לבית בד בת' אנד ביונד  (Bed Bath & Beyond) האמריקאית הגישה בתחילת השבוע בקשה לבית המשפט להגנה מפני נושים (Chapter11), במה שעלול לבשר על קץ דרכה המתקרב. 

לדברי החברה כבר השבוע החל הליך סגירתם של 360 סניפי הרשת ו־120 נקודות מכירה של "ביי־ביי בייבי", רשת מוצרי התינוקות שלה, והיא תנסה למכור חלקים מהעסק. החברה צופה כי כל חנויות המותג ייסגרו עד 30 ביוני. 

ענקית הקמעונאות בד בת' אנד ביונד הגישה בקשה לפשיטת רגל 
מה גרם לסמנכ"ל הכספים של ענקית הקמעונאות לקפוץ אל מותו 

הדעיכה של בד בת' אנד ביונד מספקת הצצה אל אחורי הקלעים של ענקיות הקמעונות בתקופה שלאחר הקורונה. עבור רשתות כמוה, ההתפתחויות הכלכליות מהחודשים האחרונים חושפות כמה חולשות מהותיות, והכתובת בהחלט הייתה על הקיר זה תקופה לא קצרה.

ההרפתקה של בד בת' אנד ביונד החלה בניו ג'רזי בתחילת שנות ה־70, כשצמד המייסדים, וורן אייזנברג ולאונרד פיינשטיין, עבדו ברשת לואו קוסט וראו הזדמנות בתחום המוצרים לבית. במשך השנים הרשת הלכה והתרחבה, הן במספר החנויות והן במגוון המוצרים שהציעה ובמיתוג.

בתחילת השנות ה־90 הפכה לציבורית, כשמחיר מנייתה היה מעט יותר מדולר אחד. בשנת 2013 המחיר הגיע לשיא של כ־80 דולר, וכיום המניה נסחרת בכ־11 סנט בלבד. בדרך, הרשת חוותה עליות ומורדות, וכיכבה בין "מניות המם" החביבות על המשקיעים הצעירים בהייפ שהוכר כסערת גיימסטופ בראשית שנת 2021. בחודשים האחרונים היא ראתה רק כיוון אחד - מטה.

קצת לפני פרוץ הקורונה, ב־2019, התמנה מארק טריטון למנכ"ל הראשון שהגיע מחוץ לחברה מאז היווסדה. מינויו נועד להחיות מחדש את הרשת ולתת פייט לענקיות קמעונות שנגסו בה כמו אמזון וטרגט, כשעקב האכילס באותה תקופה היה עודפי המלאי שהצטברו בחברה.

יחד עם הצוות החדש שלצידו, אימץ טריטון אסטרטגיה של התמקדות במוצרי המותג הפרטי של הרשת. אבל טריטון רץ רחוק מדי עם החזון הזה, שדרש שינוי מהיר של חלק גדול מתרבות החברה וגרר מהלכי פיטורים ושינוי אסטרטגי.

טריטון רצה להציג יותר מוצרים של החברה במקום מותגים ידועים, ולכן החברה נאלצה להפסיק למכור מוצרים מבוקשים רבים ונותרה לעתים עם מדפים ריקים בחנויות.

המנכ"ל נאלץ לפרוש

בתקופת הקורונה גבר הלחץ. עקב סגירת מפעלים, שרשרת אספקה מקרטעת ואתר מסורבל (שעדיין לא הציע רכישה מקוונת) חלו גם עיכובים במשלוחים ומוצרים חדשים הגיעו מאוחר מהצפוי. וכשסוף סוף הגיעו, נראה שהלקוחות לא אהבו אותם. המהלך הזה הרחיק את הקונים, והמכירות צנחו. החברה חיפשה לקצץ בעלויות, והחלה לצמצם עוד מוצרים ומבצעים, כשהיא מגדילה את הפער מהמתחרות.

בזמן שמתחרות כמו אמזון, וולמארט וטרגט השקיעו בפיתוח חוויית האונליין, בבד בת' אנד ביונד צפו בנתח השוק שלהם יורד, ובתוך כך חוב החברה הפך בלתי אפשרי לניהול. האינפלציה שהתגברה בשנה החולפת הקשתה עוד יותר על שירות החוב.

את חודש מאי 2022 סיכמה החברה שבקופתה כ־100 מיליון דולר במזומן בלבד. הדבר הוביל את הרשת לממש נכסי נדל"ן, אבל זה לא הספיק מסתבר. ברבעון הראשון אשתקד ירד מחזור המכירות של החברה ב־25% ל־1.46 מיליארד דולר, והיא הפסידה 358 מיליון דולר. התוצאות החלשות הובילו את הדירקטוריון להראות למנכ"ל שהצטרף ב־2019 את הדלת החוצה, והוא פרש ביוני אשתקד. איתו עזבו גם רוב הבכירים שהגיעו בתקופתו.

טריטון הותיר מאחוריו חברה עם מלאים עודפים, רווחים מתאדים וקופת מזומנים מתרוקנת, כשמתוך 14 הרבעונים האחרונים לכהונתו ב־11 נרשמו הפסדים. את החודשים ינואר־ספטמבר 2022 סיימה בד בת' אנד ביונד עם הכנסות של 4.16 מיליארד דולר (ירידה של 28%) והפסד של 1.12 מיליארד דולר (לעומת 401 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב־2021).

מי שנותר בחברה למרות שרשרת הכישלונות היה סמנכ"ל הכספים של הרשת, גוסטבו ארנל, אך גם הוא נקלע לשערורייה שהסתיימה במותו הטרגי. במוקד האירועים ניצב משקיע אקטיביסט ויו"ר חברת גיימסטופ, ריאן כהן, שבמרץ 2022 חשף כי רכש 9.8% ממניות בד בת' אנד ביונד (BBBY). משקיעים רבים נסחפו אחריו וביצעו רכישות מסיביות במניה שהקפיצו אותה למחיר שיא של 26 דולר. כמה חודשים מאוחר יותר, ב־18 באוגוסט, הודיע כהן כי הוא נפטר מכל החזקותיו בחברה, וקריסה של עשרות אחוזים במניה לא איחרה לבוא.

רגעים ספורים לפני שכהן הודיע על יציאתו מההשקעה במניות בד בת' אנד ביונד, בין ה־16 ל־17 באוגוסט, מכר גם ארנל כ־55 אלף ממניות החברה שבבעלותו בסך כ־1.4 מיליון דולר, במחיר של כ־20 דולר למניה. מניותיו נמכרו במסגרת תוכנית שנקבעה כבר באפריל 2022, בהתאם לרגולציה הקבועה בארה"ב על שוק ההון.

יום לאחר מכן, עם הודעתו של כהן, צנחה המניה בקרוב ל־50% והמשיכה לצלול גם בימים שלאחר מכן. בשוק החלו לתהות האם היה מדובר בצירוף מקרים נדיר או באירוע מתוכנן. הכותרות בתקשורת הפיננסית צלבו את כהן וארנל. עבור סמנכ"ל הכספים זה היה יותר מדי כנראה, והוא קפץ אל מותו מהקומה ה־18 של מגדל בן 57 קומות במנהטן בספטמבר אותה שנה.

בין 25 ל־50 אלף נושים

בינואר האחרון כבר לא ניתן היה לפספס את הנורות האדומות, לאחר שהחברה פרסמה אזהרה כי קיים "חשש ממשי" ליכולתה לעמוד בהחזרים והוצאות בעקבות הכנסות מאכזבות בתקופת החגים. לפיכך דיווחה כי היא נדרשת להלוואה בסך 375 מיליון דולר כדי לעבור את התקופה.

בפברואר נראה היה שהחברה מקבלת חבל הצלה, כשקרן הגידור האדסון ביי קפיטל הציעה להזרים לה יותר ממיליארד דולר בתנאים מסוימים, אך החברה לא הצליחה לעמוד בהם, בין היתר בתנאי המינימום למחיר המניה, והעסקה נגנזה.

בחודש האחרון כרוניקת הקריסה הפכה ממש בלתי נמנעת. שווי המניה צנח מדי יום עד למחיר של כ־11 סנט בלבד כאמור, אובדן של מעל 85% מערכה תוך חודש. שווי השוק של הרשת עומד כיום על קצת יותר מ־50 מיליון דולר.

נכון לסוף נובמבר, שווי הנכסים של בד בת' אנד ביונד עמד על כ־4.4 מיליארד דולר והחובות על 5.2 מיליארד דולר. בין הנושים הרבים של הרשת - ספקים פופולריים כמו פינטרסט, Keurig ו־Blue Yonder. עם זאת, את הסכום הגדול ביותר, 1.18 מיליארד דולר, היא חייבת לבנק ההשקעות BNY מלון. ממסמכי בית המשפט עולה כי לחברה יש בין 25 ל־50 אלף נושים.

הסוף נראה כעת קרוב מתמיד. החברה, המעסיקה כ־14 אלף עובדים, הודיעה שתפסיק לכבד את שוברי ההנחות שהנפיקה כבר השבוע, לצד סגירת החנויות שלה. ניצול כרטיסי המתנה של הרשת יתאפשר עד 8 במאי. אפליקציות הרכישה עדיין פתוחות ללקוחות "בשלב זה".

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק