גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם גרמניה בדרך להפוך לשוק הקנאביס החוקי הגדול ביותר באירופה?

השימוש הרפואי בקנאביס אושר בגרמניה עוד ב-2017, אך כעת הממשלה רוצה להביא לאישור את החוק שיהפוך שימוש עצמי למטרות פנאי לחוקי ● מי מוביל את החקיקה בנושא, כמה תרוויח הכלכלה הגדולה באיחוד האירופי מלגליזציה, מה המכשולים שעומדים בפניה?

גידולי קנאביס רפואי בגרמניה / צילום: Reuters, Hendrik Schmidt
גידולי קנאביס רפואי בגרמניה / צילום: Reuters, Hendrik Schmidt

הקואליציה המנהלת את גרמניה בשנתיים האחרונות הפגינה עד כה חוסר-הסכמה וריבים פנימיים כמעט על כל הנושאים שבראש סדר היום במדינה: המאבק בשינויי האקלים, התקציב והגירעון ואפילו ענייני עתיד מנוע הבעירה הפנימית או הגבלת המהירות באוטוסטרדות הגרמניות. אבל היה סעיף אחד שעליו לא נרשמה מחלוקת, ושהממשלה קידמה ביסודיות בדרך ליישום - רפורמת הקנאביס. זו, הייתה אמורה להפוך את השימוש העצמי בקנאביס, את הגידול למטרות שימוש עצמי וגם את הסחר בו לחוקיים בגרמניה, ולהזרים מיליארדי אירו מהשוק השחור לכיסי הממשלה הגרמנית.

שנתיים לאחר השבעתה, וכפי שנחתם בהסכם הקואליציוני בן מאות העמודים בין שלוש המפלגות המרכיבות את הקואליציה - הסוציאל-דמוקרטים, הירוקים והליברלים - הודיעה הממשלה בשבועות האחרונים כי היא מתכוונת להביא לאישור את החוק שיהפוך את הקנאביס לשימושיי-פנאי לחוקי, ואת גרמניה לשוק הגדול ביותר באירופה שלו. מי שהוביל את המהלך, שר הבריאות קרל לאוטרבך, אמר לפני כשבועיים כי החקיקה הגרמנית "קיבלה פידבק מצוין" מהנציבות האירופית, והעריך כי החוק יוגש לאישור הפרלמנט כבר בתחילת אפריל.

שר הבריאות הגרמני קרל לאוטרבך / צילום: Reuters, Michele Tantussi

הקנאביס יימחק מפקודת הסמים?

אבל כעת נשמעים דברים שונים מהממשלה הגרמנית. מסתבר, כי הסוגיה כיצד ליישב את חוקי האיחוד האירופי נגד סחר בסמים עם החוקים הלאומיים שגרמניה רוצה לשנות יוצרים מתכון משפטי לצרות, מה שעלול לעכב את רפורמת הקנאביס שהייתה אמורה להפוך את גרמניה למדינה היחידה באירופה שבה סחר בקנאביס הוא חוקי (בהולנד מריחואנה אינה חוקית, אך אין אכיפה בעניין). בימים האחרונים הצהיר לאוטרבך כי החוק אכן יוצג בקרוב, אך כי גרמניה תאלץ לבצע קודם כל "פיילוט" בשישה אזורים מוגדרים היטב כדי לבחון את ההשלכות של השינוי, שכבר "פתח את התיאבון" לחברות גידול וסחר בקנאביס, מגרמניה ושוויץ השכנה ועד לישראל.

החוק הגרמני טרם הוצג, אולם לפי הטיוטה שהציג בחורף האחרון הממשל הגרמני, הוא קובע כי כל תושב מעל גיל 18 יוכל לשאת עמו בין 20 ל-30 גרם של קנאביס או פחות, והחומר עצמו לא ייחשב יותר כחומר נרקוטי, כלומר יימחק מפקודת הסמים הגרמנית. כל גרמני גם יורשה לגדל עד שלושה צמחים בבית לשימוש אישי. בשלב השני של הרפורמה, חנויות מורשות ובתי מרקחת יוכלו למכור בחופשיות מוצרים הכוללים קנאביס, לא רק לשימוש רפואי, והתוכנית הייתה ליישם את התוכנית בהדרגה עד אמצע שנת 2024.

מדובר בשינוי מונומנטלי לא רק בעבור גרמניה, אלא בעבור אירופה כולה, משום שמדובר בכלכלה הגדולה ביותר באיחוד. אחד הנימוקים למהלך היה כלכלי: לפי חישובי המפלגה הליברלית, שתמכה בו במהלך המשא ומתן הקואליציוני, "הלבנה" של עסקי הקנאביס תכניס למדינה מיליארדי אירו נוספים, שכיום הולכים לארגוני פשיעה ומי שמעורב בהפצה הלא-חוקית שלו.

הפיכת התחום לחוקי תייצר אלפי משרות חדשות

לפי סקרים במדינה, כ-4 מיליון בני אדם (5% מהאוכלוסייה הכוללת) השתמשו בקנאביס בשנת 2021. אם מדובר בשכבת הגיל הצעירה (18-24), השיעור כבר עולה ל-25%. נימוקים אחרים לחוק היו לאפשר פיקוח מוגבר על השימוש בקנאביס, עזרה למי שנפגע כתוצאה ממנו, הסברה בנוגע לשימוש בסמים וניטרול התדמית האסורה שלהם, וגם הפחתת הפשע המאורגן ואלימות הכנופיות המקושרת לסחר בו. דוח של אוניברסיטה מדיסלדורף העריך כי הפיכת התחום לחוקי תיצור 27 אלף עבודות חדשות ותניב 4.7 מיליארד אירו נוספים בהכנסות ממסים, ובהימנעות מהוצאות שיטור ומשפט. בעולם כולו, רק קומץ מדינות עשו צעד דומה, כמו קנדה, אורוגוואי וחלק ממדינות ארה"ב.

חגיגות יום הקנאביס הבינלאומי בברלין / צילום: Reuters, Michael Kuenne

מי שהיו אמורים ליהנות בקרוב מהכניסה לשוק של מיליוני צרכנים גרמנים הם ספקי מריחואנה וקנאביס מורשים. שווייץ, למשל, התכוננה לתסריט הזה ואישרה בשנה שעברה יצוא מריחואנה רפואית. גם ישראל עם עסקי הקנאביס הצומחים בה הייתה יכולה להיות ספקית של גרמניה. גרמניה כבר אישרה ב-2017 שימוש במריחואנה רפואית, אך כעת מדובר על שכבה חדשה של משתמשים שיעשו זאת למטרות פנאי והנאה. התעשייה המקומית העריכה כי לאחר האישור יימכרו בגרמניה בין 400 ל-800 טון קנאביס בשנה. מגוון חברות כמו Enua Pharma, Cansativa , Cantourage, Bloomwell כבר הודיעו על כניסתן העתידית לשוק במדינה.

אך ההודעה של הימים האחרונים טרפה את הקלפים. לאוטרבך הודיע כי הוא מעוניין בתחילה ליישם את הרפורמה בשישה "אזורים לדוגמה". לא ברור אם אלו יהיו בערים עצמן, או אולי באזורים כפריים. יצרני הקנאביס דורשים תשובות ברורות מהממשלה, וגם הציבור עצמו מעוניין לדעת אם הבטחות העבר יתממשו, ומתי. אם הרעיון הוא לחכות לתוצאות ארוכות הטווח של הנעשה באזורים לדוגמה, ייתכן כי עוד הבטחה של הקואליציה המובילה את גרמניה תתמסמס. כשנשאל השבוע מתי צפויה הממשלה להציג את החקירה החדשה, אמר לאוטרבך: "בקרוב".

הסוציאל-דמוקרטים העומדים בראש הקואליציה היו ברורים יותר. "לגליזציה מקיפה היא באופן ברור לא מעשית בטווח הקצר, בשל התנגשות עם החוקים האירופיים", נמסר מצמרת המפלגה השבוע. דיווחים אחרים דיברו על כך שהגרמנים יורשו לגדל קנאביס באופן פרטי. בינתיים, הרפורמה ללגליזציה מלאה של קנאביס בגרמניה, כפי שהובטח בהסכם הקואליציוני, עשויה להיות עניין של שנים, ולא של שבועות כפי שקיוו חלק מתושבי המדינה. 

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב